Excelerate Energy aandelen kopen? Analyse +54,3% Groei | Happy Investors
kopen-excelerate-energy-aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
09/13/2023
9 min

Excelerate Energy aandelen kopen? Analyse +54,3% Groei | Happy Investors

09/13/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Excelerate Energy aandelen . Excelerate Energy aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Excelerate Energy, een LNG-terminal operator

Excelerate Energy (EE) exploiteert een vloot van 10 drijvende LNG-hervergassingsterminals (FSRU), waarvan er 8 eigendom zijn van het bedrijf. Deze terminals worden in havens geïnstalleerd en zijn daarmee verbonden via gaspijpleidingen, zodat het schip ook naar andere havens kan worden verplaatst. Daarnaast treedt het bedrijf vanaf 2021 zelf op als gashandelaar.

 • Ticker: EE
 • Toegangsprijs: $18,55
 • Richtprijs: $30,4
 • Potentieel: 54,3%
 • Dividendrendement: 0,51%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Excelerate Energy aandelen

 • Groei in de vraag naar LNG: tegen 2026 zal de productie van dit type brandstof met 19% toenemen ten opzichte van 2019, in geld uitgedrukt zal de markt tot 2028 groeien met een CAGR van 6,75% en $103,4 miljard bereiken.
 • Een tekort aan vaste hervergassingsterminals in Europa zal naar verwachting leiden tot een toename in de vraag naar drijvende eenheden (FSRU's). Deze markt zal in 2023-2027 toenemen met een CAGR van 7,88% en tegen die tijd een waarde bereiken van 805,25 miljoen dollar.
 • Het bedrijf beheert een van de grootste FSRU-vloten ter wereld en verwacht wordt dat deze tegen 2026 met minstens één extra schip zal zijn uitgebreid.
 • Het bedrijf betaalt sinds 2022 dividend, met een huidig rendement van 0,51%.

Waarom Excelerate Energy aandelen kopen?

Reden 1. Groeiende wereldwijde vraag naar LNG

In de afgelopen jaren heeft aardgas als gevolg van de wereldwijde energietransitie steeds meer de rol van tussenbrandstof op zich genomen op weg naar een koolstofneutrale economie. Dit komt doordat de CO2-uitstoot bij het gebruik van aardgas voor energieproductie ongeveer 2 keer lager is dan bij de verbranding van kolen. Een wereldwijde verschuiving van kolen naar gas zou dus een belangrijke stap zijn in de richting van het terugdringen van koolstofemissies. Deze strategie wordt in veel landen toegepast, bijvoorbeeld in Duitsland.

Tegelijkertijd is de mogelijkheid om aardgas in zijn natuurlijke staat te transporteren beperkt en liggen de belangrijkste producenten van blauwe brandstof doorgaans gescheiden van de belangrijkste markten, zoals bijvoorbeeld de VS en Qatar van Europa.

Tegelijkertijd is de rol van Rusland als de grootste leverancier van pijplijngas aan Europa aanzienlijk afgenomen na het begin van het Russisch-Oekraïense conflict als gevolg van de sancties van de Europese Unie.

Deze trends leiden onvermijdelijk tot een groeiende vraag naar vloeibaar aardgas (hierna LNG genoemd) en de productie ervan.

Volgens voorspellingen van Bloomberg zal de wereldwijde vraag naar LNG in 2026 460 miljoen ton bedragen, wat 19% meer is dan in 2021. Tegelijkertijd zullen Europa en Azië de grootste afnemers van LNG zijn.excelerate-energyVolgens de gegevens van Mordor Intelligence zal de wereldwijde LNG-markt in 2023-2028 in geld uitgedrukt stijgen van $74,6 miljard naar $103,4 miljard en zal de CAGR in de aangegeven jaren 6,75% bedragen.

Tegelijkertijd zijn volgens het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) de VS en Qatar de landen die de grootste aanjagers zullen zijn van nieuwe vloeibaarmakingscapaciteit voor gas.excelerate-energy-aandelen-kopenHet is ook belangrijk op te merken dat LNG door zijn aard niet alleen vloeibaar moet worden gemaakt, maar ook moet worden ontwaterd. Daarom zijn zowel nieuwe capaciteiten voor het vloeibaar maken als voor het ontvangen van gas van groot belang. Momenteel is er echter een onbalans tussen projecten voor het vloeibaar maken van gas en projecten voor het ontwateren van gas, afhankelijk van de regio's in de wereld.

Volgens de gegevens van IEEFA zullen er in 2023-2027 nieuwe projecten voor het vloeibaar maken van gas worden opgestart, met een totale capaciteit van ongeveer 132 miljoen ton per jaar.

Tegelijkertijd waren er volgens gegevens van de International Gas Union in 2022 LNG-hervergassingsprojecten in aanbouw met een totaal vermogen van ongeveer 164,8 miljoen ton per jaar. Hiervan was ongeveer 80% bestemd voor de regio Azië-Stille Oceaan, en niet voor Europa, dat aanzienlijke hoeveelheden LNG nodig heeft na het wegvallen van het Russische pijplijngas.

Volgens de International Gas Union bevindt meer dan 50% van alle hervergassingscapaciteit ter wereld zich in Japan, Zuid-Korea en China.excelerate-energy-aandelenOnder deze omstandigheden neemt de rol van bedrijven zoals Excelerate Energy toe. Zij beheren FSRU's (Floating Storage Regasification Unit) - speciale drijvende faciliteiten die de functies van hervergassingsterminals vervullen. Omdat FSRU's geen stationaire faciliteiten zijn, kunnen ze tegelijkertijd naar andere landen met een tekort aan hervergassingscapaciteit worden gestuurd.

Naarmate de wereldwijde LNG-productie groeit, zal de vraag naar FSRU's toenemen. Volgens de voorspelling van TechNavio zal de markt voor schepen van deze klasse in de periode 2023-2027 toenemen met een CAGR van 7,88% en tegen die tijd een waarde bereiken van 805,25 miljoen dollar.

Door de geografisch ongelijke spreiding van nieuwe LNG-projecten en volgens de bovenstaande voorspellingen groeit de vraag naar drijvende hervergassingsterminals in de wereld, wat gunstig is voor Excelerate Energy.

Reden 2. Leidende positie op de FSRU-markt

Excelerate Energy exploiteert momenteel 10 FSRU-schepen, waarvan er 8 eigendom zijn van het bedrijf. In april 2022 had Excelerate Energy volgens de International Gas Union een van de grootste vloten in de sector. Tegelijkertijd wordt verwacht dat het bedrijf in 2026 nog een schip krijgt. excelerate-energy-groeiaandelen

Eind 2022 bedroeg de gemiddelde charterperiode van de schepen van het bedrijf 6,3 jaar. Voor 1H 2023 heronderhandelde Excelerate Energy een tijdbevrachtingsovereenkomst met de regering van de VAE, waardoor deze verlengd werd tot 2031 en de waarde van het contract verhoogd werd. In februari 2023 begon een schip van het bedrijf, Excelsior, een vijfjarig charter uit te voeren voor de Duitse overheid.

Naast de FSRU-beheeractiviteiten is het bedrijf sinds 2021 begonnen met de onafhankelijke verkoop van gas via gespecialiseerde LNG-terminals. Ondanks de lage marge van de gasverkoopactiviteiten, stelde de toetreding tot deze markt Excelerate Energy in staat om zijn activiteiten te diversifiëren, wat het bedrijf nastreeft als onderdeel van zijn strategie. Het bedrijf is van plan om de gasverkoop te vergroten en zijn deelname aan verschillende LNG-projecten over de hele wereld uit te breiden.excelerate-energy-aandelen-groeiMet het oog op de groeiende vraag naar drijvende LNG-hervergassingsschepen (FSRU's) heeft Excelerate Energy een van de grootste vloten schepen van deze klasse, wat de voorwaarden schept voor gezonde financiële prestaties.

Reden 3. Dividenden

Vanaf 2022 is Excelerate Energy begonnen met het betalen van kwartaaldividenden van $0,025 per aandeel. Op dit moment is het dividendrendement op aandelen ongeveer 0,51%. Een verdere verbetering van de financiën van Excelerate Energy zal de dividenduitkeringen waarschijnlijk stimuleren.

Financiële analyse Excelerate Energy aandelen

De financiële resultaten van Excelerate Energy over de afgelopen 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $1,90 miljard, wat 23,10% minder is dan in 2022.
 • Adj. EBITDA steeg van $294,86 miljoen naar $334,26 miljoen. De marge steeg van 11,92% naar 17,58%.
 • De nettowinst bedroeg $28,17 miljoen tegenover $13,32 miljoen vorig jaar. De nettomarge steeg van 0,54% naar 1,48%.

De omzet is de afgelopen 12 maanden gedaald door een lagere verkoop van aardgas van het bedrijf, voornamelijk in New England. Tegelijkertijd stegen de bedrijfs- en netto-inkomsten door hogere vrachttarieven in Finland, Duitsland en Argentinië, waar het bedrijf FSRU's heeft, en door de uitbreiding van de activiteiten in de VAE.aandelen-groei-excelerate-energy

De resultaten voor de 1e helft van 2023 worden hieronder gepresenteerd:

 • De omzet daalde met 47,03% jaar-op-jaar: van $1,21 miljard naar $643,43 miljoen.
 • Adj. EBITDA steeg van $129,11 miljoen naar $168,50 miljoen. De marge steeg van 10,63% naar 26,19%.
 • De nettowinst bedroeg $12,81 miljoen tegenover een verlies van $2,03 miljoen een jaar eerder.groeiaandelen-excelerate-energy
 • In de afgelopen 12 maanden steeg de operationele kasstroom naar $259,07 miljoen van $225,09 miljoen in 2022.
 • De vrije kasstroom daalde van $105,82 miljoen naar -$110,96 miljoen in de afgelopen 12 maanden.

De operationele kasstroom steeg door een toename van het nettoresultaat, een toename van het werkkapitaal en door de vervroegde aflossing van leasebetalingen in verband met de overname van Sequoia. De vrije kasstroom daalde juist door de overname van Sequoia en door de modernisering van schepen op de Finse terminal.aandelen-excelerate-energyHet bedrijf heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld is 867,15 miljoen dollar.
 • Kasequivalenten zijn goed voor $462 miljoen.
 • De nettoschuld is $405,15 miljoen, de nettoschuld/adj. EBITDA was 1,2x over de afgelopen 12 maanden.
 • De rentedekkingsratio is 5,5x.

Dit niveau van schuldenlast geeft de absolute financiële stabiliteit van het bedrijf aan. Ook vermeldenswaard is de hoge kasreserve, waardoor het bedrijf nieuwe projecten kan lanceren en kan deelnemen aan de fusie- en overnamemarkt zonder aanzienlijke externe financiering.

Het bedrijf voorspelt een positieve dynamiek van de financiële indicatoren voor 2023, in het bijzonder met de groei van de adj. EBITDA met 14% tot $ 325-335 miljoen.

De prognoses van het management geven dus vertrouwen in de potentiële groei van de waarde van het bedrijf.

Waardering Excelerate Energy aandelen

Excelerate Energy wordt verhandeld tegen een korting op het sectorgemiddelde van 0,48x EV/Sales, 2,76x EV/EBITDA en 18,40x P/E.groeiaandelen-kopen-excelerate-energy

Het gemiddelde koersdoel van de top 6 investeringsbanken van Wall Street is $28,8 per aandeel. Volgens onze consensus is het bedrijf ondergewaardeerd op basis van de gemiddelde multiples van de sector; de reële marktwaarde van de aandelen is $30,4, wat een opwaarts potentieel van 54,3% inhoudt.groeiaandelen-excelerate-energy-kopen

Belangrijkste risico's Excelerate Energy aandelen kopen

 • Een mogelijk snellere overgang van de wereldeconomie naar hernieuwbare energiebronnen zou de behoefte aan meer LNG-productie kunnen verminderen. In dat geval zal de vraag naar dit type gas stagneren, wat een negatieve invloed kan hebben op de uitvoering van de strategie van het bedrijf.
 • Kans op ongelukken. Het bedrijf werkt met vrachtvervoer en hervergassing van LNG, een explosieve stof. Ondanks het feit dat er nog geen explosies van LNG-schepen hebben plaatsgevonden, kunnen de gevolgen van mogelijke ongevallen aanzienlijke schade aan het bedrijf veroorzaken.
 • Veroudering van de vloot. De meeste schepen die het bedrijf beheert zijn gebouwd voor 2010 en het bedrijf kan in de toekomst te maken krijgen met stijgende onderhoudskosten voor de vloot.

En, wat denk jij? Excelerate Energy aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën