Malibu Boats aandelen kopen? Analyse +31% Groei | Happy Investors
malibu-boats-aandelen-analyse-1
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
05/30/2023
8 min

Malibu Boats aandelen kopen? Analyse +31% Groei | Happy Investors

05/30/2023
8 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Malibu Boats  aandelen. Malibu Boats  aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Malibu Boats, toonaangevende motorboot marktspeler

Malibu Boats (MBUU) is de grootste fabrikant van sportboten, hekmotoren en buitenboordmotoren in de VS. Vandaag de dag bestaat het portfolio van het bedrijf uit acht merken: Malibu, Axis, Pursuit, Maverick, Cobia, Pathfinder, Hewes en Cobalt. Malibu Boats is opgericht in 1982 en heeft zijn hoofdkantoor in Loudon, Tennessee.

 • Ticker: MBUU
 • Toegangsprijs: $52.85
 • Richtprijs: $70
 • Potentieel: 31,1%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Malibu Boats aandelen met groeipotentie

 • De omvang en de verwachte dynamiek van de aanspreekbare markt bieden Malibu Boats aanzienlijke ruimte om te groeien.
 • Met een gediversifieerde merkenportefeuille heeft Malibu Boats in verschillende categorieën een toonaangevend marktaandeel.
 • Door gerichte overnames heeft het bedrijf zijn merkenportefeuille aanzienlijk uitgebreid en een indrukwekkend niveau van verticale integratie bereikt.
 • Ondanks de fundamentele bedrijfsverbetering, een dubbelcijferige omzetgroei en sterke marges, handelt Malibu Boats onder het niveau van vóór de pandemie.
 • Het bedrijf wordt ook verhandeld tegen een korting ten opzichte van sectorgenoten. Volgens de consensus op Wall Street is er meer dan 30% opwaarts potentieel.

Malibu Boats groeiaandelen kopen of niet?

Reden 1. Industrieel potentieel

Volgens het laatste jaarverslag van Malibu Boats bedroeg de Amerikaanse detailhandel in nieuwe recreatieve motorboten in 2021 in totaal 15,4 miljard dollar. De totale aanspreekbare markt van het bedrijf is ongeveer $13,1 miljard, inclusief buitenboordmotoren, sterndrives en sportboten.

Met een gediversifieerde merkenportefeuille heeft Malibu Boats volgens SSI leidende marktaandelen in verschillende categorieën. De merken Malibu en Axis zijn #1 in het segment sportboten, Cobalt is #1 in het segment 24-29-inch sterndrive boten en Pursuit en Maverick zijn #2 in het segment buitenboord glasvezelvissen. Dankzij een sterke organische groei en verschillende succesvolle fusies en overnames is het aandeel van de onderneming in de markt voor sportboten gegroeid van 24,5% in 2010 tot 30,5% in 2021, en van 14,2% tot 35,2% in het segment 24-29-inch.

Grand View Research schat de wereldmarkt voor pleziervaartuigen op $44,5 miljard en verwacht dat deze tegen 2030 $67,7 miljard zal bedragen, wat een groei impliceert met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 5,4% tijdens de prognoseperiode. Met een jaarlijkse netto-omzet van 1,21 miljard dollar heeft Malibu Boats minder dan 3% van de wereldmarkt in handen, wat wijst op aanzienlijke ruimte voor expansie.malibu-boats-groeiaandelenVerwachte dynamiek van de wereldmarkt voor pleziervaartuigen; bron: samengesteld door auteur

Analisten van Fortune Business Insights verwachten dat de belangrijkste drijvende kracht achter de groei van de doelmarkt motorboten zullen zijn, waarin Malibu Boats gespecialiseerd is. Europa en Noord-Amerika zullen belangrijke regio's blijven. Wij geloven dat Malibu Boats, als marktleider in de VS, de groei van de sector zal leiden.

Reden 2. Fundamentele bedrijfsverbetering

Voor veel bedrijven in de discretionaire consumentensector was COVID-19 een tijdelijke rugwind, gevolgd door een relatieve stagnatieperiode. Malibu Boats heeft echter geprofiteerd van de gunstige marktomstandigheden en het bedrijf staat er nu veel beter voor dan vóór de pandemie.

Voor de pandemie bezat Malibu Boats vier merken: Malibu, Axis, Cobalt en Pursuit. In 2019 verkocht het bedrijf 7.362 boten tegen een gemiddelde prijs van $92.912, voor een totale omzet van $684 miljoen. Als gevolg van een reeks succesvolle fusies en overnames heeft Malibu Boats zijn merkenportfolio verdubbeld met Maverick, Cobia, Pathfinder en Hewes. Eind 2022 bedroeg de netto-omzet van het bedrijf 1,21 miljard dollar, een stijging van 78% ten opzichte van 2019. Dankzij de uitbreiding van het merkenportfolio en de verbetering van de modellenmix steeg het aantal verkochte boten tot 9.255, terwijl de gemiddelde verkoopprijs $131.267 bereikte.malibu-boats-aandelenVerkoopdynamiek sinds 2019; bron: samengesteld door auteur

Door gerichte overnames heeft het bedrijf een indrukwekkend niveau van verticale integratie bereikt. Malibu Boats produceert boottrailers, motoren, torens, bewerkte onderdelen, soft grip vloeren en kabelbomen in eigen beheer. Hierdoor is de winstgevendheid van het bedrijf aanzienlijk verbeterd: de aangepaste EBITDA-marge steeg van 18,4% in 2019 naar 20,3% in 2022, terwijl de nettomarge in dezelfde periode steeg van 9,7% naar 13,0%.

Als andere zaken gelijk blijven, handelen winstgevender ondernemingen doorgaans met een premie ten opzichte van hun concurrenten met lagere marges. Margestijging maakt de nettowinst stabieler en voorspelbaarder. Een verbetering van het operationele hefboomeffect van Malibu Boats had tot een vergelijkbare waardestijging moeten leiden. De onderneming wordt echter op alle belangrijke multiples onder het niveau van vóór de pandemie verhandeld.

Mogelijk is de lage raming het gevolg van de cyclische aard van de activiteiten van het bedrijf en de verwachte daling van de economie in een recessie. De markt vreest dat de financiële prestaties van het bedrijf aanzienlijk zullen afnemen bij een vertraging van de economische groei. Wij menen dat de zorgen al zijn ingeprijsd, hoewel Malibu Boats nog geen tegenwind ondervindt.

Het management van het bedrijf merkt op dat de vraag naar boten blijft bestaan, zoals blijkt uit de resultaten van recente beurzen. Bovendien wordt een grotere vraag verwacht in Florida, omdat orkaan Ian ongeveer 15.000 boten heeft verwoest, meer dan de jaarlijkse productie van Malibu Boats. De netto-omzet van het bedrijf bereikte in het meest recente kwartaal een recordhoogte en het management verwacht voor boekjaar 2023 een omzetgroei van meer dan 10%.

Financiële analyse Malibu Boats aandelen

De financiële resultaten van Malibu Boats over de laatste 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten bedroegen 1,37 miljard dollar, 12,7% hoger dan in 2022.
 • De brutowinst bedroeg $ 338,5 miljoen tegenover $ 310,1 miljoen voor het jaar. De brutomarge daalde van 25,52% naar 24,72% als gevolg van de inflatie.
 • Het bedrijfsresultaat steeg van 213,8 miljoen dollar naar 232,8 miljoen dollar. De operationele marge daalde van 17,60% naar 17,00%.
 • De nettowinst bedroeg 169,9 miljoen dollar tegenover 157,6 miljoen dollar aan het eind van het jaar. De nettomarge daalde licht van 12,98% naar 12,40%.malibu-boats-analyse-aandelenDynamiek van de financiële resultaten van de onderneming; bron: samengesteld door auteurmalibu-boats-aandelen-analyseBedrijfsmargedynamiek; bron: samengesteld door auteur

Het management van het bedrijf voorspelt dat de omzetgroei tegen het einde van boekjaar 2023 meer dan 10% zal bedragen. Wij verwachten dat Malibu Boats op lange termijn sneller zal blijven groeien dan de inflatie, gedreven door de groeiende populariteit van pleziervaartuigen en het marktleiderschap van het bedrijf. Hoewel de marges van Malibu Boats dit jaar naar verwachting licht zullen dalen, kan het bedrijf op lange termijn het operationele hefboomeffect blijven verbeteren door het distributienetwerk uit te breiden, de productportefeuille uit te breiden en de efficiëntie te verbeteren.

De financiële resultaten van het bedrijf voor het derde kwartaal van boekjaar 2023 worden hieronder gepresenteerd:

 • De inkomsten stegen met 9,0% op jaarbasis, van 344,3 miljoen dollar naar 375,1 miljoen dollar.
 • De brutowinst bedroeg $98,6 miljoen tegenover $97,1 miljoen voor het jaar. De brutomarge daalde van 28,21% naar 26,28%.
 • Het bedrijfsresultaat bedroeg $70,3 miljoen tegenover $71,5 miljoen een jaar eerder. De operationele marge daalde van 20,78% naar 18,73%.
 • De nettowinst bedroeg 51,9 miljoen dollar tegenover 52,9 miljoen dollar. De nettomarge daalde van 15,36% naar 13,83%.malibu-boats-aandelen-groeiDynamiek van de financiële resultaten van de onderneming; bron: samengesteld door auteur

Malibu Boats genereert een gestage kasstroom. De kasstroom uit operaties over 12 maanden bedroeg $153,8 miljoen tegenover $164,8 miljoen voor het jaar. De vrije kasstroom daalde in dezelfde periode van $109,8 miljoen naar $95,3 miljoen. De daling was te wijten aan een toename van de vorderingen en bijgevolg van het nettowerkkapitaal.groei-aandelen-malibu-boatsBedrijfscashflow; bron: samengesteld door auteur

Het bedrijf heeft een sterke balans met een totale schuld van $71,6 miljoen, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $35,2 miljoen en een nettoschuld van $36,4 miljoen, wat onder de TTM Adjusted EBITDA van $267,8 miljoen ligt (Net Debt/EBITDA - 0,14x).

Waardering Malibu Boats groeiaandelen

Ondanks een leidende positie in de sector, een dubbelcijferige omzetgroei en betere marges, wordt Malibu Boats verhandeld tegen een korting op zijn sectorgenoten op de volgende multiples: EV/Sales - 0,81x, EV/EBITDA - 4,26x, P/E - 6,51x. Ondanks een fundamentele bedrijfsverbetering handelt Malibu Boats onder het niveau van voor de pandemie.aandelen-malibu-boatsVergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het minimum koersdoel van investeringsbanken vastgesteld door DA Davidson is $64 per aandeel. BMO Capital Markets schat MBUU op $80 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $70,3, wat een opwaarts potentieel van 32,5% impliceert.analyse-malibu-boats-aandelenKoersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's Malibu Boats aandelen kopen

 • Malibu Boats is de gedaagde in een ongeval met lichamelijk letsel in 2014 waarbij een boot van het modeljaar 2000 betrokken was. Op 28 augustus 2021 verwierp de jury de claims van de eisers over ontwerpfouten en vond dat de bestuurder van de boot 75% schuld had aan het ongeval. De jury concludeerde echter dat Boats LLC en West (dochterondernemingen van Malibu Boats) verzuimden te waarschuwen voor het gevaar en dat deze fout de directe oorzaak was van de dood van een kind. Hoewel de rechtszaak nog loopt, kunnen de potentiële verliezen variëren van $0 miljoen tot $140 miljoen.
 • Malibu Boats opereert in een zeer cyclische sector. Hoewel wij menen dat de verwachte recessie in de huidige koers is weerspiegeld, bestaat de mogelijkheid dat de verslechtering van het consumentenvertrouwen een grotere impact heeft dan wij denken. In dat geval kan het aandeel Malibu Boats voor langere tijd onder druk blijven staan.

En, wat denk jij? Malibu Boats  aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten!

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën