Etsy aandelen kopen of niet? Analyse +30,3% Groei | Happy Investors
aandelen-etsy-analyse
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/21/2023
9 min

Etsy aandelen kopen of niet? Analyse +30,3% Groei | Happy Investors

06/21/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Etsy aandelen. Etsy aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Etsy, een wereldwijde marktplaats van handgemaakte goederen

Etsy (ETSY) beheert een marktplaats met dezelfde naam die verkopers van unieke handgemaakte en ambachtelijke producten in contact brengt met kopers in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada, Australië, Frankrijk en India. Daarnaast beheert het bedrijf de muziekinstrumentenmarktplaats Reverb, de marktplaats voor tweedehands kleding Depop en de Braziliaanse marktplaats voor handgemaakte producten Elo7.

 • Ticker: ETSY
 • Toegangsprijs: $90,55
 • Richtprijs: $118
 • Potentieel: 30,3%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Etsy groeiaandelen

 • Gezien de grote bekendheid en penetratiegraad verwachten we dat Etsy een belangrijke begunstigde zal blijven van de groeiende markt voor unieke handgemaakte en ambachtelijke producten.
 • Hoewel de rugwind van de lockdowns en het ultrazachte monetaire beleid tijdelijk was, slaagde het bedrijf erin het grootste deel van zijn klantenbestand te behouden.
 • Etsy behoudt groeipunten, waaronder het potentieel om het klantenbestand te vergroten, uit te breiden naar buitenlandse markten en de marktplaatsen Reverb, Depop en Elo7 te ontwikkelen.
 • Gezien de sterke marktpositie van het bedrijf verwachten we dat Etsy de komende maanden een redelijke groei zal blijven vertonen.
 • Etsy heeft de beste marges in de sector en dankzij het niet-kapitaalintensieve bedrijfsmodel kan het bedrijf een stabiele vrije kasstroom genereren.
 • Volgens de consensus op Wall Street wordt ETSY momenteel verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van de reële waarde.

Waarom Etsy aandelen kopen of niet?

Reden 1. Sterke positionering in een groeiende markt

Ongeveer 90% van de bruto verkoop van goederen (GMS) van Etsy komt van de gelijknamige marktplaats, die gespecialiseerd is in de markt voor handgemaakte en ambachtelijke artikelen. Met de opkomst van online retail en verschillende e-commerce kanalen werd handwerk toegankelijk, wat de verkoop over de hele wereld stimuleerde. De wereldwijde vraag wordt aangewakkerd door het universele karakter van de hedendaagse populaire cultuur, de groeiende reis- en toerisme-industrie en de verschuiving van etnisch naar eigentijds design, in combinatie met een sterke vraag van particuliere huishoudens, kantoren, ziekenhuizen en hotels.

Volgens EMR wordt de wereldwijde handwerkmarkt geschat op 704,7 miljard dollar en zal deze naar verwachting 1,38 biljoen dollar bereiken in 2028, wat een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 11,8% inhoudt tijdens de prognoseperiode.groeiaandelen-etsy

Verwachte dynamiek van de wereldwijde handwerkmarkt; bron: samengesteld door auteur 

Een soortgelijke dynamiek wordt verwacht in de VS, de grootste en meest volwassen markt. Volgens Impactful Insights wordt de Amerikaanse handwerkmarkt geschat op $268,3 miljard en zal deze tegen 2028 naar verwachting $467,6 miljard bedragen, wat neerkomt op een CAGR van 9,8% in 2023-2028. Op dit moment is de VS goed voor het grootste deel van Etsy's GMS en omzet, namelijk 56%. aandelen-etsyVerwachte dynamiek van de handwerkmarkt in de VS; bron: samengesteld door auteur  

Etsy is de grootste en meest erkende speler op de handwerkmarkt. Volgens een intern onderzoek van het bedrijf uit 2022 zegt 87% van de kopers dat Etsy unieke producten aanbiedt die nergens anders te vinden zijn; 71% van de respondenten is het ermee eens dat er momenteel geen winkel of website is die vergelijkbaar is met Etsy.

De marktplaats valt op door zijn grote bekendheid en marktpenetratie. Ongeveer 11% van de respondenten noemde Etsy de beste plek om cadeaus te kopen en 3% noemde het de beste plek om woonartikelen te kopen, wat een hoog niveau is voor een open onderzoek. In de belangrijkste markten, de VS en het VK, hebben meer dan 46 miljoen vrouwen van 18 jaar en ouder vorig jaar aankopen gedaan op het platform, wat overeenkomt met een penetratiegraad van ongeveer 30% voor deze demografische groep. Van hen deed 58% meerdere aankopen, wat wijst op een hoge klantentrouw.

Gezien de sterke marktpositionering van het bedrijf verwachten we dus dat Etsy sterk zal blijven profiteren van de groeiende ambachtsmarkt.

Reden 2. Financiële stabiliteit en ruimte voor verdere uitbreiding

De pandemie is een belangrijke rugwind geweest voor de hele e-commerce industrie, inclusief Etsy. Van 2019 tot 2021 heeft het bedrijf een indrukwekkende groei in operationele en financiële prestaties laten zien. Terwijl het aantal actieve kopers in 2019 46 miljoen bedroeg, is dat aantal eind 2021 opgelopen tot 96 miljoen; het aantal actieve verkopers steeg van 4,4 miljoen naar 7,5 miljoen; de bruto verkoop van koopwaar bereikte $ 13,5 miljard tegenover $ 5,0 miljard in 2019.

Er werd aangenomen dat de groei van de vraag tijdelijk zou zijn en er werd verwacht dat het aantal gebruikers van de marktplaats aanzienlijk zou afnemen naarmate de Covid-beperkingen werden opgeheven en het monetaire beleid werd aangescherpt. Etsy heeft echter een indrukwekkende veerkracht getoond en is erin geslaagd om het leeuwendeel van de actieve kopers te behouden en nieuwe kopers aan te trekken.

Eind 2022 bedroeg het aantal actieve kopers 95,1 miljoen, een daling van slechts 1,3% ten opzichte van een jaar eerder en twee keer zoveel als in 2019. Bovendien trok het bedrijf in de loop van het jaar meer dan 29 miljoen nieuwe klanten aan. Ter vergelijking: in 2019 wist het er slechts 19 miljoen aan te trekken. In Q1 2023 groeide het aantal actieve kopers ook tot 89,9 miljoen tegenover 89,1 miljoen een jaar eerder.etsy-analyse-aandelenActieve kopers op Etsy; bron: samengesteld door auteur

Ondanks de hoge penetratiegraad heeft Etsy een aantal groeipunten, waarop het management van het bedrijf zich concentreert:

 • Etsy heeft een hoge penetratiegraad in de belangrijkste markten onder vrouwen. Onder mannen is dit echter slechts 10%, of ongeveer 15 miljoen mensen in de VS en het VK. Het bedrijf heeft zijn marketingstrategie nooit gericht op mannen en richt zich nu actief op deze demografische groep. Het management merkt op dat Etsy onder deze groep hogere groeicijfers laat zien.

Zo'n significant verschil in penetratiegraad tussen verschillende demografische groepen suggereert dat Etsy het potentieel heeft om zijn klantenbestand verder uit te breiden.

 • Etsy heeft ruimte voor groei in internationale markten. In 2022 werd ongeveer 45% van de bruto verkoop van koopwaar gerealiseerd met ten minste een van de partijen (verkoper, koper of beide) buiten de VS. In 2019 was dat nog maar 36%.

Op dit moment is de omzet van het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk ongeveer drie keer zo hoog als voor de pandemie. In Duitsland is het bedrijf vervijfvoudigd, maar het staat nog steeds nauwelijks in de top 10 van populairste e-commerce websites in het land. Succesvolle aanpassing en internationale groei suggereren dat Etsy in staat is om buitenlandse markten aan te boren. Actieve uitbreiding in Europa is een van de strategische richtingen van het bedrijf voor de nabije toekomst.

 • Naast het Etsy platform bezit en beheert het bedrijf ook de Reverb muziekinstrumentenmarktplaats, de Depop marktplaats voor tweedehands kleding en de Elo7 Braziliaanse marktplaats voor handgemaakte goederen. Elk van deze platforms heeft een groot potentieel.

In 2022 was de wereldwijde marktpenetratie van Reverb voor muziekinstrumenten minder dan 4%, wat het platform veel ruimte geeft om te groeien. Bovendien zal de markt naar verwachting groeien met een CAGR van 8,2% tot 2027.

De populariteit van tweedehands kleding neemt ook toe. Tegen 2027 zal de wereldwijde markt voor tweedehands kleding naar verwachting $ 350 miljard bedragen, bijna het dubbele van wat het nu is. Depop laat een indrukwekkend groeipercentage zien, met een bruto omzet van $552,1 miljoen in 2022, tegenover $294,4 miljoen een jaar eerder.

Etsy laat dus een hoge stabiliteit van de operationele en financiële prestaties zien. Hoewel de tegenwind van lockdowns en het ultrazachte monetaire beleid tijdelijk was, slaagde het bedrijf erin het grootste deel van zijn klantenbestand te behouden. Ondanks de sterke naamsbekendheid en penetratie heeft Etsy nog steeds groeipunten, waaronder het potentieel om het klantenbestand uit te breiden over verschillende demografische groepen, uit te breiden naar overzeese markten en de Reverb, Depop en Elo7 marktplaatsen te ontwikkelen.

Financiële analyse Etsy groeiaandelen

De financiële prestaties van Etsy over de afgelopen 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $2,62 miljard, een stijging van 2,4% ten opzichte van 2022.
 • De brutowinst steeg licht van $1,82 miljard naar $1,86 miljard. De brutomarge was 70,81% tegenover 70,98% in 2022.
 • De bedrijfswinst bedroeg -$664,7 miljoen tegenover -$658,6 miljoen eind 2022. Het cijfer is negatief door de afschrijving van goodwill, dus het verlies is van "papieren" aard.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $716,9 miljoen naar $728,0 miljoen. De EBITDA-marge bedroeg 27,71% tegenover 27,94% eind 2022.
 • Het nettoresultaat bedroeg -705,9 miljoen dollar tegenover -694,3 miljoen dollar eind 2022. De nettomarge steeg van -27,06% naar -26,86%.etsy-groeiaandelen-analyseDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf; bron: samengesteld door auteuretsy-aandelen-analyseDynamiek van bedrijfsmarges; bron: samengesteld door auteur

Etsy's financiële resultaten in Q1 FY 2023 worden hieronder gepresenteerd:

 • De omzet steeg met 10,6% j-o-j, van $579,3 miljoen naar $640,9 miljoen.
 • De brutowinst bedroeg $ 445,4 miljoen tegenover $ 406,3 miljoen voor het jaar. De brutomarge daalde licht van 70,14% naar 69,50%.
 • Het bedrijfsresultaat bedroeg $78,2 miljoen tegenover $84,3 miljoen een jaar eerder. De brutowinstmarge daalde van 14,56% naar 12,20% als gevolg van een stijging van de kosten voor personeelsvergoedingen, inclusief op aandelen gebaseerde vergoedingen.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $159,2 miljoen naar $170,3 miljoen. De EBITDA-marge was 26,58% tegen 27,48% een jaar eerder.
 • Het nettoresultaat bedroeg $74,5 miljoen vergeleken met $86,1 miljoen een jaar geleden. De nettomarge daalde van 14,87% naar 11,63%.etsy-analyseDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf; bron: samengesteld door auteur

Het laatste kwartaal liet zien dat Etsy in staat is om te groeien, zelfs als de consumentenbestedingen teruglopen en het macro-economische klimaat uitdagend is. Gezien de sterke marktpositie van het bedrijf en het potentieel van de doelmarkt verwachten we dat Etsy de komende maanden een redelijk groeitempo zal blijven vertonen.

In tegenstelling tot andere bedrijven in de e-commerce sector heeft Etsy indrukwekkende prestaties laten zien. Het bedrijf genereert stabiele operationele en vrije kasstromen. De operationele kasstroom over de afgelopen 12 maanden was $679,7 miljoen tegenover $683,6 miljoen voor het jaar. De vrije kasstroom daalde in dezelfde periode licht van $652,9 miljoen naar $650,0 miljoen door een stijging van het netto werkkapitaal.etsy-aandelen-kopenKasstroom van het bedrijf; Bron: samengesteld door auteur

Etsy heeft een sterke balans met een totale schuld van $2,39 miljard, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $1,04 miljard en een nettoschuld van $1,35 miljard, wat neerkomt op 1,85x EBITDA (Net Debt / EBITDA - 1,85x).

Waardering Etsy groeiaandelen

Etsy handelt met een premie ten opzichte van het sectorgemiddelde op de belangrijkste multiples: EV/Sales - 4,62x, EV/EBITDA - 27,55x, P/Cashflow - 15,89x, P/E - 21,23x, FWD P/E - 20,26x. EV/EBITDA en P/E multiples zijn aangepast voor goodwill afschrijvingen. Naar onze mening is de premie gerechtvaardigd: Etsy heeft de beste marges in de sector en dankzij het niet-kapitaalintensieve bedrijfsmodel kan het bedrijf een stabiele vrije kasstroom genereren.etsy-aandelenVergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het minimale koersdoel van investeringsbanken van Wells Fargo is $70 per aandeel. Tegelijkertijd schat DA Davidson ETSY op $166 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $118, wat een opwaarts potentieel van 30,3% impliceert.etsy-groeiaandelenKoersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's Etsy aandelen kopen

 • De ontwikkelingsstrategie van Etsy impliceert actieve fusies en overnames. Hoewel strategische overnames tegen aantrekkelijke voorwaarden gunstig zijn voor aandeelhouders, wordt een bedrijf vaker wel dan niet gekocht tegen een controlepremie, wat risico's met zich meebrengt voor de omzet van activa en de algehele winstgevendheid van het bedrijf.
 • Beleggers zien het potentieel van Etsy, omdat het bedrijf wordt verhandeld tegen de multiples van groeiende activiteiten. De huidige schatting impliceert geen significante veiligheidsmarge. Als Etsy een vertraging in de groei van de financiële resultaten rapporteert, zou de aandelenkoers aanzienlijk kunnen corrigeren.

En, wat denk jij? Etsy  aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën