Progyny aandelen kopen of niet? Analyse +37% Groei | Happy Investors
progyny
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
08/02/2023
9 min

Progyny aandelen kopen of niet? Analyse +37% Groei | Happy Investors

08/02/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Progyny aandelen. Progyny aandelen  kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Progyny, een bedrijf voor vruchtbaarheidsbehandelingen

Progyny biedt een reeks vruchtbaarheidsdiensten en -programma's die Amerikaanse werkgevers kunnen opnemen in hun werknemersverzekeringen. Het bedrijf werd opgericht in 2008 en heeft zijn hoofdkantoor in Delaware, VS.

 • Ticker: PGNY
 • Toegangsprijs: $40,10
 • Richtprijs: $55
 • Potentieel: 37,1%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Progyny aandelen

 • Onvruchtbaarheidsbehandelingen worden in de VS niet gedekt door overheidsverzekeringen en daarom biedt Progyny een oplossing voor het probleem via een particuliere verzekering.
 • Groei van de markt voor vruchtbaarheidsbehandelingstechnologie met 6,5% CAGR tot 66 miljard dollar in 2032.
 • Het bedrijf laat een aanzienlijke groei zien in zijn klantenbestand, dat sinds 2016 is toegenomen met een CAGR van meer dan 55%.
 • De producten van het bedrijf bieden een effectievere vruchtbaarheidsbehandeling dan het marktgemiddelde: zwangerschap is 8,9% waarschijnlijker bij gebruik van Progyny-producten in vergelijking met concurrenten.

Waarom Progyny aandelen kopen?

Reden 1. Vorm geven aan de Amerikaanse vruchtbaarheidsverzekeringsmarkt

Allereerst moet worden opgemerkt dat het probleem van onvruchtbaarheid in de Verenigde Staten vrij acuut is. Volgens de CDC (de Centers for Disease Control and Prevention) is 1 op de 5 getrouwde vrouwen die nog niet eerder een kind hebben gekregen onvruchtbaar, en één op de vier heeft problemen tijdens het dragen van een zwangerschap. 

Deze statistiek wordt nog verergerd door het feit dat onvruchtbaarheid in de VS pas in 2017 als ziekte werd erkend, waardoor het in de samenleving nog steeds niet als een volwaardige ziekte wordt gezien. Om deze reden is onvruchtbaarheid bijna van alle ziektekostenverzekeringen uitgesloten. Tegelijkertijd worden astma en diabetes, die een vergelijkbare prevalentie hebben, volledig gedekt door bestaande verzekeringen.

Er wordt steeds vaker aandacht gevraagd voor dit probleem. Zo merkte Wisconsin Senator Kelda Royce onlangs op dat onvruchtbaarheid niet altijd de nodige aandacht krijgt en dat dit probleem anders wordt behandeld dan andere ziekten, waardoor het vaak wordt uitgesloten van verzekeringsplannen. Als gevolg hiervan hebben nu slechts 20 Amerikaanse staten een verplichte verzekeringsdekking in geval van onvruchtbaarheid.

Bovendien is een onvruchtbaarheidsbehandeling duur en niet alle gezinnen kunnen het zich veroorloven. Tegelijkertijd is de oplossing van het probleem complex en kan deze alleen worden bereikt door verschillende medische methoden te combineren. En vanwege de hoge kosten nemen degenen die een behandeling nodig hebben vaak hun toevlucht tot slechts één van de mogelijke opties.

In dit opzicht biedt Progyny een oplossing voor twee problemen tegelijk. Ten eerste biedt het bedrijf complexe producten voor de behandeling van onvruchtbaarheid, waarvan de effectiviteit wordt bevestigd door statistische indicatoren, die in het volgende punt worden besproken. Ten tweede lost het bedrijf ook het probleem van de hoge behandelingskosten op door hun producten op te nemen in verzekeringsplannen, die steeds populairder worden onder Amerikaanse werkgevers (de groei van het klantenbestand voor het eerste kwartaal van 2023 was 31,6%).

Er wordt dus steeds meer aandacht besteed aan het probleem van onvruchtbaarheid in de Amerikaanse samenleving, waardoor Progyny kan profiteren van een opkomende markt.

Reden 2. Snelle groei van het klantenbestand

Volgens voorzichtige schattingen van het bedrijf is de doelmarkt 75 miljoen mensen, waarvan er momenteel 5,4 miljoen verzekerd zijn. De klanten van PGNY zijn bedrijven die hun diensten opnemen in verzekeringsplannen voor hun werknemers. Onder hen zijn Google, ExxonMobil, Microsoft, Uber, 3M, Roche, Santander, Unilever en anderen uit meer dan 40 bedrijfstakken.progyny-groeiaandelen

Tegelijkertijd is Progyny in staat om zijn klantenbestand snel te laten groeien, niet alleen vanwege de efficiëntie van het bedrijfsmodel, maar ook vanwege de toenemende penetratie van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Volgens bedrijfsgegevens worden er bijvoorbeeld maar heel weinig baby's geboren met behulp van ART in de VS (Assisted reproductive technology, geassisteerde voortplantingstechnologieën) - 2% tegenover 10% in Denemarken en 6% in Japan, waar publieke financiering voor onvruchtbaarheidsbehandelingen wordt verstrekt via de verzekering. 

Volgens de gegevens van Global Market Insights zal de wereldwijde ART-markt in 2023-2032 groeien met een CAGR van 6,5% en tegen die tijd 66 miljard dollar bedragen, waarvan bijna een derde in Noord-Amerika - 19,5 miljard dollar.progyny-aandelen

De huidige markttrends hebben een positieve invloed op de resultaten van het bedrijf. In de grafiek hieronder zie je de explosieve groei van het aantal PGNY-klanten en verzekerden. Het aantal primeurs na de resultaten van het 1e kwartaal van 2023 bedraagt 379 tegen 288 eind 2022, en het aantal verzekerden is 5,4 miljoen tegen 4,6 miljoen eind 2022.analyse-progyny

Natuurlijk groeien, in navolging van het klantenbestand, ook de financiële indicatoren van het bedrijf. Zo groeiden de bedrijfsinkomsten in 2016-2022 met een CAGR van 81,5% en bedroegen ze eind 2022 $786,91 miljoen tegenover $500,62 miljoen een jaar eerder.progyny-analyse

Progyny profiteert dus het meest van de groeiende markt, waardoor het meer klanten kan aantrekken en een hoge groei van de financiële resultaten kan laten zien.

Reden 3. Hoge succespercentages behandeling

Het belangrijkste product van het bedrijf is Smart Cycle Plan, dat 19 opties voor onvruchtbaarheidsbehandeling bevat, afhankelijk van het specifieke probleem. Deze plannen bieden medische ondersteuning tijdens de hele behandelingsperiode. Daarnaast ondersteunt het bedrijf zijn programma "Progyny Rx" dat klanten toegang geeft tot de benodigde medicijnen en een snelle levering ervan om gemiste cycli van het nemen van medicijnen te voorkomen, die strikt moeten worden nageleefd bij de behandeling van onvruchtbaarheid.

De reeks toegepaste methoden bewijst de effectiviteit van PGNY producten. Zo ontstaat bij in-vitrofertilisatie via de verzekering een zwangerschap met een waarschijnlijkheid van 63,0% tegenover 54,1% gemiddeld in andere klinieken, en is de waarschijnlijkheid van een succesvolle bevalling meer dan 12% hoger. Meer gedetailleerde resultaten van het bedrijf vindt u hieronder. 

Resultaat

Nationale gemiddelden

voor alle zorgverleners

Progyny Leden

Alleen

Percentage afzonderlijke embryotransplantaties

72,50%

91,00%

Zwangerschapspercentage per IVF-overdracht

54,10%

63,00%

Miskraampercentage

18,60%

13,90%

Levend geboortecijfer

42,70%

54,30%

Aantal IVF meerlingen

7,40%

2,50%

Prestatie-indicatoren van PGNY-producten; bron: samengesteld door de auteur

Op zijn beurt moet de groei van het gebruik van verzekeringen in 1Q 2023 worden opgemerkt: 0,54% vs. 0,51% in 1Q 2022 Deze indicator omvat alle soorten diensten die zijn opgenomen in het verzekeringsplan: consulten, onderzoek, testen, enz. Dit wijst op de aanwezigheid van een groeiende vraag vanuit de bevolking, wat een gunstige invloed zou moeten hebben op de onderhandelingspositie om nieuwe klanten aan te trekken.

De hogere efficiëntie van de behandeling in de Progyny klinieken bevestigt dus de unieke klantervaring, wat een belangrijk concurrentievoordeel is in een nog opkomende markt. We verwachten dat het bedrijf zijn marktaandeel op korte termijn zal blijven vergroten, wat uiteindelijk een positief effect zal hebben op de kapitalisatie van het bedrijf.

Financiële analyse Progyny aandelen

De financiële resultaten van Progyny voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten bedroegen 786,91 miljoen dollar, wat 57,19% meer is dan in 2021.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $67,35 miljoen naar $125,69 miljoen. De marge steeg van 13,45% naar 15,97%.
 • De nettowinst bedroeg $30,36 miljoen tegenover $65,77 miljoen eind vorig jaar. De nettomarge daalde van 13,14% naar 3,86%.

De omzet en bedrijfswinst groeiden door een toename van het aantal klanten en verzekeringsplannen. De daling van de nettowinst was het gevolg van een verdubbeling van de kosten voor incentiveprogramma's voor werknemers, wat naar onze mening een gerechtvaardigde stap is om de werknemers van het bedrijf in de huidige omgeving te stimuleren.analyse-progyny-groeiaandelenDynamiek van de financiële indicatoren van het bedrijf; bron: samengesteld door de auteur

De financiële resultaten voor het 1e kwartaal van 2023 worden hieronder gepresenteerd:

 • De omzet steeg met 50,04% j-o-j: van $172,22 miljoen naar $258,39 miljoen.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $24,81 miljoen naar $46,36 miljoen. De marge steeg van 14,40% naar 17,94%.
 • De nettowinst bedroeg $17,68 miljoen vergeleken met $4,97 miljoen een jaar eerder.analyse-progyny-aandelenDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf voor 1Q 2023; bron: samengesteld door de auteur

Het bedrijf bleef ook in het eerste kwartaal een positieve omzet- en winstgroei boeken, dankzij de aanhoudende groei van het aantal klanten en verzekeringsplannen.

 • Aan het einde van 2022 steeg de operationele kasstroom naar $80,40 miljoen ten opzichte van $26,04 miljoen aan het einde van 2021.
 • De vrije kasstroom is bijna gelijk aan de operationele kasstroom door de lage investeringen.

De operationele kasstroom steeg vooral door een toename van de bedrijfswinst van het bedrijf.analyse-progyny-aandelen-kopen

Bedrijfscashflow; bron: samengesteld door de auteur

Progyny heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld bestaat alleen uit operationele leases en bedraagt $18,46 miljoen.
 • Kasequivalenten en kortetermijninvesteringen zijn goed voor $207,89 miljoen.

Dit niveau van schuldenlast geeft de absolute financiële stabiliteit van het bedrijf aan. Ook vermeldenswaard is de hoge kasreserve, waardoor het bedrijf nieuwe projecten kan lanceren en kan deelnemen aan de fusie- en overnamemarkt zonder aanzienlijke externe financiering.

Het bedrijf voorspelt een positieve dynamiek van de financiële indicatoren voor 2023:

 • Omzetgroei van 32%-35% naar $1,07 miljard.
 • Groei Adj. EBITDA stijgt met 40,4% tot $176,5-$184,0 miljoen.
 • Groei van de brutowinstmarge met 1 procentpunt.
 • Groei van de nettowinst met 43,6% naar $43,6-49,0 miljoen.

De voorspellingen van het management geven dus vertrouwen in de wpotentiële groei van de waarde van het bedrijf.

Waardering Progyny aandelen

Progyny handelt met een premie ten opzichte van het sectorgemiddelde: EV/Sales - 3,90x, EV/EBITDA - 23,11x, Fwd P/E - 58,28x en verdisconteerd op P/FCF - 32,93x. Het is echter vermeldenswaard dat de onderstaande bedrijven geen directe concurrenten zijn vanwege het unieke karakter van de diensten van Progyny.progyny-groeiaandelen-kopenVergelijkbare score; bron: samengesteld door de auteur, Finviz, Yahoo

Het gemiddelde koersdoel van de top 5 investeringsbanken van Wall Street is $48,9 per aandeel. Volgens onze consensus is het bedrijf ondergewaardeerd volgens historische multiples; de reële marktwaarde van de aandelen is $55, wat een opwaarts potentieel van 37,1% inhoudt.progyny-aandelen-analyseKoersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door de auteur

Belangrijkste risico's Progyny aandelen kopen

 • Als vruchtbaarheidsbehandelingen worden opgenomen in de ziektekostenverzekering van de Amerikaanse overheid, verliest Progyny een belangrijk concurrentievoordeel dat de groei van het bedrijf zou kunnen vertragen.
 • De opkomende markt voor vruchtbaarheidsbehandelingen kan nieuwe spelers aantrekken, waardoor het marktaandeel en de groeisnelheid van Progyny zullen afnemen.
 • Een mogelijke recessie in de VS zou kunnen leiden tot bezuinigingen op stimuleringsprogramma's voor werknemers bij Amerikaanse bedrijven, waardoor de groei van Progyny zou kunnen vertragen.
 • Een toename van het klantenbestand leidt ook tot een toename van de behandeling van individuele gevallen vanwege de individualiteit van het menselijk lichaam. In dit opzicht kunnen patiënten bijwerkingen ervaren, wat de reputatie van het bedrijf negatief kan beïnvloeden en kan leiden tot een afname van het klantenbestand.

En, wat denk jij? Progyny aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën