Cabot aandelen kopen of niet? Analyse +27% Groei | Happy Investors
cabot-groeiaandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
05/30/2023
9 min

Cabot aandelen kopen of niet? Analyse +27% Groei | Happy Investors

05/30/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Cabot aandelen. Cabot aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Cabot, een chemieproducent voor de auto-industrie

Cabot is een wereldwijde producent van speciale chemicaliën en materialen. Tot de belangrijkste producten van het bedrijf behoren versterkende en speciale koolstoffen, verbindingen, geleidende koolstoffen, koolstofnanobuizen, metaaloxiden op nanoschaal, inkjetkleurstoffen en airgel. De belangrijkste doelmarkten van Cabot zijn de productie van hoogwaardig autorubber en materialen voor lithium-ionbatterijen. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Boston, Massachusetts.

 • Ticker: CBT
 • Toegangsprijs: $72.25
 • Richtprijs: $87,2
 • Potentieel: 27,5%.
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Cabot aandelen met groeipotentie

De aandelenkoers van het bedrijf zal naar verwachting worden ondersteund door de volgende factoren:

 • De belangrijkste markten van Cabot - de EU, het VK en de VS - zien een herstel in de auto-industrie, met een stijging van het aantal inschrijvingen van nieuwe auto's van 16% in de EU in Q1 2023 en van 9% in de VS, jaar-op-jaar. De voortzetting van deze trend zal de vraag naar banden en materialen voor de productie van voertuigen ondersteunen.
 • Actieve ontwikkeling van de divisie Battery Materials, waarvan de inkomsten in 2022 met 74% j-o-j stegen.
 • De aankoop van een zonne-energiecentrale in Japan in 2023 en daarmee het bereiken van zelfvoorziening in elektriciteit.
 • Voor het boekjaar 2023 verwacht Cabot recordprestaties in het segment Reinforcement Materials te midden van het herstel van China na het coronavirus en hogere contractprijzen. Daarnaast verwacht het bedrijf voor het derde en vierde kwartaal van boekjaar 2023 EBIT-groei in het segment Performance Chemicals.

Waarom Cabot aandelen kopen of niet?

Reden 1. Herstel van de auto-industrie

Meer dan 65% van de inkomsten van Cabot zijn afkomstig van de business line Reinforcement Materials, die verband houdt met de produktie en verkoop van technische koolstof en afgeleiden daarvan. Deze grondstoffen worden gebruikt bij de productie van automobielrubber en andere industriële producten. Het gebruik van carbon black maakt het mogelijk de duurzaamheid van het loopvlak te verhogen en maakt banden duurzamer. Naast carbon black produceert het bedrijf elastomeercomposieten op basis van de gepatenteerde E2C-technologie. Banden die met dergelijke composieten worden geproduceerd, zijn van hoge kwaliteit en kunnen worden gebruikt in terreinomstandigheden en voor vrachtwagens. Hoogwaardig rubber is vooral populair in de EU en de VS en daarom hebben deze regio's een aanzienlijke invloed op de activiteiten van het bedrijf.

Volgens de European Automobile Manufacturers Association (ACEA) zien de trends op de Europese automarkt die in 2023 zijn ingezet er aanzienlijk beter uit dan in dezelfde periode in 2022. In het eerste kwartaal van 2023 werden in de EU bijna 2,65 miljoen personenauto's geregistreerd, 17,9% meer dan een jaar eerder.

cabot-aandelen-kopen

Inschrijvingen van nieuwe personenauto's in de EU in 2021, 2022, 2023, in stuks; bron: ACEA

Vergelijkbare trends worden waargenomen in het VK, waar het aantal nieuwe registraties in het eerste kwartaal van 2023 met 18,3% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Ook de Europese vrachtwagen- en busmarkt laat een stijging zien. De groeicijfers voor Q1 2023 waren respectievelijk 19,4% en 15,5%. De opleving van deze markt kan een zeer positief effect hebben op de resultaten van Cabot, omdat de technologieën van het bedrijf vooral populair zijn bij de productie van grote banden.cabot-aandelen

Inschrijvingen van nieuwe personenauto's in het VK, in 2021, 2022, 2023, in stuks; bron: ACEA

cabot-aandelen-groei

Inschrijvingen van nieuwe bestelwagens, vrachtwagens en bussen in de EU in het eerste kwartaal van 2022 en 2023; bron: ACEA

Een toename van het aantal inschrijvingen van nieuwe auto's wordt ook waargenomen in de VS, waar het cijfer in het eerste kwartaal van 2023 steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.cabot-aandelen-analyseRegistratie van nieuwe personenauto's in de VS; bron: samengesteld door auteur

Volgens Fitch Solutions zal de autoverkoop in Europa in 2023 met 6,5% j-o-j groeien, na een daling in de voorgaande periode.

De aangegeven trends en de groei van de automarkt wijzen erop dat de vraag naar automobielrubber, en dus naar de voor de produktie daarvan gebruikte onderdelen, zal toenemen, hetgeen de financiële resultaten van Cabot positief zal beïnvloeden.

Volgens voorspellingen van de industrie zal de markt voor autobanden in 2023-2033 groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 6,6%.

De belangrijkste groeimotor is het herstel van China, dat begin 2023 te maken kreeg met een uitbraak van het coronavirus. Cabot Management verwacht dat de inhaalvraag de verkoop van EV in F2H 2023 zal stimuleren, wat positief zal doorwerken in de bedrijfsresultaten. Zo zal het segment Reinforcement Materials naar verwachting een dubbelcijferige EBIT-groei laten zien, terwijl het segment Performance Chemicals naar verwachting al in het vierde kwartaal van FY2023 weer groei zal vertonen. Tegelijkertijd wordt verwacht dat de EBITDA van Battery Materials aan het eind van het boekjaar $30-$35 miljoen zal bedragen.

Reden 2. Snelle ontwikkeling van de afdeling Battery Materials

Ongeveer 25% van de inkomsten van het bedrijf is afkomstig van de productie van speciale koolstoffen, materialen voor batterijen, alsmede metaaloxiden op nanoschaal en aerogels.

Ook belangrijk is het segment Battery Materials, dat verschillende materialen produceert voor de productie van elektrische voertuigen. In 2022 stegen de inkomsten van het segment met 74% tot 132 miljoen dollar, en het bedrijf leverde de producten aan 9 van de 10 grootste fabrikanten van elektrische accu's. Tegelijkertijd is de markt voor elektrische voertuigen een veelbelovend gebied met een voorspelde CAGR van 30% tot 2030.aandelen-cabotDe producten die het bedrijf in dit segment produceert, omvatten geleidende additieven (koolstofnanobuizen, geleidende koolstof), die actief worden gebruikt in batterijen voor EV (elektrische voertuigen) vanwege hun ultralichtheid. De markt voor geleidende additieven is net in opkomst en heeft tegelijkertijd een groot potentieel en zal naar verwachting in de nabije toekomst een essentiële groei vertonen. Zo zal de vraag naar koolstofnanobuizen tot 2030 naar verwachting groeien met een CAGR van 33% en naar geleidende koolstof met een CAGR van 24%.groei-cabot-aandelenGroeiende vraag naar koolstofnanobuizen en geleidende koolstof; bron: bedrijfspresentatieanalyse-cabotToenemende vraag naar batterijen; bron: bedrijfspresentatie 

Bovendien breidt Cabot zijn productlijnen voortdurend uit. Zo kondigde het bedrijf in mei 2023 de lancering aan van een nieuw additief voor thermische isolatie waarmee accufabrikanten oververhitting kunnen voorkomen en kunnen voldoen aan de nieuwe technische voorschriften van de VN en China voor de veiligheid van elektrische voertuigen.

Reden 3. Verbetering van de energie-efficiëntie

De belangrijkste problemen van koolstofgerelateerde industrieën zijn de overvloedige uitstoot van CO2 en het elektriciteitsverbruik. Daarom zoekt Cabot naar manieren om de impact van zijn activiteiten op het milieu te verminderen. Zo hebben de meeste productielocaties van het bedrijf speciale energiecentra, die schadelijke stoffen die tijdens het productieproces vrijkomen recyclen en zo extra energie opwekken. Cabot heeft van EcoVadis al een platina beoordeling gekregen voor zijn ESG-uitmuntendheid en is uitgeroepen tot een van de meest verantwoordelijke ESG-bedrijven in de VS.

Daarnaast investeert Cabot in duurzame energie. Zo heeft het bedrijf in april 2023 de aankoop afgerond van een Japans zonnepark dat tot 3.500 MWh energie per jaar opwekt. De centrale grenst aan een lokale productielocatie en de opwekking ervan overtreft de behoeften van de fabriek. De overname brengt Cabot dichter bij zijn wereldwijde doelstelling om tegen 2025 tweemaal zoveel elektriciteit te verkopen als de fabrieken van het bedrijf verbruiken.

Deze maatregelen zullen de onderneming naar verwachting in staat stellen de kosten te optimaliseren en de markten voor elektriciteitsvoorziening te betreden.

Financiële analyse Cabot aandelen

De financiële resultaten van Cabot voor H1 2023 (het boekjaar van het bedrijf eindigt in september) worden hieronder gepresenteerd:

 • De inkomsten daalden met 3,01% op jaarbasis: van $2,06 miljard naar $2,00 miljard.
 • Adj. EBITDA daalde van $353 miljoen naar $312 miljoen. De adj. EBITDA-marge daalde van 18,01% naar 12,38%.
 • De nettowinst bedroeg 129 miljoen dollar, tegen 18 miljoen dollar een jaar eerder.analyse-cabot-aandelenDynamiek van de financiële resultaten van de onderneming; bron: samengesteld door auteur

In het tweede kwartaal van 2023 verloor Cabot een aanzienlijk deel van zijn inkomsten door de COVID-19 beperkingen in China. De lockdown veroorzaakte een daling van de vraag naar elektrische voertuigen met 27%. Het bedrijf verwacht echter een snel herstel vanaf het derde kwartaal van dit jaar.

 • In H1 2023 steeg de operationele kasstroom tot 214 miljoen dollar, tegen -39 miljoen dollar een jaar eerder.
 • In dezelfde periode steeg de vrije kasstroom van -110 miljoen dollar naar 128 miljoen dollar.

De operationele en vrije kasstromen namen toe door het einde van het effect van de bijzondere waardevermindering van de verkoop van het actief, alsmede door een stijging van het nettowerkkapitaal.

analyse-cabot-groei

Bedrijfscashflow; bron: samengesteld door auteur

Het bedrijf heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld bedraagt 1,44 miljard dollar.
 • Kasequivalenten zijn goed voor 206 miljoen dollar.
 • De nettoschuld bedraagt $1,23 miljard, 1,6 maal de aangepaste EBITDA in de laatste 12 maanden (Nettoschuld/adj. EBITDA - 1,68x).
 • De rentedekkingsratio bedraagt 7,0x.

Dit niveau van hefboomwerking wijst op een goede financiële stabiliteit van de onderneming.

Waardering Cabot groeiaandelen

Cabot handelt met korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 1,18x, EV/EBITDA - 9,54x, P/E - 12,50x, Fwd P/E - 9,90x.aandelen-cabot-analyse

Vergelijkbare score; bron: samengesteld door auteur, Finviz, Yahoo

Het gemiddelde koersdoel van Wall Street's top 3 investeringsbanken is $96 per aandeel. Volgens onze consensus is het aandeel ondergewaardeerd op basis van sectorgemiddelde en historische multiples; De reële marktwaarde van het aandeel is $87,2, wat een opwaarts potentieel van 20,69% impliceert.analyse-aandelen-cabot

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's Cabot aandelen kopen

 • Een eventuele recessie zou de productie van nieuwe personen- en bedrijfsvoertuigen kunnen verminderen, waardoor de vraag naar banden en de daarvoor benodigde materialen zou afnemen. Dit zou de resultaten van Cabot negatief kunnen beïnvloeden.
 • Het bedrijf zet in op herstel in China, met ongeveer 25% van de omzet van Cabot in 2022 afkomstig uit dit land. Als het tempo van het herstel in China niet aan de verwachtingen voldoet, kan de omzet van het bedrijf in het land China aanzienlijk dalen.
 • Vertraging in de verkoop van elektrische auto's. De Chinese economie ondervindt nu bepaalde moeilijkheden in verband met de algemene vertraging. Dit wordt ook weerspiegeld in de lokale markt voor elektrische voertuigen. Aangezien de Chinese EV-markt een van de grootste ter wereld is, kan een vertraging van de verkoop de vraag in de hele sector beïnvloeden en de resultaten van Cabot negatief beïnvloeden.

En, wat denk jij? Cabot aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten!

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën