Vishay Precision Group aandelen kopen? Analyse +30% Groei | Happy Investors
aandelen-kopen-vishay-precision-group-
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
08/03/2023
7 min

Vishay Precision Group aandelen kopen? Analyse +30% Groei | Happy Investors

08/03/2023
7 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Vishay Precision Group aandelen. Vishay Precision Group aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Vishay Precision Group, een ultra-precieze meettechnologieleverancier

Vishay Precision Group (VPG) produceert apparatuur voor ultraprecieze metingen van fysische grootheden. De productie van het bedrijf wordt gebruikt in een groot aantal sectoren, waaronder de militaire, luchtvaart-, metaal-, halfgeleider- en andere industrieën. Vishay Precision werd in 2010 opgericht als resultaat van een spin-off van het wereldwijde bedrijf Vishay Intertechnology en heeft zijn hoofdkantoor in Delaware, VS.

 • Ticker: VPG
 • Toegangsprijs: $37,6
 • Richtprijs: $49
 • Potentieel: 30,3%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Vishay Precision Group aandelen

 • Vishay Precision produceert een breed scala aan producten die worden gebruikt in verschillende sectoren van de economie, waarbij geen van de sectoren goed is voor meer dan 25% van de inkomsten van het bedrijf.
 • Met de snelle ontwikkeling van hightechindustrieën neemt de vraag naar de producten van Vishay Precision toe. Volgens voorspellingen zullen de markten voor de belangrijkste producten van het bedrijf groeien met een gemiddeld jaarlijks percentage van 4,2%- 6,7% in het huidige decennium.
 • Een aanzienlijk deel van de omzet van Vishay Precision komt van niet-gestandaardiseerde producten met unieke klantspecifieke kenmerken. Hierdoor kan het bedrijf langdurige relaties met zijn klanten opbouwen.
 • Ondanks een lichte daling van het aantal orders in Q1 2023 blijft het orderboek van het bedrijf op historisch gemiddelde niveaus.
 • VPG heeft een geldig aandeleninkoopprogramma, dat mogelijk wordt geactiveerd als gevolg van een daling van de aandelenkoers in het tweede kwartaal van 2023.

Waarom Vishay Precision aandelen kopen?

Reden 1. Gediversifieerd innovatief bedrijf

De belangrijkste producten van het bedrijf zijn weerstanden, load cells en industriële meetsystemen.

De producten worden gebruikt in diverse sectoren van de economie, aangezien het aandeel van hightechindustrieën groeit en meetnauwkeurigheid van cruciaal belang is. De onderstaande grafiek laat zien dat het klantenbestand van Vishay Precision zeer divers is over de verschillende industrieën.vishay-precision-group-groeiaandelen

Vishay Precision verkoopt bijvoorbeeld weerstanden die voor de volgende doeleinden worden gebruikt:

 • elektrische spanningsregeling;
 • productie van luchtvaart- en militaire apparatuur;
 • implementatie van ruimtecommunicatieapparatuur;
 • organisatie van oplaadpunten voor elektrisch vervoer.

Dit bedrijfsonderdeel is goed voor 41,97% van de omzet van het bedrijf. Volgens Verified Market Research zal de markt voor precisieweerstanden tot 2030 groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 5,93% en tegen het einde van de prognoseperiode 6,64 miljard dollar bedragen.

Een ander belangrijk bedrijfssegment van Vishay Precision is de productie van rekstrookindicatoren die worden gebruikt om kracht en gewicht te meten. Tot de belangrijkste afzetmarkten van het product behoren de bouw, de landbouw en de medische apparatuurindustrie. Het segment is goed voor 34,67% van de omzet van Vishay Precision. Volgens Business Research Insights zal de markt voor rekstrookjes in de periode 2023-2028 groeien met een CAGR van 4,2% tot 261,4 miljoen dollar aan het einde van de prognoseperiode.

Vishay Precision produceert ook zeer nauwkeurige meetsystemen voor de staal- en aluminiumindustrie en voor veiligheidstests. Binnen dit segment worden verschillende toestellen geproduceerd om de sterkte van gewalste producten, druk, spanning van de band, enz. te meten. Het segment is goed voor 23,33% van de omzet van het bedrijf. Volgens Business Research Company zal de markt voor gewalst metaal in de periode 2023-2027 groeien met een CAGR van 6,7% tot 39,12 miljard dollar aan het einde van de prognoseperiode, wat de vraag naar de producten van Vishay Precision zou moeten ondersteunen.

Vishay Precision investeert actief in R&D, waardoor het bedrijf regelmatig nieuwe producten op de markt kan brengen met concurrentievoordelen ten opzichte van de producten van andere marktspelers. Daarnaast is Vishay Precision een toonaangevende producent van folieweerstanden en foliedrukmeters, die ook worden gebruikt in de bovengenoemde industrieën.

Volgens de marktvoorspellingen zal de vraag naar de producten van Vishay Precision de komende jaren dus naar verwachting groeien, wat ook de verkoopprijzen van het bedrijf zal opdrijven. Volgens Vishay Precision was een stijging van de verkoopprijzen na het toegenomen productievolume de belangrijkste reden voor de omzetgroei van het bedrijf in 2022: terwijl de productie met 13,1% toenam, stegen de verkoopprijzen met 2,6%.

Reden 2. Langdurige relaties met klanten

Vishay Precision produceert gespecialiseerde producten voor nichemarkten, wat langdurige relaties met klanten mogelijk maakt. De kopers van de producten van Vishay Precision bestellen vaak onderdelen en apparatuur met specifieke kenmerken die niet door andere fabrikanten worden aangeboden. In dit opzicht keren de klanten van Vishay Precision vaak terug naar het bedrijf voor hun toekomstige behoeften.

Door dergelijke terugkerende orders bouwt Vishay Precision een orderportefeuille op, die het bedrijf helpt om zijn toekomstige kasstromen in te schatten.

Volgens het financiële verslag over Q1 2023 van Vishay Precision blijft de orderportefeuille van het bedrijf op het gemiddelde historische niveau, waardoor het onwaarschijnlijk is dat de verkoop binnenkort zal dalen.vishay-precision-group-aandelen

Reden 3. Geldig terugkoopprogramma

Vishay Precision heeft een geldig terugkoopprogramma, dat eindigt in augustus 2023, en het bedrijf heeft zijn inkooplimieten nog niet opgebruikt. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2023 kon Vishay Precision 514.790 aandelen terugkopen. Het toegestane bedrag van het terugkoopprogramma is dus ongeveer $18,83 miljoen, of 3,79% van de huidige marktkapitalisatie van het bedrijf. Aangezien de aandelenkoers van Vishay Precision in het tweede kwartaal van 2023 is gedaald, kan het management van het bedrijf besluiten om het inkoopprogramma te activeren voordat het afloopt.

Financiële analyse Vishay Precision Group aandelen

De financiële resultaten van Vishay Precision over 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $362,58 miljoen, een stijging van 14,05% op jaarbasis.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $49,90 miljoen naar $62,00 miljoen. De aangepaste EBITDA-marges stegen van 15,69% naar 17,10%.
 • De nettowinst bedroeg $36,55 miljoen tegenover $20,44 miljoen aan het einde van vorig jaar. De nettomarge steeg van 6,43% naar 10,08%.

De omzet en winst stegen dankzij een grotere vraag naar sensoren en meetsystemen en hogere verkoopprijzen. Het bedrijf noteerde verbeterde resultaten in alle eindmarkten waar het actief is.vishay-precision-group-analyseDe financiële resultaten van Vishay Precision voor Q1 2023 worden hieronder gepresenteerd:

 • De omzet steeg met 1,37% op jaarbasis: van $87,67 miljoen naar $88,86 miljoen.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $12,62 miljoen naar $14,14 miljoen. De aangepaste EBITDA-marges stegen van 14,39% naar 15,91%.
 • De nettowinst bedroeg $6,98 miljoen vergeleken met $6,68 miljoen een jaar eerder.vishay-precision-group-aandelen-analyseIn het eerste kwartaal bleef Vishay Precision een positieve dynamiek vertonen in omzet en winst, vooral dankzij de groei van het segment meetsystemen, wat wijst op de aanhoudende toename van de vraag naar de diensten van het bedrijf.
 • Aan het einde van 2022 daalde de operationele kasstroom licht naar $33,03 miljoen ten opzichte van $33,54 miljoen aan het einde van 2021.
 • De vrije kasstroom daalde van $16,68 miljoen naar $12,24 miljoen aan het einde van 2022.

De operationele en vrije kasstroom daalden voornamelijk door een stijging van het werkkapitaal en investeringen.vishay-precision-group-groeiaandelen-analyse

Vishay Precision heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld is 84,73 miljoen dollar.
 • Kasequivalenten zijn goed voor $93,28 miljoen.

Dit niveau van schuldenlast geeft de absolute financiële stabiliteit van het bedrijf aan. Ook vermeldenswaard is een hoge kasreserve, die Vishay Precision in staat stelt om nieuwe projecten te lanceren en deel te nemen aan fusies en overnames zonder aanzienlijke externe financiering, en die het ook mogelijk maakt om te beginnen met het betalen van dividenden onder voorbehoud van convenanten.

Het bedrijf voorspelt een gematigd positieve omzetdynamiek voor 2Q 2023: van $83 tot $93 miljoen, wat een groeipotentieel op jaarbasis tot 5,7% impliceert.

Waardering Vishay Precision Group aandelen

Vishay Precision wordt verhandeld met een korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 1,34x, EV/EBITDA - 7,69x, P/FCF - 23,50x, Fwd P/E - 13,32x.vishay-precision-group-analyse-aandelen

Het gemiddelde koersdoel van de Wall Street investeringsbanken B. Riley en Crispidea is $49 per aandeel, wat in lijn is met onze consensusschatting. Dit betekent dat het bedrijf ondergewaardeerd is op basis van sectorgemiddelden en historische multiples en een opwaarts potentieel heeft van 30,3%.

Belangrijkste risico's Vishay Precision Group aandelen kopen

 • Een mogelijke recessie, evenals een daling van de industriële productie, kan de vraag naar de producten van Vishay Precision doen afnemen, wat een negatieve invloed zou hebben op de financiële resultaten.
 • De belangrijke eigenschap van het bedrijf is zijn vermogen om producten te creëren met een concurrentievoordeel, waarvoor uitgaven voor O&O nodig zijn. Als Vishay Precision er niet in slaagt om nieuwe producten van hoge kwaliteit op de markt te brengen, kan dit de verkoop van het bedrijf beïnvloeden.

En, wat denk jij? Vishay Precision Group aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën