Hoeveel van je Inkomen Sparen voor Pensioen? Tips & Uitleg
Hoeveel van je Inkomen Sparen voor Pensioen? Tips & Uitleg
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
01/01/2021
11 min

Hoeveel van je Inkomen Sparen voor Pensioen? Tips & Uitleg

01/01/2021
11 min

Beste Happy Investor, wil je weten hoeveel van je inkomen sparen voor pensioen? Veel Nederlanders vragen zichzelf dit af. Want ja, wie wilt er niet zorgeloos genieten van een (vervroegd) pensioen. Na het lezen van dit artikel heb jij het antwoord op hoeveel van je inkomen sparen voor pensioen. Maar nog veel belangrijker: ik leer je ook hoe je veel sneller en makkelijker een rijk pensioen kan behalen, en zelfs ook hoe je met vervroegd pensioen zou kunnen gaan. Dit is mijn belofte aan jou, hieronder lees je hoe.

Het enige wat ik van jou vraag, is om het gehele artikel aandachtig te lezen. Alleen dan krijg je de juiste Mindset mee die zal leiden tot een meer succesvol en gelukkiger leven, met een fijn pensioen 😉.

Inhoudsopgave:

Wat is jouw Mindset over je eigen pensioen?
Waarom geef je geld uit? Over de illusie van gelukkig worden dankzij materialisme
Hoeveel van je inkomen sparen voor pensioen zonder investeren?
Hoeveel van je inkomen sparen voor pensioen met investeren?
Over mijn inkomen hoeveel ik nu verdien op 29 jaar en over mijn beleggingen

Wat is jouw Mindset over je eigen pensioen?

hoeveel-inkomen-sparen-pensioen

In dit artikel beantwoord ik jouw vraag over hoeveel van je inkomen sparen voor pensioen. Voordat we het hier over gaan hebben, wil ik je meenemen in een bepaalde gedachte. Immers, je hebt nu waarschijnlijk een bepaalde gedachte over het sparen van je inkomen voor pensioen. Wil je berekenen hoeveel je bij moet sparen voor een comfortabel pensioen op je 67ste? Of wil je misschien weten hoeveel inkomen te sparen voor vervroegd pensioen? Voor eerder stoppen met werken?

Ik wil je eerst uitdagen om voor jezelf concreet te maken wat je wilt weten over het bereiken van je pensioen. Waarom wil je met pensioen? Wat ga je dan doen? Op welke leeftijd? En met wie wil je zijn? En de belangrijkste in dit kader: hoeveel inkomen wil je hebben tijdens je pensioen? Maak dit beeld zo concreet mogelijk voor jezelf. Schrijf het op, maak er een doel van, en bepaal hoeveel geld je wilt hebben voor je pensioen op een bepaalde leeftijd.

Er is geen slecht antwoord, er is alleen jouw antwoord. En dat is het goede antwoord voor jou. Daarbij zou ik je willen vragen om groot te denken. Zorg niet dat je gedachten, jouw Mindset, een beperking wordt. Laat je Mindset voor je werken, door groter en concreter te denken. Streef naar een vervroegd pensioen, en bereken hoeveel geld je hiervoor moet hebben.

Heb je een bepaald maandbedrag in gedachte? Mooi, schrijf dit nu op. Dit bedrag hebben we zo direct nodig om te berekenen hoeveel inkomen te sparen voor je pensioen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Waarom geef je geld uit? Over de illusie van gelukkig worden dankzij materialisme

Nu je weet hoeveel geld je nodig hebt voor je (vervroegd) pensioen, is de volgende stap het spaarbedrag. Het is in feite heel simpel: hoe minder geld je uitgeeft, hoe meer inkomen je kan sparen voor je pensioen. De eerste stap is daarom geld besparen. Nu zie ik op social media vele beginnende financiële adviseurs praten over tips tot geld besparen. Ze hebben het dan over kleine bedragen op bijvoorbeeld je energierekening of je boodschappen. Maar dat is echt onzin. Toen ik op mijn 23ste begon met mijn reis naar financiële onafhankelijkheid, dacht ik in eerste instantie ook zo. Ik leerde echter al snel dat dit een kansloze missie is. Wat je veel beter kan doen is het vermijden van grote uitgaven van duizenden tot tienduizenden euro’s, en je vooral richten op structureel meer inkomen verdienen.

Streef niet naar een paar tientjes per maand besparen. Dat is een beperkende gedachte. Streef in plaats daarvan naar het vermijden van grote kosten die tot de tienduizenden euro’s oplopen.

Toegegeven, dit is niet zo makkelijk. Het gaat hier namelijk om de Mindset van tevreden zijn met hetgeen je hebt op het gebied van materialisme. Dit betekent het hebben van spullen, zoals een groot huis en een dure auto. Deze zaken zijn berust op jouw persoonlijke waarden, zoals status, aanzien, succesvol willen zijn en uitstralen. Dit is een emotionele motivatie die uit diep van binnen komt. Het is lastig om hier tegen in te gaan. Maar als het je lukt, kan je gemakkelijk tot tienduizenden euro’s besparen. En dat terwijl je wel gewoon af en toe eens wat lekkers voor jezelf kan kopen, of gezellig uit eten gaan. Daar zit immers niet de kosten in, en het helpt je om te genieten van de kleine dingen.

Hij is rijk die weinig wilt

De maatschappij is erop berust om jou te beïnvloeden tot consumentisme. Met andere woorden, slimme ondernemers en marketeers willen dat jij meer spullen koopt. Dit is hoe bedrijven meer winstgevend worden. Nu ben ik totaal niet tegen het kapitalisme. Sterker nog, ik ben er een voorstander van en maak er dan ook zelf gebruik van. Maar toch heb ik wel een sterk kritiek tegen deze vorm van maatschappij, en dat is dat niet iedereen er even gelukkig door wordt.

Hij is rijk die weinig wilt

In de quote van hierboven ligt het antwoord. Dit is het antwoord voor zowel een gelukkiger leven als aanzienlijk sneller meer inkomen sparen voor pensioen. Als je tevreden en dankbaar bent met hetgeen je hebt, dan hoef je niks meer te kopen. Je kan genieten van de kleine dingen, terwijl je grote kosten bespaart.

Stel dat jij geen dure auto wilt. In plaats van 40.000 euro te spenderen, koop je een auto voor 5.000 euro. Hiermee bespaar je 35.000 euro. Dit is iets waar de Jan Modaal zo’n 3 – 5 jaar voor moet sparen. En dat kan je dus snel en eenvoudig besparen, puur omwille dat je het niet nodig hebt. Deze gedachte is de Geld Mindset die leidt tot een (financieel) rijker en gelukkiger leven.

Stel dat je door minder te kopen zo’n vijf- tot tienduizend euro extra kan sparen voor je pensioen. Hoeveel van je inkomen moet je dan nog sparen voor je pensioen?

Hieronder leg ik je uit hoe je sneller en makkelijker je inkomen kan sparen voor je pensioen. De essentie zit hierbij niet in het sparen, maar juist in het creëren van meer inkomen. Want hoe meer inkomen je hebt, hoe meer je kan sparen voor je pensioen.

Hoeveel van je inkomen sparen voor pensioen zonder investeren?

hoeveel-geld-sparen-voor-pensioen

Zonder kennis van jouw persoonlijke financiële situatie is het voor mij lastig om deze vraag voor jou te beantwoorden. Dat geeft niet, omdat de essentie van dit artikel eigenlijk helemaal niet ligt op de vraag “hoeveel van je inkomen sparen voor pensioen”. De essentie van dit artikel is namelijk dat je niet moet denken aan sparen voor je pensioen, maar aan investeren voor je pensioen. Ik zal je uitleggen hoe dit werkt.

In dit voorbeeld gaan we uit van Jan Modaal. In Nederland is het gemiddeld bruto inkomen circa 36.000 euro per jaar. Wanneer je met pensioen bent, heb je uiteraard minder inkomen nodig. Laten we ervan uitgaan dat je nog maar 70% van het gemiddelde bruto inkomen nodig hebt om zorgeloos van je pensioen te kunnen genieten. Dit komt afgerond neer op 25.000 euro per jaar, en dus circa 2.100 euro per maand. Maar dit is wel voor 1 persoon. Voor 2 personen heb je uiteraard meer nodig. Laten we voor het gemak inschatten dat dit zo’n 37.500 euro per jaar is (+50%). Dat is circa 3.100 euro per maand.

Je begrijpt dat bovenstaande puur is gebaseerd op een gemiddeld huishouden. Jou kan dit behoorlijk afwijken (als je bijvoorbeeld nog steeds hoge vaste lasten). Maar goed, we moeten ergens van uitgaan. Bovendien komt er nog inflatie bij. Je geld wordt immers steeds minder waard. Voor het gemak neem ik daarom aan dat je maandelijks bruto 3.500 euro nodig hebt om een bescheiden doch zorgeloos pensioen te leven. Hierbij krijg is het maandelijkse netto AOW-bedrag momenteel 663,53 euro per persoon.

In dit geval heb je dus nodig: 3.500 – (663,53 x 2) = 2.173 euro per maand. Of 26.000 euro netto per jaar.

vastgoed beleggen met weinig geld

Hoe kom je aan 26.000 euro netto per jaar binnen 30 jaar?

Als je nog zo’n 26.000 euro netto per jaar nodig hebt voor je pensioen, zal je nog behoorlijk wat inkomen moeten sparen. Er zijn twee manieren om hiernaar te kijken. Zo kunnen we aannemen dat je nog twintig jaar van je pensioen gaat genieten. Anderzijds kunnen we aannemen dat we veel langer gaan genieten van ons pensioen. In dit laatste geval zal je meer geld moeten hebben.

Stel dat je nog twintig jaar van je pensioen kan genieten, waarbij je gemiddeld 26.000 euro netto per jaar nodig hebt. De rest wordt aangevuld door de AOW. In dit geval heb je 520.000 euro nodig. Dit betekent dat je vanaf nu ieder jaar 17,300 euro moet sparen (over 30 jaar). Dat is circa 1440 euro per maand.

Een andere benadering is om je pensioengeld te investeren, en te leven van het rendement. Zo zou je bij een jaarlijks rendement van 6% slechts 450.000 euro nodig hebben. In dit geval sparen we gedurende 30 jaar, ieder jaar 15.000 euro van ons inkomen. Oftewel, 1250 euro per maand. En als we dan ons pensioengerechtigde leeftijd hebben gehaald, ga je het totaalbedrag van 450.000 euro investeren tegen 6% rendement. Op deze wijze ontvang je ieder jaar 27.000 euro (voor belasting).

In bovenstaande voorbeeld is geen rekening gehouden met het pensioen dat je opbouwt via je werkgever. Aangezien dat erbij komt, wordt alles alleen maar makkelijker.

Maar de essentie van mijn verhaal, is dat je dankzij geld investeren het jezelf makkelijker kan maken. Geld investeren is de truc, waardoor je aanzienlijk minder inkomen hoeft te sparen voor je pensioen.

goedkoop-aandelen-beleggen

Hoeveel van je inkomen sparen voor pensioen met investeren?

Dit is de meest interessante vraag van dit artikel: hoeveel van je inkomen sparen voor pensioen met investeren? Niet iedereen kan maandelijks zo’n 1000 – 1500 euro inkomen sparen voor pensioen. Maar dat hoeft ook niet. In plaats van hard werken, moet je slim werken. En dat doe je door geld voor je laten werken. Ga niet iedere maand jezelf kapot werken en maximaal inkomen sparen voor pensioen. Dat is een valkuil waarbij je vergeet te leven. In plaats daarvan is het veel leuker en effectiever om je te richten op het verhogen van je inkomen. Hoe meer inkomen je hebt, hoe meer je kan sparen voor je pensioen EN geld kan uitgeven voor plezier, comfort en meer vrijheid.

In een van mijn beste artikels genaamd hoeveel maandelijks beleggen, leer ik je hoe je kan rijk worden met beleggen. Je hoeft daarbij niet eens veel risico te nemen. Wat je wel nodig hebt is geduld en discipline om lange termijn te beleggen. Mocht je dit lukken, zal dit je leven veranderen. Hieronder een voorbeeld.

In het voorbeeld van hierboven zouden we iedere maand 1250 euro inkomen moeten sparen voor een pensioen van 26.000 euro per jaar, aangevuld met AOW. Dat is een totaalbedrag van 450.000 euro dat je belegd in ruil voor 6% jaarlijks rendement.

Als jij vandaag de dag start met investeren voor de komende dertig jaar, hoef je aanzienlijk minder inkomen te sparen voor pensioen. Zie de rekensom van hieronder ter bewijs:

  • Bij niet investeren moet je 1250 euro per maand sparen
  • Bij investeren met 6% rendement moet je 575 euro per maand sparen
  • Met 10% rendement moet je 250 euro per maand sparen
  • En bij investeren met 14% rendement hoef je slechts 115 euro per maand te sparen

Let op: inflatie is niet meegerekend! Meer weten over hoe dit werkt? Lees hier alles over sparen of beleggen.

hoe-inkomen-sparen-voor-pensioen

inkomen-sparen-voor-pensioen-tips

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

Over mijn inkomen hoeveel ik nu verdien op 29 jaar en over mijn beleggingen

Toen ik vanaf mijn 23ste begon met investeren had ik nog weinig kennis en ervaring. Met slechts 10.000 euro startkapitaal begon ik aan een reis. Inmiddels zes jaar later heb ik enorm veel kennis en ervaring op gedaan door mij zeer intensief te verdiepen in beleggen. Dat doe ik overigens in mijn vrijetijd. Momenteel werk ik namelijk nog steeds in loondienst, in een leuke en uitdagende job. Waar mijn inkomen op mijn 23ste nog maar 700 euro netto per maand was (studentenbaantje), is dat inmiddels opgelopen naar boven de 4000 euro netto per maand. Daarvan spaar ik zo’n 60%. Dit maandelijks spaarbedrag a circa 2.500 euro investeer ik voor de volle 100%. Derhalve is mijn vermogen inmiddels gegroeid naar 140.000 euro aan netto beleggingen (huis e.d. niet meegerekend).

Op mijn 35ste zal ik rond de 400.000 – 550.000 euro tot mijn beschikking kunnen hebben. Dit is wel sterk afhankelijk van hoe de aandelen- en vastgoedmarkt zal verlopen. Het kan immers ook beduidend minder zijn als er een flinke aandelencrash komt. Echter beleg ik uitsluitend voor de lange termijn en zal mijn vermogen kunnen herstellen van een crash.

Waarom ik dit alles vertel? Omdat ik erin geloof dat ook jij financieel onafhankelijk kan worden als je mijn principes en lange termijn strategie aanhoudt. Hieronder geef ik je een korte samenvatting. Wil je daarna nog meer weten, en alles weten wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd? Neem dan een kijkje op de Happy Investors Community.

Binnen de community leer je exact hoe en wat je moet doen om met vervroegd pensioen te kunnen gaan. Je zal op vroege leeftijd financiële onafhankelijk kunnen bereiken, en voor de rest van je leven genieten van meer comfort en vooral meer vrijheid.

Reacties
Categorieën