Is Beleggen in RPA de toekomst (SaaS investeren)?
Is Beleggen in RPA de toekomst (SaaS investeren)?
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/13/2020
4 min

Is Beleggen in RPA de toekomst (SaaS investeren)?

03/13/2020
4 min

In deze korte blog wil ik met jullie een nieuwe bevinding delen die gaat over beleggen in RPA. RPA is een technologische ontwikkeling die onderdeel is van robotica en automatisering. Alhoewel het begrip al even bestaat, begint het nu pas echt los te komen. Dit heeft vooral te maken doordat nu pas de toepassingen heel concreet en effectief zijn voor bedrijven. Eerst zal ik kort en duidelijk uitleggen wat RPA inhoudt. Daarna gaan we kijken of beleggen in RPA interessant is, en hoe we precies kunnen beleggen in RPA.

Laten we snel doorgaan.

Wat is RPA (Robotic Process Automation)?

beleggen in RPA

RPA is een afkoring dat staat voor Robotic Process Automation, oftewel robotgestuurde procesautomatisering.  RPA is een toepassing binnen het bedrijfsleven waarbij software wordt ingezet voor het automatiseren van bedrijfsprocessen. In het bijzonder gaat het hier om automatisering van handmatige processen waar menselijke arbeid voor nodig is. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het verwerken van datasheets, invoeren van nieuwe contactgegevens, boekhouding, et cetera. Het is hierbij niet eens zozeer de intentie om mensen te vervangen. RPA kan ook aanvullend zijn op menselijk werk, door een stuk ontlasting van de saaie, standaard werkzaamheden. Hierdoor krijgen mensen juist meer tijd om zich te focussen op moeilijkere denkprocessen zoals creatief zijn of naar oplossingen zoeken.

Grote voordelen van RPA zijn dat er meer werk in veel minder tijd kan worden gedaan. Ook kan het 24/7 doorgaan. Software wordt nooit moe, integendeel tot de mens. Bovendien maakt software minder fouten. Onderaan de streept leidt de inzet van RPA tot kostenbesparingen, en dus hogere winstmarges voor bedrijven. Per definitie is iedere kostenbesparende activiteit interessant voor bedrijven, en al helemaal als het om automatisering gaat.

Toen ik zelf voor het eerst in aanmerking kwam met een artikel dat ging over RPA, was ik positief verrast. RPA is logisch om te implementeren voor bedrijven. Het levert kostenbesparingen op alsook meer betrouwbare en consistentere bedrijfsprocessen. Beleggen in RPA is alleen daarom al interessant. Echter, het is zeker niet de enige kans om te beleggen in groeimarkten.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Wat is de toekomstpotentie van RPA, en waarom erin beleggen?

Beleggen in RPA heeft zeker nog toekomstpotentie. De groei van Robotic Process Automation is namelijk nog niet voorbij! Volgens het onderzoeksbedrijf Research and Markets is de geschatte groei van de RPA markt tussen 2018 – 2023 zo’n 30% per jaar, met een totale marktwaarde van 2,4 miljard dollar in 2022. Beleggen in RPA heeft volgens deze cijfers beslist nog toekomstperspectief. Dit is ook te merken aan beursgenoteerde bedrijven die actief zijn binnen de markt van RPA. Zo is Blue Prism een belovend aandeel, maar is de vraag wel of het nog zo’n grote groei kan doormaken in de toekomst.

beleggen in RPA aandelen

Sinds 2016 is Blue Prism beursgenoteerd. Destijds was het een heel klein bedrijfje. Tussen de beursgang en 2018 was het totale rendement 2,200 (!) procent. Stel dat je direct bij de beursgang voor 5.000 euro 45 aandelen had gekocht, dan was dit op de piek van 2018 afgerond 116.000 euro waard. Dat is een gigantische stijging en daarmee is Blue Prism een typisch positief voorbeeld van investeren in groeiaandelen. Op moment van schrijven is Blue Prism nog steeds een relatief klein bedrijf met een marktwaarde van slechts 1 miljard. Mijns inziens is de explosieve groei van dit RPA bedrijf zeker nog niet klaar. De vraag is alleen: tot hoever zal het stijgen?

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Conclusie over beleggen in RPA

Tot op heden zijn er nog niet veel andere bedrijven zoals Blue Prism. Beleggen in RPA is dus redelijk beperkt. Dit geeft risico in de vorm van weinig spreiding. Aan de andere kant is het een interessante kans. Samengevat is beleggen in RPA relatief risicovol, maar geeft het wel potentieel zeer hoge rendementen. Blue Prism kan worden aangeschaft via online brokers.

Tot slot, voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Wettelijke verplichte disclaimer aangezien ik over beleggen schrijf: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel met je vrienden zal altijd gewaardeerd worden.

Reacties
Categorieën