Primo Water aandelen kopen of niet? Analyse +33% Groei | Happy Investors
aandelen-kopen-primo-water
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
08/03/2023
11 min

Primo Water aandelen kopen of niet? Analyse +33% Groei | Happy Investors

08/03/2023
11 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Primo Water aandelen. Primo Water aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Primo Water, een drinkwaterleverancier

Primo Water verkoopt waterdispensers en waterfilters, levert flessenwater en onderhoudt een netwerk van punten waar lege flessen kunnen worden omgeruild voor volle en waar ze kunnen worden gevuld met water. Het bedrijf verkoopt ook premium bronwater in glazen verpakkingen. Primo Water is opgericht in 2004 en het hoofdkantoor is gevestigd in Ontario, VS.

 • Ticker: PRMW
 • Toegangsprijs: $14,05
 • Richtprijs: $18,7
 • Potentieel: 33,09%
 • Dividendrendement: 2,4%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Primo Water groeiaandelen

 • Schaalbaar bedrijfsmodel: nadat klanten voor het eerst water van Primo Water hebben gekocht, zullen ze dat in de toekomst over het algemeen blijven doen. Het bedrijf heeft momenteel wereldwijd 2,2 miljoen waterafnemers.
 • In de afgelopen jaren heeft Primo Water haar groei versneld: in 2022 steeg de verkoop van water met 16,78% j-o-j, terwijl de verkoop van dispensers groeide met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 12,5% in 2010-2022.
 • Begin juli 2023 publiceerde de US Geological Survey een rapport waarin de schadelijkheid van het drinken van kraanwater werd aangetoond, wat een positieve invloed zou kunnen hebben op de groei van de vraag naar Primo Water-diensten.
 • Verwachte groei van de drinkwatermarkt met een CAGR van 6,5% in 2023-2027.
 • De terugkeer van het bedrijf naar winstgevendheid na de schokken door het coronavirus.
 • Groei van dividendbetalingen (huidig rendement van 2,4%) in 2023-2024 en mogelijke activering van een aandeleninkoopprogramma in Q1-Q2 2023.

Waarom Primo Water aandelen kopen?

Reden 1. Groei van het klantenbestand op lange termijn

De activiteiten van het bedrijf zijn opgebouwd rond de verkoop van flessen water (19l of 3 gallons) en gespecialiseerde apparatuur. Primo Water verkoopt via verschillende kanalen.primo-water-aandelen

 Het belangrijkste verkoopkanaal is de levering van volle flessen water aan een klant met een ruil voor lege flessen. Primo Water is op dit moment marktleider in Noord-Amerika en het totale aantal klanten van het bedrijf bedroeg eind 2022 wereldwijd 2,2 miljoen. Daarnaast kunnen klanten van Primo Water hun flessen zelfstandig omruilen bij speciale verkooppunten, waarvan het netwerk momenteel meer dan 17.500 winkels in Noord-Amerika omvat. In totaal zijn de twee verkoopkanalen, via waterlevering en zelfruil door consumenten, goed voor 67,30% van de inkomsten van Primo Water.

Het voordeel van dit bedrijfsmodel is dat in verreweg de meeste gevallen, na de eerste bestelling van water bij Primo Water, klanten dit vervolgens bij het bedrijf blijven kopen, omdat ze al Primo Water-flessen bezitten. Aan de andere kant stimuleert het bedrijf klanten om lege flessen in te ruilen bij de verkooppunten door korting te geven op de aankoop van een nieuwe fles bij inlevering van een lege fles. Hierdoor bouwt Primo Water langdurige relaties op met klanten, waardoor de inkomsten kunnen stijgen. De onderstaande grafiek laat zien dat Primo Water de afgelopen jaren een hogere omzetgroei heeft laten zien dan voorheen.primo-water-groeiaandelen

Primo Water bleef een goede omzetgroei laten zien in het eerste kwartaal van 2023, toen de omzet steeg met 11,41% op jaarbasis.

Het tweede verkoopkanaal van het bedrijf, dat goed is voor 10,27% van de totale omzet, wordt gevormd door meer dan 23.500 flessenvulmachines, waarmee klanten zelf lege flessen kunnen vullen op een moment dat het hen uitkomt. Binnen dit kanaal erkent het bedrijf ook de verkoop van gespecialiseerde waterfiltratieapparatuur.

Een andere bedrijfsrichting van Primo Water is de verkoop van waterdispensers (koelers) die water uit flessen kunnen halen. Dit segment is goed voor 3,18% van de omzet van het bedrijf. Primo Water verkoopt de apparatuur alleen in Noord-Amerika. Het jaarlijkse aantal dispensers dat wordt gekocht door de klanten van het bedrijf is gegroeid met een hoge CAGR van 12,5% in 2010-2022.

primo-water-analyseDe daling van de verkoop, die begon als gevolg van het coronavirus in 2020, eindigde halverwege 2022. Sindsdien is het aantal verkochte dispensers in de afgelopen 12 maanden gestegen, wat duidt op een herstel van de vraag.primo-water-aandelen-analyseOp dit moment is Primo Water een van de grootste spelers op de Amerikaanse markt met een herkenbaar merk. Hierdoor heeft het bedrijf de mogelijkheid om haar marktexpansie voort te zetten en de groeipercentages dienovereenkomstig te handhaven.

Reden 2. Positieve marktomstandigheden

De consumptie van gebotteld water is de afgelopen 10 jaar aanzienlijk gestegen in de VS. Zo groeide de verkoop van gebotteld water van 2010 tot 2022 met een CAGR van 5,09% tot 15,9 miljard dollar.primo-water-groeiaandelen-analyse

Volgens de laatste opiniepeilingen van Statista wantrouwt één op de vijf Amerikanen de kwaliteit van kraanwater vanwege de vervuiling of chlorering ervan, waardoor ze water in flessen kopen voor dagelijks gebruik.

Begin juli 2023 publiceerde de US Geological Survey een onderzoek waaruit bleek dat drinkwater uit bijna de helft van de kranen in de VS waarschijnlijk krachtige chemicaliën bevat die kanker of andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Synthetische verbindingen onder de algemene naam PFAS (per- en polyfluoralkylchemicaliën) vervuilen in verschillende mate het drinkwater in steden en privébronnen in het hele land.

Soortgelijke onderzoeken worden ook op staatsniveau uitgevoerd. Zo publiceerde het Environmental Health Journal in 2019 een analyse waaruit blijkt dat Californiërs die kraanwater drinken een grotere kans hebben om kanker te krijgen door de giftige stoffen in het water.

Zo is er de afgelopen jaren steeds meer onderzoek gedaan naar de gevaren van het drinken van ongefilterd kraanwater. Deze berichten kunnen de publieke opinie in de VS beïnvloeden, wat de vraag naar de diensten van Primo Water op het gebied van drinkwatervoorziening en filterverkoop zou kunnen ondersteunen.

Een bijkomende factor die de groei in de consumptie van gekocht water stimuleert, is de toenemende publieke populariteit van welzijn en het behouden van een gezonde levensstijl in ontwikkelde landen, wat in het bijzonder de consumptie van een bepaalde norm van schoon water vereist.

De hierboven genoemde factoren dragen bij aan het feit dat de drinkwatermarkt een goed groeipotentieel heeft. Volgens gegevens van Industry ARC zal de drinkwatermarkt in de periode 2023-2027 groeien met een CAGR van 6,5% en aan het eind van de prognoseperiode een omvang hebben van $ 426,3 miljard.

Wij geloven dat deze trends zullen aanhouden en dat de consumptie van gebotteld water zal blijven groeien, wat een positieve invloed zal hebben op het klantenbestand en de financiële resultaten van Primo Water.

Reden 3. Terug naar winstgevendheid

De langetermijngroei van het klantenbestand van Primo Water en het overwinnen van de uitdagingen als gevolg van het coronavirus hebben ertoe geleid dat het bedrijf de marges heeft kunnen verhogen dankzij een schaaleffect. Zo boekte Primo Water in 2022 voor het eerst sinds 2019 weer nettowinst. De resultaten van Q1 2023 waren eveneens zeer positief en het bedrijf boekte opnieuw winst. De grafiek hieronder laat zien dat de operationele winstmarge van het bedrijf zich herstelt na de negatieve waarden van 2020 (marges in het 1e kwartaal van een jaar zijn historisch gezien lager door seizoensfactoren).primo-water-analyse-aandelen

Het is ook belangrijk om op te merken dat de verkoop van de activiteiten van Primo Water in Rusland in 2022 een aanzienlijke druk heeft uitgeoefend op de financiële prestaties van het bedrijf in dat jaar. De totale kosten die het bedrijf heeft gemaakt als gevolg van deze transactie bedroegen $ 29,1 miljoen, wat bijna gelijk is aan de nettowinst voor heel 2022. Aangezien de kosten in 2022 zijn opgenomen, zal hun impact zich niet uitstrekken tot het huidige jaar. Als gevolg hiervan kan de winst van Primo Water in 2023 aanzienlijk groeien.

Reden 4. Initiatieven om de waarde van het bedrijf te verhogen

Primo Water heeft dividenden, die momenteel 2,4% opleveren, uitgekeerd aan haar aandeelhouders. In 2019-2021 waren de kwartaalbetalingen gelijk op $0,06 per aandeel. Vanaf 2022 verhoogt Primo Water het dividend echter met $0,04 per jaar. Volgens de prognose van het bedrijf zullen de jaarlijkse dividendbetalingen $0,32 per aandeel bedragen in 2023 en $0,36 per aandeel in 2024, wat betekent dat het dividend de komende twee jaar zal stijgen.primo-water-analyse-groeiaandelen

Daarnaast heeft Primo Water een doorlopend aandeleninkoopprogramma. Dit programma is in augustus 2022 vastgesteld en heeft een limiet van $ 100 miljoen. In 2022 heeft Primo Water hiervoor $ 23,8 miljoen uitgetrokken. In het eerste kwartaal van 2023 heeft het bedrijf voor nog eens $ 16,6 miljoen aan aandelen teruggekocht, wat duidt op een intensivering van de inkoop. Gezien de daling van de aandelenkoers van Primo Water in Q1-Q2 2023, is het waarschijnlijk dat het bedrijf haar toevlucht zal nemen tot het verhogen van de inkoop van aandelen: tegen het einde van 2023 is Primo Water van plan om aandelen in te kopen voor een bedrag van nog eens $ 59 miljoen. Aan het einde van Q1 2023 bedroeg het geautoriseerde bedrag van het inkoopprogramma dan ook 2,8% van de marktkapitalisatie van Primo Water.groeiaandelen-primo-water

Ook moet worden opgemerkt dat het bedrijf actief werkt aan het afbouwen van de schuldpositie (het verlagen van de schuldenlast). Als gevolg van de autonome groei van de EBITDA verwacht Primo Water een daling van de nettoschuld/EBITDA van 3,4x in 2022 naar 2,5x in 2024, wat een positief effect zou moeten hebben op de financiële stabiliteit van het bedrijf.analyse-primo-water

Financiële analyse Primo Water aandelen

De financiële resultaten van Primo Water over 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $2,22 miljard, een stijging van 6,84% op jaarbasis.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $380,0 miljoen naar $420,1 miljoen. De marge steeg van 18,33% naar 18,97%.
 • De nettowinst bedroeg $29,6 miljoen tegenover een verlies van $3,2 miljoen aan het eind van het vorige jaar. De nettomarge steeg van -0,15% naar 1,34%.

De inkomsten en winst stegen door een grotere vraag naar de diensten van het bedrijf en door hogere prijzen. Opgemerkt moet worden dat Primo Water erin slaagde een positieve prestatiedynamiek te laten zien, ondanks de terugtrekking uit de Russische markt en de verkoop van de activiteiten op het gebied van watervoorziening in wegwerpflessen.aandelen-primo-waterDe financiële resultaten van Primo Water in Q1 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg met 3,88% op jaarbasis: van $526,1 miljoen naar $546,5 miljoen.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $87,9 miljoen naar $94,9 miljoen. De marge steeg van 16,71% naar 17,37%.
 • De nettowinst bedroeg $5,8 miljoen tegen -$6,7 miljoen een jaar eerder.analyse-primo-water-aandelenIn het eerste kwartaal liet Primo Water ook een positieve omzet- en winstdynamiek zien, wat duidt op een aanhoudende groei van de vraag naar de diensten van het bedrijf.
 • Aan het einde van 2022 steeg de operationele kasstroom naar $281,6 miljoen ten opzichte van $258,7 miljoen aan het einde van 2021.
 • De vrije kasstroom daalde van $123,7 miljoen naar $85,0 miljoen aan het einde van 2022.

De operationele kasstroom steeg vooral door een toename van het nettoresultaat van het bedrijf. Tegelijkertijd werd de daling van de vrije kasstroom veroorzaakt door 36% j-o-j hogere investeringen.analyse-primo-water-groeiaandelen

Primo Water heeft een verhoogde schuldenlast:

 • De totale schuld is $1,57 miljard.
 • De kasequivalenten zijn goed voor $97 miljoen.
 • De nettoschuld is $1,47 miljard, 3,5x 2022 Aangepaste EBITDA (Nettoschuld/Adj. EBITDA van 3,45x).
 • De rentedekkingsratio is 1,8x.

Dit niveau van schuldenlast duidt op een verhoogd risico voor de financiële stabiliteit van het bedrijf. Tegen 2028 hoeft Primo Water echter slechts 19% van haar volledige leningenportefeuille terug te betalen, dus we beschouwen dit risico als onbeduidend.

Primo Water voorspelt een positieve dynamiek van de financiële indicatoren voor 2023:aandelen-primo-water-analyse

De prognoses van het management geven dus extra vertrouwen in de potentiële groei van de marktwaarde van het bedrijf.

Waardering Primo Water aandelen

Primo Water wordt verhandeld met een korting op het sectorgemiddelde op EV/Omzet van 1,70x, EV/EBITDA van 8,88x, Fwd P/E van 12,84x en een P/E-premie van 52,09x. De verwachtingen van analisten, inclusief de onze, suggereren een stijging van het nettoresultaat van het bedrijf in 2023, dus de Forward P/E is lager dan de huidige P/E, wat ook aangeeft dat het bedrijf ondergewaardeerd is.aandelen-analyse-primo-water

Het gemiddelde koersdoel van de Wall Street investeringsbanken CIBC Capital en CJS Securities is $20 per aandeel. Volgens onze consensus is het bedrijf ondergewaardeerd op basis van sectorgemiddelde en historische multiples; de reële marktwaarde van het aandeel is $18,7, wat een opwaarts potentieel van 33,09% impliceert.

Belangrijkste risico's Primo Water aandelen kopen

 • Lage bedrijfsmarges. Een lichte stijging van de bedrijfskosten van Primo Water kan ertoe leiden dat het bedrijf weer onrendabel wordt.
 • Een bepaald deel van de kosten van het bedrijf wordt gemaakt voor containers en verpakkingen van polymere materialen en glas. De prijzen voor deze componenten zijn volatiel, wat de financiële prestaties van het bedrijf in verschillende perioden onder druk kan zetten.
 • Door de inflatie is Primo Water soms gedwongen om de verkoopprijzen van haar producten te verhogen. Dit kan een negatief effect hebben op de concurrentiepositie van het bedrijf en de snelle groei van haar klantenbestand belemmeren.
 • De bedrijfstak waarin Primo Water actief is, is zeer concurrerend met lage toetredingsdrempels, wat ertoe zou kunnen leiden dat nieuwe spelers de markt betreden en het marktaandeel van Primo Water verkleinen.

En, wat denk jij? Vishay Precision Group kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën