3x Financiële Aandelen met Hoog Dividend [2023] Happy Investors
financiele-aandelen-hoog-dividend
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/25/2023
14 min

3x Financiële Aandelen met Hoog Dividend [2023] Happy Investors

03/25/2023
14 min

Beleggen in financiële aandelen met hoog dividend? In deze analyse bespreken we drie financiële aandelen met hoog dividend en groeipotentie in termen van koersrendement. Het beleggen in financiële aandelen kent specifieke voor- en nadelen, alsook markt specifieke beleggingsrisico’s. Binnen een dividend portfolio kunnen financiële aandelen met hoog dividend een mooie aanvulling zijn. Wees echter zorgvuldig in de analyse alvorens je investeert. 

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Waarom beleggen in financiële aandelen met hoog dividend?

Meer dan een week na de ineenstorting van de Amerikaanse regionale kredietverstrekker SVB staan de belangrijkste media ter wereld nog steeds bol van de krantenkoppen over de langetermijngevolgen van de bankenpaniek voor het wereldwijde financiële systeem. Door het toegenomen vertrouwen en het liquiditeitsrisico verloor het SPDR S&P Regional Banking exchange-traded fund, dat belegt in de aandelen van 140 Amerikaanse regionale banken, meer dan 26% van zijn waarde. Invesco KBW Bank, een beursfonds dat vooral belegt in grote financiële ondernemingen zoals JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en Bank of America, verloor meer dan 23% van zijn marktwaarde.

De uitverkoop van de banken leidde tot een aanzienlijke correctie in de gehele financiële sector, ook in aandelen die niet aan een liquiditeitsrisico zijn blootgesteld. Veel van deze bedrijven bieden hun aandeelhouders aanzienlijke dividenden en beschermen hen zo gedeeltelijk tegen financiële verliezen. Wij hebben voor u drie financiële aandelen geselecteerd met een hoog dividendrendement en een aanzienlijk opwaarts potentieel:

 1. Hercules Capital (HTGC)
 2. Ares Capital (ARCC)
 3. TPG (TPG)

Hieronder vindt u de beschrijving van een beleggingsidee met betrekking tot Hercules Capital. Soortgelijke ideeën voor Ares Capital en TPG vindt je in de rubriek Beleggingsideeën.

Financiële Aandelen met Hoog Dividend 1. Hercules Capital

 • Ticker: HTGC
 • Toegangsprijs: $11.85
 • Richtprijs: $16,0
 • Potentieel: 34,5%
 • Potentieel dividendrendement: 15,8%.
 • Horizon: 12 maanden 
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over Hercules Capital, bedrijfsontwikkelingsbedrijf met 15,8% dividendrendement

Hercules Capital is een Business Development Company gespecialiseerd in investeringen in gestructureerde schuld en senior secured debt instrumenten. Hercules richt zich op vijf industriegroepen: technologie, biotechnologie, software as a service, hernieuwbare energie en speciale situaties.

Op dit moment behoort Hercules Capital met haar 15,8% dividend beslist tot de interessante financiële aandelen met hoog dividend.

Hercules Capital aandelen kopen of niet?

Hercules Capital was een van de slachtoffers van de ondergang van SVB, aangezien de DBC zwaar investeert in technologie, gezondheidszorg en hernieuwbare energiebedrijven in Silicon Valley. De onderneming liet echter weten dat zij geen liquide middelen, kasequivalenten, directe bankrelaties of operationele relaties met de SVB had, en dat de onderneming niet verwachtte dat de sluiting van de bank gevolgen zou hebben voor haar activiteiten.

Daarnaast verstrekte Hercules Capital 50 miljoen dollar aan kortlopende gewaarborgde financiering aan haar portefeuillebedrijven die deposito's hadden bij de SVB. Gezien de actieve betrokkenheid van de toezichthouders zal dit geld waarschijnlijk niet nodig zijn. Het hielp echter om de reputatie van het bedrijf in de ogen van zijn leners te versterken.

Hercules Capital heeft een beleggingsportefeuille van hoge kwaliteit, waarvan 75,3% bestaat uit senior schuldbewijzen, die de hoogste prioriteit hebben in de volgorde van aflossing. In de laatste verslagperiode bedroeg de non-accrual ratio 0,1%. Bovendien heeft 95,3% van de leningen een variabele rente, wat het bedrijf beschermt tegen veranderingen in het monetaire beleid van de overheid. Bovendien beschikt Hercules Capital over meer dan 600 miljoen dollar aan beschikbare liquiditeit.

financiele-aandelen-dividend-analyse

Investeringsportefeuille van Hercules Capital; bron: Bedrijfspresentatie  

Hercules Capital biedt zijn aandeelhouders een aanzienlijk dividendrendement. Het bedrijf keert $0,39 per aandeel per kwartaal uit, wat neerkomt op $1,56 per aandeel per jaar. In februari kondigde Hercules Capital een extra dividend aan van $0,08 per aandeel per kwartaal, of $0,32 per aandeel per jaar. Dit brengt de totale uitbetaling op $1,88 per aandeel, wat een dividendrendement van 15,8% inhoudt. De uitbetalingsratio van het bedrijf bedraagt 77%. Dit is interessant wat betreft financiële aandelen met hoog dividend

In de afgelopen tien jaar heeft Hercules Capital indrukwekkende financiële prestaties laten zien:

 1. De totale inkomsten uit beleggingen stegen met een samengesteld jaarlijks percentage (CAGR) van 12,7%. Eind 2022 bedroeg de indicator $321,7 miljoen, een stijging van 14,5% ten opzichte van een jaar eerder.
 2. De nettobeleggingsinkomsten groeiden met een CAGR van 14,6%. Eind 2022 was dat $188,1 miljoen tegen $150 miljoen een jaar eerder.

welke-financiele-aandelen-met-dividend-kopen

De financiële resultaten van het bedrijf; bron: Bedrijfspresentatie 

In termen van winstgevendheid presteert Hercules Capital aanzienlijk beter dan sectorgenoten:

 1. In 2022 bedroeg de Return on Average Assets (ROAA) van het bedrijf 8,8% tegen 6,2% een jaar eerder. Het sectorgemiddelde is 5,6%.
 2. De Return on Average Equity (ROAE) bedroeg 18,2% tegen 12,4% een jaar eerder. Het sectorgemiddelde bedraagt 12,0%.

Hercules heeft een sterke balans. Volgens de SEC mag de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen voor BDC's niet meer dan 2:1 bedragen. De leverage van Hercules is 1,12x, wat betekent dat de totale schuld slechts 12,3% hoger is dan het eigen vermogen.

Hercules Capital handelt met een premie ten opzichte van het sectorgemiddelde: EV/Sales - 9,89x, P/E - 15,76x en P/B - 1,13x. Het bedrijf heeft echter altijd tegen een premie ten opzichte van zijn sectorgenoten gehandeld, omdat het een beter rendement op activa en eigen vermogen en een hoog dividendrendement boekt (het onderstaande cijfer is exclusief de extra uitbetaling van $0,32 per aandeel).

financiele-aandelen-met-dividend-kopen

Vergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Hercules Capital heeft altijd gehandeld tegen een premie ten opzichte van de intrinsieke waarde. Na de ineenstorting van de SVB daalde de premie echter tot het laagste niveau van de afgelopen jaren - 13% (P/NAV - 1,13x).

financiele-aandelen-analyses

Verhouding prijs/netto-inventariswaarde; bron: Bedrijfspresentatie  

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat Oppenheimer heeft vastgesteld is $15 per aandeel. JMP Securities schat HTGC op zijn beurt op $18 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $16, wat een opwaarts potentieel van 35% impliceert.

financiele-aandelen-met-hoog-dividend

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur 

Belangrijkste risico's bij Hercules Capital aandelen kopen als financieel aandeel met hoog dividend

 • Als de bankcrisis verergert, kunnen het hele financiële systeem en de wereldeconomie daaronder lijden. Een dergelijke crisis kan gevolgen hebben voor de financiële prestaties van de onderneming en bijgevolg voor haar aandelenwaarde.
 • Het verstrekken van durfkapitaal suggereert dat Hercules Capital meer risico's neemt dan andere BDC's. Met dit feit moet rekening worden gehouden bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Financiële aandelen met hoog dividend 2. Ares Capital 

 • Ticker: ARCC
 • Toegangsprijs: $17.40
 • Richtprijs: $22,0
 • Potentieel: 26,2%
 • Potentieel dividendrendement: 11,0%
 • Horizon: 12 maanden 
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over Ares Capital, wereldwijd alternatief beleggingsfonds met 11,0% dividendrendement

Ares Capital is een Business Development Company die investeert in senior en secondary lien collateralized loans, evenals in achtergestelde schuld, die een gewone of preferente kapitaalcomponent kan bevatten. Ares Capital investeert in verschillende sectoren, waaronder software, biowetenschappen en verzekeringsdiensten.

Met haar 11% dividend behoort Ares Capital momenteel tot de interessante financiële aandelen met hoog dividend. 

Waarom Ares Capital kopen onder financiële aandelen met hoog dividend?

Ares Capital is de grootste BDC naar activa en wordt extern beheerd door Ares Management, een van de pioniers op het gebied van alternatief vermogensbeheer. Ares Capital breidt haar leningenportefeuille al vele jaren gestaag uit. Het volume van de uitgegeven leningen is zelfs in het pandjaar 2020 toegenomen. Goed risicobeheer en agressieve expansie hebben Ares Capital een marktleidende positie bezorgd en haar aandeelhouders beloond met indrukwekkende resultaten: het cumulatieve rendement van de onderneming heeft sinds 2004 niet alleen haar branchegenoten maar ook de S&P 500-index aanzienlijk overtroffen.

 analyse-financiele-aandelen-met-dividend

Ares Capital's cumulatieve totale aandeelhoudersrendement; bron: Bedrijfspresentatie 

Ares Capital heeft een gediversifieerde beleggingsportefeuille van 466 leningen, waarvan meer dan 65% wordt gedekt door niet-achtergestelde zekerheden. De gemiddelde positiegrootte is 0,2%, terwijl de grootste investering slechts 2% van de gehele portefeuille uitmaakt. Het bedrijf richt zich op groeiende sectoren die niet worden beïnvloed door economische cycli. Bijna de helft van de portefeuille komt uit vier sectoren: software, gezondheidszorg, commerciële en verzekeringsdiensten.

analyse-financiele-aandelen-hoog-dividend

Diversificatie van de kredietportefeuille; bron: Bedrijfspresentatie 

Ondanks de stijgende rente vertoont de portefeuille van Ares Capital geen tekenen van verslechtering van de kredietwaardigheid - de interne risicorating is verbeterd van 3,1 vorig kwartaal naar 3,2, terwijl de non-accruals 1,7% van de waarde van de portefeuille uitmaken, onder het historische gemiddelde van 2,5%.

Begin februari kondigde Ares Capital een dividend aan van $0,48 per aandeel per kwartaal, wat neerkomt op $1,92 per aandeel per jaar. Het bedrijf biedt aandeelhouders dus een dividendrendement van 11% met een pay-out ratio van 77%. Opmerkelijk is dat de meeste BDC's 100% van hun nettowinst uitkeren als dividend.

De Pay-out ratio is een belangrijk criteria bij financiële aandelen met hoog dividend. Het is een indicatie tot dividend zekerheid en betrouwbaarheid.

De resultaten van Ares Capital in 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De totale inkomsten uit beleggingen bedroegen $2,10 miljard, 15,2% meer dan een jaar eerder.
 • De netto beleggingsopbrengsten bedroegen $1,09 miljard, tegen $741 miljoen een jaar eerder.
 • In 2022 bedroeg de Return on Average Assets (ROAA) 5,1% tegen 4,0% een jaar eerder.
 • De Return on Average Equity (ROAE) bedroeg 11,9% tegen 9,2% een jaar eerder.

ares-capital-aandelen-kopen

ARCC's financiële prestaties; bron: samengesteld door auteur

Ares Capital heeft een gezonde balans met een verhouding schulden/eigen vermogen van 1,29x. De leverage ratio ligt ruim onder het wettelijke maximum van 2,0x. Het bedrijf heeft 3,9 miljard dollar beschikbaar voor investeringen.

Ares Capital wordt verhandeld tegen een premie ten opzichte van het sectorgemiddelde: EV/Sales - 10,14x, P/E - 14,62x, en P/B - 0,95x. De hogere waardering is echter te danken aan de beste verhouding tussen dividendrendement en pay-out ratio, en aan de leidende positie van het bedrijf in de sector.

ares-capital-kopen

ARCC's vergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het minimum koersdoel van investeringsbanken dat Wells Fargo heeft vastgesteld is $20 per aandeel. JMP Securities schat ARCC op zijn beurt op $23 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $22, wat een opwaarts potentieel van 26,4% impliceert.

financiele-aandelen-kopen

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij Ares Capital kopen als financieel aandeel met hoog dividend

 • Als de bankcrisis verergert, kunnen het hele financiële systeem en de wereldeconomie daaronder lijden. Een dergelijke crisis kan gevolgen hebben voor de financiële prestaties van de onderneming en bijgevolg voor haar aandelenwaarde.
 • De portefeuille van Ares Capital bestaat voornamelijk uit verplichtingen van middelgrote ondernemingen, hetgeen hogere risico's inhoudt dan bij grote ondernemingen.

Financiële aandelen met hoog dividend 3. TPG

 • Ticker: TPG
 • Toegangsprijs: $27.10
 • Richtprijs: $37,0
 • Potentieel: 35,7%
 • Potentieel dividendrendement: 5,8%.
 • Horizon: 12 maanden 
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over TPG, vermogensbeheerder met 5,8% dividendrendement

TPG biedt alternatieve vermogensbeheerdiensten en adviseert klanten over kapitaalinvesteringen. Het bedrijf investeert in private equity, vastgoed, hedgefondsen en kredietfondsen. Het beheerd vermogen van TPG bedraagt 135 miljard dollar.

Haar 5,8% dividend mag dan lager zijn dan de andere financiële aandelen met hoog dividend uit deze analyse. Toch is 6% dividend per jaar nog altijd zeer hoog. Met name indien TPG in staat is om dit jaarlijks uit te keren, en mogelijk met dividendgroei. Maak een gedegen analyse om te bepalen of dit zo is!

Waarom TPG kopen voor beleggen in financiële aandelen met hoog dividend?

TPG is actief op de enorme en veelbelovende markt voor alternatief vermogensbeheer. Volgens het onderzoek van Preqin zal het beheerd vermogen (AUM) van alternatieve vermogensbeheerders tot 2027 naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks percentage (CAGR) van 9,3% tot 23,3 biljoen dollar aan het einde van de prognoseperiode tegenover 13,7 biljoen dollar in 2021. Daarvan zal ongeveer de helft afkomstig zijn van private equity en durfkapitaalinvesteringen.

welke-financiele-aandelen-kopen

Verwachte dynamiek van de doelmarkt van de onderneming; bron: Preqin Global Report

Volgens het onderzoek van Preqin is, ondanks de daling van het verwachte rendement, 30% van de institutionele beleggers van plan om hun participaties in de komende 12 maanden te verhogen, terwijl 46% van plan is om ze op het huidige niveau te houden. Ter vergelijking: in november 2021 was 51% van de beleggers van plan hetzelfde bedrag te beleggen en 32% was van plan de beleggingen te verhogen. De TPG-doelmarkt heeft dus niet alleen een hoog groeipotentieel, maar toont ook een enorme mate van veerkracht bij macro-economische tegenwind.

TPG is een van de vijf grootste spelers op de markt voor private equity (PE). Terwijl veel PE-bedrijven moeite hebben met hun fondsenwerving, wist TPG in het afgelopen kwartaal 135 miljard dollar aan AUM op te halen, een stijging van 19% ten opzichte van een jaar eerder. Het AUM van het bedrijf groeit niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. Het aandeel Fee-Earning AUM (FAUM, activa onder beheer die stabiele beheersvergoedingen opleveren) bedroeg 57,8% van alle activa, tegen 52,6% een jaar eerder.

dividend-aandelen-financieel

Dynamiek en structuur van de activa onder beheer; bron: Bedrijfspresentatie

Een verhoging van het aandeel van FAUM leidt tot een structurele verbetering van het algemene inkomstenprofiel van TPG en vermindert de mate van volatiliteit van de financiële prestaties van de onderneming. Ten eerste biedt het FAUM de onderneming beheersvergoedingen die onafhankelijk zijn van de prestaties en dus van de macro-economische omstandigheden. Ten tweede wordt 90% van het FAUM geplaatst in fondsen die voor meer dan 10 jaar worden gevormd. Met andere woorden, TPG zal niet geconfronteerd worden met een sterke daling van de beheersvergoedingen, zelfs als de economie in een recessie terechtkomt. Opmerkelijk is dat het bedrijf beschikt over 43 miljard dollar aan "droog poeder" (contanten die nog niet in activa zijn geïnvesteerd).

welke-financiele-aandelen-hoog-dividend

Duur van de activa onder beheer; bron: Bedrijfspresentatie

Het management van het bedrijf wil elk kwartaal minstens 85% van de nettowinst als dividend uitkeren. In 2022 betaalde TPG de aandeelhouders $1,59 per aandeel, wat een rendement van 5,8% impliceert. Gezien het groeiende AUM verwachten wij dat de dividenden ook zullen stijgen.

De financiële resultaten van TPG voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten bedroegen $2,00 miljard tegenover $4,98 miljard een jaar eerder. De daling is het gevolg van lagere inkomsten uit kapitaaltoewijzing.
 • Het nettoresultaat bedroeg 92 miljoen dollar, tegen 2,03 miljard dollar in 2021.
 • De nettomarge daalde van 40,72% naar 4,61%.
 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg $1,38 miljard, vergeleken met $1,47 miljard een jaar eerder.
 • De vrije kasstroom daalde van $1,44 miljard naar $1,37 miljard.

hoog-dividend-aandelen-financieel

De financiële prestaties van het bedrijf; bron: samengesteld door auteur

TPG heeft een sterke balans, met een totale schuld van $444,6 miljoen, liquide middelen van $1,12 miljard, en een zeer negatieve nettoschuld van -$676,1 miljoen.

TPG wordt verhandeld tegen een korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 5,46x, P/Cashflow - 6,99x, en P/E - 12,03x.

hoge-dividend-aandelen-financieel

Vergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het diagram hierboven toont het verwachte dividendrendement op basis van de veronderstelling dat TPG $0,5 per aandeel blijft uitbetalen op kwartaalbasis, wat consistent is met de uitbetaling voor het laatste kwartaal van 2022.

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat door Credit Suisse is vastgesteld is $31,5 per aandeel. Keefe, Bruyette & Woods schatte TPG op zijn beurt op $40. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $37, wat een opwaarts potentieel van 36,5% impliceert.

financiele-aandelen-analyse

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur 

Belangrijkste risico's bij TPG aandelen kopen als financieel aandeel met hoog dividend

 • De vermogensbeheersector is zeer conjunctuurgevoelig. Als de economie in een recessie terechtkomt, kan TPG te maken krijgen met een verdere vertraging van de fondsenwerving en zullen de inkomsten van het bedrijf aanzienlijk dalen.
 • TPG wordt gedwongen te concurreren met andere mastodonten op de particuliere aandelenmarkt, niet alleen voor beschikbare activa maar ook voor vastgoedbeleggingen. Deze factor kan het vermogen van de onderneming aantasten om op lange termijn autonoom te groeien.

De genoemde bedrijven in deze analyse kunnen tot de momenteel beste financiële aandelen met hoog dividend behoren. Financiële aandelen zijn echter gevoelig voor marktcrashes. Indien je wilt beleggen in financiële aandelen met hoog dividend, dan is het verstandig om niet te veel geld op één aandeel te zetten. Immers, er zijn risico’s aan verbonden die kunnen leiden tot geld verlies. Daarnaast is het verstandig een goede analyse op het dividend te maken. Hoeveel dividend keren ze uit? Hoe stabiel is de dividenduitkering? En wat is de dividendhistorie en dividendgroei prognose? Vind ook de juiste balans tussen dividend, waardeaandelen, en groeiaandelen zoals small cap aandelen en technologieaandelen.

Als je hier geen tijd voor hebt, is het wellicht verstandiger om te beleggen in dividend ETF’s in plaats van individuele financiële aandelen. 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën