Halliburton aandelen kopen of niet? Analyse +39,8% Groei | Happy Investors
halliburton-groei-en-aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/05/2023
8 min

Halliburton aandelen kopen of niet? Analyse +39,8% Groei | Happy Investors

07/05/2023
8 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Halliburton. Halliburton kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Halliburton, een reus in olievelddiensten

Halliburton (HAL) is een van 's werelds grootste leveranciers van producten en diensten aan de energie-industrie. Het bedrijf levert oplossingen voor exploratie en boren, alsmede het exploiteren en afwerken van boorputten. Halliburton ontwikkelt ook projecten voor koolstofafvang en -opslag en geothermische energie. Het bedrijf is opgericht in 1919 en heeft zijn hoofdkantoor in Houston, Texas, de VS.

 • Ticker: HAL
 • Toegangsprijs: $32-$33
 • Richtprijs: $45,2
 • Potentieel: 39,8%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Halliburton groeiaandelen 

 • Stijgende olieprijzen kunnen een toename van het aantal booreilanden stimuleren, wat een positief effect zal hebben op de bedrijfsresultaten van Halliburton.
 • Het bedrijf handhaaft hoge groeicijfers en verhoogt de bedrijfsmarges.
 • Halliburton's aanwezigheid in bijna alle olieproducerende regio's van de wereld diversifieert de inkomstenbronnen van het bedrijf.
 • Halliburton verhoogt dividenden en zet zijn inkoopprogramma voort.

Waarom Halliburton aandelen kopen of niet?

Reden 1. Groeiende vraag naar de producten en diensten van het bedrijf

Halliburton is actief in twee bedrijfssegmenten. Binnen het eerste segment, Boren en Evalueren, levert het bedrijf een reeks producten en diensten gericht op het vinden en evalueren van nieuwe afzettingen, evenals het boren van putten en het behalen van een maximaal rendement na het boren.

Omdat de vraag naar olie tijdens de pandemie van het coronavirus kelderde, hebben bedrijven in de oliesector hun booractiviteiten en investeringen in de exploratie van nieuwe velden drastisch teruggeschroefd. Sinds eind 2020 is er echter een tendens om de booractiviteit weer op te starten.

De onderstaande grafiek toont het aantal booreilanden in de VS op basis van de monitoringgegevens van Baker Hughes. halliburton-groeiAantal booreilanden in de VS volgens Baker Hughes; bron: samengesteld door auteur

De booractiviteit neemt niet alleen toe in de VS, maar ook in andere landen, zoals de grafiek hieronder laat zien.halliburton-groeiaandelen

Gezien de hoge olieprijzen denken wij dat de wereldwijde booractiviteiten zullen blijven groeien, wat een positief effect zal hebben op de vraag naar Halliburton's diensten.

Bovendien blijft OPEC+ de olietoevoer beperken, waardoor de prijzen niet significant kunnen dalen. Volgens de laatste berichten zullen de OPEC+ leden de prijzen blijven ondersteunen: in april kondigde het kartel productieverlagingen van 1,16 miljoen vaten per dag (bpd) aan, terwijl Rusland een daling van de olieproductie met 700.000 bpd meldde. Deze maatregelen wijzen op de intentie van olieproducerende landen om de prijzen op een hoog niveau te houden, wat wordt bevestigd door de praktijk: in de afgelopen twee jaar is de olieprijs niet onder de $70 per vat gezakt.

Zoals de bovenstaande grafiek laat zien, is er een directe correlatie tussen de olieprijs en de booractiviteit. Daarom wordt verwacht dat de booractiviteit de komende maanden zal blijven groeien om de prijzen "in te halen".

Deze stelling wordt onder andere bevestigd door de stijgende prognoses voor kapitaaluitgaven (CAPEX) in de olie- en gasexploratie- en productiesector.

halliburton-groeiaandelen-analyse

Het tweede bedrijfssegment van Halliburton is Afwerking en Productie, dat in 2022 57,06% van de omzet van het bedrijf opleverde. Als onderdeel van dit segment levert het bedrijf een reeks producten en diensten voor de voltooiing van boorputten (het proces waarbij een boorput na het boren gereed wordt gemaakt voor productie) en de verbetering van de prestaties van boorputten tijdens de productie.

Boorputafwerkingsdiensten waren dus de belangrijkste motoren van Halliburton's inkomsten in Q1 2023 in de geografische segmenten Latijns-Amerika en Midden-Oosten/Azië.

Volgens Extrapolate zal de markt voor olievelddiensten en productieapparatuur in 2022-2023 groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 4,4% tot $368,72 miljard aan het einde van de prognoseperiode.

Het is vermeldenswaard dat de activiteiten van Halliburton in uitstekende omstandigheden blijven verkeren, niet alleen wanneer er een hausse is in de olieproductiemarkt en olieproducenten hun productie opvoeren, maar ook tijdens een recessie, wanneer veel spelers in de sector inefficiënte putten in de mottenballen leggen. Op dit moment bevindt de markt voor olievelddiensten zich in een actieve fase, wat Halliburton een uitstekende kans biedt om zijn inkomsten verder te verhogen. 

Reden 2. Groei van dividenden en terugkoopprogramma

In de huidige investeringscyclus wil Halliburton de CAPEX lager houden dan voorheen, zodat het bedrijf flexibel kan blijven in een snel veranderende marktomgeving. In 2023 zouden de kapitaaluitgaven van Halliburton 5%-6% van de omzet moeten bedragen. Daarnaast volgt het bedrijf momenteel de strategie om 50% van de vrije kasstroom terug te geven aan de aandeelhouders via dividenden en inkoop van eigen aandelen.halliburton-aandelen


Lagere CAPEX stelt Halliburton in staat om de dividenduitkeringen en de inkoop van aandelen te verhogen. Zo verhoogde het bedrijf in Q1 2023 het kwartaaldividend met 33% tot $0,16 per aandeel. Hierdoor is het jaarlijkse dividendrendement momenteel ongeveer 1,98%.


Daarnaast heeft Halliburton sinds 2006 een aandeleninkoopprogramma. Op dit moment heeft het bedrijf ongeveer 234 miljoen aandelen teruggekocht ter waarde van ongeveer $9,4 miljard. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 was het resterende toegestane bedrag ongeveer $4,8 miljard (16,45% van de huidige marktkapitalisatie van het bedrijf), nadat het bedrijf in het eerste kwartaal van 2023 $100 miljoen aan inkoop had uitgegeven. De terugkoopactiviteit geeft aan dat Halliburton zijn aandelen momenteel als ondergewaardeerd beschouwt.

Financiële analyse Halliburton groeiaandelen

De financiële resultaten van Halliburton over 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $20,30 miljard, een stijging van 32,70% ten opzichte van 2021.
 • EBIT steeg van $1,80 miljard naar $2,71 miljard. De EBIT-marge steeg van 11,77% naar 13,34%.
 • De nettowinst bedroeg $1,57 miljard tegen $1,46 miljard vorig jaar. De nettomarge daalde van 9,53% naar 7,74%.

De omzet en winst stegen door de toegenomen vraag naar de diensten van het bedrijf. De grootste stijging deed zich voor in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en India.halliburton-aandelen-analyseDynamiek van de financiële indicatoren van het bedrijf; bron: samengesteld door auteur

De financiële resultaten van Halliburton in Q1 2023 zijn hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg met 32,52% j-o-j: van $4,28 miljard naar $5,68 miljard.
 • EBIT steeg van $511 miljoen naar $977 miljoen. De EBIT-marge steeg van 11,93% naar 17,23%.
 • De nettowinst bedroeg $651 miljoen vergeleken met $263 miljoen een jaar eerder.halliburton-analyseDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf in 1Q 2023; bron: samengesteld door auteur

In Q1 2023 bleef Halliburton een positieve dynamiek laten zien in omzet en winst, wat duidt op de aanhoudende groei van de vraag naar de diensten van het bedrijf. Daarnaast loste het bedrijf in 2022 meer dan $1 miljard aan schulden af, waardoor het al in Q1 2023 de kosten voor schuldendienst kon verlagen en de operationele efficiëntie kon verhogen.

 • In 2022 steeg de operationele kasstroom van $1,91 miljard in 2021 naar $2,24 miljard.
 • De vrije kasstroom steeg van $1,37 miljard naar $1,43 miljard tegen het einde van 2022.

De operationele en vrije kasstromen namen toe door hogere winsten en de vorming van een voorziening voor uitgestelde winstbelasting.halliburton-analyse-aandelenBedrijfscashflow; bron: samengesteld door auteur

Halliburton heeft een gezonde balans:

 • Totale schuld is $8,94 miljard
 • Kasequivalenten zijn goed voor $2,35 miljard
 • Nettoschuld is $6,60 miljard, 1,8x EBITDA voor 2022 (Nettoschuld/EBITDA is 1,81x).
 • De rentedekkingsratio is 7,2x

In 2022 heeft het bedrijf meer dan $1 miljard aan leningen terugbetaald, en op dit moment toont het naar onze mening een uitstekende financiële stabiliteit. Opgemerkt moet worden dat de Net Debt/EBITDA-ratio in de loop van het jaar daalde van 2,65x naar 1,81x, wat de financiële stabiliteit van het bedrijf ook aanzienlijk verbetert.

halliburton-analyse-groeiaandelenNetto schuld/EBITDA; bron: samengesteld door auteur

Waardering Halliburton groeiaandelen

Halliburton wordt verhandeld tegen een korting op het sectorgemiddelde op EV/EBITDA van 9,83x, P/E van 15,00x, Fwd P/E van 8,82x en een EV/Sales premie van 1,77x. Analisten, waaronder de onze, verwachten dat het bedrijf het nettoresultaat in 2023 zal verhogen, dus de Forward P/E is hoger dan de huidige P/E, wat ook aangeeft dat het aandeel ondergewaardeerd is.groeiaandelen-halliburtonVergelijkbare score; bron: samengesteld door auteur, Finviz, Yahoo

Het gemiddelde koersdoel van de 12 grootste investeringsbanken van Wall Street is $47,8 per aandeel. Volgens onze consensus is het aandeel ondergewaardeerd op basis van sectorgemiddelde en historische multiples; de eerlijke marktprijs is $45,2 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 39,8% impliceert.analyse-groei-halliburton

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's Halliburton aandelen kopen

 • Het ontbreekt aan garanties voor een toename van de investeringen in de exploratie en productie van olie. Er zijn veel factoren die erop wijzen dat er momenteel te weinig wordt geïnvesteerd in de wereldwijde olie- en gasindustrie. Er is echter geen garantie dat olieproducenten de CAPEX de komende jaren zullen gaan verhogen. In een negatief scenario zou de vraag naar Halliburton's diensten kunnen stagneren.
 • Een mogelijke sterke daling van de olieprijzen en een recessie zouden de wens en de financiële capaciteit van olie- en gasbedrijven om hun kapitaaluitgaven te verhogen, verminderen.
 • Instabiliteit in opkomende markten. Halliburton is actief in Afrika en Latijns-Amerika, waar overheidsinstellingen niet altijd effectief werken, waardoor er een risico van politieke instabiliteit bestaat in de regio's. Instabiliteit zou kunnen leiden tot verlies van zaken en activa in de getroffen regio's. Instabiliteit kan ertoe leiden dat het bedrijf in de getroffen regio's zaken en activa verliest. Zo heeft Halliburton zich vorig jaar teruggetrokken uit projecten in Rusland.

 En, wat denk jij? Halliburton aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën