Groeiaandelen: hoe beleggen in de beste groeiaandelen?
Groeiaandelen: hoe beleggen in de beste groeiaandelen?
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/28/2019
9 min

Groeiaandelen: hoe beleggen in de beste groeiaandelen?

12/28/2019
9 min

Groeiaandelen staan bekend om hoog risico, maar ook om hele hoge rendementen. In dit kennisartikel gaan we het uitgebreid hebben over groeiaandelen. Zo starten we met een korte definitie over wat groeiaandelen zijn, en wat een groeiaandeel inhoudt. Daarna gaan we snel door naar de leukere onderwerpen, zoals hoe we groeibedrijven herkennen (op de beurs) en hoe wij als belegger hiervan kunnen profiteren. Tot slot eindigen we met enkele cruciale tips over groeiaandelen. Dit is essentieel, want hoge rendementen kunnen ook zomaar grote verliezen worden voor wie gaat beleggen in groeiaandelen!

Kort samengevat hebben we de volgende inhoudsopgave:

 1. Wat zijn groeiaandelen?
 2. Hoe herkennen we ze?
 3. Hoe halen we hoge rendementen met groeibedrijven?
 4. Cruciale tips voor beleggen in groeiaandelen

Laten we snel doorgaan naar deze interessante “aandelensoort” om in te beleggen!

Wat zijn Groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen van opkomende bedrijven die zeer snelle groei in omzet doormaken. Typisch aan deze bedrijven is dat een zekere innovatie doorbrengen in de markt. Ook typisch aan groeiaandelen is dat zij in de eerste jaren geen winst maken. Een groot deel, soms wel tot 60%, van hun omzet wordt geïnvesteerd in Sales en Marketing. Alles om de groei te realiseren en meer en meer omzet te draaien. Groeibedrijven maken dan ook minimaal +50% omzetgroei per jaar door. Vroeger had je op de beurs ook groeiaandelen, maar hedendaags zijn dit er veel meer. Met name bij de indexfonds Nasdaq. Dat is ook logischer, want de meeste groeiaandelen zijn vaak opkomende technologie bedrijven. Zij hebben een online verdienmodel wat ze heel snel kunnen opschalen. Denk hierbij aan IT services, IT platformen, et cetera. Niettemin zie je ook in andere sectoren groeiaandelen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Hele hoge rendementen mogelijk, maar ook hele hoge verliezen

Groeiaandelen staan bekend om hun snelle groei wat kan resulteren in hoge rendementen. Zo heb ik in mijn eigen beleggingsportefeuille ook een aantal snelgroeiende aandelen. Dit lees je terug in mijn artikel over aandelen advies waarin ik ook een jaar evaluatie van mijn aandelenportefeuille heb gedaan. Deze groeiaandelen zijn behoorlijk volatiel. Per dag kunnen die gemakkelijk 3 tot 6% stijgen of dalen. Soms zelfs met hogere percentages. Het is dan ook niet ongewoon dat je soms rendementen van 20, 40 of zelfs 100% kan realiseren binnen enkele maanden! Een voorbeeld hiervan vind je met Hyrecar, een aandeel waarin ik zelf toevallig ook een klein bedrag heb geïnvesteerd.

De grafiek zegt genoeg. Na de IPO (Initial Public Offering) in januari stond het aandeel op 2,20. En halverwege maart, 2,5 maand later, stond het aandeel boven de 6 euro. Dit is een rendement van 200% in 3 maanden. Bizar! Maar de grafiek toont ook het nadeel van groeiaandelen aan: je kan er ook heel veel geld mee verliezen als je een verkeerd instapmoment hebt.

Bij deze aandelen draait alles erom hoe snel ze groeien. Als een aandeel heel snel groeit, dan achten beleggers het acceptabel dat het bedrijf nog geen winst maakt. Maar zodra de groei afneemt (onder de 50% per jaar), dan zal het bedrijf ook snel winstgevender moeten worden. Sommige bedrijven worden vaak pas winstgevend na aantal jaar, en sommige helemaal niet. Uber is hier een voorbeeld van. Als een groeibedrijf niet winstgevend wordt, dan zal je de investering kwijt zijn doordat de koers drastisch inzakt. Rendementsverliezen van 90% zijn dan prima mogelijk.

Hoe vind ik Groeiaandelen, waar herken ik ze aan?

Groeiaandelen hebben onderscheidende karakteristieken waaraan je ze kan herkennen, namelijk:

 • Lage beurswaarde
 • Hoge omzetgroei van +50% per jaar
 • Nog niet winstgevend (negatieve Earning Per Share (EPS))
 • Een volatiele koers
 • Schaalbaar verdienmodel
 • Disruptieve innovatie

Ze zijn gemakkelijk te herkennen als je de bovenstaande karakteristieken gebruikt in de omschrijving. Een groeiaandeel kan je omschrijven als een relatief klein bedrijf dat zeer hoge jaarlijkse omzetgroei doormaakt dankzij disruptieve innovatie en een schaalbaar verdienmodel. Zij investeren fors om hun groei door te zetten. Soms is dit zelfs noodzaak doordat de enige manier om winstgevend te worden is om de absolute marktleider te worden. De winstgevendheid en groei kan je terugvinden in de jaarbalansen van het groeibedrijf.

Naast jaarbalansen zijn er nog andere manieren om groeibedrijven te vinden op de beurs. Zo kan je allereerst veel online research doen. Er zijn veel beleggers die schrijven over snelgroeiende bedrijven. En af en toe vind je er artikels over op Forbes.com of Investopedia.com. Een andere manier is door de IPO’s in de gaten te houden. Dit kan met de IPO kalender van Investing.com. Op deze kalender kan je terugzien wanneer er IPO’s zijn. Dit staat voor Initial Public Offering en houdt in dat een bedrijf voor de eerste keer naar de beurs gaat. Meestal gaat het hierom kleinere bedrijven, die bijgevolg een lage beurswaarde hebben. Kijk nog eens naar de grafiek van Hyrecar hierboven. De beurswaarde is 40 miljoen. Dit is super klein, want normaal hebben kleine beursgenoteerde bedrijven 1 – 5 miljard beurswaarde. In contrast: Apple heeft > 1000 miljard beurswaarde!

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Waarom beleggen in groeiaandelen?

Allereerst zullen we bewust moeten zijn dat beleggen in groeiaandelen heel risicovol is. Je kan al je inzet verliezen wanneer je investeert in groeibedrijven en deze niet aan de verwachtingen voldoen. Aan de andere kant is het zo dat je maar een enkele goede belegging nodig hebt om voor de rest van je leven financieel rijk te zijn. Rijk worden voor beginners is namelijk redelijk eenvoudig voor wie veel geduld heeft. Immers, bij geld investeren zal je op de lange termijn meestal de winnaar zijn, mits je goede spreiding binnen je investeringsportefeuille aanhoudt. Zo zijn de beste investeringen niet die met het meeste risico, maar juist degene met relatief stabiel rendement op de lange termijn.

Maar waarom dan beleggen in groeiaandelen als ze zo risicovol zijn? Sowieso is het verstandig om 100% van je beleggingsportefeuille te investeren in groeiaandelen. Daar kom ik zo nog op terug wanneer we het gaan hebben over tips voor beleggen in groeiaandelen. Maar de waarom in deze vraag is makkelijk te beantwoorden: met de beste groeiaandelen kan je enorme hoge rendementen halen. In principe heb je maar een enkel groeiaandeel nodig om op lange termijn (> 20 jaar) miljonair te worden. De kans daarop is natuurlijk heel klein, maar als jij investeert in de eerste jaren van de nieuwe Facebook of het nieuwe Apple dan ben je sowieso miljonair op de lange termijn.

Voor wie goed is in het analyseren van verdienmodellen en het inschatten van de toekomstige strategische positie van bedrijven, kan beleggen in groeiaandelen een zeer lucratieve investering zijn. Alles draait hierbij om de centrale vraag: wordt dit snelgroeiende bedrijf in de komende 10 tot 20 jaar de dominante marktleider van haar industrie? Als het antwoord hierop ja is, en je hebt nog gelijk ook, dan heb je de beste investering van je leven te pakken.

970x250

De beste groeiaandelen hebben disruptieve verdienmodellen

Maar hoe vind ik de beste groeiaandelen? Hoe verdien ik hoge rendementen met de beste groeiaandelen? Dat zijn inderdaad interessante vragen! Hierboven hebben we het al gehad over de karakteristieken van een groeibedrijf. Ook hebben we de meest belangrijke vraag van allemaal zojuist gesteld. De beste groeiaandelen zijn die bedrijven die op lange termijn de dominante marktspeler binnen hun industrie worden. Uiteraard heb je een heel spectrum van groeibedrijven die hiertussen vallen, maar de absolute winnaars waarmee je gegarandeerd miljonair wordt zijn de toekomstige dominante marktleiders. Maar wat is de successleutel om een dominante marktleider te worden? Met andere woorden: hoe kan ik inschatten of ik een van de beste groeiaandelen ooit op het vizier heb?

Dit is een hele complexe vraag waarvoor je gevorderde kennis van strategie en organisatiekunde nodig hebt. Zo zijn er voor bedrijven controleerbare groeifactoren, maar ook oncontroleerbare zoals de omgeving, de maatschappij en wetgeving. Niettemin is er toch een zekere kracht die alle beste groeiaandelen hebben. Let op: vanuit mijn opleiding en werkervaring binnen strategie & organisatie ga ik je nu een goede tip geven over de beste groeiaandelen. Maar het is wel een vereenvoudiging van de werkelijkheid, omdat het een hele complexe vraag is met meerdere beinvloedingsfactoren. Simpel gezegd: het volgende advies is niet altijd 100% waar.

De beste groeibedrijven hebben disruptieve innovaties of -verdienmodellen. Wat disruptieve innovatie precies inhoudt vergt een apart artikel. Wel kan ik het logisch uitleggen: een groeiaandeel met disruptieve innovatie is een bedrijf dat een totale vernieuwing toebrengt binnen een bestaande industrie. Dit bedrijf doet iets dus totaal anders dan alle andere bedrijven. Hierdoor kan het groeiaandeel zich sterk onderscheiden, en grotere (deels overlappende) markt beleveren. Vaak is dit dankzij nieuwe technologieën of verdienmodellen. Voorbeelden: Facebook, Netflix en Amazon met online boeken vs. winkels.

Tips voor beleggen in groeiaandelen

We weten nu wat groeiaandelen zijn, waaraan we ze kunnen herkennen en hoe we de beste groeiaandelen vinden. We weten ook waarom beleggen in groeiaandelen nuttig is: we kunnen er heel goed van rijk worden. Maar groeibedrijven brengen ook veel risico met zich mee. Immers, je kan ernaast zitten of de markt werkt tegen. Het gevolg is een failliet bedrijf en een lege portemonnee voor jou. 100% beleggen in de beste groeiaandelen is daarom onverstandig en onnodig risicovol. In plaats daarvan is het verstandig om maximaal 10% van je totale portefeuille te beleggen in groeiaandelen. Wees wel kritisch, ik noem 10% maar wat vind jijzelf? Er is geen duidelijke richtlijn, dit is slechts mijn advies vanuit een voorzichtig beleggingsperspectief. Het kan goed zijn dat jij nog minder risico wilt, en voor 5% gaat. Of misschien wil je meer risico nemen.

Omdat groeibedrijven heel risicovol zijn, is er een andere maatregel die we moeten nemen. En dat is namelijk met kleine bedragen investeren voor de lange termijn. Met lange termijn beleggen doel ik > 15 jaar. Zo kan je van iedere 1000 euro letterlijk tonnen maken, maar alleen als je de juiste groeibedrijven hebt. Weet dat een hoog percentage van alle bedrijven niet langer dan 10 jaar bestaat. Het omgekeerde kan dus ook: met hele hoge bedragen beleggen voor korter dan zes maanden. Maar dit is zeer risicovol en verhoogt de kans tot gokken. Dan kan je niet zo goed gaan gokken via het onbetrouwbare Plus500.

Andere tips voor beleggen in groeiaandelen zijn:

 • Beleg alleen met geld dat je nooit meer nodig hebt (beschouw het als verloren)
 • Buy & Hold: aandeel kopen en pas verkopen na > 5 of liever > 10 jaar
 • Afroomtactiek: bij stijgende koerswinsten structureel een paar procent koerswinst pakken totdat je de originele inzet terug hebt. Dit is een veiligere beleggingstactiek dan de Buy & Hold.

970x250

Reacties
Categorieën