NOV aandelen kopen of niet? Analyse +44,3% Groei | Happy Investors
aandelen-kopen-nov
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/05/2023
10 min

NOV aandelen kopen of niet? Analyse +44,3% Groei | Happy Investors

07/05/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van NOV aandelen. NOV aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over NOV, een technologieleverancier voor de energie-industrie

NOV, Inc. (NOV) levert producten en diensten voor de olie- en gassector en voor de duurzame energie-industrie. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de productie van apparatuur voor olie- en gasexploratie en boren. NOV is opgericht in 1862 en heeft zijn hoofdkantoor in Texas, VS.

 • Ticker: NOV
 • Toegangsprijs: $15,40
 • Richtkoers: $22,5
 • Potentieel: 44,3%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Middelmatig
 • Positiegrootte: 2%

Analyse NOV groeiaandelen

 • Stijgende olieprijzen kunnen een toename van het aantal boorplatforms stimuleren, wat een positief effect zou hebben op de prestaties van NOV. 
 • Een toename van de orderportefeuille, wat de groei van het aantal orders aangeeft.
 • De ontwikkeling van het bedrijf in een nieuwe niche, de productie van apparatuur voor de installatie van windmolenparken op zee.
 • In 2022 hervatte NOV de reguliere dividendbetalingen en zal deze de komende maanden mogelijk verhogen.

Waarom NOV groeiaandelen kopen?

Reden 1. Groeiende vraag naar de producten en diensten van het bedrijf

NOV is actief in drie bedrijfssegmenten. Binnen het eerste segment, Wellbore Technologies, levert het bedrijf apparatuur, technologieën en diensten die nodig zijn om de efficiëntie en rendabiliteit van olie- en gasbronnen te maximaliseren. Het segment Wellbore Technologies houdt rekening met alles wat direct te maken heeft met de boorput: boorpijpen, bits, instrumentatie, coatingdiensten, enz.

Het tweede bedrijfssegment van NOV is Rig Technologies, waarbinnen het bedrijf zich richt op boorplatforms. NOV verkoopt geïntegreerde systemen voor onshore en offshore boren, funderingen, boortorens, masten, pompen, enz. en levert ook diverse diensten voor inbedrijfstelling. Daarnaast moet worden opgemerkt dat het bedrijf binnen het segment Rig Technologies de belangrijkste onderdelen produceert van apparatuur voor offshore installatieschepen voor windmolenparken.

Tot slot biedt NOV binnen het derde segment, Completion & Production Solutions, oplossingen om de olie- en gasproductie te stimuleren met behulp van hydraulische fracturing en injectie-eenheden om de putdruk te verhogen. Daarnaast levert het bedrijf binnen dit segment putbehoudsdiensten.

De grafiek hieronder laat zien dat de drie segmenten ongeveer evenveel inkomsten genereren.nov-aandelen


Twee van de drie bedrijfssegmenten van NOV houden zich bezig met het ontwikkelen en boren van putten, wat meer dan de helft van de inkomsten van het bedrijf oplevert. In dit opzicht zijn de huidige markttrends gunstig voor het bedrijf.


Ondanks de daling van de koolwaterstofprijzen tijdens de pandemie is er sinds eind 2020 een trend van toenemende booractiviteiten.

De onderstaande grafiek toont het aantal actieve booreilanden in de VS op basis van metingen van Baker Hughes.nov-groeiaandelenAantal booreilanden in de VS, volgens Baker Hughes; bron: samengesteld door auteur

De booractiviteit neemt niet alleen toe in de VS, maar ook in andere landen, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.nov-analyseGezien de aanhoudend hoge olieprijzen denken wij dat de wereldwijde booractiviteiten zullen blijven toenemen, wat een positief effect zal hebben op de vraag naar de diensten van NOV.

Bovendien blijft de OPEC+ deal het wereldwijde olieaanbod beperken en voorkomt het dat de prijzen aanzienlijk dalen. Volgens de laatste berichten zullen de OPEC+ leden de prijzen blijven ondersteunen: in april kondigde het kartel aan de olieproductie met 1,16 miljoen vaten per dag (bpd) te verlagen, terwijl Rusland meldde de olieproductie met 700.000 bpd te verlagen. De maatregelen wijzen op de intentie van olieproducerende landen om de prijzen op een hoog niveau te houden, wat wordt bevestigd door de praktijk: in de afgelopen twee jaar zijn de wereldwijde olieprijzen niet onder de 70 dollar per vat gedaald.

De afgelopen twee jaar zijn olie- en gasbedrijven opnieuw begonnen met het verhogen van hun kapitaaluitgaven (CAPEX). Volgens voorspellingen van het International Energy Forum zal deze trend zich voortzetten en zullen de investeringen in exploratie en productie tegen 2025 groeien tot 597 miljard dollar, een stijging van 20% ten opzichte van 2022.nov-analyse-aandelenDe toenemende booractiviteit in de VS en de rest van de wereld stimuleert dus op natuurlijke wijze de vraag naar NOV-diensten. Deze trend heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt en zal zich waarschijnlijk voortzetten. Dit blijkt uit de resultaten van NOV voor het eerste kwartaal van 2023: de omzet bleef groeien en steeg met 26,5% j-o-j.

Daarnaast heeft NOV een groeiende orderportefeuille, dat wil zeggen de ontvangen orders met een doorlooptijd van meer dan drie maanden. Dit is ook een positief teken, omdat het bedrijf hierdoor hogere inkomsten in de volgende kwartalen kan voorspellen.nov-aandelen-analyseNOV-achterstand (in miljarden dollars); bron: samengesteld door auteur

Clay Williams, president en CEO van NOV, merkt op dat de noodzaak om de wereldwijde olievelddienstenindustrie te vernieuwen leidt tot een gestage toename van de biedingsactiviteiten en de orderportefeuille, evenals een grotere vraag naar nieuwe NOV-technologieën die tijdens de economische neergang zijn ontwikkeld. Aangezien de wereld zich steeds meer richt op energiezekerheid, verwacht het management van het bedrijf een groeiende vraag naar offshore-diensten vanuit internationale markten. Dit zal de sterke prestaties van NOV in 2023 waarschijnlijk ondersteunen.

Reden 2. Ontwikkeling van de markt voor offshore-windenergie

Bijna de helft van de inkomsten van NOV komt uit offshore-activiteiten: boren, infrastructuur aanleggen voor offshore-olieplatforms en onderhoud van onderzeese putten. Gedurende de tijd dat het bedrijf in deze uitdagende markt actief was, heeft het een enorme ervaring en geavanceerde technologie opgebouwd. Momenteel bezit NOV schepen, rupskranen, hefplatforms, gepatenteerde technologie voor het bouwen van goedkope funderingen en nog veel meer.

Volgens Irena maakt de wereld momenteel een energietransitie door naar duurzamere energiebronnen, wat NOV ertoe aanzette om zijn ervaring te gebruiken om deel te nemen aan offshore opwekkingsprojecten. Voor de bouw van olieplatforms en offshore windmolens zijn vergelijkbare technologieën nodig voor de installatie van funderingen, het leggen van onderzeese kabels en de levering van verschillende componenten aan de installatieplaatsen. Aangezien NOV veel ervaring heeft met offshore-activiteiten, neemt het bedrijf nu deel aan de bouw van offshore-windmolenparken. Volgens de resultaten van NOV voor het vierde kwartaal van 2022 droeg deze bedrijfsrichting ongeveer 5% bij aan de omzet van het bedrijf en dit aandeel zal waarschijnlijk blijven groeien.

De groeimotor voor de diensten van het bedrijf op dit gebied is het plan van de Amerikaanse president Joseph Biden om tegen 2030 30 GW offshore windenergie te realiseren. Dit is een zeer ambitieus doel en het is moeilijk te bereiken, omdat de VS een nijpend tekort heeft aan schepen voor de installatie van offshore windmolens.

Volgens GWEC zal de opwekkingscapaciteit van offshore windmolens wereldwijd verdubbelen in 2023-2027. Dit zal leiden tot een grotere vraag naar offshore installatieschepen, niet alleen in de VS, maar overal ter wereld. In dit opzicht wordt verwacht dat de positie van NOV op de Amerikaanse windenergiemarkt zal versterken, aangezien het bedrijf een van de weinige aanbieders van installatiediensten is. Aan de andere kant kan deze trend ook leiden tot een toename van de orders van het bedrijf buiten de VS.nov-groeiaandelen-analyse

In de nabije toekomst zal de Amerikaanse markt dus te kampen blijven hebben met een tekort aan schepen voor de installatie van offshore windmolenparken, waardoor NOV een veelbelovende marktniche zal kunnen innemen. Nu al wordt meer dan 70% van de installatieschepen voor windturbines in de wereld (met uitzondering van China) ontworpen door NOV.

Vanwege het tekort heeft de Amerikaanse overheid verschillende stimuleringsmaatregelen voor de industrie aangenomen, die waarschijnlijk zullen leiden tot de lancering van een nieuwe bouwcyclus om het aanbod van grote installatieschepen voor windmolenparken te vergroten.

We verwachten dat deze trends een positieve invloed zullen hebben op het aantal orders van NOV, aangezien de apparatuur die het bedrijf produceert geschikt is voor het bouwen van offshore windturbines. De ontwikkeling in de sector zal NOV in staat stellen zijn activiteiten te diversifiëren naar de uitbreiding van diensten voor duurzame energieprojecten.

Reden 3. Hervatting van dividendbetalingen

NOV verlaagde zijn dividenduitkeringen aanzienlijk in 2020-2021, een moeilijke periode voor het bedrijf. Maar al in 2022 hervatte NOV de driemaandelijkse dividendbetalingen, die nu $0,05 per aandeel bedragen (wat 1,28% per jaar oplevert). Als het bedrijf blijft groeien in inkomsten en winst, zou het management de dividenden kunnen verhogen, wat de aantrekkelijkheid van het aandeel positief zou beïnvloeden.

Financiële analyse NOV groeiaandelen

De financiële resultaten van NOV voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $7,24 miljard, een stijging van 31,01% ten opzichte van 2021.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $229 miljoen naar $679 miljoen. De marge steeg van 4,15% naar 9,38%.
 • De nettowinst bedroeg $155 miljoen tegenover -$250 miljoen vorig jaar. De nettomarge steeg van -4,53% naar 2,14%.

De inkomsten en winst stegen door de toegenomen vraag naar de diensten van NOV bij hogere activiteit in de industrie, ondersteund door hogere kapitaaluitgaven van upstream olie- en gasbedrijven.aandelen-nov-analyseDynamiek van de financiële indicatoren van het bedrijf; bron: samengesteld door auteur

De financiële resultaten van NOV in Q1 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg met 26,74% op jaarbasis, van $1,55 miljard naar $1,96 miljard.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $103 miljoen naar $195 miljoen. De marge steeg van 6,65% naar 9,94%.
 • De nettowinst bedroeg $126 miljoen tegen -$50 miljoen een jaar eerder.aandelen-novDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf in 1Q 2023; bron: samengesteld door auteur

In het eerste kwartaal liet NOV opnieuw een positieve dynamiek zien in omzet en winst, wat duidt op een aanhoudende groei in de vraag naar de diensten van het bedrijf. De CEO wees op het herstel van de offshore productie en de groei van de internationale activiteiten in de olie- en gasindustrie.

 • In 2022 daalde de operationele kasstroom tot -$179 miljoen vergeleken met $291 miljoen in 2021.
 • De vrije kasstroom daalde van $90 miljoen naar -$393 miljoen in 2022.

De operationele en vrije kasstromen daalden voornamelijk door een toename in vorderingen en voorraden. Deze dynamiek geeft echter de groei in orders aan, wat door het management is bevestigd.analyse-novBedrijfscashflow; bron: samengesteld door auteur

Het bedrijf heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld is $2,38 miljard.
 • Kasequivalenten zijn goed voor $ 774 miljoen.
 • De nettoschuld is $1,60 miljard, 2,1x de aangepaste EBITDA van LTM (nettoschuld/aangepaste EBITDA van 2,08x).
 • De rentedekkingsratio is 3,4x. 

Dit niveau van schuldenlast geeft de financiële stabiliteit van het bedrijf aan.

Waardering NOV groeiaandelen

NOV handelt met een korting ten opzichte van het sectorgemiddelde op EV/Sales van 1,02x, EV/EBITDA van 10,91x, Fwd P/E van 9,32x en een P/E-premie van 18,63x. Analisten, waaronder de onze, suggereren een stijging van het nettoresultaat van het bedrijf in 2023, dus de Forward P/E is hoger dan de huidige P/E, wat ook aangeeft dat het bedrijf ondergewaardeerd is.analyse-nov-aandelenVergelijkbare score; bron: samengesteld door auteur, Finviz, Yahoo

Het gemiddelde koersdoel van Wall Street's top 10 investeringsbanken is $24,1 per aandeel. Volgens onze consensus is het aandeel ondergewaardeerd op basis van sectorgemiddelde en historische multiples; de reële marktwaarde van het aandeel is $22,5, wat een opwaarts potentieel van 46,1% impliceert.groeiaandelen-novKoersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's NOV aandelen kopen

 • Gebrek aan garanties voor een verdere toename van investeringen in olie- en gasexploratie en -productie. Hoewel het aantal boorplatforms nog steeds ver verwijderd is van het historische record, is de stijging van het aantal vanaf 2020 vrij aanzienlijk. Misschien nadert de industrie de piek van haar groei. In een negatief scenario zou de vraag naar de diensten van NOV kunnen stagneren.
 • Een mogelijke sterke daling van de olieprijzen en een recessie zou de wens en de financiële capaciteit van olie- en gasbedrijven om hun kapitaaluitgaven te verhogen verminderen, wat een negatieve invloed zou kunnen hebben op de prestaties van NOV.
 • Instabiliteit in opkomende markten. NOV is actief in verschillende regio's buiten de VS. Aangezien opkomende markten van nature volatiel zijn, kan dit af en toe een negatieve invloed hebben op de activiteiten van het bedrijf.

En, wat denk jij? NOV kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën