Premier Aandelen kopen? +3,2% Dividend +25% Groei | Happy Investors
premier-aandelen-analyse-dividend
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
05/19/2023
9 min

Premier Aandelen kopen? +3,2% Dividend +25% Groei | Happy Investors

05/19/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van AppLovin aandelen. AppLovin aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Premier, dienstverlener in de gezondheidszorg

Premier (PINC) is een Amerikaans bedrijf voor de verbetering van de gezondheidszorg, dat actief is in twee segmenten: Supply Chain Services en Performance Services. Premier is een belangrijke organisator van groepsaankoopprogramma's in de gezondheidszorg. Het bedrijf werd opgericht in 2013 en heeft zijn hoofdkantoor in Charlotte, North Carolina.

 • Ticker: PINC
 • Toegangsprijs: $27.10
 • Richtprijs: $34
 • Potentieel: 25,5%.
 • Potentieel dividendrendement: 3,2%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Premier aandelen met groeipotentie

 • Wij menen dat de tegenwind tijdelijk is en dat het potentieel van Premier op lange termijn veelbelovend blijft.
 • Volgens CMS zullen de uitgaven voor gezondheidszorg in de VS in de periode 2021-2030 met gemiddeld 5,1% per jaar stijgen en tegen het einde van de prognoseperiode 19,6% van het bbp bedragen.
 • Ondanks een daling van de financiële resultaten neemt het aantal deelnemers aan groepsaankopen toe en is de retentiegraad terug op het niveau van voor de pandemie.
 • Wij verwachten dat Premier haar aandelen zal blijven terugkopen dankzij de sterke cashflow en gezonde balans van het bedrijf.
 • De raad van bestuur van het bedrijf evalueert potentiële strategische opties voor bedrijfsontwikkeling die de aandeelhouderswaarde kunnen verhogen.
 • Premier wordt verhandeld met een korting op de markt. Volgens de consensus op Wall Street bedraagt het opwaarts potentieel van het aandeel meer dan 25%.

Premier aandelen kopen of niet?

Reden 1. Tijdelijke tegenwind en goed potentieel op lange termijn

De COVID-19 pandemie heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor de gezondheidszorg. De enorme vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen, geneesmiddelen en andere artikelen in verband met de behandeling van de infectie ging gepaard met een vermindering van het aanbod als gevolg van massale lockdowns wereldwijd. Tegen de achtergrond van een beperkt aanbod en stijgende prijzen gingen medische instellingen op zoek naar oplossingen om de benodigde producten tegen optimale voorwaarden te verkrijgen. Als gevolg daarvan zagen aanbieders van collectieve inkoopprogramma's aanzienlijke ruggensteun.

Als een van de grootste spelers in de sector is Premier een belangrijke begunstigde van de pandemie geworden. In 2019 omvatte het groepsaankoopprogramma van de firma 4.000 ziekenhuizen en 175.000 andere organisaties. Eind 2021 bedroeg het aantal ziekenhuizen meer dan 4.400 (+10%), terwijl het aantal andere leden ongeveer 225.000 (+29%) bedroeg. Van 2019 tot 2021 stegen de inkomsten van Premier met 41,4% en steeg het netto-inkomen met 163,5%.

De abnormale vraag is echter van nature niet stabiel. In 2022 begonnen de financiële prestaties van Premier terug te keren naar een redelijk niveau: de inkomsten daalden met 16,8% en de nettowinst daalde met 7,5% op jaarbasis.

De hoge volatiliteit van de financiële prestaties beïnvloedde de marktwaarde van het aandeel: ondanks een aanzienlijke groei van de netto-inkomsten sinds 2019 is de kapitalisatie van Premier sindsdien met slechts 28% gestegen.aandelen-premierBegin mei maakte Premier haar financiële kwartaalresultaten bekend. Door het overaanbod op de markt en de grote voorraden van kopers daalden de inkomsten van het bedrijf met 7% op jaarbasis tot 322,2 miljoen dollar. Bovendien verlaagde het management van het bedrijf voor de tweede keer sinds het begin van het jaar zijn inkomstenprognose: de inkomsten voor 2023 worden nu verwacht op $1,34 miljard-1,39 miljard in vergelijking met de Wall Street consensus van $1,40 miljard. Tegen deze achtergrond daalde de aandelenkoers met 14%.

Wij menen dat de tegenwind waarmee het bedrijf te kampen heeft tijdelijk is en dat het potentieel van Premier op lange termijn veelbelovend blijft. Ons optimisme over de vooruitzichten van het bedrijf is gebaseerd op de volgende factoren:

 • Volgens de Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) zullen de Amerikaanse uitgaven voor gezondheidszorg in de periode 2021-2030 met gemiddeld 5,1% per jaar stijgen tot 19,6% van het bbp in 2030. In 2022 ging ongeveer 32% van de totale uitgaven voor gezondheidszorg, oftewel 1,4 biljoen dollar, naar ziekenhuisdiensten. Volgens Premier maken de kosten van de toeleveringsketen doorgaans een aanzienlijk deel uit van het budget van een ziekenhuis. Met andere woorden, het langetermijnpotentieel van de doelmarkt blijft sterk.
 • De inkomsten van het bedrijf komen uit drie bronnen: netto administratiekosten, de verkoop van softwarelicenties en de directe verkoop van producten. Alleen bij de directe verkoop, die slechts 27% van de totale inkomsten uitmaakt, is een daling te zien. Bovendien is de negatieve dynamiek het gevolg van tijdelijke marktfactoren. Met andere woorden, het potentieel voor een verdere daling is beperkt.
 • De netto administratieve vergoedingen, die 42% van de totale inkomsten van Premier uitmaken, zullen waarschijnlijk robuust blijven omdat ze afhankelijk zijn van het vermogen van het bedrijf om leden van groepsaankoopprogramma's aan te trekken en te behouden. Ondanks de daling van de financiële prestaties van het bedrijf in 2022, steeg het aantal andere deelnemers aan groepsaankopen van 225.000 tot 250.000. Tegelijkertijd steeg de retentiegraad van 94% naar 97%, wat in lijn is met het niveau van vóór de pandemie.analyse-premier

Ondanks tijdelijke tegenwind door marktfactoren behoudt de gezondheidszorgsector dus een aanzienlijk groeipotentieel op lange termijn. Als een van de grootste aanbieders van groepsaankoopprogramma's zal Premier waarschijnlijk in belangrijke mate van deze groei profiteren.

Reden 2. Kapitaaltoewijzing

Hoge marges, de niet-kapitaalintensieve aard van de activiteiten van het bedrijf en, als gevolg daarvan, een overschot aan vrije cashflow bieden Premier flexibiliteit bij de toewijzing van kapitaal. Het bedrijf is efficiënt in het teruggeven van kapitaal aan aandeelhouders via dividenden. Het keert $0,21 per aandeel per kwartaal uit als dividend, wat neerkomt op $0,84 per aandeel per jaar. Het verwachte dividendrendement bedraagt dus ongeveer 3,2% tegenover het gemiddelde rendement van 1,8% voor de S&P 500-indexbedrijven.

In 2022 betaalde Premier 96,5 miljoen dollar aan dividenden, wat overeenkomt met slechts 27% van de vrije kasstroom voor de periode, zodat de uitbetalingsratio een voldoende veiligheidsmarge biedt. analyse-premier-aandelen-1Daarnaast voert Premier regelmatig terugkoopprogramma's uit. In augustus 2021 gaf de raad van bestuur van het bedrijf toestemming voor een inkoop van gewone aandelen ter waarde van maximaal $250 miljoen in 2022. Op 30 juni 2022 voltooide Premier het programma door 6,4 miljoen aandelen terug te kopen tegen een gemiddelde prijs van $38,88 per aandeel.

Hoewel het bedrijf momenteel geen actieve inkoopprogramma's heeft, benadrukte het management tijdens een recente conference call dat het de raad van bestuur waarschijnlijk zal vragen om aanvullende inkoopautorisatie te overwegen. Wij verwachten dat Premier aandelen zal blijven inkopen, dankzij de sterke cashflow en gezonde balans van het bedrijf.

Reden 3. Potentiële overname

Op 8 mei liet Premier in een verklaring weten dat de raad van bestuur mogelijke strategische opties evalueert om de waarde voor de aandeelhouders te verhogen. De raad heeft een speciaal comité van onafhankelijke bestuurders opgericht om een groot aantal mogelijke opties te onderzoeken, waaronder de verkoop van het bedrijf of een deel ervan, herkapitalisatie en mogelijke partnerschappen.

"Het bestuur en het managementteam van Premier zijn vastbesloten om de waarde te maximaliseren en hebben besloten dat een evaluatie van strategische alternatieven de beste manier is om dat doel te bereiken", aldus bestuursvoorzitter Terry Shaw. 

Volgens een rapport van Axios Pro was Premier in juli 2022 met deelname van JPMorgan en Bank of America in gesprek met verschillende private equity bedrijven. De details van de gesprekken zijn niet bekendgemaakt. Daarnaast meldde Dealreporter in december 2019 dat Premier met Centerview Partners en BofA Securities werkte aan een mogelijke verkoop. Analisten van Jefferies schatten een potentiële LBO-deal op $43-$48 per aandeel. Rekening houdend met de stijgende premies in M&A-deals, en het groeiende aantal uitstaande aandelen, schatten wij de potentiële deal op $42-$47 per aandeel.

Financiële Analyse Premier groeiaandelen

De financiële prestaties van Premier over de laatste twaalf maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet van het bedrijf bedroeg $1,34 miljard, 6,7% lager dan in 2022.
 • De brutowinst bedroeg $887,8 miljoen tegenover $885,0 miljoen voor het jaar. De brutomarge steeg van 61,76% naar 66,44% dankzij hogere software-inkomsten.
 • Het bedrijfsresultaat steeg van 260,1 miljoen dollar naar 262,2 miljoen dollar. De operationele marge steeg van 18,15% naar 19,62%.
 • Het nettoresultaat bedroeg 183,5 miljoen dollar, vergeleken met 265,9 miljoen dollar aan het einde van het jaar. De daling is te wijten aan de afwezigheid van andere inkomsten uit de herprijzing van opties in de eerste helft van 2022. De nettomarge daalde van 18,56% naar 13,73%.aandelen-premier-analysegroeiaandelen-premierHet management van Premier voorspelt dat de inkomsten tegen eind 2023 $1,34 miljard-1,39 miljard zullen bedragen, wat een daling van 6,5% tot 3% op jaarbasis impliceert. Wij verwachten dat de omzet van het bedrijf zich zal stabiliseren, aangezien de daling van de productverkoop te wijten was aan tijdelijke marktfactoren. Bovendien zal de groei van het aandeel van de netto administratieve vergoedingen en de verkoop van softwarelicenties de prestaties van het bedrijf op middellange termijn waarschijnlijk ondersteunen.

De financiële resultaten van het bedrijf voor het derde kwartaal van boekjaar 2023 worden hieronder gepresenteerd:

 • De inkomsten daalden met 7,4% op jaarbasis, van 347,8 miljoen dollar naar 322,2 miljoen dollar.
 • De brutowinst bedroeg $219,0 miljoen tegenover $212,4 miljoen voor het jaar. De brutomarge steeg van 61,07% naar 67,97%.
 • Het bedrijfsresultaat steeg van 56,8 miljoen dollar naar 62,6 miljoen dollar. De operationele marge steeg van 16,33% naar 19,43%.
 • Het nettoresultaat bedroeg 46,8 miljoen dollar, tegen 38,4 miljoen dollar een jaar eerder. De nettomarge steeg van 11,04% naar 14,53%.premier-aandelenPremier genereert een gestage kasstroom. De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over twaalf maanden bedroeg $440,6 miljoen tegenover $444,2 miljoen voor het jaar. Dankzij de niet-kapitaalintensieve aard van de activiteiten kan het bedrijf een aanzienlijke vrije kasstroom genereren. Aan het eind van het laatste kwartaal was dat $355,8 miljoen tegenover $356,8 miljoen aan het eind van het jaar.premier-groeiaandelenHet bedrijf heeft een sterke balans met een totale schuld van $363,9 miljoen, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $91,5 miljoen en een nettoschuld van $272,4 miljoen, onder de TTM Adjusted EBITDA van $490,0 miljoen (Net Debt/EBITDA - 0,56x).

Waardering Premier groeiaandelen

Onze vergelijkbare steekproef omvat bedrijven die door Premier als concurrenten worden geïdentificeerd in haar jaarlijkse 10-K-archieven, waaronder Cardinal Health, McKesson Corporation, Veradigm, Health Catalyst en UnitedHealth. Er dient te worden opgemerkt dat de voorgestelde bedrijven geen directe gelijken zijn van Premier, aangezien ze enkel in bepaalde segmenten en niches met het bedrijf concurreren. Premier wordt verhandeld tegen een korting op het marktgemiddelde op de volgende multiples: EV/EBITDA - 8,28x, P/Cashflow - 7,15x, FWD P/E - 14,45x.aandelen

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat Barclays heeft vastgesteld is $26 per aandeel. SVB Leerink waardeert PINC op $42 per aandeel. Volgens de consensus is de reële marktwaarde van het aandeel $34, wat een opwaarts potentieel van 25,5% impliceert.  analyse-premier-aandelen-2

Belangrijkste risico's Premier aandelen kopen

 • De grote volatiliteit in de financiële prestaties van Premier in de afgelopen jaren als gevolg van de pandemie maakt het veel moeilijker om de toekomstige bedrijfsresultaten van het bedrijf te voorspellen. De mogelijkheid bestaat dat de huidige consensus over de vooruitzichten van Premier te optimistisch is en dat de prestaties van het bedrijf zich in 2023 niet zullen stabiliseren en verder zullen dalen. In dat geval kan het aandeel onder het huidige niveau worden verhandeld.
 • Een van de belangrijkste risico's voor het bedrijf is de grote concurrentie en de snel veranderende aard van de gezondheidszorgindustrie. Premier opereert in een omgeving waar nieuwe technologieën, voorschriften en concurrenten snel kunnen opduiken en de markt kunnen veranderen. Als het bedrijf er niet in slaagt zich aan de veranderingen aan te passen, zal het zijn marktpositie beginnen te verliezen, wat zijn financiële prestaties en aandelenprijs zal beïnvloeden.
 • Aangezien de gezondheidsindustrie onderworpen is aan zware overheidsregulering, loopt Premier aanzienlijke risico's op het vlak van regelgeving. Het Medicare For All staatsprogramma kan bijvoorbeeld leiden tot kostendruk en het moeilijker maken voor bedrijven zoals Premier om prijsbeslissingen te nemen.

En, wat denk jij? AppLovin aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën