Persimmon aandelen kopen? +46,6% Groei en +5% dividend | Happy Investors
persimmon-analyse-groei
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/05/2023
10 min

Persimmon aandelen kopen? +46,6% Groei en +5% dividend | Happy Investors

07/05/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Persimmon aandelen. Persimmon aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Persimmon, een grote Britse vastgoedontwikkelaar

Persimmon (PSMMY) is een van de grootste vastgoedontwikkelaars in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf bouwt traditionele gezinswoningen onder de merknaam Persimmon Homes, luxe woningen op toplocaties onder de merknaam Charles Church en betaalbare sociale woningen onder de merknaam Westbury Partnerships. Persimmon werd opgericht in 1972 en het hoofdkantoor is gevestigd in York, Verenigd Koninkrijk. 

 • Ticker: PSMMY
 • Toegangsprijs: $30-$31
 • Richtprijs: $44
 • Potentieel: 46,6%
 • Potentieel dividendrendement: 5%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Persimmon groeiaandelen

Terwijl de aandelenkoersen van Amerikaanse projectontwikkelaars zijn opgeveerd naar eerdere niveaus, worden Britse vastgoedontwikkelaars verhandeld in de buurt van meerjarige dieptepunten.

 • Dankzij het bedrijfsmodel en het prijssegment van Persimmon kan de onderneming profiteren van chronische woningtekorten en stimuleringsprogramma's aan de aanbodzijde.
 • De afwezigheid van schulden, een aanzienlijke kaspositie en hoge marges stellen Persimmon in staat om met succes macro-economische uitdagingen te overwinnen.
 • Persimmon zal zelfs winstgevend blijven in een scenario dat vergelijkbaar is met dat van 2008, toen de prijzen van residentieel vastgoed met 17,5% daalden.
 • Als gevolg van de algemene operationele efficiëntie is Persimmon de afgelopen jaren proactief geweest in het teruggeven van geld aan aandeelhouders via dividendbetalingen.
 • Ondanks zijn leidende positie en financiële kracht handelt Persimmon met een korting ten opzichte van zijn sectorgenoten. Volgens de consensus op Wall Street heeft het aandeel een opwaarts potentieel van 28,6%. 

Waarom Persimmon aandelen kopen of niet?

Reden 1. Doelmarkt

In tegenstelling tot Amerikaanse vastgoedontwikkelaars, die vooral werden geconfronteerd met monetaire verkrapping en stijgende rentetarieven, hebben Britse bedrijven ook te maken gehad met tegenwind zoals de minibegroting van Liz Truss, frequente wisselingen van premiers en de depreciatie van het Britse pond. De stijging van de Britse consumentenprijsindex bleek ook stabieler dan overzee. Als gevolg hiervan bleven Britse ontwikkelaars handelen in dezelfde prijsklasse in de buurt van meerjarige dieptepunten, terwijl Amerikaanse ontwikkelaars hun achterstand snel inhaalden en hun all-time highs naderden.

De groeicyclus van Amerikaanse vastgoedontwikkelingsaandelen begon eind oktober 2022, nadat de hypotheekrente was gestabiliseerd. Hypotheekrentes zijn een belangrijke bepalende factor voor de vastgoedmarkt, dus hun stabilisatie vermindert de onzekerheid over de toekomstige prestaties van bedrijven in de sector. De Britse economie bevindt zich nog steeds in de fase van actieve monetaire verkrapping en stijgende rentetarieven.

Nationwide, de op één na grootste hypotheekverstrekker van het Verenigd Koninkrijk, heeft naar aanleiding van teleurstellende inflatiecijfers van eind mei de hypotheekrente met 0,25 procentpunt verhoogd. Andere geldverstrekkers, waaronder Halifax, Monmouthshire Building Society en West Brom Building Society, hebben hetzelfde gedaan. Als gevolg hiervan kwam de vijfjarige vaste rente uit op een gemiddelde van 5,41%, vergeleken met 4,97% begin mei, terwijl de tweejarige tarieven in dezelfde periode stegen van 5,26% naar 5,83%.persimmon-aandelenDe hoge kosten van hypotheken hebben al een verkoelend effect gehad op de huizenmarkt. Volgens de Bank of England daalde het aantal goedgekeurde hypotheken in april tot 48.690, minder dan de helft van de piek in november 2020 en 26% lager dan in dezelfde maand in 2019, vóór de pandemie.

De huizenprijzen dalen volgens de meeste indexen, waarbij Nationwide in mei een daling van 3,4% op jaarbasis rapporteerde, de grootste correctie sinds 2009. Op dit moment liggen de prijzen ongeveer 4% onder de piekwaarden van augustus vorig jaar.persimmonNaar onze mening is dit het beste moment om te beleggen in Britse vastgoedontwikkelaars, omdat de vastgoedmarkt nog steeds gedomineerd wordt door onzekerheid (die zich uit in de aandelen van de bedrijven), maar er tegelijkertijd bepaalde positieve signalen opdoemen:

 • Hoewel de laatste Britse inflatiecijfers aanzienlijk hoger bleken dan verwacht (8,7% vs. 8,4% volgens de prognose van de Centrale Bank) en de gemiddelde niveaus voor de eurozone, is het cijfer gestaag gedaald.persimmon
 • Huisvestingskosten zijn een belangrijke component van de kernindex van de consumentenprijzen. Aangezien de huizenprijzen in het VK in mei voor het eerst op jaarbasis daalden, zal het effect hiervan op de CPI de komende maanden duidelijk worden. De daling van de energieprijzen en de versterking van het Britse pond zullen op korte termijn ook een remmend effect hebben op de inflatie.
 • Ondanks de stijging van de hypotheekkosten is het potentieel voor een daling van de vastgoedprijzen zeer beperkt. Volgens de regels die in 2015 werden ingevoerd, moest elke huiseigenaar die in de afgelopen vijf jaar een hypotheek afsloot, aan de bank bewijzen dat hij zich een hypotheekrente van 6,5% tot 7% kon veroorloven, zelfs als hij slechts 1% of 2% betaalde. Deze zogenaamde betaalbaarheidsstresstest moest ervoor zorgen dat kopers zich een hogere rente kunnen veroorloven.

Ondanks tijdelijke tegenwind blijven de langetermijnvooruitzichten voor de vastgoedmarkt rooskleurig. Het Verenigd Koninkrijk kampt al jaren met een structureel tekort aan woningen dat de prijzen ondersteunt en veel inhaalvraag genereert. Volgens het Britse parlement, dat zich beroept op een studie van professor Glen Bramley, moet het land in de komende 15 jaar jaarlijks 340.000 huizen in gebruik nemen.persimmon-aandelen-analyseDe huidige doelstelling van de overheid is 300.000 woningen per jaar. In 2021-2022 werden ongeveer 233.000 nieuwe woningen in gebruik genomen. Om het doel van de regering te bereiken, moet het jaarlijkse aanbod dus met 29% stijgen ten opzichte van het niveau van het jaar daarvoor. Om volledig aan de vraag te voldoen en het doel van 340.000 woningen te bereiken, moet het aantal met 46% stijgen ten opzichte van 2021-2022.

Reden 2. Sterke positionering

In april 2023 verklaarde minister van Huisvesting Michael Gove dat het land meer woningen nodig heeft en bevestigde hij ook de intentie van de regering om het aanbod te stimuleren om de doelstelling van 300.000 nieuwe woningen vanaf het midden van de jaren 2020 te bereiken. Het bedrijfsmodel en prijssegment van Persimmon positioneren de onderneming als een belangrijke begunstigde van chronische woningtekorten en stimuleringsprogramma's aan de aanbodzijde.

Ongeveer 80% van de inkomsten van het bedrijf is afkomstig van de verkoop van huizen in de startersprijscategorie, die voldoen aan de behoeften van het deel van de markt met de grootste tekorten. In 2022 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van Persimmon-huizen £248.600 ($318.600), wat aanzienlijk lager is dan die van andere grote ontwikkelaars, zoals Redrow, Bellway, Vistry, Taylor Wimpey en Barratt.persimmon-analyse-aandelen

Gemiddelde verkoopprijs van huizen; bron: samengesteld door auteur

Gebrek aan schulden, een sterke kaspositie en hoge marges stellen Persimmon in staat om met succes macro-economische uitdagingen te overwinnen, zelfs als de Britse economie in een diepe recessie duikt en de vastgoedprijzen blijven dalen. In termen van bruto- en operationele marges presteert Persimmon beter dan de meeste concurrenten, met uitzondering van Redrow, dat actief is in een marktsegment met hogere prijzen.persimmon-groeiaandelen-analyse

Bruto- en operationele marges van ontwikkelaars in het Verenigd Koninkrijk; bron: samengesteld door auteur

Een operationele marge van 19% betekent dat Persimmon zelfs winstgevend zal blijven in een scenario dat vergelijkbaar is met dat van 2008, toen de residentiële vastgoedprijzen met 17,5% daalden. Er moet worden opgemerkt dat de waarschijnlijkheid van een dergelijk scenario neigt naar nul. Zoals eerder opgemerkt, denken we dat het potentieel voor vastgoedprijzen om te dalen in het VK zeer beperkt is. In de VS vertoont het residentieel vastgoed de afgelopen drie maanden een positieve dynamiek.

Dankzij de conservatieve aanpak van het management kon Persimmon met succes door de Grote Recessie van 2008-2009 navigeren. In tegenstelling tot de meeste concurrenten heeft Persimmon daarna een kapitaalverwatering vermeden en sindsdien indrukwekkende rendementen voor de aandeelhouders opgeleverd.

Reden 3. Kapitaalallocatie

Door zijn sterke marktpositie, conservatieve balansstructuur en algemene operationele efficiëntie is Persimmon door de jaren heen proactief geweest in het teruggeven van cash aan aandeelhouders via dividendbetalingen. Met een huidige marktkapitalisatie van £3,74 miljard ($4,80 miljard) heeft Persimmon alleen al in de afgelopen vijf jaar £3,33 miljard ($4,27 miljard) uitgekeerd aan aandeelhouders. Eind 2022 betaalde Persimmon £750,1 miljoen ($963,2 miljoen) aan dividenden, goed voor een rendement van 20%.

In november kondigde het bedrijf een nieuw beleid voor kapitaalallocatie aan, gericht op het bieden van stabiele rendementen aan aandeelhouders en tegelijkertijd te investeren in toekomstige groei door de systematische uitbreiding van de grondportefeuille van het bedrijf en het verbeteren van de kwaliteit van het aanbod.

Gezien het nieuwe beleid voor kapitaalallocatie en de uitdagende macro-economische omgeving in 2023, is de raad van bestuur van het bedrijf van plan om een uitbetaling van £6 per aandeel goed te keuren, wat een toekomstig dividendrendement van 5% inhoudt.

Naar onze mening zal de beleidswijziging een positief effect hebben op de aandeelhouderswaarde van het aandeel. Door een aanzienlijke verlaging van de uitbetalingsratio zullen de dividenduitkeringen naar verwachting stabiliseren en na verloop van tijd stijgen. Met andere woorden, de dividenden zullen voorspelbaarder worden.

Financiële analyse Persimmon groeiaandelen

De financiële analyse van Persimmon wordt weergegeven in Amerikaanse dollar (US$). De resultaten van het bedrijf in 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $4,72 miljard, een daling van 5% ten opzichte van een jaar eerder. De daling is het gevolg van de sterkere Amerikaanse dollar. In constante valuta steeg het cijfer met 5,7% op jaarbasis.
 • De brutowinst bedroeg $ 1,07 miljard tegenover $ 1,49 miljard een jaar eerder. De brutomarge daalde van 30,02% naar 22,73%.
 • Het bedrijfsresultaat daalde van $1,32 miljard naar $896,4 miljoen. De brutowinstmarge daalde van 26,60% naar 19,00%.
 • Het nettoresultaat bedroeg $690,8 miljoen tegen $1,16 miljard een jaar eerder. De nettomarge daalde van 23,42% naar 14,64%.persimmon-analyse-groeiaandelenDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf; bron: samengesteld door auteuraandelen-persimmonDynamiek van bedrijfsmarges; bron: samengesteld door auteur
 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg $1,27 miljard tegenover $1,36 miljard een jaar eerder.
 • De vrije kasstroom daalde in dezelfde periode van $1,33 miljard naar $1,23 miljard.analyse-aandelen-persimmonKasstroom van het bedrijf; Bron: samengesteld door auteur

Persimmon maakt geen tussentijdse financiële resultaten bekend, wat de analyse van de huidige positie van het bedrijf bemoeilijkt. Volgens het Q1 Trading Statement daalden de opleveringen van nieuwe woningen met 42%. Het management van Persimmon ziet echter positieve tekenen van een verbetering van het koperssentiment. Het aantal bezoekers op de websites van het bedrijf neemt toe en de annuleringspercentages normaliseren zich, wat resulteert in een gestage verbetering van de verkoop tijdens de periode sinds begin april. De eerste tekenen van groeiend consumentenvertrouwen zijn vooral zichtbaar in het segment met drie, vier en vijf slaapkamers.

Als het huidige momentum aanhoudt, zullen de verkopen in 2023 naar verwachting dichter bij de bovenkant van het bereik van 8.000 tot 9.000 opleveringen liggen. We verwachten dus dat de inkomsten van Persimmon in 2023 ongeveer 20% lager zullen liggen dan in 2022.

In de veronderstelling dat de brutomarges gelijk blijven (d.w.z. in de veronderstelling dat de variabele kosten een gelijkaardig pad volgen als de inkomsten) en dat de bedrijfskosten stijgen in lijn met de inflatie, zou de bedrijfsmarge van Persimmon ongeveer 17,6% bedragen, wat nog steeds hoger is dan het gemiddelde voor sectorgenoten in de VS.

Persimmon is deze periode van onzekerheid ingegaan met een sterke balans, zonder schulden en met geldmiddelen en kasequivalenten van $435,7 miljoen. Bijgevolg is de nettoschuld diep negatief op -$435,7 miljoen.

Waardering Persimmon groeiaandelen

Ondanks zijn leidende positie in de sector en zijn financiële kracht, handelt Persimmon tegen een disagio ten opzichte van zijn sectorgenoten op basis van de volgende multiples: EV/EBITDA - 3,92x, P/Cashflow - 9,42x, P/E - 6,80x.groeiaandelen-persimmonVergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat is vastgesteld door Investec Bank is $31 per aandeel. Tegelijkertijd schat DAVY PSMMY op $60 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $44, wat een opwaarts potentieel van 46,6% impliceert.analyse-persimmonKoersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's Persimmon aandelen kopen

 • De verkoop kan meer dalen dan we verwachten. Volgens Nationwide bedroegen de hypotheekbetalingen van starters in het eerste kwartaal 37% van het mediane huishoudinkomen, het hoogste niveau sinds 2008.
 • Huizenprijzen kunnen meer dalen dan we verwachten. Capital Economics voorspelt dat de huizenprijzen halverwege 2024 nog eens met 8% zullen dalen, waarbij wordt opgemerkt dat de recente stijging van de hypotheekrente dit scenario waarschijnlijker maakt.
 • Het Britse pond is het grootste deel van 2022 gestaag gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hoewel de Britse munt sinds begin 2023 aanzienlijk in waarde is gestegen, nemen beleggers valutarisico's.

En, wat denk jij? Persimmon kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën