Sensata Technologies aandelen kopen? Analyse +31% groei | Happy Investors
analyse-aandelen-sensata-technologies-groei
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/05/2023
8 min

Sensata Technologies aandelen kopen? Analyse +31% groei | Happy Investors

06/05/2023
8 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Sensata Technologies  aandelen. Sensata Technologies  aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Sensata Technologies, toonaangevende leverancier van detectie-oplossingen

Sensata Technologies is een technologiebedrijf dat sensoren en sensoroplossingen, elektrische beveiligingscomponenten en andere producten ontwikkelt, produceert en verkoopt die worden gebruikt in kritisch belangrijke systemen en toepassingen. De belangrijkste markten van het bedrijf zijn de productie van elektrische voertuigen en Internet of Things (IoT). Het hoofdkantoor van Sensata is gevestigd in Attleborough, Massachusetts.

 • Ticker: ST
 • Toegangsprijs: $42
 • Richtprijs: $54,7
 • Potentieel: 31,8%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Middelmatig
 • Positiegrootte: 2%
 • Te koop bij: vergelijk de beste beleggingsplatformen 

Analyse Sensata Technologies aandelen met groeipotentie

De aandelenkoers van het bedrijf zal naar verwachting worden ondersteund door de volgende factoren: 

 • Toenemende vraag naar auto-elektronica geproduceerd door het bedrijf als gevolg van de groeiende verkoop van elektrische voertuigen. Sensata schat dat een elektrische auto twee keer zoveel elektronica vereist dan een auto met verbrandingsmotor.
 • Het elektriciteitssegment van het bedrijf zal naar verwachting profiteren van de wereldwijde trend naar een koolstofneutrale economie. Volgens Sensata zal de omzet van het segment tot 2026 naar verwachting groeien met een CAGR van 45%.
 • De groeiende industrie voor de implementatie van het internet der dingen (IoT). Volgens Sensata zal zijn doelmarkt in de industrie groeien met een CAGR van 20% tot 2030.
 • Het bedrijf verhoogt de dividenduitkeringen en implementeert ook een programma voor het terugkopen van aandelen.

Waarom Sensata Technologies aandelen kopen of niet?

Reden 1. Toenemend gebruik van elektronica in voertuigen

Sensata opereert binnen twee bedrijfsrichtingen: Performance Sensing (74% van de omzet) en Sensing Solutions (26% van de omzet). De eerste divisie produceert verschillende elektronische componenten die worden gebruikt in auto's en vrachtwagens. Het gaat om sensoren voor de controle van bandenspanning, temperatuur, uitlaatgasvolume, brandstoftoevoer, maar ook elektrische beveiliging, geolocatie, enz.

Het bedrijf merkt op dat factoren achter de verwachte toename van de vraag naar zijn producten de ontwikkeling van de elektrische auto-industrie zijn, waarvan de groei afhangt van de hoeveelheid en kwaliteit van de elektronica die wordt gebruikt in de autoproductie.

Volgens Sensata zijn er voor de productie van een elektrisch voertuig (EV) twee keer zoveel elektronische componenten nodig als voor auto's met een verbrandingsmotor (ICE). Volgens Benchmark Mineral Intelligence zal de productie van elektrische voertuigen toenemen met een CAGR van 30% in 2021-2030.sensata-technologies-aandelen

Dit biedt aanzienlijke mogelijkheden voor het bedrijf om zijn doelmarkt uit te breiden. Sensata verwacht dat als gevolg van de groeiende vraag naar elektronische componenten in de auto-industrie, de omzet van zijn divisie Automotive, Industrial and Heavy Vehicle Electrification zal stijgen met een CAGR van 45% in 2022-2026. In 2022 bracht het segment Sensata 460 miljoen dollar op, of 11,42% van de totale omzet. In 2026 kan het bedrijf dus tot 2 miljard dollar ontvangen als zijn voorspelling uitkomt.sensata-technologies-aandelen-kopen

Reden 2. Wereldwijde trend naar elektrificatie

Naast auto-elektronica produceert Sensata producten voor de koolstofneutrale elektriciteitsmarkt, waaronder hoogspanningsschakelaars, omvormers en batterijbeheersystemen.

Deze markt biedt aanzienlijke groeimogelijkheden, aangezien hernieuwbare energie volgens het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) momenteel goed is voor meer dan 80% van de nieuw opgestarte opwekkingscapaciteit in de wereld.sensata-technologies-aandelen-analyse

Deze trend draagt bij aan een toename van de vraag naar aanverwante apparatuur en energieopslagsystemen. In dit verband heeft Sensata in 2021-2022 een aantal bedrijven overgenomen om zijn positie in deze markt te versterken.

 • In 2021 betaalde Sensata 113,7 miljoen dollar voor de overname van Spear Power Systems, dat energieopslagsystemen op het land, op zee en in de lucht ontwikkelt.
 • In 2021 betaalde Sensata 25 miljoen dollar voor de overname van Sendyne, dat intelligente stroomregelsystemen voor laadstations en elektrische auto's produceert.
 • In 2022 betaalde Sensata 577,5 miljoen dollar voor de overname van Dynapower, dat omvormers, transformatoren en andere producten produceert voor de koolstofneutrale opwekking van energie en de productie van oplaadstations voor elektrische voertuigen.

Als gevolg van de overnames verwacht Sensata dat zijn doelmarkt zal groeien met een CAGR van 17% tot 15 miljard dollar in 2021-2030. Hierdoor zal het bedrijf ook zijn omzetdoelstelling van $ 2 miljard kunnen halen, zoals beschreven in de eerste reden hierboven.sensata-technologies-groeiaandelen

Reden 3. IoT-initiatieven implementeren

Naast de auto- en energieactiviteiten produceert Sensata ook een breed scala aan producten voor de implementatie van IoT-technologie. Hieronder vallen sensoren, camera's, autonetwerken, telematica-gateways, cloud-oplossingen en gegevensverwerkingsdiensten. Omdat het bedrijf ontwikkelingspotentieel ziet in deze divisie, heeft het onlangs anorganische groei ondersteund met fusies en overnames. Zo heeft Sensata in 2021-2022 de volgende bedrijven overgenomen:

 • Xirgo Technologies, dat diensten levert op het gebied van telematica en gegevensanalyse (401,7 miljoen dollar);
 • SmartWitness Holdings, dat apparatuur levert voor videotelematica en gegevensanalyse ($204,2 miljoen);
 • Elastic M2M, dat een cloudplatform voor het beheer van IoT-apparaten beheert ($51,6 miljoen).

Volgens Sensata zal de IoT-doelmarkt tot 2030 groeien met een CAGR van 20% tot 15 miljard dollar.

Reden 4. Programma voor inkoop van eigen aandelen en dividenden

Begin 2022 keurde de Raad van Bestuur van Sensata een aandeleninkoopprogramma van $500 miljoen goed, in het kader waarvan het bedrijf in 2022 voor $275,5 miljoen aandelen terugkocht. Het bedrijf heeft echter geen aandelen teruggekocht in Q1 2023, waarschijnlijk omdat het betere omstandigheden verwachtte voor de hervatting van het programma in de toekomst. Het bedrijf heeft dus nog steeds het resterende deel van zijn aandeleninkoopprogramma, gelijk aan 3,59% van zijn huidige marktkapitalisatie.

Daarnaast heeft Sensata in mei 2022 kwartaaldividenden uitgekeerd aan zijn aandeelhouders en de uitbetaling verhoogd naar $0,12 per aandeel in Q1 2023. Het huidige dividendrendement van het bedrijf is 1,18%.

Financiële analyse Sensata Technologies aandelen

De financiële resultaten van Sensata Technologies voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $4,03 miljard, een stijging van 5,46% ten opzichte van 2021.
 • De aangepaste EBITDA daalde van $928 miljoen naar $904 miljoen. De aangepaste EBITDA-marge daalde licht van 24,30% naar 22,43%.
 • De nettowinst bedroeg $ 311 miljoen tegen $ 364 miljoen vorig jaar. De nettomarge daalde van 9,52% naar 7,71%.

De autonome omzetgroei was te danken aan de toegenomen vraag naar de producten van het bedrijf. Het bedrijfsresultaat en het nettoresultaat daalden licht als gevolg van een verlies op de herwaardering van financiële instrumenten en eenmalige herstructureringskosten.sensata-technologies-analyseDe financiële resultaten voor Q1 2023 worden hieronder gepresenteerd:

 • De omzet steeg met 2,3% j-o-j: van $ 975,8 miljoen naar $ 998,2 miljoen.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $ 214,9 miljoen naar $ 225,5 miljoen. De aangepaste EBITDA-marge steeg van 22,02% naar 22,59%.
 • De nettowinst bedroeg $86,4 miljoen vergeleken met $22,4 miljoen een jaar eerder.sensata-technologies-analyse-aandelenDe omzet en het bedrijfsresultaat stegen dankzij de groeiende vraag naar de diensten van het bedrijf. Opmerkelijk is dat het lage nettoresultaat in het eerste kwartaal van 2022 werd veroorzaakt door een verlies uit de herwaardering van financiële instrumenten, zoals hierboven vermeld.
 • Aan het einde van 2022 daalde de operationele kasstroom naar $ 460,6 miljoen van $ 554,2 miljoen aan het einde van 2021.
 • De vrije kasstroom daalde van $409,8 miljoen naar $310,5 miljoen aan het einde van 2022.

De operationele en vrije kasstromen daalden voornamelijk door hogere productiekosten en uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling.

sensata-technologies-analyse-groei

Het bedrijf heeft een grotere schuldenlast:

 • De totale schuld is $4,24 miljard.
 • Kasequivalenten zijn goed voor $1,23 miljard.
 • De nettoschuld is $3,01 miljard, 3,3x 2022 Aangepaste EBITDA (Nettoschuld/Adj. EBITDA - 3,34x).
 • De rentedekkingsratio is 3,8x.

Dit schuldenniveau wijst op een verhoogd risico voor de financiële stabiliteit van het bedrijf. Het overgrote deel van de leningenportefeuille zal echter naar verwachting niet eerder dan 2029 worden terugbetaald. Sensata is van plan zijn schuldenlast te verlagen door de Net Debt/Adj. EBITDA te verlagen naar minder dan 3x tegen het einde van het jaar en naar 1,5x-2,5x binnen 2-3 jaar.

Het bedrijf voorspelt ook gematigd positieve financiële prestaties voor 2Q 2023:sensata-technologies-analyse-groeiaandelen

Naar onze mening heeft Sensata een vrij conservatieve prognose gegeven voor de omzetgroei, op basis van de verslechterende economische situatie. Het management van het bedrijf voorspelt echter een verbetering van de bedrijfsmarges. Zo wordt verwacht dat de operationele winstmarge 19% zal bedragen ten opzichte van 13,6%, en dat de nettowinst zal stijgen naar 12,7% ten opzichte van 3,4%, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Als deze resultaten worden behaald, is het zeer waarschijnlijk dat het bedrijf zijn kapitalisatie kan verhogen.

Waardering Sensata Technologies groeiaandelen

Sensata wordt verhandeld tegen een lagere prijs dan het sectorgemiddelde: EV/Sales - 2,32x, EV/EBITDA - 10,33x, Fwd P/E - 9,68x en hoge P/FCF - 20,93x, wat samenhangt met een tijdelijke groeivertraging en een verhoogde leverage.aandelen-sensata-technologies

Het gemiddelde koersdoel van de top-5 investeringsbanken van Wall Street is $ 53,8 per aandeel. Volgens onze consensus is het aandeel ondergewaardeerd op basis van sectorgemiddelde en historische multiples; de reële marktwaarde is $54,7 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 30,2% impliceert.groeiaandelen-sensata-technologies

Belangrijkste risico's Sensata Technologies aandelen kopen

 • Een mogelijke recessie zou kunnen leiden tot een vermindering van de productie van nieuwe personen- en bedrijfsvoertuigen, wat zou leiden tot een daling van de vraag naar elektronische componenten die worden gebruikt in de autoproductie. Dit zou de resultaten van Sensata negatief kunnen beïnvloeden.
 • Het bedrijf richt zich op de productie van apparatuur en technologieën voor een koolstofneutrale economie. Sensata gelooft dat de beschikbaarheid van batterijen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de industrie zal toenemen. Dit vereist echter een aanzienlijke toename van de grafietproductie, wat in de nabije toekomst problematisch kan zijn.
 • Vertraging in de verkoop van elektrische auto's. De Chinese economie ondervindt momenteel bepaalde moeilijkheden die samenhangen met een algemene vertraging. Dit wordt in het bijzonder weerspiegeld in de lokale markt voor elektrische voertuigen. Aangezien de Chinese EV-markt een van de grootste ter wereld is, kan een vertraging in de verkoop een impact hebben op de vraag in de hele sector en de resultaten van Sensata beïnvloeden.

En, wat denk jij? Sensata Technologies  aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën