Western Union Aandelen kopen? Analyse +9% dividend en +30% Groei | Happy Investors
western-union-aandelen-kopen-of-niet
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
04/30/2023
10 min

Western Union Aandelen kopen? Analyse +9% dividend en +30% Groei | Happy Investors

04/30/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Western Union aandelen. Western Unionaandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Western Union, voor wereldwijde geldtransfers en betalingsdiensten

Western Union (WU) is een toonaangevend bedrijf voor wereldwijde geldtransfers en betalingsdiensten. Het biedt klanten snelle, betrouwbare en handige manieren om geld over te maken en betalingen te verrichten over de hele wereld en verdient voornamelijk aan transactiekosten. Eind 2022 was het bedrijf vertegenwoordigd in meer dan 200 landen en gebieden.

Western Union keert een relatief hoog dividend uit. Let op dat wij bij Happy Investors louter investeren in dividendaandelen op basis van ons onderzoek naar de beste aandelen op basis van dividendscore. Indien u hier niet mee bekend bent is het wellicht verstandiger om te investeren in lager-risico dividend ETF’s, of bijvoorbeeld wereldwijde ETF’s. Dividend beleggen kan op verschillende wijze. Beleggen in dividendaandelen is slechts één van de mogelijkheden. Daarnaast kunt u diversifiëren middels bijvoorbeeld REIT’s, REIT ETF, en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen als SynVest en Corum Investments.

 • Ticker: WU
 • Toegangsprijs: $10.75
 • Richtprijs: $14,0
 • Potentieel: 28,9%
 • Potentieel dividendrendement: 8,7%.
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Western Union aandelen analyse?

 • Vandaag handelt Western Union tegen stressniveaus die typisch zijn voor risicovolle beleggingen. Volgens ons is de huidige waardering niet gerechtvaardigd.
 • De correctie van het aandeel in maart was vergelijkbaar met die van bedrijven uit de banksector. Western Union is echter geen bank en draagt geen liquiditeitsrisico.
 • Western Union blijft een van de meest herkenbare merken op de grote en groeiende markt voor grensoverschrijdende geldtransfers.
 • Terwijl het bedrijf stagneert, heeft Western Union verschillende initiatieven genomen om weer op een groeipad te komen en vertoont al positieve signalen.
 • Western Union genereert een solide kasstroom en heeft een sterke balans, waardoor het bedrijf zijn initiatieven zelf kan financieren.
 • Belangrijke risico's van beleggen in Western Union houden verband met de grote gevoeligheid van het bedrijf voor de macro-economische omgeving en de toenemende concurrentie van fintech-platforms.

Western Union aandelen kopen of niet?

Reden 1. Aandelenprestaties en marktverwachtingen

Western Union werd in 1851 opgericht als telegraafbedrijf; 20 jaar later, in 1871, introduceerde het bedrijf een geldovermakingsdienst. Western Union domineerde de volgende 100 jaar de communicatie-industrie in de VS, totdat het in de jaren 80 besloot zich te concentreren op grensoverschrijdende geldtransfers. Pas in 2006, toen Western Union naar de beurs was gegaan, werden de niet-kernactiviteiten volledig geëlimineerd. Eind 2022 was het bedrijf vertegenwoordigd op meer dan 600.000 locaties, en haar aanwezigheid op de markt blijft aanzienlijk. Western Union blijft gemakkelijke toegang bieden tot geldtransfers en betalingen van rekeningen. Vandaag de dag is de ster van het bedrijf echter niet meer zo helder als vroeger. Naarmate mobiel bankieren en e-wallets zich uitbreiden, verliest het bedrijf terrein.

In de afgelopen 10 jaar daalden de inkomsten van Western Union met 21% en de bedrijfsinkomsten met 33,5%. Volgens SaveOnSend daalde het aandeel van Western Union in de markt voor grensoverschrijdende geldtransfers van 2009 tot 2019 van 15% naar iets meer dan 10%. Nu de wereldwijde overboekingen sinds 2019 met ongeveer 15% zijn gestegen, volgens schattingen van de Wereldbank, en de inkomsten van Western Union met 15,4% zijn gedaald, is het huidige marktaandeel van het bedrijf bijna 10%.

western-union-aandelen

Als gevolg van het dalende marktaandeel en de stagnerende financiële prestaties heeft het aandeel Western Union de afgelopen 10 jaar in dezelfde prijsvork gehandeld. De bankenpaniek is een ander struikelblok geworden voor de aandeelhouders van het bedrijf: de marktkapitalisatie van Western Union is sinds begin maart met 15% gedaald, het laagste niveau sinds de berenmarkt van 2008-2009.

western-union-analyseVandaag handelt Western Union tegen stressniveaus die typisch zijn voor risicovolle beleggingen. Naar onze mening is de huidige waarde van het aandeel niet gerechtvaardigd omdat:

 • De correctie van het aandeel in maart was vergelijkbaar met die van bedrijven uit de banksector. Western Union is echter geen bank en loopt geen liquiditeitsrisico. De inkomsten van het bedrijf worden gegenereerd uit commissies die klanten betalen bij het overmaken van geld.
 • Western Union blijft een van de meest herkenbare merken op de grote en groeiende markt voor grensoverschrijdende geldtransfers. Bovendien heeft het bedrijf een uiterst sterke positie in verschillende regio's die niet door andere financiële platforms worden gedekt.
 • Terwijl het bedrijf stagneert, heeft Western Union verschillende initiatieven genomen om de groei weer op gang te brengen. De initiatieven omvatten de Evolve 2025-strategie om de digitale activiteiten te stimuleren.
 • Terwijl veel fintech-startups die zich richten op de internationale overboekingsmarkt gedwongen zijn kapitaal te verwateren om de groei te financieren, genereert Western Union een solide kasstroom en heeft het een sterke balans waarmee het bedrijf zijn initiatieven zelf kan financieren.

Reden 2. Ontwikkeling van de strategie voor 2025

"Western Union werd het slachtoffer van technologische vooruitgang zoals de fax die haar telegrammen en telexen bijna overbodig maakte." Deze zin opent een alinea van een artikel van Associated Press uit 1991. Sindsdien hebben sceptici herhaaldelijk de dreigende ondergang van het bedrijf voorspeld vanwege de vermeende technologische achterstand. Western Union heeft zich echter met succes aangepast aan nieuwe marktwinden en haar positie op de markt voor grensoverschrijdende geldtransfers versterkt.

Western Union ging voor het eerst online in 2000, ging in 2007 een partnerschap aan met mobiele operators en creëerde een mobiele app in 2011, toen Wise en Remitly net met hun activiteiten begonnen. In 2015 ging Western Union een partnerschap aan met Ripple Labs, en een jaar later investeerde het in blockchain. Het bedrijf was de eerste die samenwerkte met Viber en WeChat. Met andere woorden, Western Union past zich voortdurend aan de markttrends aan.

In oktober vorig jaar lanceerde Western Union de strategie Evolve 2025. De strategie moet de retailactiviteiten stabiliseren, het bedrijf helpen terug te keren naar digitale groei, het klantenbestand laten groeien en de financiële prestaties van het bedrijf stimuleren. Om dit doel te bereiken lanceert het bedrijf nieuwe producten en diensten om zijn aanbod met toegevoegde waarde uit te breiden. IWestern Union laat in het kader van haar strategie al positieve signalen zien:

 • Western Union lanceerde zijn digitale banken in Polen in Q3 2022 en in Italië in Q4. In februari lanceerde het bedrijf digitale banken in Duitsland en Roemenië. De verschuiving van een op transacties gebaseerd bedrijfsmodel naar een op rekeningen gebaseerd model zal naar verwachting de betrokkenheid van klanten vergroten en de klantenbinding verbeteren.
 • Daardoor bereikte het aantal gebruikers van de digitale bank in Duitsland, Polen, Roemenië en Italië in een jaar tijd 150.000, waarvan de helft nog nooit gebruik had gemaakt van de diensten van Western Union.

western-union-aandelen-analyse

 • In het vierde kwartaal heeft het bedrijf investeringen gedaan waarmee het een digitale portemonnee kan lanceren in twee Europese landen en twee landen buiten Europa, waaronder de Verenigde Staten, 's werelds grootste eindmarkt voor geldovermakingen, en Brazilië, de grootste economie in Latijns-Amerika.
 • Het bedrijf heeft zijn marketingaanpak herzien om terug te keren naar de groei van het klantenbestand en de transactievolumes binnen de digitale activiteiten. Daardoor steeg het aantal nieuwe digitale klanten in de VS in september met 26% op jaarbasis en in het laatste kwartaal van 2022 met 30%.

western-union-analyse-aandelen

 • Naast digitale banken ontwikkelt het bedrijf ook een eigen POS-systeem (terminals voor cashloze betalingen). Dit zal naar verwachting het traject van de retailactiviteiten van het bedrijf veranderen. In december is Western Union begonnen met het testen van een nieuw POS-systeem in de VS.

Ondanks de stagnatie van de activiteiten beschikt Western Union dus over verschillende drijvende krachten, waardoor het opnieuw het groeitraject kan ingaan. Volgens ons zijn deze factoren niet verdisconteerd in de huidige marktwaarde van het aandeel. Zoals eerder opgemerkt, stelt de positieve cashflow Western Union in staat om initiatieven uit te voeren zonder de aandeelhouderswaarde op te offeren.

Reden 3. Beleid inzake kapitaaltoewijzing

Western Union betaalt momenteel een kwartaaldividend van $0,235 per aandeel. Op jaarbasis betekent dit een rendement van 8,7% tegen de huidige marktwaarde van het aandeel.

Hoewel het bedrag van de betalingen de afgelopen jaren vast is gebleven, vertoonde het vóór de pandemie een aanzienlijke stijging. De dividenden stegen van 2017 tot 2022 met 34,3%. In totaal heeft Western Union de afgelopen vijf jaar 1,8 miljard dollar uitgekeerd aan aandeelhouders.aandelen-western-unionWestern Union is ten minste in staat om uitbetalingen vol te houden, aangezien het in 2022 slechts 50% van zijn vrije kasstroom uitkeerde. Bovendien koopt het bedrijf regelmatig zijn aandelen in, wat de uitbetalingsratio natuurlijk verlaagt naarmate het aantal uitstaande aandelen afneemt. In totaal gaf Western Union in 2022 $ 734,1 miljoen terug aan de aandeelhouders in de vorm van dividenden en terugkopen.

Financiële analyse Western Union

In 2022 kunnen de financiële prestaties van Western Union als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $4,48 miljard, een daling van 11,7% ten opzichte van een jaar eerder. De daling was het gevolg van de sterkere Amerikaanse dollar, de verkoop van het segment bedrijfsoplossingen en de opschorting van activiteiten in Rusland en Wit-Rusland. In 2021 brachten deze landen 145 miljoen dollar op.
 • De brutowinst daalde van 2,17 miljard dollar naar 1,85 miljard dollar. De brutomarge daalde van 42,88% naar 41,32%.
 • Het bedrijfsresultaat bedroeg 884,9 miljoen dollar tegenover 1,12 miljard dollar een jaar eerder. De operationele marge daalde van 22,15% naar 19,77%.
 • Het nettoresultaat steeg van 805,8 miljoen dollar naar 910,6 miljoen dollar dankzij een winst uit de verkoop van een bedrijf. De nettomarge steeg van 15,89% naar 20,35%.

analyse-western-union

aandelen-analyse-western-unionHet management voorspelt dat de inkomsten in 2023 met 4%-2% zullen dalen, omdat het bedrijf onder druk zal blijven staan door de opschorting van de activiteiten in Rusland en Wit-Rusland in het eerste kwartaal, en daarna zal Western Union naar verwachting twee Europese agenten verliezen in de loop van het jaar. Er wordt echter verwacht dat het bedrijf een hoge winstgevendheid zal blijven vertonen, met operationele marges die 19%-21% blijven.

Western Union genereert een solide kasstroom. Eind 2022 bedroeg de operationele kasstroom $581,6 miljoen tegenover $1,05 miljard een jaar eerder. De vrije kasstroom daalde van $830,7 miljoen naar $373,4 miljoen. De negatieve dynamiek was het gevolg van de lagere bedrijfsresultaten.

analyse-aandelen-western-unionWestern Union heeft een sterke balans met een totale schuld van $2,62 miljard, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $1,33 miljard en een nettoschuld van $1,33 miljard, slechts een kwart meer dan de jaarlijkse EBITDA (Nettoschuld / EBITDA van 1,25x).

Western Union aandelen koersverwachting

Western Union handelt momenteel met een grote korting op het sectorgemiddelde op de volgende multiples: EV/Sales - 1,37x, EV/EBITDA - 5,25x, P/Cashflow - 8,53x, P/E - 4,66x, FWD P/E - 7,01x.aandelen-kopen-western-union

Het minimum koersdoel van investeringsbanken vastgesteld door Barclays is $10 per aandeel. Keefe, Bruyette & Woods schat WU op $12 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is een eerlijke marktwaarde $12,1 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 11,5% impliceert.aandelen-western-union-kopen

Onze waardering is gebaseerd op de gemiddelde historische multiples van Western Union. Over de afgelopen vijf jaar is de EV/Sales multiple 1,99x (+45,26% tot de huidige prijs), EV/EBITDA 7,98x (+52,00% tot de huidige prijs), P/Cashflow - 9,22x (+8,09%), P/E Non-GAAP - 10,65x (+55,02%), en Forward P/E Non-GAAP - 10,55x (+70,99%). Voor elke gegeven multiplicator hebben wij een specifiek gewicht van 0,15 toegekend.

Tegelijkertijd impliceert de consensus op Wall Street, zoals hierboven opgemerkt, een opwaarts potentieel van 11,5%. Wij hebben het soortelijk gewicht van deze factor bepaald op 0,25.

Daarom stellen wij de reële marktwaarde van het aandeel vast op $14 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 28,9% inhoudt.

analyse-western-union-aandelen

Belangrijkste risico's aandelen Western Union kopen

 • Het aanzienlijke aandeel van Western Union in de markt voor grensoverschrijdende geldtransfers maakt het bedrijf gevoelig voor macro-economische omstandigheden. Hoge inflatie, strak monetair beleid en economische vertraging - al deze factoren houden risico's in voor de betalingsactiviteit en bijgevolg voor de financiële resultaten van Western Union.
 • Door de snel groeiende populariteit van fintech-platforms is de concurrentie op de markt voor grensoverschrijdende geldovermakingen toegenomen. Bedrijven als Paypal, Wise en Revolut hebben een sterke positie ingenomen en vergroten voortdurend hun marktaandeel. De huidige trend bedreigt de positie van Western Union.
 • Om haar leidende positie te behouden, kan Western Union gedwongen worden de tarieven voor sommige van de meest populaire transferbestemmingen te verlagen, wat zou leiden tot een daling van de financiële prestaties van het bedrijf.

En, wat denk jij? Western Union aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten!

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën