Shoals Technologies aandelen kopen? Analyse +32,9% Groei | Happy Investors
Shoals
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
12/13/2023
18 min

Shoals Technologies aandelen kopen? Analyse +32,9% Groei | Happy Investors

12/13/2023
18 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Shoals Technologies   aandelen. Shoals Technologies aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Over Shoals Technologies, een toonaangevende leverancier van zonne-energieoplossingen

Shoals Technologies Group Inc. (SHLS) is een toonaangevende leverancier van elektrische systeembalans (EBOS) oplossingen en componenten voor zonne-energie, batterijopslag en elektrische voertuigen (EV) markten. Het bedrijf richt zich op grote fotovoltaïsche projecten met een capaciteit van 75 megawatt (MW) en meer en richt zich daarom voornamelijk op engineering-, inkoop- en bouwbedrijven (EPC's) en exploitanten van dergelijke projecten. Het productassortiment van Shoals Technologies omvat een breed scala aan EBOS-componenten, waaronder kabelassemblages, grote kabelassemblages (BLA), EV-BLA, inline zekeringen, combiners en recombiners, scheiders, draadloze monitoringsystemen, aansluitdozen, overgangsbehuizingen, lasdozen, enz. De belangrijkste geografische markt van Shoals Technologies is de VS. Het bedrijf is opgericht in 1996 en heeft zijn hoofdkantoor in Portland, de VS.

 • Toegangsprijs: $15,05
 • Richtprijs: $20,0
 • Potentieel: 32,9%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 1%

Analyse Shoals Technologies aandelen

 • Shoals Technologies is een toonaangevende leverancier van EBOS-componenten voor de zon-PV-, batterijopslag- en EV-markten. Het is een veelbelovende niche omdat EBOS-oplossingen kritieke componenten zijn die nodig zijn voor elk zonneproject, ongeacht de grootte, locatie of technologie.
 • Ondanks de economische tegenwind op korte termijn en enige vertraging in de groeicijfers, is de snelle ontwikkeling van de markten voor hernieuwbare energie en GreenTech een duurzame langetermijntrend, die wordt ondersteund door talrijke beleidsmaatregelen en voorschriften van de overheid in veel landen, met name de VS. 
 • Shoals Technologies heeft een efficiënt bedrijfsmodel, gebaseerd op complexe systeemoplossingen, ontwerp op maat en gepatenteerd intellectueel eigendom, dat de concurrerende moat van het bedrijf vormt en zijn marktposities tot op zekere hoogte veiligstelt.
 • Het bedrijf heeft een duidelijke groeistrategie gericht op capaciteitsuitbreiding, die bijna verdubbeld is in 2023, evenals de lancering van nieuwe producten en internationale expansie.
 • In 2023 bleef Shoals Technologies sterke prestaties laten zien, wat bewijst dat het goed gepositioneerd is om een goed deel van de groeiende markt voor hernieuwbare energie te veroveren. Desondanks geeft het management van het bedrijf toe dat risico's zoals hogere rentetarieven, beperkingen in de toeleveringsketen en complicaties bij de interconnectie een negatieve invloed kunnen hebben op de Amerikaanse markt voor zonne-energie op nutsschaal en daardoor de extreem hoge groeicijfers van het bedrijf van de afgelopen jaren kunnen vertragen.

Waarom Shoals Technologies aandelen kopen?

Reden 1. EBOS is een veelbelovende niche binnen de groeiende hernieuwbare en GreenTech-industrieën

Shoals Technologies is een technologisch bedrijf dat elektrische systeembalans (EBOS) oplossingen en componenten ontwerpt en produceert voor zonne-energie, batterijopslag en het opladen van elektrische voertuigen (EV). De EBOS-markt lijkt een veelbelovende niche te zijn in de schone energie-industrie omdat EBOS-componenten bedrijfskritische producten zijn die dienen om de elektrische stroom die door zonnepanelen wordt geproduceerd naar een omvormer en naar het elektriciteitsnet te leiden. Daarom zijn EBOS-componenten nodig voor elk zonneproject, ongeacht de grootte, locatie of technologie.

Shoals Technologies richt zich op het leveren van EBOS-oplossingen voor grootschalige zon-PV-projecten met een capaciteit van 75 MW en meer, dus het richt zich voornamelijk op engineering-, inkoop- en bouwbedrijven (EPC's) en exploitanten van dergelijke projecten. Het bedrijf breidt ook zijn aanbod uit voor het opladen van EV's, batterijopslag en aangrenzende productmarkten om het marktaandeel in de zonne-energiesector te vergroten. Op dit moment omvat de productportefeuille van het bedrijf een breed scala aan EBOS-componenten, waaronder kabelassemblages, big lead assemblies (BLA), EV-BLA, inline zekeringen, combiners en recombiners, scheiders, draadloze monitoringsystemen, aansluitdozen, overgangsbehuizingen, splitterboxen, enz. Bovendien wordt het grootste deel van de omzet van Shoals Technologies gegenereerd in de VS.

shoals-technologies

De doelmarkten van Shoals Technologies hebben zeer positieve en veelbelovende vooruitzichten, waarbij de industrieën een dynamische groei doormaken die wordt aangedreven door een reeks factoren. Deze factoren zijn onder andere de voortdurende energietransitie naar een koolstofarme economie, de toewijding van veel landen aan duurzame ontwikkelingsdoelen en een net-nul-emissiebeleid, plannen om de afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele brandstoffen te verminderen en tegelijkertijd de energiezekerheid te verbeteren, enzovoort. Een collectieve drang naar groenere en duurzamere energie stimuleert de snelle uitbreiding van zon-PV, EV en batterijopslag.

Veel industriële instellingen voorspellen een aanhoudende groei van de investeringen in hernieuwbare energie. Volgens IRENA stegen de totale groene investeringen met 52%, van 328 miljard dollar in 2019 tot 499 miljard dollar in 2022. Een aanzienlijk deel van deze investeringen ging naar fotovoltaïsche zonne-energie, goed voor 60% van de totale investeringen in 2022. In absolute cijfers bereikten de investeringen in fotovoltaïsche zonne-energie $298 miljard in 2022, een stijging met een factor 2,3 sinds 2019, toen ze $127 miljard bedroegen.shoals-technologies-analyse-aandelen

Het IEA voorspelt dat het aandeel van zon-PV in de totale geïnstalleerde stroomcapaciteit zal toenemen van 12,8% in 2022 tot 22,2% in 2027. Daarom is het klaar om de stroomcapaciteit op kolen en aardgas in 2027 te overtreffen en de grootste energiebron ter wereld te worden, hoewel zon-PV nog steeds achter zal blijven bij koolwaterstoffen in termen van daadwerkelijke stroomopwekkingsvolumes. In de basisprognose van het IEA wordt verwacht dat de capaciteit voor hernieuwbare energie in de komende vijf jaar veel sneller zal toenemen en in 2022-2027 zal hernieuwbare energie groeien met bijna 2.383 GW, wat bijna gelijk is aan de toename in de afgelopen twee decennia (in 2001-2021 nam de capaciteit voor hernieuwbare energie toe met 2.409 GW). Zon-PV zal goed zijn voor een capaciteitsuitbreiding van ongeveer 1.500 GW.

shoals-technologies-aandelen-analyse

Bovendien kan Shoals Technologies profiteren van een versnellende trend in de elektrificatie van voertuigen. Volgens BloombergNEF heeft de wereldwijde verkoop van EV's, ondanks verstoringen van de toeleveringsketen, macro-economische onzekerheid en hoge grondstof- en energieprijzen, in 2022 opnieuw een recordjaar gekend, met een verkoop van meer dan 10 miljoen, een stijging van 60% ten opzichte van 2021 en 10 keer de verkoop van slechts vijf jaar geleden (1 miljoen in 2017). Het aandeel van EV in de totale autoverkoop steeg van 9% in 2021 naar 14% in 2022. Dit resulteerde in een wereldwijde EV-voorraad van 26 miljoen in 2022, een stijging van 60% ten opzichte van 2021.

analyse-aandelen-shoals-technologies

In het basisscenario The Stated Policies Scenario verwacht het IEA dat de totale verkoop van EV's - inclusief batterij-elektrische voertuigen (BEV's) en plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV's) - zal oplopen tot 20 miljoen in 2025 en 40 miljoen in 2030, wat respectievelijk meer dan 20% en 30% van alle nieuwe voertuigverkopen vertegenwoordigt. Dit zal resulteren in een stijging van het totale EV-wagenpark van 26 miljoen in 2022 naar ongeveer 240 miljoen in 2030, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 32%. In dit scenario zullen EV in 2030 ongeveer 10% van het wagenpark uitmaken. De voorspellingen van Goldman Sachs Research zijn ook behoorlijk positief: Een EV-verkoop van 73 miljoen en een aandeel van EV's in de wereldwijde autoverkoop van 61% in 2040.

Op de korte termijn kunnen zowel de zon-PV- als de EV-markten echter te maken krijgen met een vertraging van de groei, vooral het segment van residentiële zonne-energie in de VS, dat het hardst werd getroffen door de gestegen rente. Als gevolg hiervan verwacht Wood Mackenzie dat de Amerikaanse residentiële zonne-energiemarkt in 2024 de eerste jaarlijkse krimp sinds 2017 zal meemaken. Hoewel Shoals Technologies zich richt op een ander segment - zonne-energie op utiliteitsschaal - moeten beleggers rekening houden met het risico van macro-economische tegenwind die de activiteiten van het bedrijf op korte termijn kan beïnvloeden.  

Reden 2. Sterke concurrentiële moat met duidelijke groeimogelijkheden

Er zijn weinig gegevens over de EBOS-markt en de belangrijkste spelers, omdat de meeste bedrijven in privébezit zijn. Toch beweert het management van Shoals Technologies dat het bedrijf aanzienlijk groter is dan zijn op één na grootste concurrent: zijn producten worden gebruikt door meer dan 50% van alle geïnstalleerde zonneprojecten in de VS in 2022. Het bedrijf zal dus waarschijnlijk een leidend aandeel innemen in de EBOS-markt.

Verschillende factoren die de hoeksteen vormen van het bedrijfsmodel van Shoals Technologies helpen het bedrijf om zijn marktdominantie te behouden:

 • Complexe systeemoplossingen. Shoals Technologies verkoopt zijn producten meestal in complete systeemoplossingen in plaats van losse componenten. Binnen het segment Systeemoplossingen levert het bedrijf meerdere producten, meestal in combinatie met het ontwerpen van een volledig EBOS-systeem. Het segment Components vertegenwoordigt de verkoop van afzonderlijke componenten. In 2022 kwam 78% van de omzet van Shoals Technologies uit System Solutions en slechts 22% uit het segment Components.aandelen-analyse-shoals-technologies

Systeemoplossingen integreren de ontwerp- en technische ondersteuning, de eigen componenten en de innovatieve installatiemethoden in één aanbod dat anders voor een klant een uitdaging zou zijn om van één leverancier te krijgen. Dergelijke "combine-as-you-go" systemen pakken de inefficiënties van conventionele EBOS-systemen aan en bieden verschillende voordelen, waaronder de mogelijkheid om geïnstalleerd te worden door gewone arbeidskrachten (geen speciale elektriciens), handigere bovengrondse installatie, minder bedrading, geen combinerboxen meer nodig, meer veiligheid en betrouwbaarheid, minder onderhoud. Hierdoor kunnen projecteigenaren de apparatuur sneller installeren en zijn er minder installatiekosten nodig (~43% minder).

 • Ontwerp op maat. Veel van de EBOS-systemen van Shoals Technologies worden op maat gemaakt voor een specifiek project van de klant, wat een zeer adviserend verkoop- en productieproces vereist. Hierdoor kan een klant een op maat gemaakte oplossing krijgen, meestal met minder aansluitingen en voorgemonteerde "plug-n-play" connectoren, die betrouwbaarder zijn. Voor Shoals Technologies is zo'n aanpak ook voordeliger omdat het bedrijf door de aangepaste aard van systeemoplossingen en de lange ontwikkelingscyclus voor zonne-energieprojecten doorgaans minstens 12 maanden de tijd heeft om elke bestelling te offreren, te ontwerpen, te produceren en te verzenden, waardoor het geen grote hoeveelheden afgewerkte goederen hoeft te bewaren.
 • Gepatenteerd intellectueel eigendom. In februari 2023 bezat Shoals Technologies 66 uitgegeven en aangevraagde patenten. Deze patenten beperken de mogelijkheden van concurrenten om producten te ontwikkelen die de voordelen van Shoals Technologies kunnen evenaren, waardoor het bedrijf over een concurrerende moat beschikt. 

Om zijn intellectuele eigendom te beschermen, moet Shoals Technologies soms rechtszaken aanspannen tegen mogelijke inbreuken op zijn patenten. In mei 2023 diende het bedrijf bijvoorbeeld een klacht in bij de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) tegen Hikam America Inc. en Voltage LLC voor vermeende inbreuken op drie patenten - US Patent No. 10,553,739 ("739 Patent"), US Patent No. 10,992,254 ("254 Patent"), en recent toegevoegd US Patent No. 11,689,153 B2 ("153 Patent") - die eigendom zijn van Shoals Technologies. De hoorzitting is gepland voor maart 2024.

Het geïmplementeerde bedrijfsmodel resulteerde in uitstekende groeipercentages van de inkomsten. Met in principe volledig organische inspanningen heeft het bedrijf een CAGR van 35,7% gerealiseerd van 2019 tot 2023 (de cijfers voor 2023 zijn gebaseerd op de prognose van het management vanaf het derde kwartaal van 2023). De inkomsten gegenereerd door het segment System Solutions hebben een nog hogere CAGR laten zien, die 50,8% bedroeg in 2019-2022. Als gevolg hiervan zal de jaaromzet van Shoals Technologies in 2023 naar verwachting stijgen tot ongeveer $ 490,0 miljoen, tegenover $ 144,5 miljoen in 2019.shoals-technologies-aandelenGezien dergelijke hoge historische groeicijfers lijkt het misschien moeilijk voor Shoals Technologies om de groei in de toekomst op hetzelfde niveau te houden, om nog maar te zwijgen van de versnelling. Desondanks hebben de onlangs gepubliceerde resultaten voor Q3 2023 aangetoond dat het bedrijf er zelfs ondanks de huidige economische tegenwind in slaagt om binnen zijn verwachtingen te presteren: de omzet voor Q3 2023 steeg met 47,8% j-o-j tot $ 134,2 miljoen en de omzet voor de eerste twaalf maanden (TTM) steeg met 38,6% tot $ 453,2 miljoen in vergelijking met de resultaten voor FY 2022. Daarnaast groeide de orderportefeuille en de toegekende orders van Shoals in Q3 2023 met 34% j-o-j.

In de komende jaren kan het bedrijf de huidige groeicijfers vasthouden als de belangrijkste factoren goed werken:

 • Capaciteitsuitbreiding. In het 3e kwartaal van 2023 voltooide Shoals Technologies het opstarten van een derde fabriek in Tennessee, waardoor 15 GW nieuwe capaciteit werd toegevoegd aan de 20 GW-basis van 2022 aan het einde van het jaar, wat de totale productiecapaciteit op 35 GW brengt (+75%). Daarnaast heeft het bedrijf de mogelijkheid om de productie op te schalen naar 42 GW in de huidige voetafdruk, waardoor Shoals Technologies tot ver in 2025 aan de groeiende vraag kan voldoen. Meer capaciteit betekent dus mogelijk meer verkoop.
 • Uitbreiding van innovatieve productportfolio. Shoals Technologies levert aanzienlijke inspanningen om zijn productportfolio uit te breiden met aanvullende zonneproducten, oplossingen voor batterijopslag en nieuwe aanbiedingen in de EV-oplaadniche. Daarnaast legt het bedrijf sterk de nadruk op innovatie en streeft het voortdurend naar nieuwe EBOS-oplossingen. Eind 2022 lanceerde Shoals Technologies nieuw draadbeheer dat bekabeling veilig vastzet. In 2023 is het management van plan om nog drie producten te lanceren, namelijk BLA 2.0, IV curve benchmarking en plug-n-play kabelbomen met hoge capaciteit.
 • Internationale uitbreiding. Een andere belangrijke groeimogelijkheid voor Shoals Technologies is internationale expansie. Het bedrijf splitst zijn omzet niet uit per land, maar volgens de jaarrekening wordt het grootste deel van de omzet momenteel gegenereerd in de VS. Daarnaast is Shoals Technologies ook aanwezig in Azië-Pacific, Europa, Latijns-Amerika en Afrika, en in recente kwartalen kondigde het bedrijf grote projecten aan in Australië en Latijns-Amerika. Bijgevolg kan een sterker dan verwacht internationaal expansiesucces een potentiële opwaartse katalysator worden voor de groei van het bedrijf.

Daarom lijkt Shoals Technologies een sterke EBOS-marktspeler te zijn die erin geslaagd is een efficiënt bedrijfsmodel op te bouwen, ondersteund door een concurrerende slotgracht die de barrières voor concurrenten om de markt te betreden verhoogt en het aandeel van het bedrijf relatief zeker maakt. Bovendien wordt verwacht dat de strategische initiatieven van het management van Shoals Technologies de groei van het bedrijf verder zullen stimuleren en zijn marktpositie zullen versterken.

Reden 3. Veerkracht en robuuste prestaties ondanks economische tegenwind

Shoals Technologies heeft onlangs zijn financiële resultaten over het derde kwartaal van 2023 gerapporteerd en de prestaties lijken een mix van positieve en negatieve aspecten te zijn:

 • In Q3 2023 bedroeg de omzet $134,2 miljoen, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van $90,8 miljoen in Q3 2022 (+48% YoY). Het cijfer bleef echter achter bij de schattingen van analisten. Analisten ondervraagd door Capital IQ hadden verwacht dat de omzet in Q3 $136,0 miljoen zou bedragen, wat aangeeft dat de werkelijke omzet de verwachtingen met $1,8 miljoen miste. Tijdens de Shoals Technologies Q3 2023 Earnings Call merkte de bedrijfsleiding op dat de omzet licht beïnvloed werd door lagere productieopbrengsten aan het begin van het kwartaal, toen het bedrijf zijn derde fabriek in Tennessee opstartte.
 • Shoals rapporteerde een aangepaste verwaterde winst per aandeel (WPA) van $0,20 voor het derde kwartaal, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de $0,10 die in dezelfde periode vorig jaar werd gerapporteerd. Belangrijk is dat het bedrijf de verwachtingen van analisten voor de winst per aandeel van $0,16 met $0,04 overtrof.

shoals-technologies-analyse

Daarnaast blijft Shoals Technologies een solide winstgevendheid laten zien dankzij de voortdurende schaalvergroting van de activiteiten. Terwijl de TTM aangepaste brutomarge 38,8% bedroeg in het vierde kwartaal van 2021, is deze de afgelopen 12 maanden aanzienlijk gegroeid tot 47,4%. Het management heeft een langetermijndoelstelling voor de aangepaste brutomarge van 40% tot 45%, die kan worden gehandhaafd door prijsbeheer, operationele efficiëntie en operationele hefboomwerking. Daarnaast is de niet-GAAP aangepaste EBITDA-marge gestegen van 11,7% in 2018 naar 31,6% TTM. Als gevolg hiervan versterkt een dergelijke robuuste winstgevendheid niet alleen de financiële stabiliteit van het bedrijf, waardoor de gezonde financiële positie wordt gewaarborgd, maar opent het ook mogelijkheden om te herinvesteren in innovatie en marketing zonder de noodzaak om leningen tegen de huidige hoge rentetarieven aan te gaan.

analyse-shoals-technologies

Een ander positief resultaat bleek een nieuw record voor orderportefeuille en gegunde orders. De orderportefeuille en gegunde orders stegen met 34% j-o-j en 16% k-o-k tot $ 633,3 miljoen, waarbij ongeveer 15% van de orderportefeuille en gegunde orders een leverdatum na 2024 heeft. Bovendien onthulde het management van het bedrijf enkele feiten over de internationale activiteiten: de internationale activiteiten vertegenwoordigen nu meer dan 10% van de totale orderportefeuille en gegunde orders. Dit betekent dat Shoals Technologies op weg is naar internationale expansie, wat de financiële prestaties in de komende jaren waarschijnlijk positief zal beïnvloeden.

aandelen-shoals-technologies

Na de bekendmaking van de resultaten voor Q3 2023 heeft het management ook de verwachtingen voor 2023 bijgesteld:

 • De omzetverwachting voor FY2023 werd verlaagd van de oorspronkelijke schatting van $480-$510 miljoen naar $485-$495 miljoen. Analisten verwachten een omzet van $497,9 miljoen.
 • De aangepaste EBITDA prognose voor FY2023 werd verhoogd naar $165-$175 miljoen vergeleken met de vorige prognose van $145-$160 miljoen.
 • De doelstelling voor het aangepaste nettoresultaat voor FY2023 werd ook verhoogd naar $110-$120 miljoen, vergeleken met de eerdere prognose van $92-$102 miljoen.

Het management van Shoals Technologies benadrukte dat de Amerikaanse markt voor zonne-energie op nutsschaal momenteel trager groeit als gevolg van hogere rentetarieven, beperkingen in de toeleveringsketen en complicaties bij de interconnectie. Daarom verwacht het management dat de groeipercentages van Shoals Technologies zullen afnemen van de extreem hoge niveaus van de afgelopen jaren, maar tegen aantrekkelijke tarieven zullen blijven groeien. De gemiste omzetverwachtingen voor Q3 2023 en de verlaagde omzetverwachting voor FY2023 zijn waarschijnlijk een waarschuwingssignaal geweest voor beleggers, aangezien de aandelenkoers van Shoals Technologies op 8-9 november 18%-20% is gedaald. 

Niettemin, als Shoals Technologies erin slaagt om zijn doelstellingen voor FY2023 te behalen, zal het opnieuw een uitstekend jaar zijn voor het bedrijf, dat bewijst dat het goed gepositioneerd is om op lange termijn een goed aandeel van de groeiende markten voor hernieuwbare energie te veroveren. Op korte termijn moeten beleggers echter rekening houden met verschillende risico's, waaronder in de eerste plaats macro-economische tegenwind, een omgeving met hogere rentetarieven en toenemende concurrentie naarmate de EBOS-sector volwassener wordt.

Financiële analyse Shoals Technologies aandelen

 De financiële TTM-resultaten van Shoals Technologies kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten stegen tot 453,2 miljoen dollar, een stijging van 38,6% ten opzichte van FY2022.
 • De brutowinst steeg met 18,3%, van $122,2 miljoen in FY2022 naar $144,6 miljoen TTM, waarbij de brutomarge daalde van 37,4% naar 31,9%.
 • Het bedrijfsresultaat steeg licht met 6,2% tot $70,5 miljoen. De brutowinstmarge daalde van 20,3% naar 15,6%.
 • Het nettoresultaat bleef vrijwel gelijk op $144,3 miljoen TTM, een stijging van 0,9% ten opzichte van FY2022. De nettomarge daalde van 43,7% naar 31,8%.

De belangrijkste reden voor de toegenomen kosten van de omzet die met $65,3 miljoen stegen, of 119% op jaarbasis, en bijgevolg ook voor de gedaalde marge, zijn de garantiekosten voor draadisolatiekrimp van $50,2 miljoen die werden opgenomen in het derde kwartaal van 2023, in vergelijking met geen kosten tijdens dezelfde periode in 2022. Dit is een eenmalige uitgave, veroorzaakt door defecte draad die Prysmian Cables and Systems USA LLC tussen 2020 en 2022 verkocht aan Shoals Technologies.  Shoals Technologies heeft al miljoenen dollars uitgegeven aan de identificatie, reparatie en vervanging van de defecte bedrading en eist volledige terugbetaling van Prysmian voor deze en toekomstige kosten in verband met deze kwestie, met een klacht ingediend op 31 oktober 2023. De bijgewerkte schatting van het potentiële verlies als gevolg van draad met krimpende isolatie is $59,7 miljoen aan de lage kant en $184,9 miljoen aan de hoge kant. Het bedrijf wil gecompenseerd worden voor deze verliezen.

analyse-shoals-technologies-aandelen

De kasstromen van Shoals Technologies vertonen aanzienlijke verbeteringen over de afgelopen jaren: de TTM operationele kasstroom (FFO) bedroeg $99,9 miljoen, een stijging van 153,3% ten opzichte van FY2022, terwijl de TTM vrije kasstroom (FCF) met 152,2% steeg tot $91,5 miljoen.aandelen-shoals-technologies-analyse

 De financiële prestaties van Shoals Technologies in Q3 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg van $90,8 miljoen naar $134,2 miljoen (+47,8% op jaarbasis).
 • De brutowinst daalde met 64,8% tot $11,9 miljoen op jaarbasis.
 • In Q3 2023 boekte Shoals Technologies een operationeel verlies van $10,6 miljoen vergeleken met een operationeel inkomen van $20,0 miljoen in Q3 2022.
 • Het bedrijf boekte ook een nettoverlies van $9,9 miljoen in Q3 2023 tegenover een netto-inkomen van $12,8 miljoen in Q3 2022.

De financiële resultaten van Shoals Technologies over Q3 2023 werden voornamelijk beïnvloed door de eerder genoemde terugkoopkosten van draadisolatie, maar ook door hogere non-cash op aandelen gebaseerde vergoedingen en hogere loonkosten als gevolg van internationale expansie en nieuwe verkoopkantoren. Gezien de eenmalige aard van de terugkoopkosten, gafhet management aangepaste brutowinstcijfers die $64,4 miljoen bedroegen in Q3 2023 (+78,8% YoY).

aandelen-shoals-technologies-kopen

 Shoals Technologies heeft een robuuste balans:

 • De leverage ratio, gedefinieerd als de verhouding tussen de totale schuld en de activa, staat op 26%, in lijn met het sectorgemiddelde van 23-40%.
 • Op 31 december 2022 bedroeg de totale schuld van Shoals Technologies $ 239,1 miljoen, bestaande uit een termijnlening van $ 195,3 miljoen, een doorlopende kredietfaciliteit van $ 48,0 miljoen en uitgestelde financieringskosten van $ -4,2 miljoen. In 2023 betaalde Shoals haar kredietfaciliteit en kortlopend deel van de langetermijnschuld af en daalde de totale schuld met $ 48,7 miljoen, of 20,4%, tot $ 190,4 miljoen per 30 september 2023. Alle langetermijnschulden van het bedrijf vervallen in 2026. Daarnaast, met de gerapporteerde cash en kortetermijninvesteringen van $9,2 miljoen, resulteert dit in een nettoschuld van $181,2 miljoen.
 • De TTM niet-GAAP gecorrigeerde EBITDA van het bedrijf bedroeg $152,9 miljoen en bijgevolg was de ratio nettoschuld/EBITDA 1,27x. Dit bewijst dat het bedrijf financieel gezond is en in de nabije toekomst waarschijnlijk geen kredietrisico zal lopen, terwijl het tegelijkertijd financiële middelen kan toewijzen om zijn op groei gerichte initiatieven te financieren.
 • In 2022 had Shoals Technologies een omloopsnelheid van de voorraden van 5,9x, wat betekent dat het bedrijf zijn voorraden gedurende het jaar gemiddeld elke 62 dagen omdraaide. In de afgelopen vier jaar bedroeg de gemiddelde omloopsnelheid van de voorraad 38 dagen, maar sindsdien heeft het bedrijf zijn activiteiten aanzienlijk opgeschaald. De TTM omloopsnelheid staat momenteel op 77 dagen, met voorraden die afnemen van $81,2 miljoen in Q2 2023 tot $61,0 miljoen in Q3 2023.

Waardering Shoals Technologies aandelen

Er zijn zeer weinig beursgenoteerde bedrijven waarvan de activiteiten en omvang vergelijkbaar zijn met die van Shoals Technologies. De naaste concurrenten worden in de onderstaande tabel weergegeven. Het aandeel Shoals Technologies wordt verhandeld tegen een premie ten opzichte van zijn naaste publieke concurrenten op basis van de gemiddelde multiples: EV/Sales - 6,55x, EV/EBITDA - 24,31x, P/FFO - 29,58x, en P/E - 15,43x. Zulke hoge multiples zijn grotendeels te verklaren door de eenmalige kosten van krimp die de TTM EBITDA en het nettoresultaat van het bedrijf verminderden. Desalniettemin zullen de concurrerende moat en de strategische groei-initiatieven van Shoals Technologies waarschijnlijk bijdragen aan hogere groeipercentages in de toekomst, waardoor het bedrijf het beste rendement per eenheid genomen risico kan bieden.

Bedrijf

Ticker

EV/Verkoop

EV/EBITDA

P/FFO

P/E

Shoals Technologies Group Inc.

SHLS

6.55

24.13

29.58

15.43

Prysmian SpA

PRY

0.72

8.07

8.27

14.52

Array Technologies Inc.

ARRY

1.76

12.28

8.50

29.67

SunPower Corp.

 SPWR

0.52

42.23

-

-

Sunnova Energy International Inc.

NOVA

11.88

210.54

-

-

Het minimale koersdoel van Northland Securities is $18,0 per aandeel, terwijl Oppenheimer & Co. Inc. Shoals Technologies waardeert op $42,0 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street staat de reële marktwaarde van het aandeel op $20,0, wat een opwaarts potentieel van 32,9% impliceert.

Deelnemer

Herzieningsdatum

Prijsdoel

Opwaarts potentieel

Oppenheimer & Co. Inc.

08-nov-2023

$42.0

223.1%

ROTH MKM

08-nov-2023

$40.0

207.7%

Guggenheim Effecten LLC

08-nov-2023

$23.0

76.9%

BNP Paribas Exane

08-nov-2023

$33.0

153.8%

Cantor Fitzgerald

08-nov-2023

$28.0

115.4%

UBS Aandelen

08-nov-2023

$28.0

115.4%

TD Cowen

08-nov-2023

$30.0

130.8%

Truist Effecten

07-nov-2023

$23.0

76.9%

Northland Effecten

06-nov-2023

$18.0

38.5%


Belangrijkste risico's Shoals Technologies aandelen

 • Shoals Technologies richt zich voornamelijk op de zon-PV-markt, die onderhevig is aan cycliciteit en sterk beïnvloed wordt door economische cycli. Het economische klimaat in de VS is momenteel onzeker, met zeer wisselende macro-economische gegevens. De kans is groot dat hogere rentetarieven uiteindelijk de economie zullen vertragen, wat ook gevolgen zal hebben voor de zonne-energie-industrie.
 • Er zijn zeer positieve verwachtingen voor de omzetgroei van Shoals Technologies. Volgens de consensusschatting zal het bedrijf de komende tien jaar een jaarlijkse omzetstijging van 20% realiseren, wat een vrij ambitieuze doelstelling is. Elke verlaging van deze prognoses zou een negatieve invloed hebben op de reële waarde van het bedrijf. Bovendien kunnen zelfs kleine tegenvallers in de kwartaalresultaten of aanpassingen in de kortetermijnvoorspellingen leiden tot aanzienlijke marktvolatiliteit.
 • Markten voor hernieuwbare energie worden sterk beïnvloed door het beleid en de regelgeving van de overheid. Veranderingen in regelgeving, stimuleringsmaatregelen en subsidies die zich kunnen voordoen bij een verslechterend economisch klimaat en budgetbeperkingen, kunnen de vraag naar de producten en diensten van Shoals Technologies beïnvloeden.
 • Het intellectuele eigendom van het bedrijf is van vitaal belang om zijn concurrentievoordeel te behouden en zijn marktvoordeel veilig te stellen. Met de voortdurende technologische vooruitgang kan potentiële concurrentie van buitenlandse rivalen een risico vormen voor Shoals Technologies. Daarom is de recente aanklacht wegens octrooi-inbreuk van groot belang voor het succes van het bedrijf.

En, wat denk jij? Shoals Technologies   aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën