Aptiv aandelen kopen of niet? Analyse +34,4% Groei | Happy Investors
aptiv-aandelen-groei-kopen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
09/20/2023
9 min

Aptiv aandelen kopen of niet? Analyse +34,4% Groei | Happy Investors

09/20/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Aptiv aandelen. Aptiv aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Over Aptiv, een voertuigelektronica leverancier

Aptiv (APTV) is een fabrikant van elektronische architectuur- en veiligheidsproducten voor de auto-industrie. Het bedrijf levert zijn producten aan de grootste autofabrikanten ter wereld. Aptiv houdt zich bezig met de ontwikkeling van geavanceerde technologieën zoals autonoom rijden, elektromobiliteit en verkeersveiligheid. Het bedrijf is opgericht in 1994 en heeft zijn hoofdkantoor in Jersey, de VS.

 • Ticker: APTV
 • Toegangsprijs: $102,70
 • Richtprijs: $138
 • Potentieel: 34,4%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Aptiv aandelen

 • Groei van de doelmarkten met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 7% tot 2030 om 215 miljard dollar te bereiken.
 • Groei in de waarde van elektronische onderdelen die in een auto worden gebruikt van $1.500 in 2022 tot $2.300 in 2030.
 • Na een onderbreking van drie jaar is het bedrijf sinds begin 2023 teruggekeerd naar de buyback. Het toegestane bedrag is ongeveer $1,915 miljard of 6,56% van de marktkapitalisatie van het bedrijf.
 • Belangrijke M&A-transacties in 2022 die de expertise van Aptiv in zijn markten hebben verdiept.
 • Aanzienlijke toename van orders in Q1 2023.

Waarom Aptiv aandelen kopen?

Reden 1. Verbetering van het intelligentieniveau van voertuigen

 Aptiv produceert auto-onderdelen die samen het "zenuwstelsel" en het "brein" van voertuigen vormen. De productlijnen van het bedrijf omvatten:

 • oplossingen voor signaaloverdracht en stroomvoorziening (Signal and Power Solutions, S&PS) - d.w.z. diverse technische componenten, connectoren, montagesamenstellingen, kabelbomen, hybride hoogspanningsdistributiesystemen, enz;
 • apparaten om de veiligheid en de klantervaring te verbeteren (Advanced Safety and User Experience, AS&UX) - d.w.z. systemen om de rijveiligheid te verbeteren, inclusief parkeersensoren, besturingseenheden, controllers, voertuigverbindingssystemen, softwareplatforms in de cloud, toepassingssoftware, technologieën voor autonoom rijden.

Volgens de prognose van Aptiv zullen de doelmarkten van het bedrijf groeien met een CAGR van 7% tot $ 215 miljard in 2030. Afgezien van de auto-industrie worden sommige producten en technologieën van Aptiv ook toegepast in andere sectoren, zoals de vliegtuigindustrie, de medische sector, de ruimtevaart, enz. Het is ook vermeldenswaard dat het bedrijf de groei verwacht van de adresmarkt van de bovengenoemde industrieën tot een totaal van 400 miljard dollar in 2030.aptiv-aandelenDe groei in de vraag naar Aptiv producten wordt gedreven door twee belangrijke trends. Ten eerste, de groeiende vraag naar de verbetering van de intelligentie en veiligheid van voertuigen, die wordt gewaarborgd door de toename van het aantal verschillende elektronische systemen per voertuig.

De onderstaande grafiek van Aptiv laat zien dat van 2022 tot 2030 de waarde van onderdelen die in een auto worden gebruikt, zal stijgen van $1.500 naar $2.300.aptiv-groeiaandelen

De tweede trend is de groei van de productie van elektrische voertuigen. Volgens gegevens van het Amerikaanse bedrijf Sensata Technologies zijn voor de productie van elektrische voertuigen (EV) twee keer zoveel elektronische componenten nodig als voor auto's met een verbrandingsmotor (ICE). Volgens Benchmark Mineral Intelligence zal de productie van elektrische voertuigen stijgen met een CAGR van 30% in 2022-2030.aptiv-aandelen-kopenBovendien neemt de wereldwijde autoproductie toe, wat de vraag naar Aptiv-producten stimuleert. Volgens de prognose van het bedrijf voor 2023 zal de wereldwijde autoproductie met 3%-4% stijgen, terwijl de vorige prognose uitging van een daling tot 2%.

Volgens Research and Markets zal het aantal auto's in de wereld van 2020 tot 2030 toenemen van 85,32 miljoen tot 122,83 miljoen, wat een CAGR van 3,71% betekent.

De doelmarkten en aangrenzende markten van Aptiv en de auto-industrie als geheel zullen de komende jaren dus groeien, wat waarschijnlijk een positieve invloed zal hebben op de financiële prestaties van Aptiv.

Reden 2. Deelname aan fusies en overnames

 In april 2023 betaalde Aptiv 42 miljoen dollar voor de overname van Höhle Ltd, dat verschillende soorten microkanalen produceert, d.w.z. omhulsels voor draden die in veel industrieën worden gebruikt, voornamelijk in de telecommunicatie. Door de overname kon Aptiv zijn expertise in het segment Signal and Power Solutions uitbreiden.

 Eind 2022 vonden meer significante overnames plaats van Automotive Solutions en Wind River.

Zo betaalde Aptiv in november 2022 $606 miljoen (€595 miljoen) voor de aankoop van 85% in Intercable Automotive Solutions, een bedrijf dat gespecialiseerd is in hoogspanningsdistributie en interconnectietechnologieën. De overname versterkte de positie van Aptiv als wereldleider in voertuigarchitectuursystemen.

In een reactie op de overeenkomst zei Kevin Klsheet, CEO van Aptiv, dat Intercable Automotive Solutions de hoogspanningsarchitectuur van het voertuig optimaliseert, waardoor het gewicht en de kosten van het voertuig afnemen.

Eind 2022 betaalde Aptiv 4,3 miljard dollar voor de overname van Wind River, een wereldleider in softwareontwikkeling voor Intelligent Edge (je kunt meer lezen over de technologie door op de link te klikken). De deal is belangrijk omdat de oplossingen van Wind River niet alleen worden gebruikt in de automobielmarkt, maar ook in de lucht- en ruimtevaart, defensie, telecommunicatie en industriële markten.

De overnames van het afgelopen jaar hebben de positie van Aptiv als wereldwijd toonaangevende leverancier van moderne technologie aan de auto-industrie versterkt, wat het concurrentievoordeel van het bedrijf zou moeten vergroten.

Reden 3. Positieve verwachtingen van het management

Aptiv heeft onlangs zijn prognoses voor de financiële resultaten voor 2023 naar boven bijgesteld. Zo verwacht het bedrijf dat de omzet met 16% zal groeien tot $20,3 miljard, terwijl het aangepaste bedrijfsresultaat en de EBITDA met 39% en 32% zullen stijgen tot respectievelijk $2,2 miljard en $2,9 miljard.aptiv-analyse

In H1 2023 bleef het bedrijf hoge orderniveaus vertonen dankzij de stijgende vraag naar auto-onderdelen en de uitbreiding van de doelmarkt via fusies en overnames.aptiv-groeianalyseIn 2023 verwacht Aptiv het aantal orders te handhaven op het niveau van 2022 van 32 miljard dollar, wat de grote vraag naar Aptiv-producten in de volgende segmenten bevestigt:

 • In AS&UX (Advanced Safety & User Experience) merkt het bedrijf groeifactoren op zoals de voortdurende toename van het aantal lanceringen van het actieve veiligheidssysteem en de accumulatie van gebruikerservaringen dankzij de sterke punten van de Europese platformen.
 • Bij S&PS (Signal & Power Solutions) zal de groei worden aangedreven door een toename van de wereldwijde markt voor commerciële voertuigen en door een hogere verkoop van elektrische voertuigen in China.

Het bedrijf verwacht ook dat de toeleveringsketens in de auto-onderdelenmarkt tegen het einde van 2023 zullen verbeteren en dat de koperprijs niet hoger zal zijn dan $3,9/lb in vergelijking met de huidige prijs van $3,8/lb.

Het management van Aptiv is ook optimistisch over de langetermijnvooruitzichten van het bedrijf. Tegen 2030 verwacht Aptiv ongeveer $40 miljard aan inkomsten te genereren met een operationele winstmarge van 17%, wat een bijna verdubbeling van beide statistieken betekent.

De prognoses van het management geven dus vertrouwen in de potentiële groei van de waarde van het bedrijf. Als deze doelen worden bereikt, kan de aandelenprijs aanzienlijk stijgen.

Reden 4. Terugkoopprogramma

In januari 2019 keurde de raad van bestuur van Aptiv een aandeleninkoopprogramma van $ 2 miljard goed. Desondanks vonden er in 2020-2022 geen terugkopen plaats.

Aptiv hervat de inkoop van eigen aandelen echter in 2023: in februari heeft het bedrijf de limieten van het vorige programma, dat sinds 2016 van kracht was, opgebruikt en is het begonnen met de uitvoering van een nieuw programma, dat in 2019 is goedgekeurd.

Vanaf het tweede kwartaal van 2023 heeft Aptiv voor $126 miljoen aan aandelen teruggekocht, waarmee het inkoopvolume in het kwartaal bijna verdrievoudigde, wat bevestigt dat het bedrijf bereid is om te reageren op de daling van de aandelenkoers. Het geautoriseerde bedrag van het terugkoopprogramma is momenteel dus ongeveer $1,915 miljard, of 6,56% van de marktkapitalisatie van het bedrijf.

Financiële Analyse Aptiv aandelen

De financiële resultaten van Aptiv over de afgelopen 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $19,27 miljard, een stijging van 10,19% ten opzichte van 2022.
 • De adj. EBITDA steeg van $2,19 miljard naar $2,64 miljard. De marge steeg van 12,52% naar 13,68%.
 • De nettowinst bedroeg $ 894 miljoen tegen $ 531 miljoen vorig jaar. De nettomarge steeg van 3,04% naar 4,64%.

De omzet en winst zijn de afgelopen 12 maanden gegroeid, dankzij de toenemende wereldwijde vraag naar voertuigen en de overname van Wind River en Intercable Automotive, die de resultaten van H1 2023 hebben beïnvloed.aandelen-aptivDe resultaten van Aptiv in H1 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg met 21,65% op jaarbasis: van $8,24 miljard naar $10,02 miljard.
 • De adj. EBITDA steeg van 843 miljoen dollar naar 1,29 miljard dollar. De marge steeg van 10,24% naar 12,87%.
 • De nettowinst bedroeg 375 miljoen dollar vergeleken met 12 miljoen dollar een jaar eerder.groeiaandelen-aptiv
 • In de afgelopen 12 maanden steeg de operationele kasstroom naar $1,90 miljard van $1,26 miljard in 2022.
 • De vrije kasstroom steeg de afgelopen 12 maanden van $419 miljoen naar $1,02 miljard.

De operationele en vrije kasstromen namen toe dankzij de groei van het nettoresultaat en het werkkapitaal.

analyse-aptiv

Aptiv heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld is $6,89 miljard.
 • Kasequivalenten zijn goed voor $1,3 miljard.
 • De nettoschuld is $5,59 miljard, het dubbele van de aangepaste EBITDA over de afgelopen 12 maanden (Nettoschuld/adj. EBITDA - 2,12x).
 • De rentedekkingsratio is 5,8x.

Dit niveau van hefboomwerking wijst op een goede financiële stabiliteit van het bedrijf.

Waardering Aptiv aandelen

Aptiv wordt verhandeld tegen een marginale premie ten opzichte van het sectorgemiddelde: EV/Sales - 1,82x, EV/EBITDA - 13,33x, P/E - 31,43x, Fwd P/E - 16,64x. De premie wordt geassocieerd met de hoge groeicijfers van de financiële resultaten van het bedrijf, evenals de hoge marges.analyse-aptiv-aandelen

Het gemiddelde koersdoel van de top-11 investeringsbanken van Wall Street is $135 per aandeel. Volgens onze consensus is het bedrijf ondergewaardeerd op basis van historische multiples; de reële marktwaarde van het aandeel is $ 138, wat een opwaarts potentieel van 34,4% inhoudt.aandelen-aptiv-analyse

Belangrijkste risico's Aptiv aandelen kopen

 • In het geval van een mogelijke vertraging in de auto-industrie, zou het aantal geproduceerde auto's kunnen afnemen, wat een negatieve invloed zou hebben op de vraag naar nieuwe onderdelen voor voertuigen.
 • Een stijging van de prijzen voor materialen die Aptiv gebruikt (koper, andere metalen, rubber, chemicaliën, halfgeleiders, elektronische componenten) kan een negatieve invloed hebben op de marges van het bedrijf.
 • Mislukte fusies en overnames. Zoals eerder vermeld, is het bedrijf actief betrokken bij fusies en overnames. Als nieuwe of oude overnameobjecten niet succesvol worden geïntegreerd in de perimeter van Aptiv, kan de investering weggegooid geld zijn, wat de houding van investeerders ten opzichte van het bedrijf negatief zou beïnvloeden.

En, wat denk jij? Aptiv aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën