Ziff Davis aandelen kopen of niet? Analyse +38,7% Groei | Happy Investors
aandelen-ziff-davis-groei
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/05/2023
10 min

Ziff Davis aandelen kopen of niet? Analyse +38,7% Groei | Happy Investors

07/05/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Ziff Davis. Ziff Davis kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Ziff Davis, een digitaal mediabedrijf

Ziff Davis (ZD) beheert een portfolio van websites en diensten, waaronder IGN, RetailMeNot, Mashable, PCMag, Humble Bundle, Speedtest, Offers.com en Lifehacker binnen het segment digitale media. Daarnaast levert het bedrijf diensten op het gebied van marketingtechnologie en cyberbeveiliging op abonnementsbasis. Ziff Davis is opgericht in 2014 en heeft zijn hoofdkantoor in New York.

 • Ticker: ZD
 • Toegangsprijs: $67-$69
 • Richtprijs: $93
 • Potentieel: 38,7%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Ziff Davis groeiaandelen

 • Volgens ons is de macro-economische tegenwind al ingeprijsd in de huidige aandelenkoers. Tegelijkertijd blijft het langetermijnpotentieel van de doelmarkt van het bedrijf aanzienlijk.
 • Advertenties van Ziff Davis genereren leads en verkopen van hoge kwaliteit die de hoge kosten voor klantenwerving rechtvaardigen.
 • Hoewel de reclamemarkt uitdagend blijft, zijn er enkele positieve tekenen die reden geven tot voorzichtig optimisme voor H2 2023.
 • Een hoog aandeel terugkerende inkomsten kan enige stabiliteit bieden aan de financiële prestaties van Ziff Davis in het geval van een verdere verslechtering van de marktomstandigheden.
 • Ondanks de solide kasstroom en sterke financiële positie, wordt Ziff Davis verhandeld tegen een grote korting ten opzichte van het sectorgemiddelde.
 • Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $93, wat een opwaarts potentieel van 38,7% impliceert.

 

Waarom Ziff Davis aandelen kopen?

Reden 1. Tijdelijke tegenwind en potentieel op lange termijn

De uitdagende macro-economische omgeving als gevolg van hoge inflatie, tragere economische groei en een verslechterend consumentenvertrouwen heeft geleid tot aanzienlijke verlagingen van de reclamebudgetten. Als gevolg daarvan is 2022 een bijzonder moeilijk jaar geworden voor mediabedrijven. Volgens Yahoo Finance daalde de marktkapitalisatie van de grootste mediabedrijven met ongeveer 500 miljard dollar in een jaar tijd.

Ziff Davis genereert de meeste inkomsten uit het segment digitale media, dat goed is voor ongeveer 78% van de totale inkomsten. Het bedrijf bezit een uitgebreide portefeuille van websites en applicaties over winkelen, technologie, entertainment en gezondheid, die bezoekers thematische content bieden. Het bedrijf heeft advertenties op zijn platforms en verdient inkomsten door klikken en leads. Net als andere mediabedrijven had Ziff Davis in 2022 te kampen met aanzienlijke tegenwind: de advertentie-inkomsten daalden met 6% en de aandelenkoers daalde met meer dan 50% ten opzichte van de piekniveaus.ziff-davis-aandelenNaar onze mening is de tegenwind van de markt al ingeprijsd in de aandelenkoers van het bedrijf. Het langetermijnpotentieel van de doelmarkt blijft echter aanzienlijk. Volgens Insider Intelligence zal de Amerikaanse markt voor digitale reclame dit jaar weer met dubbele cijfers groeien. Volgens Markets and Markets wordt de wereldwijde markt voor digitale reclame en marketing geschat op $531 miljard en zal deze tegen 2030 naar verwachting $1,50 biljoen bedragen, wat een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 13,9% impliceert.ziff-davis-groeiaandelenVerwachte dynamiek van de wereldwijde markt voor digitale reclame en marketing; bron: samengesteld door auteur

Ziff Davis is ook actief in de grote en groeiende markt van cyberbeveiliging, die volgens Fortune Business Insights in 2030 een omvang van 425 miljard dollar zal hebben. Dit segment is echter goed voor een kleiner deel van 22% van de omzet van het bedrijf. Bovendien daalde de omzet van het segment in 2022, wat waarschijnlijk te wijten is aan lagere uitgaven in de technologie-industrie.

Reden 2. Sterke positionering

Ziff Davis biedt zogenaamde "effectieve marketingoplossingen" die inkomsten genereren zolang leads worden omgezet in verkoop. De verticals van het bedrijf zijn grote markten met een totaal volume van $115 miljard, die sinds 2018 groeien met een CAGR van 15%-22%. Gezien de verwachte groei van de digitale reclame-industrie bevindt Ziff Davis zich in een veel betere positie dan traditionele mediabedrijven.ziff-davis-analyseDe concurrentieomgeving is echter iets gecompliceerder op de markt van Ziff Davis. Naast traditionele media zoals kranten en tv-zenders wordt de markt ook gedomineerd door giganten als Google, Meta en Amazon. Samen zijn deze bedrijven goed voor meer dan 60% van de totale reclame-uitgaven in de VS. Voor kleinere reclamebedrijven is het moeilijk om een stabiele positie in de markt te verwerven. Ziff Davis heeft echter een sterke marktpositie omdat:

 • Het portfolio van het bedrijf omvat gerespecteerde en bekende merken zoals Speedtest, PCMag, Mashable, IGN Entertainment (IGN), RetailMeNot, Humble Bundle, What to Expect, BabyCenter en Lifehacker.
 • Een van de belangrijkste doelstellingen van een effectieve marketingcampagne is het bereiken van een publiek met de laagste acquisitiekosten. Ziff Davis maakt dit mogelijk omdat het werkt met een zogenaamd 'hot audience', dat wil zeggen, met consumenten die eerder bereid zijn een bepaald product te kopen.

Het bedrijf biedt thematische inhoud voor groepen mensen die de doelgroep vormen voor bepaalde adverteerders. Zo is het waarschijnlijk dat bezoekers van PCMag.com al geïnteresseerd zijn in het kopen van een pc en dat lezers van EGN bereid zijn om een nieuwe videogame te kopen.

 • Advertenties van Ziff Davis genereren leads en sales van hoge kwaliteit die de hoge kosten voor klantenwerving (CAC) van het bedrijf rechtvaardigen. In Q1 FY 2023 bedroegen de gemiddelde kwartaalinkomsten van het bedrijf per adverteerder $89.900, ruim boven de gemiddelde advertentie-uitgaven op Meta.

De hoge waarde van de oplossingen van Ziff Davis wordt ook bewezen door het feit dat het bedrijf meer dan 100% netto-inkomsten heeft behouden tot 2022. ziff-davis-analyse-aandelenHet is waarschijnlijk dat het cijfer zich zal herstellen naarmate de marktomstandigheden normaliseren. Tijdens de laatste conference call merkte het management van het bedrijf op dat, hoewel de reclamemarkt uitdagend blijft, er al positieve signalen zijn die reden geven tot voorzichtig optimisme voor de tweede helft van 2023.

Reden 3. Prestaties abonnement

Ziff Davis biedt klanten een abonnement op Speedtest Intelligence, een dienst die actuele informatie biedt over breedband- en mobiele prestaties, evenals een abonnement op de afslankapp Lose It! en de digitale videogamewinkel Humble Bundle. De inkomsten uit abonnementen groeiden gestaag gedurende 2022 en bereikten 23% in het segment digitale media.ziff-davis-groeiaandelen-analyseAls onderdeel van het segment cyberbeveiliging en marketingtechnologie werkt Ziff Davis volgens het Software-as-a-Service-model (SaaS) en ontvangt het bijna al zijn inkomsten uit vaste abonnementen.

Ongeveer 40% van de totale inkomsten van het bedrijf is dus afkomstig van een abonnementsmodel, dat wil zeggen terugkerende inkomsten. Een hoog aandeel terugkerende inkomsten kan enige stabiliteit bieden aan de financiële prestaties van Ziff Davis in het geval van een verdere verslechtering van het macro-economische klimaat.

Reden 4. Effectieve fusies en overnames

De fusie- en overnamestrategie van Ziff Davis bestaat uit het verwerven en beheren van digitaal eigendom met een betrokken publiek om advertentieruimte te verkopen of te verhuren aan bedrijven. CEO Vivek Shah merkt op dat Ziff Davis voornamelijk een koper en exploitant is van digitale media en internetbedrijven.

Het bedrijf richt zich op het verwerven van tweede- en derderangs activa in snelgroeiende markten om hun vrije kasstroom te maximaliseren. Vaak verwerft Ziff Davis onrendabele activa die winstgevende segmenten hebben. In dergelijke gevallen herstructureert het bedrijf het overgenomen bedrijf en ontdoet het zich van verliesgevende segmenten. Ziff Davis opereert dus als een participatiemaatschappij, maar richt zich uitsluitend op de markt voor digitale media en internetbedrijven.

Het bedrijf verwerft activa voor een EBITDA van 8x-10x vóór synergieën en verbetert de EBITDA-marge met 60%-100%. Dit effect wordt bereikt door de kosten te verlagen en eigen oplossingen te integreren in het overgenomen bedrijf. Aangezien Ziff Davis kleinere bedrijven koopt, vereisen de synergieën geen aanzienlijke extra investeringen.ziff-davis-analyse-groeiaandelen


groeiaandelen-ziff-davis

Een opmerkelijk voorbeeld is de aankoop van Humble Bundle, een winkel voor indiegames waar klanten hun eigen prijs bepalen en waarvan een deel naar goede doelen gaat. Humble Bundle had een probleem met het ontdekken van content dat werd opgelost met de hulp van IGN. Hierdoor breidde Ziff Davis zijn aanwezigheid op de markt voor indiegames uit, die geschat wordt op $14 miljard. Daarnaast lanceerde het bedrijf een abonnement en verhoogde het de monetisatie van de winkel.


In Q1 nam Ziff Davis Lifehacker over, een website gewijd aan tips en trucs om het leven beter te maken. Het bedrijf heeft al een aantal veranderingen doorgevoerd om de gebruikersinterface van de website te verbeteren.

Tijdens de laatste conference call merkte het management van Ziff Davis op dat het bedrijf geduldig en selectief is en verwacht dat er in de loop van het jaar aantrekkelijke marktkansen zullen ontstaan. Met $888 miljoen in contanten en investeringen (inclusief langetermijninvesteringen) op de balans heeft Ziff Davis aanzienlijke mogelijkheden voor nieuwe fusies en overnames.

Financiële analyse Ziff Davis groeiaandelen

De financiële prestaties van Ziff Davis over de laatste 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $1,38 miljard, een daling van 0,6% ten opzichte van 2022.
 • De brutowinst daalde licht van $1,20 miljard naar $1,19 miljard. De brutomarge was 85,89% tegenover 85,94% in 2022.
 • De bedrijfswinst bedroeg $194,7 miljoen tegenover $198,9 miljoen aan het einde van het jaar. De brutowinstmarge daalde van 14,30% naar 14,08%.
 • Het nettoresultaat daalde van $65,5 miljoen naar $33,3 miljoen als gevolg van een verlies uit investeringen verwerkt volgens de 'equity'-methode en heeft geen invloed op de kasstroom van het bedrijf. De nettomarge was 2,41% tegenover 4,71% voor het jaar.groeiaandelen-analyse-ziff-davisDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf; bron: samengesteld door auteuraandelen-analyse-ziff-davisDynamiek van bedrijfsmarges; bron: samengesteld door auteur

De financiële resultaten van Ziff Davis in Q1 FY 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet daalde met 2,5% op jaarbasis, van $315,1 miljoen naar $307,1 miljoen.
 • De brutowinst bedroeg $261,4 miljoen vergeleken met $269,0 miljoen een jaar eerder. De brutomarge daalde licht van 85,37% naar 85,11%.
 • Het bedrijfsresultaat bedroeg $26,3 miljoen vergeleken met $30,6 miljoen in 2021. De operationele marge daalde van 9,70% naar 8,57% als gevolg van de lagere omzet en gelijkblijvende operationele kosten.
 • De nettowinst bedroeg -$7,6 miljoen tegenover $24,5 miljoen een jaar eerder. De nettomarge daalde van 7,79% naar -2,48%.aandelen-ziff-davisDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf; bron: samengesteld door auteur

Ondanks de daling van de resultaten in het laatste kwartaal overtrof Ziff Davis de verwachtingen van Wall Street met betrekking tot zowel de omzet als de winst per aandeel, en het management van het bedrijf merkte enkele positieve signalen op. Tegen het einde van 2023 zullen de inkomsten naar verwachting $1,35 miljard bedragen tot $1,41 miljard, wat een daling van slechts 0,9% in het midden betekent. Met andere woorden, de financiële resultaten van het bedrijf zullen naar verwachting op korte termijn stabiliseren.

Ziff Davis genereert een aanzienlijke kasstroom. De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over 12 maanden bedroeg $335,2 miljoen tegenover $356,4 miljoen voor het hele jaar. De vrije kasstroom bleef op een vergelijkbaar niveau van $ 229,6 miljoen tegenover $ 230,3 miljoen.analyse-ziff-davis(Kasstroom van het bedrijf; Bron: samengesteld door auteur

Ziff Davis heeft een sterke balans, met een totale schuld van $999,6 miljoen, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $760,5 miljoen en een nettoschuld van $239,1 miljoen, de helft van de laatste TTM EBITDA (Net Debt/EBITDA - 0,56x).

Waardering Ziff Davis groeiaandelen

Ondanks de solide kasstroom en sterke financiële positie, wordt Ziff Davis verhandeld tegen een grote korting ten opzichte van zijn concurrenten op de belangrijkste multiples: EV/Sales - 2,40x, EV/EBITDA - 7,57x, P/Cashflow - 9,47x, P/E - 10,30x, FWD P/E - 10,34x.analyse-groeiaandelen-ziff-davis

Vergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat Wedbush heeft vastgesteld is $80 per aandeel. Tegelijkertijd schat Susquehanna Financial ZD op $120 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $93, wat een opwaarts potentieel van 38,7% impliceert.analyse-aandelen-ziff-davis

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's Ziff Davis aandelen kopen

 • De ontwikkelingsstrategie van Ziff Davis impliceert actieve fusies en overnames. Hoewel strategische overnames tegen aantrekkelijke voorwaarden gunstig zijn voor aandeelhouders, worden bedrijven vaak gekocht tegen een controlepremie, wat risico's met zich meebrengt voor de omzet van activa en de algehele winstgevendheid.
 • Ziff Davis is actief in een zeer cyclische sector. Hoewel we denken dat de macro-economische tegenwind al is ingeprijsd, bestaat de mogelijkheid dat de vertraging van de economische groei en het verslechterende consumentenvertrouwen een grotere impact zullen hebben dan we denken. In dat geval kan de aandelenkoers voor langere tijd onder druk blijven staan.

En, wat denk jij? Ziff Davis aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën