CarGurus aandelen kopen of niet? Analyse +40% Groei | Happy Investors
aandelen-kopen-cargurus-
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
09/13/2023
7 min

CarGurus aandelen kopen of niet? Analyse +40% Groei | Happy Investors

09/13/2023
7 min

In dit artikel behandelen we een analyse van CarGurus aandelen . CarGurus aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over CarGurus aandelen, een automarktplaats

CarGurus (CARG) is een online automarktplaats die kopers en verkopers van nieuwe en gebruikte voertuigen in de VS en de rest van de wereld met elkaar in contact brengt. Het bedrijf biedt kopers een platform om auto's te zoeken, terwijl het dealers verbindt met een groot en geïnteresseerd publiek. CarGurus werd opgericht in 2005 en heeft zijn hoofdkantoor in Cambridge, Massachusetts.

 • Toegangsprijs: $17
 • Richtprijs: $25
 • Potentieel: 40%
 • Horizon: 12 maanden 
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse CarGurus aandelen

Het kiezen van activa voor een beleggingsportefeuille kan een ontmoedigende taak zijn gezien de ontelbare opties die beschikbaar zijn. Een belegger moet vaak veel moeite doen om de jaarverslagen en andere documenten van bedrijven te bestuderen om intelligente beslissingen te kunnen nemen. Als een particuliere belegger zijn portefeuille zelf wil beheren, kan het volgen van de zogenaamde smart money-transacties een goede optie zijn om veelbelovende beleggingsideeën te zoeken.

Smart money is het kapitaal dat in handen is van institutionele beleggers, centrale banken, fondsen en andere professionals uit de financiële sector. Institutioneel geld zit vaak achter grote succesverhalen op de aandelenmarkt. Hoewel fondsbeheerders niet foutloos zijn, zijn hun grote inzetten meestal gebaseerd op diepgaand fundamenteel onderzoek en verdienen ze daarom aandacht.

Onze analisten bekijken regelmatig kwartaalmateriaal van beleggingsfondsen en andere institutionele spelers op zoek naar veelbelovende aandelen. We hebben twee bedrijven geselecteerd die vaak door beleggingsfondsen worden gekozen en die in staat zijn het beste rendement per aanvaard risico te bieden:

 • Blauw Uil Kapitaal (OWL)
 • CarGurus (CARG)

Hieronder vindt u de beschrijving van een beleggingsidee met betrekking tot CarGurus. U kunt soortgelijke ideeën voor Blue Owl Capital vinden in de sectie Investeringsideeën.

Waarom CarGurus aandelen kopen?

Ondanks de grote concurrentie op de markt heeft CarGurus zich gevestigd als een van de meest bezochte autowebsites in de VS dankzij zijn waardeaanbod en systematische ontwikkelingsstrategie. Het platform van het bedrijf biedt autodealers drie abonnementsniveaus voor het aanbieden en verkopen van auto's. De meeste dealers gebruiken een geavanceerd abonnement waarmee ze auto's kunnen aanbieden en verkopen. De meeste dealers gebruiken een geavanceerd abonnement waarmee ze potentiële kopers kunnen bellen en e-mailen, maar ook een websitelink, branding en aanvullende informatie kunnen plaatsen.

In 2021 nam CarGurus een belang van 51% in CarOffer, toen een jong, snelgroeiend digitaal autogroothandelsplatform. Het platform stelt dealers in staat om online transacties te verrichten voor de in- en verkoop van auto's, waarbij de eisen voor voertuigen worden bepaald.

CarOffer startte pas in Q3 2019 en werd al in Q1 2020, onder het management van de nieuwe moedermaatschappij, een winstgevend bedrijf met TTM-omzet van meer dan $1 miljard. Tot en met Q2 2022 had CarOffer een indrukwekkende omzetgroei laten zien. In de volgende verslagperiode daalde de indicator echter ten opzichte van zowel het vorige kwartaal als het voorgaande jaar. Sindsdien is de omzet van CarOffer gestaag gedaald. In Q2 2023 bedroeg de omzet in het groothandelssegment $69 miljoen vergeleken met $347 miljoen een jaar eerder. Door de problemen in het groothandelssegment kwam het aandeel CarGurus onder druk te staan en wordt het nu meerdere keren lager verhandeld dan in het voorjaar van 2022.cargurus-aandelenHet probleem werd veroorzaakt door de dalende prijzen voor gebruikte auto's, waartegen dealers de neiging hebben om auto's af te wijzen omdat ze niet aan hun verzoek voldoen en om arbitrageprocedures te starten vanwege eventuele tekortkomingen. Wanneer een dealer een auto afwijst, moet het bedrijf het voertuig aan een andere dealer aanbieden tegen een lagere prijs of het met verlies naar een veiling sturen.

CarGurus neemt maatregelen om de tegenwind te overwinnen. Het management van het bedrijf kondigde aan dat het van plan is om voertuigen grondiger te inspecteren. Het heeft ook partners aangetrokken om de voertuigen te inspecteren op frameschade en om de mechanische staat en elektronica te testen. Daarnaast benadrukte het management van CarGurus tijdens de laatste conference call verschillende positieve macrodata die kunnen wijzen op een naderend herstel van de markt voor tweedehands auto's. Het is echter vermeldenswaard dat de prijsdynamiek overwegend negatief blijft.cargurus-aandelen-groeiNaar onze mening wordt de tegenwind in het groothandelssegment enigszins overschat door de markt. Ondanks een aanzienlijk aandeel van het segment in de inkomstenstructuur, neemt het een onbeduidend deel van de winst van het bedrijf voor zijn rekening. Zo daalde de aangepaste EBITDA, ondanks een dramatische daling van de totale omzet met 53% in het tweede kwartaal van 2023, met slechts 19% j-o-j, omdat meer dan 90% van de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie voor rekening komt van de retailmarkt.

De detailhandel blijft gezond. Het aantal betaalde dealers op het platform blijft stabiel. Tegelijkertijd steeg de gemiddelde kwartaalomzet per dealer in de VS naar $6.110 van $5.771 een jaar eerder. De inkomsten per internationale dealer stegen van $1.533 naar $1.601. Hierdoor kwam de kwartaalomzet in het segment uit op $171 miljoen van $164 miljoen een jaar eerder. De aangepaste EBITDA daalde marginaal van $42 miljoen naar $41 miljoen. Het management merkte echter op dat het verwacht dat de EBITDA van het segment consistent zal stijgen.cargurus-groeiaandelen

Financiële analyse CarGurus aandelen

De financiële prestaties van CarGurus over een periode van 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $1,18 miljard, een daling van 28,4% ten opzichte van het einde van het jaar. De daling was te wijten aan een negatieve dynamiek in het groothandelssegment.
 • De brutowinst daalde van $657,6 miljoen naar $606,9 miljoen. De brutomarge steeg van 39,73% naar 51,22% door een aanzienlijke verlaging van de kosten in het groothandelssegment en door een toename van het aandeel van een winstgevender segment in de inkomstenstructuur.
 • De aangepaste EBITDA bedroeg $159,9 miljoen tegenover $186,7 miljoen voor het jaar. De EBITDA-marge steeg van 11,28% naar 13,49%.
 • Het nettoresultaat steeg van $193,8 miljoen naar $298,8 miljoen dankzij rente en andere inkomsten. De nettomarge steeg van 11,71% naar 25,21%.cargurus-aandelen-kopen
 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg $264,2 miljoen tegenover $256,1 miljoen aan het einde van het jaar. De groei is te danken aan de dynamiek van het nettoresultaat.
 • De vrije kasstroom steeg van $250,2 miljoen naar $256,7 miljoen.cargurus-groeiaandelen-kopen

CarGurus heeft een sterke balans: het bedrijf heeft geen schulden, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen zijn goed voor $453,6 miljoen en de nettoschuld is dan ook diep negatief. Een aanzienlijke kasreserve met een positieve kasstroom en een sterke balans is een potentiële katalysator voor het ontsluiten van bedrijfswaarde. In december 2022 heeft CarGurus een inkoopprogramma van $250 miljoen goedgekeurd, waaronder $144 miljoen nog steeds beschikbaar is voor het bedrijf.

Waardering CarGurus aandelen

Hoewel CarGurus een van de weinige spelers is met een efficiënt bedrijfsmodel en een positieve kasstroom in zijn markt, wordt het bedrijf verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van sectorgenoten op de volgende multiples: EV/Sales - 1,35x, EV/EBITDA - 15,18x, P/Cashflow - 10,71x, P/E - 8,38x, FWD P/E - 15,34x.aandelen-cargurus

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat is vastgesteld door Piper Sandler is $15 per aandeel, terwijl B. Riley CARG schat op $28 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $25, wat een opwaarts potentieel van 40% impliceert.groeiaandelen-cargurus

Belangrijkste risico's CarGurus aandelen kopen

 • CarGurus is actief in een zeer cyclische sector. Hoewel we denken dat de verwachte recessie wordt weerspiegeld in de huidige koers, bestaat de mogelijkheid dat de verslechtering van het consumentensentiment een grotere impact zal hebben dan we denken. In dat geval kan het aandeel voor langere tijd onder druk blijven staan.
 • Hoewel we van mening zijn dat de tegenwind in het groothandelssegment enigszins overschat wordt door de markt, zou een verdere omzetdaling in dit segment de financiële resultaten en de aandelenkoers van het bedrijf voor langere tijd onder druk kunnen zetten.

En, wat denk jij? CarGurus aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën