Box aandelen kopen of niet? Analyse +30% Groei | Happy Investors
box-analyse-groei-aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
05/30/2023
9 min

Box aandelen kopen of niet? Analyse +30% Groei | Happy Investors

05/30/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Box aandelen. Box aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Box, een platform voor de creatie van digitale inhoud

Box is een cloudgebaseerd platform voor de creatie van digitale inhoud op afstand dat organisaties in staat stelt de volledige levenscyclus van producten te beheren, overal veilig te werken en de beste toepassingen te integreren. Box, opgericht in 2005, maakt hybride werk gemakkelijker voor 's werelds toonaangevende bedrijven, waaronder AstraZeneca, JLL, Morgan Stanley en Nationwide. Het hoofdkantoor van Box is gevestigd in Redwood City, Californië.

 • Ticker: BOX
 • Toegangsprijs: $27.15
 • Richtprijs: $35,5
 • Potentieel: 30,4%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Box Aandelen met groeipotentie

De aandelenkoers van het bedrijf zal naar verwachting worden ondersteund door de volgende factoren:

 • Groei van het klantenbestand met dubbele cijfers en versnelling van de vergelijkbare omzet in FY2022-2023.
 • Groei door actieve invoering van een efficiënter loonmodel gekoppeld aan het aantal banen.
 • Voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf een positief bedrijfsresultaat behalen in FY2023.
 • Groei van de wereldwijde markt voor digitale banen met een CAGR van 20% in 2022-2026.
 • Snelle groei van de doelmarkt: het bedrijf schat deze op ~$55 miljard in FY2024 en op ~$74 miljard in FY2025.

Waarom Box aandelen kopen of niet?

Reden 1. Behoud van een hoge groei van het klantenbestand

Vandaag de dag is Box een vrij populair platform. Het bedrijf levert diensten aan meer dan 69% van de Fortune 500-bedrijven, waaronder Airbnb, Morgan Stanley en AstraZeneca.

De onderstaande grafiek toont de grote diversificatie van het klantenbestand van Box, dat wordt gepresenteerd door grote klanten, waarvan de jaarlijkse terugkerende inkomsten (ARR) meer dan 1 miljoen dollar bedragen, maar ook door kleinere bedrijven.

Het onderstaande diagram toont ook de dubbelcijferige groei van nieuwe klanten in FY2023, die de belangrijkste motor is van de financiële resultaten van Box.box-aandelenGroei van het Box-klantenbestand in boekjaar 2021, 2022, 2023 (eindigend op 31 januari); bron: bedrijfspresentatie 

De groei van het klantenbestand van het bedrijf vertaalt zich in de toename van andere operationele statistieken. Zo laat de Remaining Performance Obligations (RPO) jaar na jaar een stabiele groei zien, waarbij het cijfer in FY2023 met 16% is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. RPO is een belangrijke maatstaf omdat hij de inkomsten aangeeft uit contracten die nog niet zijn erkend, maar die naar verwachting met een hoge mate van waarschijnlijkheid zullen worden ontvangen.box-groeiaandelenResterende prestatieverplichtingen in boekjaar 2020-2023 (eindigend op 31 januari); bron: samengesteld door auteur

Een andere operationele maatstaf, facturering, steeg eveneens aan het eind van boekjaar 2023. Box levert zijn diensten op basis van maandelijkse, driemaandelijkse, eenjarige en meerjarige contracten, die aan het begin van de betreffende periode worden gefactureerd, maar niet noodzakelijkerwijs volledig. Een klant kan bijvoorbeeld een jaarcontract afsluiten en één keer per kwartaal betalen. In dat geval factureert Box precies voor het kwartaal. In tegenstelling tot RPO toont facturering de inkomsten, die daadwerkelijk in de overeengekomen periode worden betaald. De aanhoudende groei van deze metriek toont dus ten eerste het overschot aan contractverlengingen ten opzichte van mogelijke opzeggingen, en ten tweede de groei van het solvabele klantenbestand. Onderstaande grafiek toont de dynamiek van de metriek per jaar.box-aandelen-potentieUitgegeven facturen (facturering) in boekjaar 2020-2023 (eindigend op 31 januari); bron: samengesteld door auteur.

Naast de kwantitatieve cijfers laat Box ook groei zien in kwalitatieve indicatoren. Zo liet de vergelijkbare omzet (Net Retention Rate) in de afgelopen twee jaar een hogere groei zien dan voorheen. De metriek wordt berekend door de ARR van het lopende jaar te delen door de ARR van het voorgaande jaar voor dezelfde klanten.aandelen-boxVergelijkbare omzet (netto-retentiegraad) in boekjaar 2020-2023 (eindigend op 31 januari); bron: samengesteld door auteur

Alle bedrijfsindicatoren van Box vertonen dus stabiele groeicijfers. Deze trend zal waarschijnlijk aanhouden aangezien het bedrijf een aanzienlijke toename van zijn doelmarkt verwacht: met bijna een factor twee vanaf boekjaar 2022 tot $ 74 miljard in boekjaar 2025.box-analyse-aandelenBeoogde marktgroei in boekjaar 2022-2025 (eindigend op 31 januari); bron: bedrijfspresentatie 

Reden 2. Overschakelen op een efficiënter betalingsmodel

Zoals eerder opgemerkt, zijn de operationele cijfers van Box van jaar tot jaar verbeterd, wat een positieve invloed heeft op de financiële resultaten van het bedrijf. Vrijwel alle inkomsten van Box (97%) worden gegenereerd uit de verkoop van abonnementen op zijn cloud-platform en aanverwante diensten. Anderzijds zijn de inkomsten uit abonnementen afhankelijk van een betalingsmodel. Het bedrijf kan zijn klanten een vast tarief aanrekenen of afhankelijk van het aantal opdrachten op afstand. Volgens Box is de prijs per job sinds de lancering van het op jobs gebaseerde betalingsmodel met 18% gestegen en blijft hij stijgen. Deze trend is te zien in onderstaande grafiek.box-aandelen-analysePrijsverhoging met een baan per maand voor abonnementen gekoppeld aan het aantal banen; bron: bedrijfspresentatie 

Box merkte op dat een op banen gebaseerd abonnement een efficiënter betalingsmodel is. Volgens de gegevens van het bedrijf leverde het gebruik van dit model de volgende resultaten op:

 • gemiddelde ARR verviervoudigd;
 • dezelfde omzet met 7% gestegen;
 • 10% hogere bruto marge. 

Als zodanig zet Box zich in om zijn klanten over te laten stappen op het job-based abonnement. Onderstaande grafiek toont aan dat het bedrijf daar goed in geslaagd is.analyse-aandelen-boxARR afhankelijk van een betalingsmodel (vast/gekoppeld aan het aantal opdrachten); bron: bedrijfspresentatie 

Box voorspelt dat tegen 2026 het aandeel van de inkomsten uit abonnementen gekoppeld aan het aantal banen ongeveer 65% van de totale ARR zal bedragen.

De geleidelijke overgang naar een nieuw type abonnement draagt dus bij tot de verbetering van de operationele en financiële resultaten van Box. Dankzij het nieuwe bedrijfsmodel slaagt het bedrijf er niet alleen in de inkomstengroei te handhaven, maar tegelijkertijd zijn marges te verhogen (Box heeft in FY2023 voor het eerst zowel operationele als nettowinstgevendheid bereikt).

Reden 3. Groei van de dienstenmarkt voor werk op afstand

De coronavirus pandemie heeft geleid tot grote veranderingen op de arbeidsmarkt, die gepaard gaan met de invoering van werk op afstand. Volgens Zippia maakt 74% van de Amerikaanse bedrijven al gebruik van een hybride werkschema of is dat van plan. Ten minste 55% van de werknemers wil ten minste drie dagen per week op afstand werken.

Uit onderzoek van Zippia blijkt dat het hybride werkschema steeds populairder wordt. Dit opent een nieuwe marktniche voor dienstverleners die bedrijven in staat stellen hun workflow in een hybride schema te organiseren. Een van dergelijke dienstverleners is Box, aangezien het bedrijf een clouddienst aanbiedt voor gezamenlijk werken op afstand met inhoud.

Volgens Business Wire zal de wereldwijde markt voor digitale banen groeien met een CAGR van 20% in 2022-2026, wat aanzienlijke kansen biedt voor de sector.

Box levert ook begeleidende diensten op het gebied van cyberbeveiliging en risicobeheer, markten die aanzienlijke groeicijfers laten zien. Volgens Gartner zullen de wereldwijde uitgaven in deze sector groeien met een CAGR van 11,1% in 2021-2026.

Financiële analyse Box aandelen

De financiële resultaten van Box voor 2023 (het boekjaar van het bedrijf eindigt op 31 januari) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten bedroegen 990,1 miljoen dollar, een stijging van 13,33% op jaarbasis.
 • De EBIT steeg van -27,6 miljoen dollar naar 36,8 miljoen dollar. De EBIT-marge steeg van -3,16% naar 3,72%.
 • De nettowinst bedroeg $26,8 miljoen tegenover een verlies van -$41,5 miljoen aan het eind van het vorige jaar. De nettomarge steeg van -4,74% naar 2,70%.

aandelen-analyse-boxDe inkomsten en de winst zijn gestegen dankzij de toegenomen vraag naar de diensten van Box en de optimalisering van de administratiekosten.

Dynamiek van de financiële resultaten van de onderneming; bron: samengesteld door auteur

 • Aan het einde van de laatste verslagperiode steeg de operationele kasstroom tot 298 miljoen dollar, tegen 234,8 miljoen dollar eind 2021.
 • De vrije kasstroom steeg van 170,2 miljoen dollar naar 238,4 miljoen dollar eind 2022.

De operationele en vrije kasstromen stegen dankzij hogere netto-inkomsten en de daarmee samenhangende operationele efficiëntie dankzij de toenemende vraag naar clouddiensten.

aandelen-box-groeiBedrijfscashflow; bron: samengesteld door auteur

Box heeft een matige schuld:

 • De totale schuld bedraagt 564,4 miljoen dollar.
 • De kasequivalenten en financiële kortetermijninvesteringen bedragen 461,2 miljoen dollar.
 • De nettoschuld bedraagt $103,2 miljoen, wat 2,8 keer hoger is dan de EBIT van 2022 (Nettoschuld/EBIT - 2,80x).
 • De rentedekkingsratio bedraagt 13,38x.

Dit niveau van hefboomwerking is aanvaardbaar voor het bedrijf, ondanks een nettoschuld/EBIT van 2,80x. Dit wordt verklaard door het feit dat Box hoge groeicijfers laat zien en zijn marges actief verhoogt.

Het management van Box verwacht positieve financiële resultaten voor FY2024:

 • Groei van de inkomsten met 7% tot 1,06 miljard dollar.
 • Groei van de EBIT-marge tot 4,5%.
 • EPS op $1,42-$1,48 vergeleken met het huidige niveau van $0,04.

De prognoses versterken het vertrouwen in de financiële soliditeit van de onderneming.

Waardering Box aandelen met groeipotentie

Box handelt tegen een EV/EBITDA-premie van 38,21x ten opzichte van het sectorgemiddelde, dankzij de hogere marges van het bedrijf en de aanhoudende sterke groei. Op andere multiples, EV/Sales - 4,03x, P/FCF - 13,21x, Fwd P/E - 14,89x, handelt het aandeel tegen een korting.groeiaandelen-boxVergelijkbare score; bron: samengesteld door auteur, Finviz

Het gemiddelde koersdoel van de top-5 investeringsbanken van Wall Street is $34,2 per aandeel. Volgens onze consensus is het aandeel ondergewaardeerd op basis van de gemiddelde multiples van de sector; de reële marktwaarde bedraagt $35,5, wat een opwaarts potentieel van 30,8% impliceert.groeiaandelen-boxKoersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's Box aandelen kopen

 • Mogelijke vertraging van de groei van nieuwe klanten, aangezien Box al een aanzienlijke aanwezigheid op de markt heeft.
 • Het hybride werkschema is een fenomeen dat in de nasleep van de coronavirus pandemie wijdverbreid is geraakt. Er bestaat echter een risico dat sommige bedrijven terugkeren naar een volledig offline formaat vanwege de inefficiëntie van werken op afstand in sommige sectoren.
 • Grote concurrentie op de markt van cloud-toepassingen voor het creëren van inhoud. Steeds meer bedrijven zoals Microsoft, Google en Dropbox introduceren diensten waarmee aan digitale projecten kan worden samengewerkt, wat het voor Box moeilijk kan maken om het klantenbestand uit te breiden.

 En, wat denk jij? Box aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën