Effectief Geld Sparen voor Financiële Vrijheid: Stappenplan & Tips
Effectief Geld Sparen voor Financiële Vrijheid: Stappenplan & Tips
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
03/28/2020
12 min

Effectief Geld Sparen voor Financiële Vrijheid: Stappenplan & Tips

03/28/2020
12 min

Hi, mijn naam is Jorik Vermeulen. Al jaren verdiep ik mijzelf in en schrijf ik over het bereiken van financiële vrijheid. Wil je weten wat dit voor jou kan betekenen? Beeld jezelf eens in hoe jouw leven zal zijn wanneer je maandelijks meer dan genoeg geld binnenkrijgt om van te leven, zonder dat je hiervoor hoeft te werken. Klinkt wellicht te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. En nee, geen zorgen; ik maak geen kansloze beloftes en probeer niks te verkopen. Het enige wat ik doe is het delen van mijn kennis over geldzaken, gratis en voor niks. Als het aankomt op financiële vrijheid bereiken is effectief geld sparen hier een cruciaal onderdeel van.

Dit kennisartikel gaat over effectief geld sparen. Dit gaan we doen middels de 80/20-regel, en een stappenplan bestaande uit 6 stappen voor effectief meer geld sparen. Het uiteindelijke doel hierbij is een zeer comfortabel leven waarbij je nooit meer zorgen hoeft te maken over geld. Kortom, een leven met meer vrije tijd, meer voldoening en zonder financiële stress. Ik hoop dat jij dit gaat bereiken dankzij onderstaand stappenplan. Ook kan je andere artikels op dit kennisplatform lezen ter verdieping, en/of mij volgen via de nieuwsbrief en Social Media.

Laten we doorgaan.

Inhoudsopgave:

Korte uitleg over de 80/20-regel
Toepassing van de 80/20-regel op effectief geld sparen
Stappenplan effectief sparen met behulp van de 80/20-regel
Stap 1: betrek je partner en familie in je plan
Stap 2 bij effectief geld sparen: uitgaven en inkomsten inzichtelijk maken
Stap 3 bij effectief geld sparen: 80/20-regel toepassen op geld besparen
Stap 4 bij effectief geld sparen: meer geld verdienen
Stap 5: spaargeld voor je laten werken
Stap 6 bij effectief geld sparen: herhaal het 80/20-principe en geniet!

Korte uitleg over de 80/20-regel

De 80/20-regel komt voort uit het Pareto-principe. Pareto is de achternaam van een of andere econoom die ontdekte dat in veel gevallen 80% van het resultaat kan worden verklaart door 20% van de oorzaken. Een typisch voorbeeld hiervan destijds was dat 80% van het nationaal inkomen in bezit is van 20% van de bevolking. Hedendaags is die verhouding overigens meer extreem geworden. Een andere toepassing van de 80/20-regel vind je terug in het bedrijfsleven. Als een bedrijf efficiënter wilt werken starten zij een verbeteringstraject (continious improvement). Een standaard oefening is om te beginnen met een analyse naar alle gevallen van niet-efficiënt werken. Zoals bijvoorbeeld in een fabriek, waarbij ze kijken naar het aantal gevallen van stilstand van een productielijn. Vrijwel altijd komt uit de analyse naar voren dat 80% van de gevallen van stilstand worden verklaart door 20% van de oorzaken.

In het kader van effectiviteit is het daarom logisch dat men zich richt op het oplossen van die 20% oorzaken die 80% van de ellende veroorzaakt. Naast het bedrijfsleven is de 80/20-regel ook zeer geschikt voor personen die willen verbeteren in effectief werken. Een simpel voorbeeld hiervan is door je op 20% van je werktaken te focussen die 80% van het resultaat opleveren (bijvoorbeeld de 20% grote klanten). Meer hierover lees je in dit artikel voor persoonlijke ontwikkeling in effectief werken.

Nu voel je het al aankomen: de 80/20-regel kunnen we ook toepassen zodat we effectief geld sparen.

Toepassing van de 80/20-regel op effectief geld sparen

Toepassing van het Pareto-principe op effectief geld sparen betekent dat wij ons gaan richten op de 20% oorzaken die leiden tot 80% van ons inkomen. Kijkende naar geld sparen, bestaat dit uit twee componenten. Zo hebben we geld besparen, en we hebben geld verdienen. Immers, je spaargeld zal toenemen als je of meer geld bespaart ofwel een hoger inkomen realiseert. Dit is een fundamentele regel voor wie structureel meer inkomen genereren wilt.

In het stappenplan van hieronder gaan we de 80/20-regel toepassen op zowel geld besparen als meer geld verdienen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Stappenplan effectief sparen met behulp van de 80/20-regel

geld sparen stappenplan

Hieronder hebben we 6 stappen die we kunnen doorlopen bij effectief geld sparen. Iedere stap is belangrijk, waarbij in het bijzonder stap 3, 4 en 5 cruciaal zijn. In mijn persoonlijk leven pas ik ook doorgaans deze zes stappen toe. Dit doe ik om financiële onafhankelijkheid te bereiken. De basis hierbij is om je uitgaven laag te houden. Dit is mindset en dit is gedrag, niks meer dan dat. Als je de basis onder controle hebt, wordt het tijd om je volledig te focussen op het verhogen van je inkomen. Het verhogen van je inkomen bestaat uit twee componenten: meer geld verdienen, en geld investeren. Met name het investeren van geld is heel belangrijk, omdat dit de beste manier is om rijk te worden en maandelijks passief inkomen te realiseren. Ik zeg niet dat het makkelijk is, en het is zeker geen korte reis. Maar het is absoluut een realistische, haalbare doch lange en leerzame reis!

Stap 1: betrek je partner en familie in je plan

Dit artikel is een stappenplan wat breder is dan alleen maar effectief geld sparen. Dit stappenplan is een blueprint voor het bereiken van ware financiële onafhankelijkheid. Maar ik ga je direct uit de illusie halen. Dit stappenplan is namelijk een lange termijn traject waarbij je in het bijzonder de eerste jaren een prijs zou moeten betalen. Dit is de prijs van uiterste motivatie en toewijding om met letterlijk bloed, zweet en tranen je doelen te bereiken. Het is de prijs van zeer hard werken om je doelen te bereiken. En als je dit lukt, is de beloning van financiële vrijheid enorm groot. In deze staat hoef je nooit meer zorgen te maken over geld. Je zou in principe niet eens meer te hoeven werken. Dit is geheel aan jou. Jij bepaalt wat je doet, zonder enige limitatie van moeten.

Uiteraard kan je dit stappenplan tot effectief geld sparen ook minder “rigoureus” uitvoeren. Dan doe je er gewoon wat langer over, wat ook prima kan zijn voor jou. Hoe dan ook, in beide gevallen zal je wel wat emotionele steun kunnen gebruiken van je partner en/of familie. Dit is belangrijk, zeker wanneer je een partner hebt. Want een eenzame weg bewandelen is veel zwaarder dan wanneer je dit samen doet. Betrek daarom je partner en/of familie in je plan. Leg hierbij vooral de focus op het waarom. Waarom wil je graag meer geld sparen? Wat is je doel dat je wilt bereiken voor jullie beide? Neem hem of haar mee in je doel, en help je partner begrijpen waarom je dit wilt doen en hoe hij of zij hierbij kan helpen. De onderstaande stappen kan je alleen uitvoeren, maar dit samen doen is makkelijker en vooral nog leuker.
goedkoop-aandelen-beleggen

Stap 2 bij effectief geld sparen: uitgaven en inkomsten inzichtelijk maken

De eerste stap bij effectief geld sparen is om jezelf bewust te maken van je inkomsten en uitgaven. Stiekem hoop ik dat je al heel goed weet wat momenteel je maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn. Zo niet, dan is dit de eerste stap. Begin met inzichtelijk te maken hoeveel je per maand uitgeeft, en ook hoeveel je per maand verdient. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld eenmalige kosten die je eens per jaar maakt. Denk aan een sportlidmaatschap op de voetbal, een mooie vakantie, het kopen van kerstcadeaus, et cetera. Deze kosten dien je ook op te nemen in het overzicht van je maandelijkse uitgaven. Dit is vrij simpel: als je 2.000 euro kwijt bent voor vakantie, deel je dit bedrag door twaalf maanden. Herhaal dezelfde oefening voor je inkomen (denk aan vakantiegeld en eventueel een bonus).

Het belangrijkste aan het inzichtelijk maken van je maandelijkse balans is dat je goed kan zien wat de grootste uitgaven zijn. Het toepassen van de 80/20-regel betekent dat wij ons gaan richten op de 20% van de grootste maandelijkse uitgaven. Dit is stap 3.

Stap 3 bij effectief geld sparen: 80/20-regel toepassen op geld besparen

Effectief geld sparen tips

Nu je inzichtelijk hebt gemaakt wat jouw grootste uitgaven zijn, kan je effectief geld sparen door te bezuinigen op de 20% grootste kostenposten. Vaak zijn de grootste kostenposten hypotheek, auto, verzekeringen en uitstapjes. En hoe is dat bij jou? Wat zijn jouw grootste maandelijkse kosten waarop je kan bezuinigen? Als je exact wilt weten hoe je snel en eenvoudig kan besparen op je maandelijkse uitgaven, lees dan dit uitgebreide artikel over geld besparen.

In bovenstaand artikel lees je hoe je de eerste stap naar financiële vrijheid kan bereiken door effectief geld sparen. Het doel hierbij is om zo’n 250 tot 500 euro extra geld te sparen per maand. Dit zien we terug in bovenstaande afbeelding, waarbij ik het traject naar financiële vrijheid heb geïllustreerd. Helaas kan geld besparen maar tot een bepaald limiet. Immers, je kan niet oneindig blijven besparen op je uitgaven. Als je dit probeert te doen, blijft er niks meer over van je sociale leven (geen huis meer, geen uitstapjes, et cetera). En dat is nu juist niet ons doel! Het doel is om juist een leuker leven te krijgen met meer voldoening. Hierbij is het sociale aspect essentieel 😉.

Omdat je met geld besparen maar zo’n 250 tot 500 euro per maand extra spaargeld kan realiseren, is het nodig om ons daarna volledig te richten op onze inkomsten. Zodra je klaar bent met stap 3, het effectief geld besparen door te bezuinigen op de 20% grootste uitgaven, kan je beginnen met stap 4.

Stap 4 bij effectief geld sparen: meer geld verdienen

geld sparen tips

Het moment van geld besparen (stap 3) is redelijk korte termijn. Het is eenvoudig om snel over te stappen naar een goedkopere verzekering. Of nog beter is het om die dure auto te verkopen. Bij stap 4 gaan we ons richten op meer geld verdienen. In deze stap houden we onze uitgaven (na bezuiniging) gelijk, en gaan we dus meer verdienen. Zie bovenstaande afbeelding, de kloof tussen uitgaven en inkomsten word groter wat betekent dat je maandelijks meer gaat sparen.

Alhoewel het verhogen van je maandelijkse inkomsten een meer langere termijn tactiek is, kan je ook op korte termijn al serieus meer geld verdienen. Zo’n 250 tot 1000 euro extra inkomsten per maand moet binnen een jaar te realiseren zijn. Denk hierbij aan het grofweg vragen van een promotie als je er volledig achterstaat dat je dit daadwerkelijk verdient. Wie om 20% promotie vraagt krijgt er mogelijk 5 – 10% bij. Maar wie niet om promotie vraagt krijgt er sowieso niks bij. Een andere manier om op korte termijn meer geld te verdienen is door meer (over)uren te draaien of een side hustle te starten. Tja, niemand heeft gezegd dat de weg naar financiële onafhankelijkheid makkelijk was. Juist in de eerste jaren zal je moeten investeren. Dit doe je met bloed, zweet en tranen. Maar de beloning is het meer dan waard ! (Nooit meer hoeven te werken bijvoorbeeld).

Om het maximale uit deze stap te halen, mag je het kennisartikel over hoe extra geld verdienen niet missen. Daarin lees je de beste ideeën tot meer geld verdienen zodat je effectief geld sparen kan.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

Stap 5: spaargeld voor je laten werken

plan voor geld sparen

Rijk worden door sparen is niet mogelijk zonder te investeren. Dit is de keiharde realiteit, en de feiten spreken voor zich. Stel dat je 1.000 euro per maand kan sparen. Na 10 jaar sparen heb je 120.000 euro, en na 20 jaar is dit 240.000 euro. Hier gaat nog een correctie vanaf door de inflatie, waardoor je op zo’n 200.000 euro netto uitkomt. Als je in dit geval 200.000 euro gaat investeren tegen 10% rendement, ontvang je jaarlijks circa 13.200 euro (na 33% belasting). Dit is slechts een kleine 1.000 euro extra per maand aan spaargeld.

Een veel betere manier om echt rijk te worden en dus zeer effectief geld sparen, is door het opbouwen van passief inkomen. De beste manier om dit te doen is door middel van investeren. Immers, je laat het spaargeld voor je werken om vermogen op te bouwen. In het bovenstaande voorbeeld zouden we na 20 jaar sparen zo’n 200.000 euro hebben. Maar als we vanaf begin af aan de 1.000 euro aan spaargeld investeren, krijgen we een heel ander verhaal.

Door iedere maand 1.000 euro te investeren tegen 10% rendement, hebben we na 20 jaar een netto vermogen van 680.000 euro. Met inflatie eraf zal dit zo’n 600.000 euro zijn (grove schatting). Als we vanaf dit moment besluiten om de 10% rendement te laten uitkeren, ontvangen we ieder jaar 40.000 euro aan rendement (na 33% belasting). Oftewel, zo’n 3.300 euro extra spaargeld per maand.

Hoe je moet beleggen om het bovenstaande te kunnen realiseren leer je in de uitgebreide tutorial over rijk worden met beleggen. Een ander zeer interessant artikel is geld beleggen zonder risico.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Stap 6 bij effectief geld sparen: herhaal het 80/20-principe en geniet!

Als je stap 6 op de lange termijn hebt bereikt, dan ben je zeer succesvol in het effectief geld sparen. Op dit punt spaar je namelijk zoveel, dat je kan leven op de inkomsten uit je beleggingen. Dit is de ware essentie van financiële onafhankelijkheid bereiken. Deze vrijheid geeft je de mogelijkheid om je leven in te richten zoals jij dat wilt. Niemand anders behalve jij bepaalt wat je doet.

Om de finishing touch te geven kan je nog eenmaal de 80/20-regel toepassen op het besparen van geld. Je kan nog eenmaal kritisch kijken naar je maandelijkse uitgaven, en jezelf afvragen of je dat allemaal wel echt nodig hebt. Hoeveel waarde voegen die materiële bezittingen nu toe? Dit is overigens helemaal aan jezelf. Jij bepaalt wat je doet. Toch geef ik je de tip mee dat in tijden van grote welvaart, men ook heel breed gaat leven. Als je geen geldzorgen meer hebt, ga je ook meer geld uitgeven. Dat is de waarheid. Alleen de vraag is maar of dat allemaal nu wel echt nodig is. Waarom geef je dat geld uit? Wat voegt het toe?

Zo zou je ervoor kunnen kiezen om je maandelijkse uitgaven alsnog laag te houden. Op deze manier kan je enorme welvaart opbouwen, en ben je binnen een extra vijf jaar miljonair. Als je dan 10% rendement op een miljoen krijgt, heb je jaarlijks zo’n 60.000 euro extra vermogen. Hoe mooi zou het zijn als je dit geld deels kan gebruiken voor goede doelen? Denk eens aan geldpotjes opbouwen voor je familie en vrienden die het nodig hebben. Of geld doneren aan vrijwilligers die zich inzetten tot een betere wereld.

Deze ultieme vrijheid zal je enorme voldoening geven. Een waar resultaat van echte financiële vrijheid.

Effectief geld sparen tips

Een paar laatste woorden

Top dat je dit gehele artikel over effectief geld sparen hebt gelezen! Ik hoop dat je er veel van hebt kunnen leren. Voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Ook ben ik zeer benieuwd naar jouw ervaringen op het gebied van geld sparen, verdienen en investeren. Deel je jouw mening en ervaringen met ons via onderstaande reactie?

Reacties
Categorieën