B2Gold Corp aandelen kopen? +35,4% Groei en +4,4% Dividend | Happy Investors
B2Gold Corp aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
10/25/2023
17 min

B2Gold Corp aandelen kopen? +35,4% Groei en +4,4% Dividend | Happy Investors

10/25/2023
17 min

In dit artikel behandelen we een analyse van B2Gold Corp   aandelen. B2Gold Corp   aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Over B2Gold Corp, een goudmijnbedrijf

B2Gold Corp. (BTG) is een internationale mid-cap goudproducent met drie operationele mijnen in Mali, de Filippijnen en Namibië. Het bedrijf bezit ook een belang van 25% in Calibre Mining Corp., dat de La Libertad en El Limon mijnen in Nicaragua exploiteert, en een belang van 19% in BeMetals Corp. Daarnaast bezit het bedrijf een aantal afzettingen in ontwikkelings- en exploratiefase in Canada, Mali, Oezbekistan, Colombia en Finland. Het Goose goudproject van wereldklasse in Canada, dat in het eerste kwartaal van 2025 van start moet gaan, zal naar verwachting het totale productievolume van B2Gold vergroten. Het bedrijf is opgericht in 2006 en heeft zijn hoofdkantoor in Vancouver, Canada.

 • Toegangsprijs: $2,80-$2,90
 • Richtprijs: $3,90
 • Potentieel: 35,4%
 •  Dividendrendement: 4,4%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 1%

Analyse B2Gold Corp aandelen

 • Goudprijzen zijn afhankelijk van veel factoren en zijn vaak onderhevig aan speculatieve belangstelling. In H1 2023 bleef de vraag naar goud sterk, met prijzen die op recordhoogte bleven, wat mijnbouwbedrijven een goede impuls gaf.
 • B2Gold is betrokken bij goudmijnen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, dus het bedrijf heeft een goede staat van dienst als het gaat om succesvolle operaties in politiek instabiele regio's.
 • Het bedrijf heeft een strategische overname gedaan van Sabina Gold & Silver Corp., waardoor B2Gold toegang kreeg tot afzettingen van wereldklasse in het Back River Gold District in Nunavut, Canada. De lancering van het eerste project, Goose, is gepland voor het eerste kwartaal van 2025.
 • B2Gold heeft een robuuste financiële positie, een lage schuldenlast, aanzienlijke kasreserves en een dividendrendement van ongeveer 4,4%. In combinatie met zijn sterke activaportefeuille kan dit van het bedrijf een lucratief overnamedoelwit maken voor rivalen in het licht van de verwachte consolidatie in de goudsector.

Waarom B2Gold Corp aandelen kopen?

Reden 1. Veerkrachtige vraag naar goud en ondersteunende prijsomgeving

B2Gold Corp. houdt zich wereldwijd bezig met de exploratie en productie van goud. Het heeft drie operationele mijnen: in Mali (Fekola), de Filippijnen (Masbate) en Namibië (Otjikoto). Bovendien bezit het bedrijf een niet-operationeel belang in het Calibre-project in Nicaragua. Daarnaast heeft het een portefeuille van andere projecten in ontwikkelings- en exploratiefase in verschillende landen, waaronder Canada, Colombia, Mali, Finland en Oezbekistan. De inkomsten van B2Gold bestaan volledig uit de verkoop van goud, dus de algehele prestaties van het bedrijf zijn afhankelijk van de omstandigheden op de goudmarkt.

De vraag naar goud wordt doorgaans geleverd door verschillende belangrijke sectoren:

 • Juwelen. Juwelen zijn een van de grootste componenten van de vraag naar goud met een aandeel van 46,6% in de totale vraag in 2022. De vraag op de sieradenmarkt wordt beïnvloed door een combinatie van culturele, economische en sociale factoren, waarbij India, China, de VS en het Midden-Oosten historisch gezien de grootste en belangrijkste sieradenmarkten zijn.
 • Investeringen. De categorie omvat de vraag naar goudstaven en -munten, evenals investeringen in op goud gebaseerde exchange-traded funds (ETF's) en andere goudgerelateerde financiële instrumenten. De beleggingscategorie was goed voor 23,9% van de totale vraag naar goud in 2022. Goud wordt door velen beschouwd als een veilige haven en een afdekking tegen inflatie en economische en geopolitieke onzekerheid, wat de vraag naar beleggingen kan stimuleren in tijden van marktvolatiliteit.
 • Centrale banken. De vraag naar goud van centrale banken kan variëren op basis van economische en geopolitieke factoren. Centrale banken houden doorgaans goudreserves aan als onderdeel van hun deviezenreserves om de stabiliteit van hun valuta te beheren en hun activa te diversifiëren. In 2022 bedroeg de vraag van centrale banken naar goud een recordhoogte van 1.082 ton, goed voor 23,0% van de wereldwijde vraag in 2022.
 • Technologie. Goud wordt ook gebruikt in verschillende technologische toepassingen, waaronder elektronica, hightechproducten en tandheelkunde. De industriële vraag naar goud is echter beperkt vanwege de fysieke eigenschappen van het metaal en vertegenwoordigt daarom slechts 6,6% van de totale vraag.b2gold-corp

In 2012-2019 was de totale wereldwijde vraag naar goud, ondanks schommelingen binnen de segmenten, relatief stabiel, variërend van 4 284 ton tot 4 714 ton. Tijdens de COVID-19 pandemie werd de goudindustrie geconfronteerd met een scherpe daling van de vraag naar juwelen, maar een opleving leek ook sterk. Als gevolg daarvan werd de wereldwijde vraag naar goud in 2020-2022 grotendeels aangedreven door de aankopen van centrale banken, die stegen van 255 ton in 2020 tot 1 082 ton in 2022, een stijging van 3,2 keer, en het herstel van de juwelenindustrie tot het niveau van vóór de pandemie. Tegelijkertijd daalde de investeringsvraag met 37,3% tot 1.127 ton als gevolg van lagere investeringen in ETF's.

De recente ontwikkelingen op de goudmarkt lijken controversieel, maar creëren nog steeds een ondersteunende omgeving. In H1 2023 lag de wereldwijde vraag naar goud op jaarbasis 6% lager op 2.062 ton. De daling werd grotendeels verklaard door de uitstroom uit goud ETF's dit jaar in vergelijking met de sterke instroom begin 2022. Bovendien bleef de vraag naar goud vanuit de technologiesector zwak met ongeveer 70 ton voor het tweede achtereenvolgende kwartaal. b2gold-corp-analyse

Andere segmenten vertoonden echter een positievere dynamiek. Ondanks de vertraging in Q2 2023 bleef de vraag naar goud van centrale banken sterk, met een recordaankoop van 387 ton in H1 2023. De goudaankopen door centrale banken namen toe in zowel opkomende als ontwikkelde landen. China blijft geleidelijk zijn Amerikaanse Treasuries verkopen en diversifieert zijn reserves met goud. In juli 2023 voegde de People's Bank of China 23 ton goud toe en verstevigde daarmee haar positie als grootste koper year-to-date (126 ton). In de eerste zeven maanden van 2023 heeft China zijn totale goudreserves met 6,3% verhoogd tot 2.136 ton. Andere grote goudkopers waren Polen en Turkije. Op year-to-date basis blijft de Centrale Bank van Turkije echter een nettoverkoper (85 ton) als gevolg van de zware verkoop tussen maart en mei, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen, toen de Turkse autoriteiten de nationale munt moesten ondersteunen. Bovendien hielden gezonde investeringen en een veerkrachtige vraag naar juwelen de markt overeind. Ondanks de hoge goudprijzen vertoonde het verbruik in de juwelenmarkt een bescheiden verbetering van 3% j-o-j tot 476 ton in het tweede kwartaal van 2023. Investeringen in goudstaven en -munten stegen ook, met 6% j-o-j tot 277 ton in Q2 2023, waarbij Turkije een belangrijke groeimotor was. De duizelingwekkende inflatie en zwakte van de lokale valuta droegen bij aan de stijging van de vraag in Turkije.b2gold-corp-analyse-aandelenDe LBMA Gold Price (de belangrijkste benchmark voor de goudmarkt, berekend door de London Bullion Market Association) bereikte in Q2 2023 een recordhoogte van $1.976/oz, een stijging van 6% op jaarbasis en 4% boven de vorige recordhoogte in Q3 2020. De prestaties van goud werden ondersteund door een combinatie van factoren, waaronder een relatief stabiele Amerikaanse dollar en rentetarieven, afdekking van geopolitieke risico's en aanhoudende vraag van centrale banken. De vraag naar goud werd ook gestimuleerd door de marktvolatiliteit in H1 2023, vooral tijdens de mini-bankcrisis in maart 2023.b2gold-corp-aandelenDe vraag naar en de prijzen van goud worden door veel factoren bepaald, waardoor het moeilijk is om precieze voorspellingen te doen. Niettemin definieert de World Gold Council de volgende mogelijke scenario's:

 • De goudmarkt zou een sterkere investeringsvraag kunnen ervaren als de economische omstandigheden verslechteren en het recessierisico toeneemt. Hoewel de markten over het algemeen verwachten dat de Amerikaanse Fed, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) de basisrente verder zullen verhogen, wordt het einde van de cyclus gezien als nabij en gevolgd door een aanhoudende 'hold'-periode. Aangezien de effecten van de verkrappingscyclus met een zekere vertraging doorwerken in de reële economie, zouden de ontwikkelde economieën echter een verdere economische verslechtering kunnen meemaken. Dit zou kunnen worden gedreven door een aanzienlijke toename van wanbetalingen als gevolg van verschillende onbedoelde gevolgen van de omgeving met hoge rente. Historisch gezien hebben dergelijke periodes geresulteerd in een hogere volatiliteit van de aandelenmarkten en pullbacks, en de honger van beleggers naar hoogwaardige activa zoals goud.
 • Omgekeerd zou een zachte landing of een veel strenger monetair beleid kunnen leiden tot desinvestering. Verwachtingen van een zachte landing - waarbij een recessie wordt vermeden maar het monetaire beleid strak blijft - zouden tegenwind kunnen creëren voor goud en kunnen leiden tot desinvesteringen. Goud ETF's zagen bijvoorbeeld een aanzienlijke uitstroom in juni en het goudbezit is tot nu toe gedaald. Bovendien wordt goud door velen beschouwd als een defensieve belegging, maar desondanks is het onderhevig aan desinvestering als het algemene dalende sentiment en de paniek de overhand krijgen op de wereldwijde markten, wat leidt tot een totale risk-off. Dat gebeurde in maart 2020, toen de COVID-19 pandemie net was uitgebroken.

Het is dus moeilijk te voorspellen welke factoren op de lange termijn zullen spelen. Volgens een peiling van Reuters voorspellen analisten en handelaren een gemiddelde goudprijs van $1.950/oz in het derde kwartaal van 2023, $1.995/oz in het vierde kwartaal van 2023, $1.944,5 in het hele jaar 2023 en $1.988 in 2024. Dit is nog steeds een hoog recordniveau en daarom is B2Gold klaar om momentum te winnen en te profiteren van een omgeving met hoge prijzen.

Reden 2. Goudafzettingen van wereldklasse in Back River Gold District

B2Gold is voornamelijk actief in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, d.w.z. rechtsgebieden met hoge politieke risico's, en bezit operationele belangen in drie producerende mijnen:

 • Fekola mijn (80% belang), een open goudmijn gelegen op ongeveer 40 km ten zuiden van de stad Kéniéba, Mali.
 • Otjikoto-mijn (90%-belang), een open en ondergrondse goudmijn op ongeveer 300 km ten noorden van Windhoek, de hoofdstad van Namibië.
 • Masbate mijn (100% belang), een open goudmijn, gelegen nabij de noordelijke punt van het eiland Masbate, 360 km ten zuidoosten van Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen.

Het bedrijf bezit ook een niet-operationeel belang van 25% in Calibre, dat de goudmijnen El Limon en La Libertad in Nicaragua exploiteert, en verschillende exploratieprojecten in verschillende landen waaronder Canada, Mali, Finland en Oezbekistan.

Daarnaast bezit B2Gold nog twee ontwikkelingsprojecten - het Gramalote-project in Colombia en het Goose-project in het Back River Gold District in Canada. B2Gold heeft onlangs het 50%-belang van AngloGold in het Gramalote-project verworven en is nu de enige eigenaar van het project. Het management van het bedrijf beoordeelt momenteel verschillende ontwikkelingsmogelijkheden om het rendement van het project voor de aandeelhouders te maximaliseren. B2Gold is ook de enige eigenaar van het Canadese Goose-project, dat volgens de planning in het eerste kwartaal van 2025 operationeel zal worden.b2gold-corp-aandelen-analyse

Fekola levert een substantiële bijdrage aan de totale goudproductie van B2Gold en is goed voor ongeveer 58% van de totale productie van het bedrijf. Otjikoto is de op één na grootste mijn in termen van productievolume, met een aandeel van 19% in de totale productie. Ze worden gevolgd door Masbate (17% van de productie) en Calibre (6% van de productie). De afgelopen vijf jaar lag de totale goudproductie van het bedrijf ongeveer op hetzelfde niveau, tussen 954.000 oz en 1.047 miljoen oz (Moz). Voor 2023 voorspelt het management van het bedrijf een goudproductie van ongeveer 1.000-1.080 miljoen oz. Met 529.557 oz geproduceerd in H1 2023, wat ongeveer 51% van het richtbereik is, is het waarschijnlijk dat het bedrijf de jaarlijkse doelstelling zal halen.

analyse-b2gold-corp

Te midden van een trage goudproductie worstelt B2Gold met een afnemende minerale basis voor goud vanwege de verkoop van het operationele belang in het Kiaka-project in Burkina Faso aan West African Resources Ltd. en onsuccesvolle exploratieresultaten die de eerder geschatte reserves niet hebben goedgekeurd. Zo is de totale minerale basis van het bedrijf, inclusief waarschijnlijke reserves en geïndiceerde en uitgestelde bronnen, met 23,6% gedaald, van 26,43 Moz naar 20,20 Moz in 2020-2022.aandelen-b2gold-corp

In 2023 besloot het management van B2Gold om te beginnen met anorganische groeimogelijkheden. In april 2023 voltooide het bedrijf de overname van Sabina Gold & Silver Corp., de 100% eigenaar van gouddeposito's in het Back River Gold District in Nunavut, Canada, voor een bedrag van 824 miljoen dollar (in USD). Het Back River Gold District bestaat uit vijf gelicentieerde mineraalreservegebieden in een 80 km lange gordel. Voor de verst gevorderde afzetting, Goose, zijn alle noodzakelijke bouwvergunningen afgegeven. In totaal bevat de minerale basis van het Back River Gold District naar schatting 3,59 Moz bewezen en waarschijnlijke reserves (P&P), 6,32 Moz gemeten en geïndiceerde bronnen (M&I) en 2,86 Moz uitgestelde bronnen. Daarom wordt verwacht dat dit depot de totale minerale basis van B2Gold met 63,2% zal vergroten tot 32,97 Moz, inclusief een toename van de P&P reserves met 77,3% tot 8,23 Moz.

Het Goose-project is het eerste dat in gebruik wordt genomen, met de volgende verwachte bedrijfsparameters:

 • Licentiegebied. Het Goose project heeft een totale oppervlakte van 229 km². Het uitgestrekte licentiegebied biedt voldoende ruimte voor mijnbouw- en exploratieactiviteiten.
 • Mijnbouwmethode. Het project zal naar verwachting zowel open als ondergrondse mijnbouwmethoden omvatten. Deze tweeledige aanpak maakt efficiënte goudwinning uit verschillende geologische formaties mogelijk.
 • Verwerkingscapaciteit. De verwerkingscapaciteit van het project is vastgesteld op 1,5 miljoen ton erts per jaar (Mtpa). Dit geeft aan dat het project een aanzienlijke hoeveelheid erts voor goudwinning kan verwerken.
 • Aantal mineralen. Het Goose project heeft een gemiddelde goudreserve van 5,97 gram goud per ertston (g/t). Met zo'n hoge kwaliteit behoort het project tot de top van onontwikkelde goudprojecten wereldwijd, vooral in vergelijking met B2Gold's Fekola, Otjikoto en Masbate mijnen met kwaliteiten van respectievelijk 1,74 g/t, 1,90 g/t en 0,77 g/t.
 • Goud terugwinning geschat. De geschatte goudterugwinning in de verwerkingsinstallatie bedraagt 93,0%. Gezien de geplande parameters zal de jaarlijkse goudproductie van het Goose project waarschijnlijk uitkomen op ongeveer 8,33 ton, of 0,27 Moz per jaar, waardoor de totale productie van B2Gold met 26,0% zal toenemen.
 • Opstarten productie. B2Gold verwacht dat de goudproductie van het Goose project start in het eerste kwartaal van 2025. Momenteel wordt er gewerkt aan de aanleg van infrastructuur bij de ertslaag.
 • Investeringsuitgaven. Sinds de haalbaarheidsstudie van 2021 zijn de initiële kapitaaluitgaven bijgewerkt en door inflatie, wijzigingen in het ontwerp en versnelde ondergrondse mijnbouw worden de totale kapitaaluitgaven van het project geschat op ongeveer $890 miljoen (in Canadese dollars), een stijging van 45,9% ten opzichte van de schatting van 2021.

Het Canadese Goose-project is dus een strategische en hoogwaardige goudmijnonderneming die eigendom is van B2Gold. Met een uitgebreid licentiegebied, een mix van open en ondergrondse mijnbouwmethoden, een aanzienlijke verwerkingscapaciteit en een opmerkelijk hoge minerale reserve, is het project goed gepositioneerd om aanzienlijk bij te dragen aan het totale productievolume van B2Gold.

Reden 3. Lucratief overnamedoelwit te midden van verwachte consolidatie in de goudsector

Aangezien de goudprijzen nog steeds recordhoog zijn en goudproducenten worstelen met de organische vervanging van reserves, creëert een dergelijke omgeving kansen voor een nieuwe consolidatiegolf in de goudmijnindustrie. In 2023 zijn er al verschillende grote overnames geweest in de sector:

 • Newmont Corporation, 's werelds grootste goudmijner, heeft een bod van $17 miljard uitgebracht op rivaal Newcrest Mining Limited.
 • Het Canadese Agnico Eagle Mines en Pan American Silver Corp. kochten de bezittingen van Yamana Gold voor $4,8 miljard.
 • Agnico Eagle Mines betaalde $10,4 miljard om Kirkland Lake Gold over te nemen.
 • BHP Limited nam OZ Minerals over voor $6,4 miljard.
 • B2Gold heeft het Canadese Sabina Gold & Silver gekocht in een deal die wordt gewaardeerd op 824 miljoen dollar.
 • Voormalig Goldcorp Inc. baas Rob McEwen heeft een belang van 37,6% verworven in een junior goudzoeker, Satori Resources.

Analisten en topmanagers van mijnbouwbedrijven verwachten dat het aantal fusies en overnames in de sector de komende maanden zal toenemen. Gouddeposito's van wereldklasse in het Back River Gold District kunnen ook lucratieve overnamedoelen worden voor andere goudproducenten. Agnico Eagle Mines, Canada's grootste goudmijnexploitant, is om twee redenen een van de meest geschikte kandidaten voor een dergelijke deal. Ten eerste draait de strategie van het bedrijf om het uitvoeren van activiteiten in landen met veilige en voorspelbare jurisdicties. Ten tweede heeft Agnico een goede staat van dienst op het gebied van synergetische fusies en overnames die het bedrijf hebben geholpen om zijn strategische activa in de Abitibi Gold Belt, gelegen tussen Québec en Ontario, te consolideren. Aangezien het bedrijf al twee operationele activa (Meliadine-mijn en Meadowbank-project) en één exploratieproject (Hope Bay) in Nunavut heeft, kan het Back River Gold District Agnico's goudportefeuille in de regio aanzienlijk versterken.

analyse-aandelen-b2gold-corp

Bovendien heeft B2Gold een robuuste financiële positie. Op 30 juni 2023 had het bedrijf een totale schuld van slechts $55,6 miljoen. Met gerapporteerde cash en kortetermijninvesteringen van $506,2 miljoen resulteert dit in een negatieve nettoschuld van -$450,6 miljoen. Dit betekent in wezen dat B2Gold meer dan genoeg liquiditeit heeft om zijn uitstaande schuldverplichtingen te dekken. Bovendien wordt de financiële stabiliteit van het bedrijf onderstreept door de onbeduidende rentelasten. Met een huidige rentedekkingsratio van een indrukwekkende 56,4x dekt B2Gold ruimschoots zijn rentekosten, wat aantoont dat het bedrijf in staat is om schulden efficiënt te beheren.

Dergelijke robuuste financiële statistieken stellen B2Gold in staat om stabiele en hoge dividenden uit te betalen. Het bedrijf begon in 2019 met het uitbetalen van dividend en sinds 2021 staat het dividend per aandeel op $0,16. Ondanks dat het dividendbedrag per aandeel niet werd gewijzigd, verhoogde B2Gold de uitbetalingsratio van 40,6% in 2021 naar 68,5% in 2022. Door de underperformance van het aandeel steeg het dividendrendement bovendien van 4,06% naar 4,40%. Met een vastgesteld dividend van $ 0,12 per aandeel voor de eerste drie kwartalen van 2023, zal B2Gold in boekjaar 2023 een dividendrendement van 5,54% bereiken (ten opzichte van de huidige aandelenkoers).aandelen-analyse-b2gold-corp

De sterke financiële positie van B2Gold vergroot dus zijn potentiële aantrekkelijkheid in het concurrerende landschap van fusies en overnames binnen de goudmijnsector. De solide balans van het bedrijf en de aanzienlijke kloof tussen de schuld en de kasreserves maken het een aantrekkelijk overnamedoelwit voor degenen die hun aanwezigheid willen uitbreiden of de financiële stabiliteit van B2Gold willen benutten voor wederzijds voordeel. Als gevolg hiervan kunnen B2Gold-aandeelhouders een aanzienlijke premie ontvangen in het geval van een dergelijke ontwikkeling.

Financiële analyse B2Gold Corp aandelen

De financiële resultaten van B2Gold over de 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten stegen tot $ 1.929 miljoen, een stijging van 11,4% ten opzichte van boekjaar 2022.
 • De brutowinst steeg met 24,2%, van $604 miljoen in boekjaar 2022 naar $751 miljoen TTM, waarbij de brutomarge steeg van 34,9% naar 38,9%.
 • Het bedrijfsresultaat steeg ook met 24,7% tot $644 miljoen. De brutowinstmarge steeg van 29,8% naar 33,4%.
 • Het nettoresultaat steeg met 21,7%, van $ 287 miljoen in boekjaar 2022 naar $ 349 miljoen TTM. De nettomarge steeg licht van 16,5% naar 18,1%.

De verbeterde prestatie is voornamelijk te danken aan de hogere opbrengstprijs van goud en geoptimaliseerde bedrijfskosten, waaronder COGS en verkoop- en algemene beheerskosten die met respectievelijk slechts 4,5% en 4,7% stegen, na een omzetstijging van 11,4%.analyse-b2gold-corp-aandelen

Sinds 2020 zijn de kasstromen van B2Gold gedaald. De operationele kasstroom (FFO) bereikte $596 miljoen in 2022, een daling ten opzichte van $951 miljoen in 2020, terwijl de vrije kasstroom (FCF) in dezelfde periode daalde van $598 miljoen naar $198 miljoen. In de afgelopen 12 maanden zijn deze cijfers echter aanzienlijk verbeterd, met een stijging van FFO en FCF van respectievelijk 28,0% en 23,3%.aandelen-b2gold-corp-analyse

De financiële prestaties van B2Gold in H1 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg van $ 748 miljoen naar $ 944 miljoen op jaarbasis.
 • De brutowinst schoot omhoog met 56,8% naar $ 404 miljoen.
 • Het bedrijfsresultaat steeg ook van 220 miljoen dollar in H1 2022 naar 347 miljoen dollar in H1 2023.
 • Het nettoresultaat verbeterde met 47,3% tot $194 miljoen in H1 2023.aandelen-kopen-b2gold-corp

B2Gold heeft een robuuste balans:

 • De leverage ratio, gedefinieerd als de verhouding tussen de totale schuld en de activa, bedraagt 1%, wat veel lager is dan het sectorgemiddelde van 11%-24%.
 • Op 30 juni 2023 bedroeg de totale schuld $ 55,6 miljoen, een daling ten opzichte van $ 66,6 miljoen in juni 2022. Met de gerapporteerde liquide middelen en kortetermijninvesteringen van $506,2 miljoen resulteert dit in een negatieve nettoschuld van $450,6 miljoen per 30 juni 2023.
 • De TTM rentelasten stegen licht met 5,4% tot $11,42 miljoen vergeleken met $10,84 miljoen in boekjaar 2022. Gezien de TTM EBIT van $644,1 miljoen is de huidige rentedekkingsratio 56,4x, wat bewijst dat B2Gold financieel gezond is en tegelijkertijd in staat is om haar investeringsprogramma te financieren en kapitaal uit te keren aan aandeelhouders.
 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten daalt sinds 2020, maar in 2023 verbeterde het bedrijf de prestaties en de FFO voor H1 2023 bedroeg $398,8 miljoen, een stijging van 71,8% op jaarbasis.

Waardering B2Gold Corp aandelen

B2Gold handelt lager dan de gemiddelde multiples van mid-cap goudproducenten: EV/Sales - 1,78x, EV/EBITDA - 3,19x, P/FFO - 5,13x, P/E - 11,33x. Deze discount kan worden verklaard door de concentratie van bedrijfsactiva in politiek instabiele regio's en trage goudproductievolumes. Er wordt echter verwacht dat recente fusies en overnames de operationele cijfers zullen verbeteren. In combinatie met stabiele kasstromen en een hoog dividendrendement biedt het het beste rendement per eenheid genomen risico.

Bedrijf

Ticker

EV/Verkoop

EV/EBITDA

P/FFO

P/E

Div. rendement op termijn

B2Gold Corp.

BTG

1.78

3.19

5.13

11.33

5.39%

Kinross Gold Corp.

KGC

1.98

6.40

4.57

31.62

2.54%

Royal Gold Inc.

EDV

12.23

15.88

17.60

31.62

1.40%

Alamos Gold Inc.

AGI

4.46

9.63

11.68

29.16

1.69%

Harmony Gold Mining Company Ltd.

HMY

0.98

4.02

4.76

9.54

-

Hecla Mijnbouwbedrijf

HL

3.97

18.27

31.77

-

0.78%

Eldorado Gold Corp.

EGO

2.12

5.53

8.07

-

-

Omdat B2Gold een bedrijf is met een gemiddelde kapitalisatie, is de dekking door investeringsbanken niet zo breed. Volgens de laatste updates is het minimale koersdoel van PI Financial Corp. $4,88 per aandeel, terwijl Scotiabank B2Gold waardeert op $5,92 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street staat de reële marktwaarde van het aandeel op $3,90, wat een opwaarts potentieel van 35,4% impliceert.

Deelnemer

Herzieningsdatum

Prijsdoel

Opwaarts potentieel

Canaccord Genuity Groep

24-jul-2023

$5.92

105.6%

PI Financiële Corp.

07-jun-2023

$4.88

69.4%

BMO kapitaalmarkten

20-apr-2023

$5.55

92.7%

National Bankshares

18-pr-2023

$5.37

86.3%

Scotiabank

12-apr-2023

$5.92

105.6%

Belangrijkste risico's B2Gold Corp aandelen kopen

 • De financiële prestaties van het bedrijf kunnen sterk schommelen door volatiele en onvoorspelbare grondstofprijzen. Goudprijzen schommelen sterk en worden beïnvloed door talrijke factoren, die allemaal buiten de controle van het bedrijf vallen.
 • B2Gold wordt beïnvloed door de stijgende inflatiedruk, vooral intensief in de rechtsgebieden waar het bedrijf actief is, waardoor de arbeids-, materiaal-, reagentia- en energiekosten stijgen. Deze kosten vormen een aanzienlijk deel van de bedrijfskosten in de goudmijnbouw.
 • Er zijn geologische risico's dat de minerale basis van het bedrijf niet de toekomstige terugwinning van mineralen weerspiegelt. Minerale reserves en voorraden zijn schattingen die gebaseerd zijn op goudrecovery's in kleinschalige laboratoriumtests en zijn mogelijk niet indicatief voor de mineralisatie in de volledige afzetting. Bovendien zijn deze schattingen gebaseerd op veronderstelde metaalprijzen, wisselkoersen en operationele kosten.
 • De belangrijkste activiteiten en activa van B2Gold bevinden zich in Mali, Namibië, de Filippijnen en Colombia, dus de activiteiten van het bedrijf zijn blootgesteld aan verschillende niveaus van politieke, fiscale, economische en andere risico's en onzekerheden die van land tot land verschillen.

En, wat denk jij? B2Gold Corp   aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën