Alteryx aandelen kopen of niet? Analyse +72,8% Groei | Happy Investors
alteryx-
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
08/13/2023
10 min

Alteryx aandelen kopen of niet? Analyse +72,8% Groei | Happy Investors

08/13/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Alteryx aandelen . Alteryxaandelen  kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Alteryx, een gegevensverwerkingsplatform 

Alteryx (AYX) biedt een geautomatiseerd dataverwerkings- en analyseplatform voor bedrijven in verschillende sectoren, waaronder detailhandel, foodservice, consumentenproducten, telecommunicatie, financiële dienstverlening, energie, gezondheidszorg en technologie. Alteryx is opgericht in 1997 en heeft zijn hoofdkantoor in Irvine, Californië.

 • Ticker: AYX.US
 • Toegangsprijs: $38,20
 • Richtprijs: $66
 • Potentieel: 71,92%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Alteryx aandelen

 • Alteryx is actief in een grote markt voor geautomatiseerde gegevensverwerking en -analyse, die de komende jaren naar verwachting met dubbele cijfers zal groeien.
 • Gezien de sterke marktpositionering van Alteryx verwachten we dat het bedrijf minstens in lijn met het sectorgemiddelde zal kunnen groeien.
 • De datavoorbereidingsoplossingen van Alteryx zijn geavanceerder dan die van concurrenten en samen met andere functies kunnen klanten hun behoeften vervullen binnen één enkel platform.
 • We verwachten dat de ontwikkeling van cloud-oplossingen op de lange termijn een van de belangrijkste groeimotoren voor Alteryx zal zijn.
 • De bedrijfsmarges zullen waarschijnlijk verbeteren naarmate het aandeel van abonnementen in de inkomstenstructuur van het bedrijf groeit.
 • Het bedrijf wordt momenteel verhandeld met een disagio ten opzichte van sectorgenoten. Volgens de consensusvoorspelling van Wall Street heeft het aandeel een opwaarts potentieel van 72,8%.

Waarom Alteryx aandelen kopen of niet?

Reden 1. Potentieel doelmarkt

Alteryx is actief in een grote en groeiende markt voor geautomatiseerde gegevensverwerking en -analyse. Volgens Fortune Business Insights wordt de wereldwijde markt voor big data analytics gewaardeerd op $ 271,8 miljard en zal deze tegen 2030 naar verwachting $ 745,2 miljard bedragen, wat een groei impliceert met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 13,5% tijdens de voorspellingsperiode. De groei van de sector zal waarschijnlijk worden ondersteund door de toename van het aantal aangesloten apparaten, de snelle introductie van machine learning-algoritmen en de ontwikkeling van het Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie (AI).alteryx-aandelenVerwachte dynamiek van de wereldwijde markt voor Big Data Analytics 

Het management van Alteryx is conservatiever, omdat ze de adresmarkt per bedrijfssegment bekijken. Het bedrijf levert diensten in vier segmenten: a) business intelligence en analytische tools; b) performance management en analytics; c) data integratie & intelligence; d) analytisch data management & integratie. Het management van Alteryx schat de doelmarkt van het bedrijf op $81 miljard en verwacht dat deze tegen 2026 $154 miljard zal bedragen, wat een CAGR van 17% betekent. alteryx-analyseAlteryx' totaal bereikbare markt

De vraag naar dergelijke oplossingen wordt gedreven door de verspreiding van big data en de noodzaak om op basis daarvan beslissingen te nemen. Grote bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de waarde van gegevens en de mogelijkheid om bedrijfsprestaties te verbeteren en hun concurrentievoordeel te vergroten.

In 2022 bedroeg de omzet van Alteryx 855,4 miljoen dollar. De penetratiegraad van het bedrijf is dus slechts ongeveer 1%, wat aanzienlijke ruimte voor verdere expansie impliceert. Gezien de sterke marktpositionering van Alteryx verwachten we dat het bedrijf minstens in lijn met het sectorgemiddelde zal kunnen groeien.

Reden 2. Sterke marktpositie

De oplossingen van Alteryx integreren alle vier de hoofdcomponenten van de waardeketen in de markt voor software voor gegevensanalyse, waaronder het ontdekken van gegevens, het voorbereiden van gegevens, het beschrijven en diagnosticeren van gegevens, evenals voorspellen en voorschrijven. Door de complexe aard van het platform heeft het bedrijf een concurrerend moat gevormd en is het ook in staat geweest om zich te richten op de meest aantrekkelijke doelgroep voor softwareleveranciers, namelijk grote zakelijke klanten.

De klanten van Alteryx zijn over het algemeen stabiele ondernemingen met een relatief lage gevoeligheid voor softwareprijzen, waardoor het risico van klantenverloop als gevolg van verslechterende economische omstandigheden, wat vaak voorkomt bij softwareleveranciers voor het MKB, wordt geminimaliseerd. Naast de mogelijkheid om stijgende kosten door te berekenen aan klanten, biedt de focus op zakelijke klanten aanzienlijke mogelijkheden voor upselling en cross-selling.

Vandaag de dag bedient het bedrijf meer dan 8.300 klanten in meer dan 90 landen, waaronder 47% van de Global 2000-bedrijven. Tot de klanten van Alteryx behoren Anheuser Busch, Nestle, Chevron Corporation, Delta Air Lines, General Mills, JPMorgan Chase & Co, L'Oreal, Netflix, Pfizer, Salesforce, Societe Generale, Unilever, United Parcel Service en Visa. alteryx-analyse-aandelenDe meest opmerkelijke klanten van Alteryx

In de laatste rapportageperiode daalde het totale klantenbestand van Alteryx licht tot 8.338 klanten, wat volgens het management te wijten is aan het feit dat kopers voorzichtiger zijn. De opzegging vond voornamelijk plaats bij kleine bedrijven die jaarlijks terugkerende inkomsten (ARR) van $15.000 genereren. Tegelijkertijd bleef Alteryx het aantal klanten dat het bedrijf meer dan $250.000 ARR opleverde snel verhogen. In Q1 2023 bedroeg dit aantal 645, een stijging van 27% ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast ziet Alteryx een actievere expansie in het Global 2000-segment dan in het totale klantenbestand.alteryx-aandelen-analyseAantal klanten met $250K+ ARR

Alteryx heeft een sterke netto-omzet retentie. In het laatste kwartaal was dit 121% voor het totale klantenbestand en 131% voor de Global 2000-klanten. Een netto-omzetbehoud van meer dan 100% geeft aan dat het bedrijf steeds meer klanten te gelde maakt.aandelen-alteryx-analyseBehoud van netto inkomsten

Het feit dat de customer lifetime value (LTV) in de loop der tijd groeit, wordt ook bewezen door de statistieken van Alteryx over gebruikerscohorten. Hoe eerder klanten zich aansluiten bij het platform, hoe meer inkomsten ze het bedrijf opleveren. De groeiende waarde van klanten zal het bedrijf in staat stellen om een bescheiden tempo van inkomstengroei te handhaven, zelfs in het geval van een aanzienlijke verlaging van de marketingkosten.analyse-alteryx-aandelenKlanten per jaarcohort

Volgens Alteryx zijn de belangrijkste concurrenten Microsoft, Oracle, Qlik, Tableau, Dataiku en Databricks, omdat zij basisfuncties voor datavoorbereiding bieden. Het bedrijf heeft echter relatief weinig directe concurrenten, omdat zijn oplossingen voor datavoorbereiding geavanceerder en complexer zijn en samen met andere functies klanten in staat stellen om aan de meeste van hun behoeften op het gebied van data-analyse te voldoen binnen één enkel platform.

Reden 3. Ontwikkeling van clouddiensten

Het belangrijkste product van het bedrijf is Alteryx Designer, een dienst voor het profileren, voorbereiden, combineren en analyseren van gegevens. Het product is echter altijd alleen beschikbaar geweest in de desktopversie en alleen voor Windows-gebruikers, waarvoor het regelmatig is bekritiseerd. Deze platformbeperking verminderde het nut ervan, aangezien bedrijven vaak andere besturingssystemen gebruiken dan Microsoft. Bovendien moeten klanten vaak meerdere werknemers toegang geven tot één werkruimte.

In februari 2022 nam Alteryx Trifacta over voor 398,4 miljoen dollar. De belangrijkste waarde van de deal was de cloudtechnologie die Alteryx overnam van Trifacta. Als gevolg van de succesvolle integratie van de oplossingen van Trifacta heeft het bedrijf een browsergebaseerd cloudplatform gecreëerd met de naam Designer Cloud.

Alteryx lanceerde het delen van Designer Cloud pas in februari 2023, te midden van groeiende recessieangst en gedempte IT-uitgaven van bedrijven. Tijdens de Q1 2023 conference call merkte het management echter op dat het aantal klanten dat cloud-oplossingen gebruikt met meer dan 30% is gestegen ten opzichte van vorig jaar. We verwachten dus dat de ontwikkeling van cloud-oplossingen op de lange termijn een van de belangrijkste groeimotoren voor Alteryx zal zijn.

Financiële analyse Alteryx aandelen

De financiële prestaties van Alteryx over de laatste 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $ 896,5 miljoen, een stijging van 4,8% ten opzichte van 2022. Hogere inkomsten uit softwarelicenties op abonnementsbasis leverden de grootste bijdrage aan de groei.
 • De brutowinst steeg van $ 737,6 miljoen naar $ 772,4 miljoen. De brutomarge daalde licht, van 86,23% naar 86,16%.
 • Het bedrijfsverlies verbeterde van -$300,5 miljoen naar -$289,0 miljoen. De brutowinstmarge steeg van -35,13% naar -32,23%.
 • Het nettoverlies bedroeg -$ 302,0 miljoen tegenover -$ 318,5 miljoen op het einde van het jaar. De nettomarge steeg van -37,24% naar -33,68%.aandelen-analyse-alteryxDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijfanalyse-aandelen-alteryxDynamiek van bedrijfsmarges

Alteryx 'financiële resultaten in Q1 FY 2023 worden hieronder gepresenteerd:

 • De omzet steeg met 26,1% op jaarbasis, van $157,9 miljoen naar $199,1 miljoen.
 • De brutowinst steeg van $ 133,7 miljoen naar $ 168,6 miljoen. De brutomarge steeg licht van 84,65% naar 84,67%.
 • Het bedrijfsverlies bedroeg -88,2 miljoen dollar tegenover -99,7 miljoen dollar een jaar eerder. De brutowinstmarge steeg van -63,15% naar -44,30%.
 • Het nettoverlies bedroeg -89,0 miljoen dollar tegenover -105,6 miljoen dollar een jaar eerder. De nettomarge steeg van -66,84% naar -44,72%.aandelen-alteryxDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf

Hoewel Alteryx nog steeds een operationeel en nettoverlies boekt, geloven we dat het bedrijf voldoende potentieel heeft om in de komende jaren break-even te draaien:

 • De totale omzet van het bedrijf wordt gevormd door twee segmenten: softwarelicenties op abonnementsbasis en post-contractondersteuning. De verkoop van abonnementen is nog steeds goed voor minder dan de helft van de totale omzet van Alteryx, maar het segment groeit sneller en heeft aanzienlijk hogere brutomarges. We verwachten dan ook dat naarmate het aandeel in de inkomstenstructuur groeit, de marges van het bedrijf zullen verbeteren.analyse-alteryxOmzet en brutomarge per segment
 • Een hoge netto-retentiegraad en een stijgende klantwaarde (LTV) na verloop van tijd zullen het bedrijf in staat stellen om de marketingkosten als percentage van de inkomsten te verlagen en de operationele hefboomwerking te verbeteren.

Tot 2022 had Alteryx een positieve kasstroom gegenereerd, en de daling in 2022 was te wijten aan een stijging van het werkkapitaal, als gevolg van vooruitbetaalde kosten, als gevolg van nieuwe meerjarige deals. De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over 12 maanden bedroeg -$73,7 miljoen versus -$104,8 miljoen voor het jaar. De vrije kasstroom voor dezelfde periode steeg van -$128,5 miljoen naar -$91,8 miljoen. De verbetering was te danken aan een lager verlies en een daling van het nettowerkkapitaal.aandelen-kopen-alteryxKasstroom van het bedrijf

Alteryx heeft een hoge schuldenlast, met een totale schuld van $ 1,32 miljard, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $ 801 miljoen en een nettoschuld van $ 515,9 miljoen, wat meer is dan 4x de TTM genormaliseerde operationele kasstroom van het bedrijf (exclusief vooruitbetaalde en acquisitiegerelateerde kosten). De financiële positie van het bedrijf is echter sterk, aangezien de genormaliseerde operationele kasstroom 9,6x hoger is dan de rentelasten, en de huidige liquide middelen voldoende zijn voor terugbetalingen op obligaties met de dichtstbijzijnde vervaldata.

Waardering Alteryx aandelen

Zoals eerder opgemerkt, heeft Alteryx geen directe peers. Onze steekproef omvat mid-cap software-as-a-service (SaaS) leveranciers die voornamelijk zakelijke klanten bedienen. Alteryx wordt verhandeld tegen een korting ten opzichte van gelijken op de volgende multiples: EV/Sales - 2,99x, P/Cashflow - 27,54x, Forward P/E - 56,93x.alteryx-aandelen-kopenVergelijkbare waardering

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat is vastgesteld door Oppenheimer is $65 per aandeel. Tegelijkertijd schat Citigroup AYX op $80 per aandeel. Volgens de consensusschatting van Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $66, wat een opwaarts potentieel van 72,8% impliceert.aandelen-alteryx-kopenKoersdoelen van investeringsbanken

Belangrijkste risico's

 • Een verslechterend macro-economisch klimaat zou kunnen leiden tot een vermindering van de uitgaven voor IT-diensten door zakelijke klanten, wat waarschijnlijk de vraag naar diensten van Alteryx zou beïnvloeden en zou leiden tot een verslechtering van de financiële prestaties van het bedrijf.
 • Ondanks de groeiende inkomsten boekt Alteryx nog steeds verliezen en verbrandt het zijn aandeelhouderswaarde. Het is mogelijk dat onze schatting van de potentiële winstgevendheid van het bedrijf te optimistisch is.
 • Hoewel we opmerken dat de financiële positie van Alteryx sterk is, zou de hoge leverage een factor kunnen zijn voor de toegenomen volatiliteit van het aandeel.

En, wat denk jij? Alteryx aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën