EchoStar aandelen kopen of niet? Analyse +41,2% Groei | Happy Investors
aandelen-echostar-kopen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/05/2023
10 min

EchoStar aandelen kopen of niet? Analyse +41,2% Groei | Happy Investors

07/05/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van ECHOSTAR aandelen. ECHOSTAR aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over EchoStar, een mobiele satellietdienstverlener

EchoStar Corporation (SATS) is een wereldwijde aanbieder van satellietcommunicatie en internetdiensten. Het bedrijf biedt satellietinternet voor particuliere klanten binnen zijn Hughes Network Systems-segment en levert diensten aan overheidsorganisaties en zakelijke klanten binnen de EchoStar Satellite Services (ESS)-bedrijfsrichting. EchoStar werd opgericht in 2007 en heeft zijn hoofdkantoor in Englewood, Colorado, de VS.

 • Ticker: SATS
 • Toegangsprijs: $16,5
 • Richtprijs: $24
 • Potentieel: 41,2%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse EchoStar groeiaandelen

 • Als een van de weinige beursgenoteerde bedrijven in de sector zou EchoStar kunnen profiteren van de groeiende markt voor satellietinternet.
 • Ondanks de toegenomen concurrentie van satellieten in een lage baan om de aarde is EchoStar nog steeds een van de grootste aanbieders van satellietinternet in de VS.
 • We verwachten dat de lancering van de Jupiter 3 een belangrijke katalysator zal zijn voor de financiële prestaties en de aandelenkoers van EchoStar.
 • Te midden van hevige concurrentie in het consumentensegment heeft EchoStar zich de afgelopen jaren gericht op zakelijke activiteiten en aanzienlijke vooruitgang geboekt.
 • Satellieten van Astro Digital zullen EchoStar in staat stellen om al in 2024 de wereldwijde Internet of Things (IoT) en machine-to-machine (M2M) markt te betreden.
 • Ondanks een gezonde balans, solide kasstroom en sterke katalysatoren voor een herwaardering van het aandeel, wordt EchoStar momenteel verhandeld tegen een lagere prijs dan vergelijkbare bedrijven.
 • Volgens de consensus op Wall Street heeft het aandeel een opwaarts potentieel van meer dan 39,9%.

Waarom EchoStar aandelen kopen of niet?

Reden 1. Potentieel doelmarkt

Momenteel is het mobiele netwerk voornamelijk gebaseerd op terrestrische verbindingen. Een smartphone wordt met behulp van radiogolven verbonden met een zendmast of basisstation, en de zendmast is verbonden met de infrastructuur die de gegevensoverdracht verzorgt. Met andere woorden, voor een soepele werking van de internetverbinding is een fysieke infrastructuur nodig die zich in de buurt van het apparaat bevindt.

Op afgelegen locaties, buiten het bereik van zendmasten, is er geen ontvangst en is het aanleggen van een infrastructuur economisch niet haalbaar. Als gevolg daarvan zijn er nog steeds een groot aantal lege plekken op de kaart, waar geen internetverbinding is. Satellieten lossen dit probleem op door de noodzaak voor terrestrische infrastructuur weg te nemen. Dit is de reden voor het aanzienlijke potentieel van de satellietinternetmarkt.

Volgens Research and Markets wordt de wereldwijde markt voor satellietinternet geschat op $8,22 miljard en zal deze tegen 2030 naar verwachting $19,71 miljard bedragen, wat een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) impliceert van 11,6% tijdens de voorspellingsperiode.aandelen-analyse-echostarVerwachte dynamiek van de satellietinternetmarkt; bron: samengesteld door auteur

Hoewel satellietinternet al ongeveer 25 jaar beschikbaar is, is het gebruik ervan altijd beperkt gebleven om verschillende redenen, waaronder de relatief hoge kosten in vergelijking met terrestrische oplossingen. Dankzij hevige concurrentie en technologische inEchoStaratie zijn de kosten voor het lanceren van een satelliet echter aanzienlijk gedaald. Volgens McKinsey is de prijs van een satellietlancering in een baan om de aarde de afgelopen jaren met 95% gedaald, van 65.000 dollar naar 1.500 dollar per kilogram. groeiaandelen-echostar

Een aantal vooraanstaande bedrijven heeft zich al in de satellietrace gestort. Vorig jaar kondigde T-Mobile een samenwerking aan met SpaceX; de gezamenlijke oplossing van de bedrijven zal dit jaar al worden getest. Apple is een samenwerking aangegaan met Globalstar om zijn iPhone 14 en 14 Pro van satellietconnectiviteit te voorzien. Samsung heeft het voorbeeld van Apple gevolgd.

Als een van de weinige beursgenoteerde bedrijven in de sector zou EchoStar kunnen profiteren van de groeiende markt voor satellietinternet. Ondanks de toegenomen concurrentie van LEO-satellieten (satellieten met een lage omloopbaan) is het bedrijf nog steeds een van de grootste aanbieders van satellietinternet in de VS en een belangrijke speler op de wereldwijde geostationaire satellietmarkt.

Reden 2. Jupiter 3 lancering

EchoStar biedt satellietinternet door gebruik te maken van geostationaire satellieten met een aanzienlijke bandbreedte, die op één plaats worden vastgezet en bepaalde gebieden van de aarde bestrijken. Geostationaire satellieten hebben twee belangrijke nadelen:

 • Ten eerste kunnen ze, net als mobiel/kabelinternet, alleen bepaalde gebieden op aarde bestrijken. Om de aanwezigheid op andere markten uit te breiden, moet een provider extra satellieten lanceren;
 • Geostationaire satellieten hebben een beperkt vermogen. Ze zijn niet in staat om een vergelijkbare kwaliteit van gebruikerservaring te handhaven wanneer het aantal aangesloten gebruikers het optimale niveau overschrijdt. Voor verdere groei van het gebruikersbestand is het nodig om extra satellieten te lanceren.

Op dit moment kampt EchoStar met een acuut capaciteitstekort. De satellieten van het bedrijf die de VS bedienen kunnen hun klantenbestand laten groeien of de kwaliteit van de verbinding voor huidige gebruikers handhaven, maar ze kunnen niet beide tegelijk. Als gevolg hiervan begon EchoStar binnen het Hughes-segment snel terrein te verliezen onder de druk van de uitbreiding van LEO-satellieten, die weliswaar duurder zijn, maar de bovengenoemde tekortkomingen kunnen compenseren. De belangrijkste concurrent van EchoStar op dit gebied is Starlink.

Volgens Approved Modems biedt Starlink downloadsnelheden van 50-200 Mbps en uploadsnelheden van 20-50 Mbps. HughesNet van EchoStar biedt slechts 25 Mbps download en 3 Mbps upload. HughesNet is echter nog steeds goedkoper dan de oplossing van Starlink.

EchoStar is van plan om in de komende weken de Echostar XXIV, of Jupiter 3 satelliet te lanceren, die naar verwachting de capaciteiten van het bedrijf meer dan zal verdubbelen. Volgens het bedrijf hadden de vorige Echostar XVII en XIX satellieten een doorvoer van respectievelijk 120 Gbps en 260 Gbps. Jupiter 3 zal naar verwachting een bandbreedte van 500 Gbps hebben, wat de doorvoer meerdere malen zal verhogen.

Jupiter 3 is sinds 2017 in productie en de lancering staat gepland voor H1 2023. De lancering stond eerder gepland voor 2021, maar werd meerdere keren uitgesteld vanwege vertragingen bij de fabrikant Maxar Technologies. De lancering werd voor het laatst uitgesteld in EchoStarember 2022. Maxar zei dat de satelliet voor 96% af is en bezig is met de laatste mechanische afstelling en integratie van de golfgeleider en reflector. De satelliet moet nog trillings- en prestatietests ondergaan voordat hij naar het lanceerplatform gaat. Het bedrijf beoordeelde het risico dat de lancering later dan juni 2023 zal plaatsvinden als extreem laag.

Tijdens de laatste conference call merkte het management van EchoStar ook op dat Jupiter 3 zich in de laatste fase van assemblage bevindt en dat de satelliet al in juni klaar is voor lancering. Het bedrijf werkt samen met SpaceX om de lancering zo snel mogelijk uit te voeren.

We verwachten dat de lancering van Jupiter 3 een belangrijke katalysator zal zijn voor de financiële prestaties en aandelenkoers van EchoStar, omdat het bedrijf zich hierdoor kan richten op groei en tegelijkertijd kan voldoen aan de voortdurende vraag naar hogesnelheidsbreedband in Noord- en Zuid-Amerika.

Reden 3. Implementatie van strategische initiatieven

De strategische initiatieven van EchoStar kunnen grofweg in twee categorieën worden verdeeld: a) gericht op het maximaliseren van de kasstroom; b) gericht op het verbeteren van de toekomstige positionering in de context van de transformatie van de satellietinternetindustrie. Hoewel de markt ontvankelijker is voor initiatieven in categorie b, is maximalisering van de kasstroom essentieel voor de toekomstige positionering van EchoStar, omdat de onderneming hierdoor de nodige investeringen kan doen zonder extern kapitaal aan te trekken.

Te midden van hevige concurrentie in het consumentensegment heeft EchoStar zich de afgelopen jaren gericht op zakelijke activiteiten en aanzienlijke vooruitgang geboekt. Het bedrijf zag in 2022 een toename van het ordervolume met 195 miljoen dollar, een stijging van 41% ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2023 bedroegen de nieuwe orders 215 miljoen dollar, een stijging van 38% ten opzichte van een jaar eerder. Hierdoor bereikte de totale portefeuille van zakelijke orders $1,6 miljard.

Een groot voordeel van zakelijke bestellingen is dat ze gedurende meerdere jaren worden opgenomen, waardoor een bedrijf een stabiele kasstroom heeft en zijn inkomstenstructuur kan diversifiëren. Het aantrekken van zakelijke klanten vereist minder verkoop- en marketingkosten. Bovendien hebben ze een hoge retentiegraad omdat ze werken met langetermijncontracten.

Net als bij de lancering van Jupiter 3 wordt EchoStar's focus op het zakelijke segment gedreven door de wens om de kasstroom te maximaliseren, die vervolgens zal worden gebruikt om de positionering van het bedrijf te versterken te midden van de snelle uitbreiding van LEO-satellieten. EchoStar heeft zijn aandeleninkoopprogramma opgeschort en heeft $1,68 miljard aan kasequivalenten en kortetermijnbeleggingen op de balans staan. Het management is van mening dat een strategische verschuiving gunstig zou kunnen zijn. Tijdens de laatste conference call werd opgemerkt dat het bedrijf opties voor overnames overweegt.analyse-echostarLiquiditeiten EchoStar; bron: samengesteld door auteur

Samen met SoftBank investeerde EchoStar 400 miljoen dollar in OneWeb, na Starlink de grootste speler op de markt voor LEO-satellietcommunicatie. OneWeb maakte zijn waardering niet bekend, maar de laatste deal met Eutelsat suggereert dat het bedrijf wordt gewaardeerd op ongeveer 3,4 miljard dollar. Dit betekent dat EchoStar een klein belang heeft verworven dat geen significante invloed heeft op de financiën van het bedrijf.

EchoStar heeft een overeenkomst aangekondigd met Astro Digital, een ontwikkelaar, fabrikant en exploitant van kleine satellietsystemen, om een wereldwijd S-band mobiele satellietdienst (MSS) netwerk te bouwen. Satellieten van Astro Digital zullen EchoStar in staat stellen om al in 2024 de wereldwijde Internet of Things (IoT) en machine-to-machine (M2M) markten te betreden.

Financiële analyse EchoStar groeiaandelen

De financiële prestaties van EchoStar over de laatste twaalf maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $1,94 miljard, een stijging van 3,1% ten opzichte van 2022.
 • De brutowinst daalde van $1,14 miljard naar $1,10 miljard. De brutomarge was 56,67% tegeEchoStarer 56,86% in 2022.
 • Het bedrijfsresultaat bedroeg $ 172,8 miljoen tegeEchoStarer $ 189,6 miljoen in 2022. De operationele marge daalde licht van 9,49% naar 8,93%.
 • Het nettoresultaat bedroeg $114,7 miljoen tegeEchoStarer $177,1 miljoen vorig jaar. De nettomarge daalde van 8,86% naar 5,92%.aandelen-echostarDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf; bron: samengesteld door auteurechostar-analyse-aandelenDynamiek van bedrijfsmarges; bron: samengesteld door auteur

De financiële resultaten van EchoStar in Q1 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet daalde met 12,3% op jaarbasis, van $501,5 miljoen naar $439,6 miljoen.
 • De brutowinst bedroeg $252,6 miljoen tegeEchoStarer $291,3 miljoen in 2022. De brutomarge daalde van 58,08% naar 57,45%.
 • Het bedrijfsresultaat bedroeg $28,2 miljoen tegeEchoStarer $45,1 miljoen in 2022. De operationele marge daalde van 8,99% naar 6,43%.
 • Het nettoresultaat bedroeg $29,0 miljoen tegeEchoStarer $91,4 miljoen. De nettomarge daalde van 18,23% naar 6,61%.echostar-analyseDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf; bron: samengesteld door auteur

De negatieve dynamiek is te wijten aan een daling van de consumentenactiviteiten van het bedrijf door capaciteitsbeperkingen en andere gerelateerde factoren. Verwacht wordt dat de lancering van Jupiter 3 de omzet zal stabiliseren en de financiële resultaten weer op een groeipad zal brengen.

Het is vermeldenswaard dat lage bedrijfsmarges geen representatieve maatstaf zijn voor de prestaties, aangezien de grootste bedrijfskosten van EchoStar bestaan uit afschrijvingen en waardeverminderingen. Bovendien zijn de A&D-uitgaven aanzienlijk hoger dan de kapitaalinvesteringen.

EchoStar genereert aanzienlijke operationele en vrije kasstromen. De TTM kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg $471,7 miljoen tegeEchoStarer $529,6 miljoen in 2022. De vrije kasstroom daalde van $ 203,7 miljoen naar $ 198,9 miljoen in dezelfde periode. De daling was te wijten aan de negatieve dynamiek van het nettoresultaat in Q1 2023.echostar-aandelen-analyseKasstroom van het bedrijf; Bron: samengesteld door auteur

De vrije kasstroom zal de komende jaren waarschijnlijk stijgen omdat het bedrijf de investeringen in Jupiter 3, die naar verwachting binnenkort wordt gelanceerd, zal verminderen. Daarnaast zal EchoStar in de komende kwartalen $30 miljoen aan compensatie ontvangen van Maxar voor de vertraagde levering van de satelliet, wat ook zal bijdragen aan de vrije kasstroom van de onderneming.

EchoStar heeft een gezonde balans met een totale schuld van $1,50 miljard, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $1,68 miljard en een nettoschuld van -$178,3 miljoen.

Waardering EchoStar groeiaandelen

Ondanks een gezonde balans, solide kasstroom en sterke katalysatoren voor herwaardering van het aandeel, wordt EchoStar verhandeld tegen een korting ten opzichte van haar concurrenten op de volgende multiples: EV/Sales - 0,69x, EV/EBITDA - 2,18x, P/Cashflow - 3,02x, P/E - 12,36x.echostar-aandelen-kopenVergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat door Citigroup is vastgesteld, is $20 per aandeel. Tegelijkertijd raamt Raymond James SATS op $28 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $24, wat een opwaarts potentieel van 39,9% impliceert.echostar-aandelenKoersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's EchoStar aandelen kopen

 • EchoStar heeft snel terrein verloren onder de druk van de uitbreiding van satellieten met een lage omloopbaan, die weliswaar duurder zijn, maar een aantal van de tekortkomingen van geostationaire satellieten kunnen compenseren. Met andere woorden, LEO-satellieten vormen een existentiële bedreiging voor EchoStar.
 • Het risico bestaat dat de lancering van Jupiter 3 om de een of andere reden opnieuw wordt uitgesteld. Hoewel dit risico volgens ons klein is, zou het kunnen leiden tot een correctie van het aandeel EchoStar als het zich voordoet.

En, wat denk jij? ECHOSTAR kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën