Toename van beleggers stijgt flink: dit is de reden waarom
Toename van beleggers stijgt flink: dit is de reden waarom
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/09/2020
8 min

Toename van beleggers stijgt flink: dit is de reden waarom

02/09/2020
8 min

Er is een mooie ontwikkeling gaande! Zo blijkt uit een recent nieuwsbericht van NOS dat er een flinke toename van beleggers in Nederland is. Nu denk je wellicht: “Jorik, waarom ben je daar zo enthousiast over?”. Voor mij is heel leuk nieuws om te horen, want ik geloof sterk in de grote rol die beleggen speelt voor wie structureel meer inkomen genereren wilt op weg naar financiële onafhankelijkheid. Het feit dat de toename van beleggers alsmaar blijft stijgen is een teken dat meer mensen op weg naar hun eigen financiële vrijheid zijn. Echter, voor ieder persoon is de reden van het waarom anders.

Wat is jouw reden om te beleggen? Of als je nog niet aan beleggen doet, waarom is dat? Voor veel mensen is angst de primaire reden om niet te beginnen met beleggen. Immers, met beleggen kan je (een deel) van je inzet verliezen. Dat klopt ook wanneer je zonder kennis en kunde enorm risicovol gaat beleggen. Maar gelukkig wordt Nederland alsmaar slimmer, en begrijpen steeds meer mensen hoe je kan beleggen met weinig risico.

Bovenstaande beantwoord echter nog niet de vraag waarom er een flinke toename van beleggers is in Nederland. Laten we eens kijken naar de redenen hiervoor. Misschien zit jouw reden er wel bij, en als dat zo is zal ik daar nuttige tips bij geven hoe je dan het beste kan beginnen met beleggen.

Waarom Nederlanders meer gaan beleggen, en hoe je dat het beste kan doen

Hieronder gaan we het hebben over een 5-tal redenen waarom er een grote toename van beleggers in Nederland is. Bij iedere reden zal ik praktische en nuttige tips geven hoe je hier het beste op kan inspelen. Nu kan het zijn dat jouw reden tot beleggen er niet bij staat. Als dit zo is, laat dit dan weten in een reactie hieronder zodat we elkaar en anderen kunnen helpen.

Ook ben ik heel benieuwd waarom jij nog niet bent begonnen met beleggen (als dat zo is). Waarom ben je nog niet begonnen? Wat houd je tegen? Laat het hieronder in een reactie weten, want wie weet kunnen we elkaar helpen. Op zijn minst kunnen we van elkaar leren!

1. Beleggen wordt meer toegankelijk

De eerste reden waarom er een grote toename van beleggers is, is omdat het steeds meer toegankelijk wordt. Als je vroeger een beleggingsrekening wilde openen, moest je met paspoort en al naar de bank toe. Tegenwoordig zijn er echter vele mobiele apps en online beleggingsplatformen waarbij je binnen een uur al kan starten met beleggen. Met name de mobiele apps proberen het beleggen zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Neem nu Peaks als voorbeeld. Via deze app kan je beleggen met je wisselgeld. Als je dan een koffie koopt voor 2,50 euro, dan wordt het bedrag automatisch naar boven afgerond. In dit geval belegd de app 50 eurocent voor je. Dit is wel heel eenvoudig. Een ander voorbeeld hiervan is de slimme mobiele bank van Bunq. Hierbij wordt na iedere bestelling het bedrag eveneens naar boven afgerond. Het verschil wordt automatisch overgemaakt naar je spaarrekening, zodat je wat extra spaargeld kan opbouwen. Super handig! Zo heeft Bunq meer van dit soort handige features die ons tijd besparen. Meer daarover lees je in deze review over Bunq.

Naast mobiele apps doen ook online beleggingsplatformen flink hun best om de toename van beleggers te stimuleren. Logisch, want een online beleggingsplatform is vele male goedkoper dan de traditionele bank. Vaak tot wel 95% goedkoper! Een bekend voorbeeld hiervan is de Nederlandse online broker DEGIRO.

Tot slot, ook traditionele banken stappen steeds meer over naar beleggingsrekeningen. Zij zijn echter nog wel aanzienlijk duurder dan mobiele apps en online brokers.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
  • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
  • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

2. Toename van beleggers doordat het eenvoudiger wordt

toename van beleggers Nederland

Een tweede reden voor de flinke toename van beleggers is dat het super eenvoudig wordt. Het is nu in feite mogelijk om op automatische piloot te investeren. Daarmee wordt het een echte bron van passief inkomen. Je hoeft niet eens kennis van zaken te hebben. Zo kan je beleggen uitbesteden, maar je kan eenvoudig zelf starten met beleggen.

Een heel goed voorbeeld hiervan is beleggen in vastgoedfondsen. Iedere particuliere belegger kan genieten van rendement uit vastgoed, zonder hier zelf kennis en kunde voor te hebben! Bij een vastgoedfonds wordt jouw geld namelijk opgenomen in het totale fonds en verspreid over de vele vastgoedobjecten binnen dat fonds. Ook zijn er al fondsen waarbij je zelf kan kiezen in welke vastgoedpanden je wilt investeren. Een mooi voorbeeld hiervan is Exporo. Op dit platform kan je al starten met een minimale inleg vanaf 1.000 euro. Dit maakt het de ideale keuze bij vastgoed beleggen voor beginners. Maar nog beter: je hoeft slechts eenmalig een investering te doen, en je ontvangt automatisch ieder half jaar of kwartaal rendement.

Automatische beleggingen zoals hierboven, waar je eigenlijk nul omkijken naar hebt noch kennis voor nodig hebt, zijn een perfecte manier voor rijk worden in loondienst. Immers, je kan zelf gewoon werken, eten of slapen, terwijl de belegging inkomsten genereerd.

Wat zijn jouw ervaringen met automatisch beleggen of laten beleggen?

3. Meer mensen gaan beleggen omdat ze minder angst ervoor hebben

De feiten spreken voor zich. Kijk naar de grote aandelenmarkten: de koersen blijven alsmaar stijgen. Dit is een gevolg van kapitalisme, waarbij bedrijven alsmaar blijven groeien. En zolang de wereldbevolking blijft stijgen, zullen ook economieën alsmaar blijven groeien. Ja, eens in de ongeveer 8 jaar komt er een flinke economische dip. In dit geval zullen de koersen zo’n 40 tot misschien wel 60% dalen. Maar wanneer je gaat beleggen met geld dat je kan missen, dan kan je de belegging laten staan totdat de koersen weer stijgen.

Neem nu als voorbeeld de S&P 500. Dit is een van de grote drie Amerikaanse beurzen. In de grafiek is een duidelijke dip te zien bij de economische crisis van 2009. Maar anno 2020 staan de koersen flink hoger in vergelijking tot de piek voor de crisis van 2009. Daarom is een van de beste aandelen tips om zoveel mogelijk lange termijn beleggingen te doen. Laat tijd in jouw voordeel werken!

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

toename van beleggers Nederland

4. Toename van beleggers in Nederland door de alsmaar dalende spaarrente

Een grote kracht achter de toename van beleggers is de alsmaar dalende spaarrente. In de jaren ’80 en ’90 had je nog behoorlijk hoge spaarrentes. Hedendaags is dat echter wel anders. Wie nu haar geld op de bank laat staan, wordt in feite armer. De reden hiervoor is de inflatie, waardoor je geld minder waard wordt. Zo berekende Businessinsider.nl dat wanneer je 100.000 euro voor 18 jaar lang op een bankrekening laat staan, dit geld dankzij inflatie en belasting uiteindelijk nog maar 52.000 euro waard is.

Dit staat in schril contrast met beleggen. Zonder al te veel risico te lopen, kan je zo’n 4 tot 8% rendement krijgen. Wil je bijvoorbeeld veilig zelf beleggen voor pensioen? Dan zijn er manieren om dit te doen waarbij je tegen acceptabel risico alsnog zo’n 3 – 5% rendement kan ontvangen. Maar ook als je niet wilt beleggen, is er altijd nog een betere keuze dan het geld simpelweg op je bankrekening te laten staan. Als je geen risico wilt lopen, kan je beter kiezen voor spaardeposito. Op een spaardeposito krijg je een veel hogere rente dan bij de traditionele bank. Dit moet je echter wel zien als schade beperken, want ook bij een hoge spaardeposito zal de inflatie een boosdoener zijn. De hoogste rente die je kan krijgen is afhankelijk van wie je kiest. Zo kan je via deze link de beste spaardeposito’s met elkaar vergelijken.

5. Nederlanders gaan meer beleggen omdat ze minder hard willen werken. In plaats daarvan laten ze geld voor hen werken

toename van beleggers Nederland

De realiteit is dat iedereen, jong of oud, arm of rijk, de vruchten kan plukken van beleggen. Rijk worden met beleggen is gemakkelijker dan je zou denken. Je moet enkel wel weten hoe, en je hebt tijd nodig. Want, bij beleggen is tijd je grootste vriend. Hoe langer je de tijd hebt, hoe meer je gebruik kan maken van samengestelde interest. Samengestelde interest is een van de principes bij rendement. Het betekent dat je rendement op rendement laat groeien, waardoor het in der tijd exponentieel toeneemt. Meer weten over hoe rendement precies werkt? Lees dan dit artikel met tips over rendement.

Het mooie hieraan is dat Nederlanders minder hoeven te werken. Dankzij de toename van beleggers zullen meer mensen de voordelen gaan ervaren. Beleggen is een essentieel onderdeel van de weg naar financiële onafhankelijkheid bereiken. Het geeft je veel meer vrijheid. Niet alleen vrijheid doordat je minder hoeft te werken, maar ook vrijheid doordat je meer kan doen. Je hebt meer geld om te besteden aan leuke activiteiten zoals een dagje weg of een mooie vakantie. Bovendien geeft het je ook vrijheid in gedachten. Wie slimme beleggingen doet, zal niet langer financiële stress ervaren.

Heb jij wel eens te maken met financiële stress? En zo ja, hoe ervaar je dit en hoe ga je ermee om?

Zelf werk ik al enkele jaren aan het bereiken van financiële vrijheid door meer geld te verdienen en mijn inkomsten te verlagen. Wil jij dat ook? Volg mij dan via Sociale Media en/of de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van mijn laatste kennisartikels over hoe je dit doet. En hopelijk kunnen we samen de reis maken!

Reacties
Categorieën