Brunswick Corp aandelen kopen of niet? Analyse +26% Groei | Happy Investors
brunswick-corp-groeiaandelen-kopen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/20/2023
9 min

Brunswick Corp aandelen kopen of niet? Analyse +26% Groei | Happy Investors

06/20/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Brunswick Corp aandelen. Brunswick Corp aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Brunswick Corp, een wereldwijde marktleider in motorboten

Brunswick Corporation (BC) ontwerpt, produceert en verkoopt motorboten, buitenboord-, hek- en binnenboordmotoren, evenals onderdelen en aanverwante accessoires. Het bedrijf is eigenaar van merken als Mercury, Mercury MerCruiser, Mariner, Mercury Racing en Mercury Diesel. Brunswick werd opgericht in 1845 en het hoofdkantoor is gevestigd in Mettawa, Illinois.

 • Ticker: BC
 • Toegangsprijs: $85,15
 • Richtprijs: $108
 • Potentieel: 26,8%
 • Potentieel dividendrendement: 2%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Brunswick Corp groeiaandelen

 • Het belangrijkste product van Brunswick zijn buitenboordmotoren voor motorboten. Deze markt is een duopolie waar Brunswick alleen concurreert met Yamaha.
 • Brunswick is relatief veerkrachtig in een recessie. Het bedrijf heeft een uitgebreide onderdelenbusiness die terugkerende inkomsten genereert.
 • We verwachten dat Brunswick sterk zal profiteren van de groei in de markt voor motorboten en buitenboordmotoren.
 • Dankzij de aanpak van constante innovatie kan het bedrijf zijn concurrentievoordeel behouden.
 • Brunswick laat een sterke omzetgroei en hoge marges zien en genereert een solide kasstroom uit operaties en vrije kasstroom.
 • Het aandeel wordt verhandeld tegen een korting ten opzichte van de reële waarde. Volgens de consensus op Wall Street bedraagt het opwaarts potentieel meer dan 20%.

Waarom Brunswick aandelen kopen of niet?

Reden 1. Sterke positionering in een groeiende markt

Volgens Grand View Research wordt de wereldwijde pleziervaartuigenmarkt geschat op $44,5 miljard en zal deze tegen 2030 naar verwachting $67,7 miljard bedragen, wat een groei impliceert met een samengesteld jaarlijks percentage (CAGR) van 5,4% tijdens de voorspellingsperiode. Analisten van Fortune Business Insights voorspellen dat het segment van de motorboten de belangrijkste bijdrage zal leveren aan de groeiende dynamiek van de doelmarkt.brunswick-corp-aandelen

Brunswick Corporation is actief in drie segmenten: Voortstuwing, Onderdelen & Accessoires en Boten. Het merendeel van de inkomsten van het bedrijf komt uit het segment Voortstuwing, waar Brunswick buitenboord-, hek- en binnenboordmotoren levert onder de merknamen Mercury, Mercury MerCruiser, Mariner, Mercury Racing en Mercury Diesel, evenals aftermarket services. In 2022 genereerde het segment $2,82 miljard aan inkomsten, of 41,5% van de totale inkomsten van het bedrijf.

Brunswick is wereldwijd marktleider in buitenboordmotoren voor recreatie- en raceboten. De buitenboordmotor markt is een klassiek voorbeeld van een duopolie, met meer dan 80% van de verkoop afkomstig van twee spelers: Brunswick en Yamaha. Volgens Allied Market Research heeft Yamaha ongeveer 40% van de wereldmarkt in handen. Het aandeel van Brunswick ligt iets hoger - meer dan 40% in Europa en ongeveer 47% in de VS. Het is vermeldenswaard dat Brunswick zijn aandeel blijft vergroten: in 2022 groeide het segment met 12,7%, terwijl de markt een eencijferige groei liet zien. Het bedrijf heeft zijn marktaandeel vergroot dankzij zijn sterke positionering:

 • Brunswick ontwerpt en verkoopt viertakt buitenboordmotoren in verschillende uitvoeringen, waaronder atmosferische en supercharged motoren. Kopers hebben een ruime keuze, tot achtcilindermotoren (V8) van 600 pk. De beste Yamaha-producten zijn zescilindermotoren (V6) tot 400 pk. Bovendien biedt alleen Brunswick drie jaar corrosiegarantie.
 • Motoren hebben regelmatig onderhoud nodig en Brunswick en Yamaha zijn wereldwijd de enige bedrijven die deze service bieden. In 2020-2021 ondervond Yamaha echter aanzienlijke problemen met de toeleveringsketen, waardoor het bedrijf niet alleen moeite had om nieuwe motoren te verkopen, maar zelfs om bestaande motoren te onderhouden. Als gevolg daarvan is de positie van Yamaha op de markt aanzienlijk aangetast.

Behalve dat Brunswick marktaandeel wint, is het segment zelf ook booming, met buitenboordmotoren die de plaats innemen van sterndrive- en binnenboordmotoren. Buitenboordmotoren zijn compacter dan binnenboordmotoren en nemen dus veel minder ruimte in op de boot. Bovendien vereisen buitenboordmotoren lagere onderhoudskosten.

Volgens ReportLinker zal de markt voor hekboten groeien met een CAGR van 5,4% tot 2027. Gezien de sterke marktpositie van Brunswick verwachten we dat het bedrijf in grote mate zal profiteren van deze groei.

Reden 2. Aanzienlijk aandeel terugkerende inkomsten

In mei 2021 piekte de marktwaarde van het aandeel Brunswick op $115 per aandeel. Het aandeel daalde gestaag in de volgende 12 maanden tot $63,9 per aandeel in juni 2022. Vandaag, op ongeveer $ 81 per aandeel, wordt Brunswick verhandeld met een korting op zijn eigen historische gemiddelde multiples.

De daling was deels te wijten aan hogere kapitaalkosten en, als gevolg daarvan, de hogere disconteringsvoet. Dit effect zou echter gecompenseerd moeten worden door de toegenomen winstgevendheid van het bedrijf. De marges van het bedrijf zijn de afgelopen vijf jaar aanzienlijk verbeterd, waardoor de kasstroom van Brunswick voorspelbaarder en dus minder risicovol is geworden, wat zou moeten leiden tot een hogere waardering.

brunswick-corp-aandelen-kopen

De belangrijkste reden voor de onderwaardering van het aandeel is de algemene bezorgdheid van de markt over de macro-economische omgeving. Beleggers houden rekening met het risico van een daling van de financiële indicatoren te midden van de vertraging van de economische groei of zelfs een mogelijke recessie. Een aanzienlijk deel van de inkomsten van het bedrijf uit de verkoop van motorboten en motoren is namelijk onderhevig aan cyclische schommelingen.

We geloven echter dat de financiële prestaties van het bedrijf veel veerkrachtiger zullen zijn in het geval van een recessie. Brunswick heeft een uitgebreide handel in onderdelen en accessoires en buitenboordmotoren moeten eenmaal per jaar of na elke 100 bedrijfsuren worden onderhouden. Hierdoor genereert het bedrijf terugkerende inkomsten. Het management schat dat terugkerende inkomsten goed zijn voor ongeveer 37% van de totale inkomsten van het bedrijf en 42% van het nettoresultaat. Tegen 2025 zal het aandeel van de terugkerende inkomsten en inkomsten naar verwachting respectievelijk 50% en 52% bedragen.brunswick-corp-analyse

Reden 3. Technologie en innovatie

Brunswick is voortdurend bezig om technologie en innovatie toe te voegen aan zijn pleziervaartuigen, wat het bedrijf een sterke positie geeft in de industrie. Om zijn concurrentievoordeel te behouden, huurt Brunswick leiders in met diepgaande technologische expertise en doet het strategische investeringen in baanbrekende ontwikkelingen. Het bedrijf heeft zijn eigen innovatielab aan de Universiteit van Illinois, i-Jet genaamd.

Deze aanpak werpt zijn vruchten af. Vandaag de dag produceert Brunswick een breed scala aan bootgadgets. In 2022 introduceerde het bedrijf Mercury buitenboord joysticks met Digital Throttle and Shift (DTS). Deze technologie maakt manoeuvres op korte afstand mogelijk, zoals het veilig aanleggen van een boot.

Daarnaast biedt het bedrijf de Navico navigatiebesturing met een op Android gebaseerd besturingssysteem. Brunswick heeft de MLI Ultra 1250 geïntroduceerd, de meest compacte lithium-ion accu in zijn klasse, en kondigde ook de start aan van de ontwikkeling van zijn eigen Avator elektrische buitenboordmotor. In 2022 werd het succes van Brunswick op het gebied van innovatie erkend met talrijke prijzen, waaronder de volgende:

 • Boating Industry Magazine Best Product Award voor Mercury Marine Joystick Control System voor pontons met één motor, Trophy T24CC middenconsoleboten, Harris Grand Mariner ponton, Heyday H22 wakeboat, Simrad NSX en Mastervolt MLI 1250 Ultra producten.
 • National Marine Manufacturers Association (NMMA) Innovation Award op de 2022 Miami International Boat Show voor de V12 600HP Verado motor in de categorie Outboard; Control X in de categorie Mechanical and Electrical Systems; en Heyday voor de gloednieuwe H22 wakeboat in de categorie Towboat.
 • IBEX Innovation Award voor de Pro Tournament Elite Onboard Marine Battery Charger en Powerbase gemotoriseerde antennevoet.

In eerste instantie biedt Brunswick geavanceerde technologie aan op zijn eigen boten, die het bedrijf verkoopt binnen zijn powerboat-segment, en pas daarna komen de nieuwe oplossingen beschikbaar voor onafhankelijke fabrikanten. In 2022 bracht het bootsegment 2,12 miljard dollar op, oftewel 31% van de totale omzet van het bedrijf. Door de introductie van innovaties kan Brunswick zijn concurrentievoordeel behouden.

Financiële analyse Brunswick Corp aandelen

De financiële prestaties van Brunswick over de afgelopen 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet van het bedrijf bedroeg $6,86 miljard, een stijging van 0,7% ten opzichte van 2022.
 • De brutowinst bedroeg $ 1,97 miljard tegenover $ 1,95 miljard voor het jaar. De brutomarge steeg licht van 28,58% naar 28,71%.
 • Het bedrijfsresultaat daalde van $947,8 miljoen naar $944,4 miljoen. De brutowinstmarge daalde van 13,91% naar 13,77% als gevolg van hogere uitgaven voor verkoop en marketing (50 basispunten) en technologische initiatieven (20 basispunten) in Q1 2023.
 • Het nettoresultaat bedroeg $615,1 miljoen tegenover $677,0 miljoen aan het einde van het jaar. De nettomarge daalde van 9,94% naar 8,97%.brunswick-corp-groeiaandelenbrunswick-corp-analyse-groeiaandelen

Het management van Brunswick verwacht dat de omzet in 2023 tussen $6,8 miljard en $7,2 miljard zal liggen, wat een groei van 0%-6% YoY impliceert. De operationele marge zal naar verwachting 15% bereiken, terwijl de nettowinst per aandeel wordt geschat op $9,50-$11,00 versus $9,00 in 2022. We verwachten dat Brunswick op de lange termijn sneller zal blijven groeien dan de inflatie, gedreven door de populariteit van pleziervaart, het groeiende aandeel van buitenboordmotoren en het marktleiderschap van het bedrijf.

De financiële resultaten van Brunswick voor het eerste kwartaal van boekjaar 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg met 2,8% op jaarbasis: van $1,70 miljard naar $1,74 miljard.
 • De brutowinst bedroeg $505,6 miljoen tegenover $483,6 miljoen voor het jaar. De brutomarge steeg van 28,52% naar 29,00%.
 • Het bedrijfsresultaat bedroeg $ 236,1 miljoen tegenover $ 239,5 miljoen een jaar eerder. De brutowinstmarge daalde van 14,12% naar 13,54%.
 • De nettowinst bedroeg $112,3 miljoen tegenover $174,2 miljoen. De nettomarge daalde van 10,27% naar 6,44%.brunswick-corp-aandelen-analyse

Brunswick genereert een gestage kasstroom. De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over 12 maanden bedroeg $712,2 miljoen tegenover $586,1 miljoen voor het jaar. De vrije kasstroom steeg van $197,8 miljoen naar $331,3 miljoen voor dezelfde periode, dankzij een daling van het netto werkkapitaal.brunswick-corp-analyse-aandelen

Brunswick heeft een sterke balans met een totale schuld van $2,51 miljard, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $399,7 miljoen en een nettoschuld van $2,11 miljard, of 1,78x EBITDA (Net Debt/EBITDA - 1,78x).

Waardering Brunswick Corp groeiaandelen

Brunswick handelt op het sectorgemiddelde van de belangrijkste multiples: EV/Sales - 1,14x, EV/EBITDA - 6,48x, P/Cashflow - 8,00x, P/E - 9,60x, FWD P/E - 8,51x. Brunswick is echter beter gepositioneerd voor macro tegenwind omdat het een duopolide marktleider is, een aanzienlijk aandeel terugkerende inkomsten en winst heeft en een solide kasstroom genereert.aandelen-brunswick-corp

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat is vastgesteld door Raymond James is $94 per aandeel. Tegelijkertijd schat BMO Capital Markets Brunswick op $122 per aandeel. Volgens de consensusschatting van Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $106, wat een opwaarts potentieel van 26,8% impliceert.groeiaandelen-brunswick-corp

Belangrijkste risico's Brunswick Corp aandelen kopen

 • Hoewel we geloven dat Brunswick relatief goed bestand is tegen macro-economische uitdagingen en de verwachte recessie weerspiegeld wordt in de huidige prijs, bestaat de mogelijkheid dat de verslechtering van het consumentenvertrouwen een grotere impact zal hebben dan we denken. In dat geval kan het aandeel voor langere tijd onder druk blijven staan.
 • Brunswick is blootgesteld aan valutarisico's omdat het bedrijf in de VS gemaakte producten verkoopt op internationale markten, waaronder Canada, Europa en Latijns-Amerika.
 • In elk segment heeft Brunswick belangrijke klanten, waaronder White River Marine Group, LLC en MarineMax, Inc. Het verlies van een belangrijke klant kan de financiële prestaties van het bedrijf negatief beïnvloeden.

En, wat denk jij? Brunswick Corp  aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten!

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën