Pan American Silver aandelen kopen? Analyse +51% Groei | Happy Investors
pan-american-silver-aandelen-kopen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
08/03/2023
12 min

Pan American Silver aandelen kopen? Analyse +51% Groei | Happy Investors

08/03/2023
12 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Pan American Silver aandelen. Pan American Silver aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Pan American Silver, een van ’s werelds grootste zilverproducenten

Pan American Silver (PAAS) houdt zich bezig met de mijnbouw, verwerking, raffinage en sanering van zilver-, goud-, zink-, lood- en koperafzettingen. Het bedrijf heeft 11 operationele mijnen in Canada, Mexico, Peru, Argentinië, Chili, Bolivia en Brazilië. Pan American Silver is een van de grootste zilverproducenten ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1979 en heeft zijn hoofdkantoor in Vancouver, Canada.

 • Ticker: PAAS
 • Toegangsprijs: $16,30
 • Richtprijs: $24,8
 • Potentieel: 52,1%
 • Potentieel dividendrendement: 2,4%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Pan American Silver aandelen

 • De tegenwind waarmee Pan American Silver te maken heeft is tijdelijk, terwijl de vooruitzichten van het bedrijf op de middellange en lange termijn veelbelovend blijven.
 • Door de overname van Yamana Gold werd Pan American Silver de grootste producent van edelmetalen in Latijns-Amerika en werden de inkomsten gediversifieerd.
 • De goudmijnen van Yamana hebben lagere contante kosten en all-in sustaining costs dan de oude mijnen van Pan American Silver.
 • Volgens onze schattingen zal de lancering van de Escobal-mijn de vrije kasstroom van het bedrijf met ongeveer 20% doen toenemen, oftewel ongeveer $20 per aandeel.
 • De korting van de aandelenkoers op forward multiples geeft aan dat de markt de groeivooruitzichten van het bedrijf onderschat.
 • Volgens de consensus op Wall Street heeft het aandeel een opwaarts potentieel van meer dan 50%.

Waarom Pan American Silver aandelen kopen?

Reden 1. Tijdelijke tegenwind en potentieel op lange termijn

Pan American Silver werd in 2022 geconfronteerd met verschillende uitdagingen, te beginnen met een piek in de verspreiding van de COVID-19 omicron stam aan het begin van het jaar. Tijdens de eerste twee maanden noteerde het bedrijf een hoog absenteïsme van werknemers in alle mijnen, wat een impact had op de productie, de kosten en de voortgang van kapitaalprojecten.

Eind februari staakte het bedrijf de activiteiten in de Morococha-mijn, een van de grootste zilverafzettingen in Peru. In het kader van een overeenkomst met Aluminum Corporation of China heeft Pan American Silver toegezegd belangrijke faciliteiten, waaronder een verwerkingsfabriek, te verplaatsen om de tegenpartij in staat te stellen een kopermijn uit te breiden.

In het tweede kwartaal van 2022 verlaagde Pan American Silver zijn goudproductieplan voor de Dolores-mijn in Mexico als gevolg van een overschatting van de eerste exploratieboringen. Als gevolg daarvan boekte Pan American Silver een bijzondere waardevermindering van het actief, wat de financiële prestaties van het bedrijf beïnvloedde.

Goud en zilver leveren 88% van de totale inkomsten van het bedrijf en 76% van de totale reserves. De geconsolideerde zilverproductie van 2022 bedroeg 18,5 miljoen oz, een daling van 0,7 miljoen oz ten opzichte van een jaar eerder. De geconsolideerde goudproductie daalde in dezelfde periode met 26.800 oz tot 552.500 oz. De totale inkomsten daalden met 8,5% tot $1,49 miljard.pan-american-silver-aandelen

In Q1 2023 zette deze trend zich voort. Terwijl de zilverproductie in alle mijnen steeg op kwartaalbasis, daalde ze op jaarbasis door het onderhoud aan Morococha en de stopzetting van de productie in de Manantial Espejo mijn. De totale zilverproductie bedroeg 3,89 miljoen oz tegenover 4,62 miljoen oz een jaar eerder. De goudproductie daalde van 131.000 oz naar 122.700 oz, ook door de lagere productie van de Dolores-mijn. De inkomsten van het bedrijf bedroegen 390,3 miljoen dollar, een daling van 11,3% ten opzichte van een jaar eerder.

Wij zijn echter van mening dat de tegenwind voor Pan American Silver tijdelijk is en dat de vooruitzichten van het bedrijf op de middellange en lange termijn veelbelovend blijven:

 • De omzet van Pan American Silver daalde in Q1 2023 door productieverlagingen en een lagere gemiddelde verkoopprijs van zilver van $22,75/oz tegenover $24,03 een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van goud steeg licht naar $1.895/oz tegenover $1.880/oz een jaar eerder. De huidige spotprijzen voor goud en zilver liggen echter aanzienlijk hoger dan in het tweede halfjaar van 2022. De stijgende prijzen voor edele metalen zullen de inkomsten van de onderneming dus ondersteunen ondanks de lagere productievolumes.pan-american-silver-groeiaandelen
 • Aan het einde van de vorige verslagperiode presenteerde Pan American Silver een prognose voor 2023. Volgens deze prognose zal de zilverproductie 21,0-23,0 miljoen oz bedragen, wat een jaar-op-jaar groei van 13,5%-23,3% betekent; de goudproductie wordt geraamd op 870-970 miljoen oz, een stijging van 57,5%-75,6% jaar-op-jaar. Het is echter vermeldenswaard dat de verwachte groei niet organisch is en betrekking heeft op de resultaten van de verworven activa voor de negen maanden van 31 maart tot 31 december 2023 (zie hieronder voor meer details).pan-american-silver-analyse
 • Pan American Silver is een van de grootste zilverproducenten ter wereld. Zilver heeft de hoogste elektrische en thermische geleidbaarheid van alle metalen, waardoor het een belangrijke component is in de overgang van de wereld naar een koolstofarme economie. Ongeveer 11% van de totale vraag naar zilver is voor fotovoltaïsche toepassingen (zonnepanelen) en nog eens 19% is voor elektrische toepassingen. Daarnaast wordt zilver actief gebruikt in telecommunicatie en medische technologie. We verwachten dat de groeiende industriële vraag als gevolg van de wereldwijde energietransitie en wijdverspreide elektrificatie een van de belangrijkste drijfveren zal zijn voor de markt van het metaal.
 • Volgens The Silver Institute steeg de wereldwijde vraag naar zilver in 2022 naar een recordhoogte van 1.242 miljoen oz, een stijging van 18% ten opzichte van de vorige piek in 2021. Tegelijkertijd bleef het zilveraanbod gelijk ten opzichte van 2021 op slechts 1.004 miljoen oz. Met andere woorden, er is een tekort aan zilver op de markt. Deze trend zal zich naar verwachting voortzetten in 2023, met een zilvertekort van ongeveer 142 miljoen oz.pan-american-silver-aandelen-kopen-1

Reden 2. Yamana Gold overname

In november 2022 kwamen Pan American Silver en Agnico Eagle overeen om het Canadese mijnbouwbedrijf Yamana Gold te kopen voor $ 4,8 miljard. De totale deal kostte $ 1,0 miljard in contanten en 36.089.907 gewone aandelen van Agnico Eagle en 153.539.579 aandelen van Pan American Silver. Pan American Silver ontving alle uitgegeven en uitstaande aandelen van Yamana, terwijl de Canadese activa en een belang in de Malartic mijn naar Agnico gingen. Op 24 maart ontvingen de bedrijven alle benodigde goedkeuringen van toezichthouders en aandeelhouders en de deal werd op 31 maart gesloten.

Ondanks de verwatering van het eigen vermogen denken wij dat de deal een positieve impact zal hebben op de aandeelhouderswaarde van Pan American Silver, omdat:

 • Door de overname werd Pan American Silver de grootste producent van edelmetalen in Latijns-Amerika. Dankzij de Yamana-mijnen kon het bedrijf zijn zilver- en goudreserves verhogen met respectievelijk 111 miljoen oz en 13,7 miljoen oz en de zilverproductie met ongeveer 50% en de goudproductie met 100% opvoeren. Ondanks de daling van de edelmetaalprijs genereerde Yamana alleen al in het vierde kwartaal van 2022 ongeveer 460 miljoen dollar aan inkomsten. Dat wil zeggen dat de overgenomen activa de inkomsten van Pan American Silver meer dan zullen verdubbelen.
 • De deal stelde Pan American Silver ook in staat om de activiteiten te diversifiëren door vier extra mijnen toe te voegen: Jacobina (Brazilië), El Penon (Chili), Minera Florida (Chili) en Cerro Moro (Argentinië) toe te voegen aan de portefeuille. Landendiversificatie is essentieel wanneer de activiteiten van een bedrijf geconcentreerd zijn in rechtsgebieden met een hoog risico.
 • De Yamana goudmijnen hebben relatief lage cashkosten en all-in sustaining costs (AISC). AISC is een maatstaf die door mijnbouwbedrijven wordt gebruikt om de directe kosten voor het winnen van goud weer te geven, terwijl de cashkosten de directe kosten (COGS) exclusief afschrijvingen en andere non-cash items per productie-eenheid zijn. Voor oudere mijnen zijn de gemiddelde cashkosten en AISC per oz respectievelijk $1.168 en $1.513. Voor de Yamana-mijnen zijn deze cijfers respectievelijk $1.006 en $1.255. De integratie van de winstgevendere Yamana-mijnen zal de marges van Pan American Silver dus verbeteren.pan-american-silver-aandelen-analyse
 • Een van de belangrijkste aspecten bij het beoordelen van het effect van een overname op de aandeelhouderswaarde van de overnemende partij is de redelijkheid van de voorwaarden waaronder de deal is gesloten. Pan American Silver verwierf alle uitgegeven en uitstaande gewone aandelen van Yamana voor $ 2,33 miljard op basis van de prijzen op 3 november 2022. Op basis van Yamana's meest recente jaarverslag schatten we de bedrijfswaarde op ongeveer $ 2,74 miljard. Als zodanig sloot de deal met een geschatte EV/Omzet van 1,5x en EV/EBITDA van 3,7x, wat een aanzienlijke korting inhoudt ten opzichte van de mediaan van de multiples voor de sector (EV/Omzet - 1,51x, EV/EBITDA - 8,50x).

Reden 3. Escobal mijn herstart

In Guatemala is Pan American Silver eigenaar van de Escobal mijn, een van de grootste zilvermijnen ter wereld. De bewezen en waarschijnlijke ertsreserves (P&P Reserves) van Escobal bedragen 24,7 miljoen ton, terwijl de gemeten en aangegeven reserves (M&I Resources) worden geschat op 16,5 miljoen ton en de uitgestelde reserves op 1,9 miljoen ton. De bewezen en waarschijnlijke zilverreserves van de mijn bedragen 264,5 miljoen oz.pan-american-silver-analyse-aandelenIn juli 2017 werd de mijnbouwvergunning van Escobal opgeschort na een rechtszaak die was aangespannen door de niet-gouvernementele organisatie Calas, omdat het Guatemalteekse ministerie van Energie en Mijnen had nagelaten de lokale inheemse Xinca-gemeenschap te raadplegen en daarmee de vereisten had geschonden van de Conventie over Inheemse Volkeren en Stammen in Onafhankelijke Landen (ILO nr. 169), die Guatemala had ondertekend.

Na verschillende beroepen heeft het Guatemalteekse Constitutionele Hof op 3 september 2018 bepaald dat de mijnbouwvergunning van Escobal wordt opgeschort totdat het ministerie het overleg met de Xinca-gemeenschap heeft afgerond.

Aan het einde van de vorige verslagperiode kondigde het management van Pan American Silver aan dat ze twee overlegvergaderingen hadden gehouden met het Ministerie van Energie en Mijnen en vertegenwoordigers van de inheemse gemeenschap. Nu zijn dergelijke bijeenkomsten gepland om elke maand plaats te vinden. Verwacht wordt dat de partijen het overleg al in oktober van dit jaar zullen afronden, waarna het Hooggerechtshof zou moeten controleren of het proces is voltooid. Hoewel Pan American Silver in het verleden enige vertraging heeft opgelopen in het proces, geloven we dat de doorstart van Escobal op korte termijn zal plaatsvinden.pan-american-silver-analyse-groeiaandelenDe herlancering van deze hoogwaardige mijn, die al is gebouwd en klaar is om te worden geëxploiteerd, zal de jaarlijkse zilverproductie verdubbelen van 20 miljoen oz naar 40 miljoen oz. Bovendien was de mijn vóór de sluiting in 2017 ongelooflijk winstgevend, met een productie van 20 miljoen oz zilver per jaar tegen totale operationele kosten van minder dan $10 per oz. Wij schatten dat de herlancering van Escobal de genormaliseerde vrije kasstroom van Pan American Silver met ongeveer 20% zal verhogen, oftewel ongeveer $20 per aandeel.

Financiële analyse Pan American Silver aandelen

De financiële prestaties van Pan American Silver over de afgelopen 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $1,45 miljard, een daling van 3,3% ten opzichte van 2022. De daling was het gevolg van lagere productievolumes en lagere gemiddelde verkoopprijzen in Q1 2023 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
 • De brutowinst steeg van $48,4 miljoen naar $58,8 miljoen. De brutomarge steeg van 3,24% naar 4,07%, voornamelijk door een lagere impact van de inflatie.
 • Het bedrijfsresultaat daalde van -$262,3 miljoen naar -$325,4 miljoen, voornamelijk door de bijzondere waardevermindering van de Dolores-mijn en de transactie- en integratiekosten in verband met de overname van Yamana. De bedrijfsmarge daalde van -17,55% naar -22,51%.
 • Het nettoresultaat bedroeg -$400,4 miljoen tegenover -$340,1 miljoen op het einde van het jaar. De nettomarge daalde van -22,75% naar -27,70%.aandelen-pan-american-silvergroeiaandelen-pan-american-silver

De financiële resultaten van Pan American Silver in Q1 FY 2023 worden hieronder gepresenteerd:

 • De omzet daalde met 11,3% op jaarbasis van $ 439,9 miljoen naar $ 390,3 miljoen.
 • De brutowinst steeg van $66,8 miljoen naar $77,2 miljoen. De brutomarge steeg van 15,19% naar 19,78%.
 • Het bedrijfsresultaat bedroeg $27,5 miljoen tegenover $90,6 miljoen een jaar eerder. De brutowinstmarge daalde van 20,60% naar 7,05%.
 • Het nettoresultaat bedroeg $16,5 miljoen tegenover $76,8 miljoen een jaar eerder. De nettomarge daalde van 17,46% naar 4,23%.analyse-pan-american-silver

De negatieve dynamiek van de financiële prestaties van het bedrijf in de afgelopen verslagperioden is te wijten aan verschillende factoren: lagere prijzen voor edelmetalen, verminderde productievolumes, de bijzondere waardevermindering van de Dolores-mijn, evenals de overname van Yamana en de bijbehorende kosten. Gezien de verwachte toename van de productievolumes en het eenmalige karakter van de hierboven beschreven kosten, verwachten we dat de financiële resultaten van Pan American Silver zich op korte termijn zullen herstellen.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over 12 maanden bedroeg $14,4 miljoen tegenover $31,9 miljoen voor het jaar. De vrije kasstroom steeg van -$242,8 miljoen naar -$237,3 miljoen in dezelfde periode. De lage cijfers zijn te wijten aan eenmalige kosten en een groei in kapitaalinvesteringen. Zodra Yamana's activa geïntegreerd zijn en de Escobal storting van start gaat, zal de genormaliseerde vrije kasstroom van het bedrijf waarschijnlijk meer dan $380 miljoen bedragen.analyse-aandelen-pan-american-silverPan American Silver heeft een gezonde balans met een totale schuld van $1,09 miljard, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $513,1 miljoen en een nettoschuld van $575 miljoen, 1,85x van EBITDA (Net Debt / EBITDA - 1,85x).

Waardering Pan American Silver aandelen

Pan American Silver wordt verhandeld tegen een disagio ten opzichte van gelijken op de volgende multiples: EV/Sales - 3,53x, Forward EV/EBITDA - 7,23x, Forward P/Cashflow - 7,52x, Forward P/E - 21,60x. De discount op forward multiples geeft aan dat de markt de groeivooruitzichten van het bedrijf onderschat.analyse-groeiaandelen-pan-american-silver

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat is vastgesteld door Scotiabank is $22 per aandeel. Tegelijkertijd schat CIBC Capital Markets PAAS op $32 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $24,8 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 52,1% impliceert.analyse-pan-american-silver-aandelen

Belangrijkste risico's Pan American Silver aandelen kopen

 • Een verkrapping van het monetaire beleid en een sterkere Amerikaanse dollar leiden meestal tot lagere prijzen voor edelmetalen. Vandaag worden goud en zilver echter op relatief hoge niveaus verhandeld. Omdat de resultaten van Pan American Silver afhankelijk zijn van de edelmetaalprijzen, zou een correctie van de edelmetaalprijzen de financiële prestaties van het bedrijf onder druk kunnen zetten en kunnen leiden tot een daling van de aandelenkoers.
 • De meeste activiteiten van Pan American Silver zijn geconcentreerd in Latijns-Amerika. Een zwakkere Amerikaanse dollar kan de marges van Pan American Silver schaden, omdat het bedrijf de meeste kosten maakt in lokale valuta. Met andere woorden, beleggers lopen een aanzienlijk wisselkoersrisico.
 • Een groot deel van de activiteiten van het bedrijf is geconcentreerd in landen met een lage kwaliteit van staatsinstellingen. Dit brengt aanzienlijke landenrisico's met zich mee waarmee rekening moet worden gehouden bij het evalueren van de disconteringsvoet en de kapitaalkosten van het bedrijf.

En, wat denk jij? Pan American Silver aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën