Geld Investeren, Slimme Tips over Wat en Hoe Investeren Werkt
Geld investeren, een activiteit die het verschil maakt tussen jan modaal of jan welvarend. Als je vaker mijn artikels leest weet je dat ik een passie voor investeren heb. Geld investeren is namelijk dé manier om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Maar wat is investeren? En hoe werkt het? In dit artikel leer je het principe achter geld investeren en hoe het werkt. Ook gaan we kijken naar waarom je te allen tijde dient te investeren. Tot slot, geef ik je enkele slimme tips over hoe je goede keuzes bij investeringen maakt. Samengevat hebben we de volgende inhoudsopgave:
 • Het principe van investeren: wat het is, en hoe het werkt
 • Waarom investeren? (in plaats van geld sparen of uitgeven)
 • Waarom veel mensen niet investeren (en veel geld laten liggen)
 • Hoe je slimme investeringskeuzes maakt
 • Slimme tips voor investeren

 • Laten we snel doorgaan!

  Het Principe van Investeren

  Geen zorgen, ik bespaar je de ingewikkelde uitleg over wat geld investeren is. In principe is het dan ook heel eenvoudig, maar wat ik je graag wil meegeven is de mindset achter investeren. Mijn website heet niet voor niets Happy Investors Mindset, omdat ik de overtuiging heb dat mensen die (meer) investeren op langere termijn gelukkiger zijn. Daar kom ik straks op terug, maar eerst even iets over hoe geld investeren werkt.

  Stel dat je 1 euro hebt. Je mag deze euro maar één keer uitgeven. Daarbij heb je de keuze tussen A of B. Bij keuze A lever je de 1 euro in, en krijg je vroeg of laat méér dan 1 euro terug. Bij keuze B krijg je vroeg of laat minder dan 1 euro terug. Zo simpel is investeren. Iedere euro die je investeert, wordt vroeg of laat meer waard. Dit is het principe achter dat geld maakt geld. Niets voor niets is investeren dé beste manier voor extra geld verdienen. Want niet alleen zorg je ervoor dat jouw spaargeld méér waard wordt, ook gebeurt dit terwijl je inkomen gewoon blijft binnenstromen. Dat is een zeer gewenst gevolg van geld investeren. Als je doet investeren, dan creëer je meerdere inkomstenstromen. Hierdoor komt op verschillende manieren geld binnen, dus naast je salaris heb je dan ook je investeringen lopen.

  Het principe van investeren is dus dat je het geld investeert in activiteiten die geld genereren, in plaats van geld kosten. Door het maken van slimme keuzes bij investeren, waarover straks meer, kan je jouw spaargeld (exponentieel) laten groeien. Op langere termijn krijg je hierdoor meer financiële vrijheid, waardoor je minder stress zal hebben. De video van hieronder legt dit heel helder uit.


  Waarom Geld Investeren, en niet gewoon sparen of uitgeven?

  Nu je weet wat investeren is, kunnen we doorgaan over het waarom. De waarom is niet zo voor de hand liggen als je denkt. Want je denkt nu wellicht: geld investeren doe je omdat je wilt rijk worden, of meer geld wilt hebben. Maar waarom heb je meer geld nodig? Wat is nu de echte reden dat je meer geld wilt creëren dankzij investeren? De waarom is voor iedereen verschillend. En als je ermee wilt beginnen, is het goed om voor jezelf te achterhalen wat jouw waarom is. Dit is echt belangrijk, want de waarom zorgt voor houvast. Het herinnert je eraan waarom je het doet. Investeren is namelijk zo makkelijk nog niet. Het vergt veel zelfdiscipline omdat je op korte termijn minder leuke dingen kan doen of kopen. Immers, iedere euro die je investeert kan je niet gebruiken om iets te kopen of om leuke activiteiten te doen.

  Mijn persoonlijke waarom bij geld investeren is zodat ik meer kan genieten voor het leven. Geld is voor mij een middel. Het is geen doel op zich. Het middel gebruik ik om te investeren, zodat ik meer geld kan maken. Zo doe ik zelf beleggen in aandelen en beleggen in vastgoedfondsen. Mijn doel voor de langere termijn is om meer financiële vrijheid te hebben. Want als ik meer geld heb, hoef ik bijvoorbeeld minder te werken zodat ik meer tijd overhoudt voor waardevolle zaken zoals familie, hobby, sport en persoonlijke ontwikkeling. Bovendien geeft het mij meer vrijheid om te bepalen wat ik doe. Als mijn maandelijkse kosten worden gedekt door mijn maandelijkse inkomsten uit investeringen, dan heb ik alle vrijheid om te bepalen wat ik doe. Bedenk nu eens voor jezelf: wat is jouw reden om te investeren? Wat is jouw waarom?


  Gratis leven dankzij investeren: zo werkt dat


  Wanneer mensen mij vragen hoe geld investeren werkt vertel ik ze vaak een van de leukste voorbeelden. En dat is namelijk dat je dankzij geld investeren voor een deel gratis kan leven. Gratis leven? Tja, dat spreekt tot de bewondering, want wie wilt dat nu niet. Met investeren werkt het echt zo, en dat zal ik je uitleggen aan de hand van een simpel voorbeeld:

  Stel, je maandelijks loon komt op de gebruikelijke dag binnen. Je weet dat je na aftrek van alle kosten zo’n 1000 euro kan sparen. Nu heb je twee opties (zie hierboven), waarbij persoon A en persoon B. Persoon A investeert de 1000 euro tegen een jaarlijks rendement van 10%. Persoon B geeft de 1000 euro uit aan producten en diensten, waarvan 100 euro aan een etentje met je partner. Persoon B is zijn geld kwijt, maar heeft wel voldoening op de korte termijn. Hij of zij heeft lekker gegeten en veel mooie, nieuwe spullen in huis.

  Persoon A daarentegen moet een jaarlang wachten, totdat hij over een jaar 100 euro aan rendement krijgt (10% van 1000). Op dit eenvoudige moment, waarvoor hij alleen maar geduld heeft moeten hebben, krijgt hij 100 euro gratis bovenop de 1000 euro die hij heeft geïnvesteerd. Persoon A kan nu gratis naar het restaurant en ook nog eens dezelfde spullen kopen als persoon B. Het enige verschil is dat persoon A de zelfdiscipline heeft om een jaar te wachten, en daar wordt hij voor beloond. Bovendien kan hij de 1000 euro ook heel lang laten vastzetten. Hij krijgt dan dividend op dividend, of rendement op rendement. Dit principe noemen we samengestelde interest en werkt als volgt.

  Wat is samengestelde interest?


  Samengestelde interest is een proces waarbij je ieder naar interest op interest krijgt. Interest kan rente, dividend of rendement zijn. Het principe is dat je dankzij samengestelde interest rente op rente krijgt, oftewel rendement op rendement. Dit werkt zo: stelt je krijgt jaarlijks 10% rendement op een rekening van 1000 euro. Je besluit om het rendement iedere keer terug te storten naar diezelfde rekening. Het is niet zo dat je dan ieder jaar 100 euro rendement krijgt. Het wordt steeds meer en meer, dankzij de samengestelde interest. Want in jaar 1 krijg je 100 euro, en heb je in totaal 1100 euro. In jaar 2 krijg je 10% over 1100 euro, wat 110 euro is. En in jaar 3 krijg je 10% over 1210 euro, wat 121 euro is. Dankzij samengestelde interest krijg je ieder jaar hogere opbrengsten uit je investering. En juist dit principe is hoe mensen rijk worden.

  Door veel geld te investeren in combinatie met samengestelde interest, is het mogelijk om je maandelijkse kosten te dekken met de maandelijkse inkomsten uit je investeringen. Dit is het punt waarop je eigenlijk met pensioen kan gaan. Immers, voor je investeringen hoef je niet te werken. Dit punt is voor iedereen verschillend, en hangt af van je maandelijkse uitgaven. Stel dat je 500.000 euro aan investeringen tegen 6% netto rendement hebt. Dan ontvang je jaarlijks 30.000 euro aan rendement. In principe is dit het moment waarop je met pensioen zou kunnen gaan. Maar belangrijker is dat dit het moment is waarop je 100% vrij bent. Vanaf dat moment bepaal jij 100% wat je doet en waarom. Dus als jij op dat moment besluit om 0, 2 of 5 dagen in de week te gaan werken, dan doe je dat omdat je dat wilt. Niet omdat het moet.

  Maar als het zo goed en slim is, waarom doet dan niet iedereen geld investeren?


  Lang niet iedereen investeert. Dit heeft een aantal redenen, waaronder gebrek aan zelfdiscipline, gebrek aan kennis, gebrek aan visie en de angst voor risico. Laten we beginnen met zelfdiscipline en de Marshmallow test. Bekijk eens het filmpje van hieronder over de Marshmallow test.  De Marshmallow test is een experiment waarbij de onderzoeker wilt aantonen dat kinderen die het geduld kunnen bewaren tot de tweede marshmallow, meer succesvol zijn in het leven. Denk nu niet direct aan je kind als het aankomt op de Marshmallow test. Want nieuw onderzoek wijst uit dat niet zelfdiscipline, maar de sociaaleconomische achtergrond van het kind belangrijk is voor schoolprestaties. Maar toch, hoe je het went of keert, bij investeren speelt zelfdiscipline wel een cruciale rol. Want je kan je geld maar 1x uitgeven. En als je het investeert, zal je jaren moeten wachten totdat je de vruchten kan plukken. Dit vergt veel geduld en dus zelfdiscipline. En ook klopt het dat de sociaaleconomische achtergrond ook een belangrijke rol speelt bij geld investeren. Want een tweede reden dat mensen niet investeren, is een gebrek aan kennis.

  Gebrek aan kennis over geld investeren gaat vaak gepaard met de angst voor risico bij investeren. Mensen weten gewoon niet hoe ze moeten investeren. Ze weten niet welke investeringsopties zij hebben en welk risico ze nu echt lopen. Want waarom denk je dat mensen opeens veel zonnepanelen leasen? Dit is omdat de media hier de bekendheid aan heeft gegeven dat het een veilige investering is. En mensen begrijpen het ook, omdat ze weten hoe het werkt. Maar hetzelfde geldt voor beleggen in de aandelenmarkt, vastgoed of vastgoedfondsen. Ook deze investeringsopties leveren (veel meer) rendement op en de risico’s zijn beheersbaar.

  Hoe je Slimme Investeringskeuzes maakt, en waarom dat van groot belang is


  Mensen die niet geld investeren laten veel geld liggen. Zo simpel is het. Geld investeren is makkelijk geld verdienen. Maar je moet inderdaad wel weten hoe dat moet, want er zijn verschillende manieren om te investeren. Bij sommige manieren kan je jouw geld snel en veel laten groeien (door hoog rendement), maar daar loop je ook meer kans op fouten maken (door hoog risico). Andere manieren van investeren zijn dan weer meer stabiele en veilige keuzes (laag risico), maar bijgevolg ook met lagere opbrengsten waardoor je vermogen minder snel groeit (laag rendement). Niettemin is deze laatste manier de beste keuze voor wie geen kennis van zaken heeft, maar wel zijn geld wilt investeren zodat hij of zij daar later meer van kan genieten.

  Je hebt geen oneindige pot met geld. Je zal dus de juiste keuzes moeten maken over waarin en hoeveel van je geld je investeert. Mijn persoonlijke advies is dat hoe meer, hoe beter. En dan het liefst tegen investeringen van een laag risico. Sparen hoort daar niet bij, want bij sparen word je juist armer. Nee, je hebt een hoger rendement nodig dan de inflatie. Dat is een kwestie van slim omgaan met geld en de juiste investeringen kiezen zoals de opties onderaan dit artikel. Laten we dan nu gaan kijken naar slimme tips bij geld investeren (voor beginners).

  Speciale Promotie: Master Your Money Super Bundle


  He! Even een onderbreking tussendoor. Ik wil je graag een geniale tip doorgeven die mijn leven heeft verandert. En dat is namelijk de Master Your Money Super Bundle. Dit is een mega verzameling van meer dan 45 e-boeken, cursussen en meer les materiaal. De totale waarde van deze bundel is 1200 dollar. Ja, dat lees je goed. Maar ik heb zelf de bundel gekocht en kan deze ook aan jullie aanbieden via mijn affiliate link. In plaats van 1200 dollar kan je deze super bundel nu kopen voor slechts 49,97 dollar. Dat is 97% Korting! Gewoon via Pay Pal of Creditcard. Het is echt waar, en daarom wil ik deze super aanbieding met jullie delen. Want dankzij de Master Your Money Super Bundle leer je hoe je beter geld kan sparen en budget kan maken, maar ook het managen van geld, geld mindset en hoe je je inkomen kan verhogen dankzij het leermateriaal uit deze bundel. Alles is wel in het Engels, maar dat is voor jou geen probleem neem ik aan.


  Als je ook maar een klein beetje geeft om meer geld verdienen of meer geld sparen, dan mag je deze bundel echt niet missen. Klik nu op de banner hieronder!


  Pay off debt. Budget like a boss. Reach your financial goals.

  Slimme tips bij Geld Investeren (voor beginners)  Investeren als beginner kan moeilijk zijn, en de kans tot fouten is hierbij groot. Niet voor niets bestaan er zeer informatieve handleidingen over rijk worden voor beginners. Als jij een beginner bent die graag wilt investeren, kan je de slimme tips van hieronder beslist gebruiken. Laten we eens beginnen met voorbeelden en tips over wat geen of slechte investeringen zijn. En daarna kijken we naar drie slimme tips voor goede investeringen.

  3 voorbeelden van wat niet investeren is (slechte investeringen)


  Auto: een auto is de slechtste investering die je kan doen. Een nieuwe auto daalt tot 10% in waarde wanneer je de garage uitrijdt. En iedere auto kost alleen maar geld in plaats van dat het iets oplevert. Denk aan de dure verzekering, de aanschafwaarde en benzine. Natuurlijk moet je van punt A naar punt B komen, maar waarom zou je een dure auto kopen? Dat is een emotionele keuze (sociale druk, zelfperceptie). Geld investeren is echter een rationele keuze (en dus moeilijker). Nee, het is veel slimmer om zoveel mogelijk te besparen op auto.

  Huis: je eigen woning mag je niet zien als een investering. Een investering is een doelbewuste actie om in de toekomst rendement te ontvangen. Op je eigen huis kan je zeker wel (veel) meerwaarde krijgen, maar dit is eigenlijk geen investering. Beschouw je huis om in te wonen. Slimme tips bij een huis is om te investeren in zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en ook aflossen van hypotheek. Dit zijn voorbeelden van geld besparen, of minimaliseren kosten dankzij investeringen. En ook dat is geld investeren.

  Luxe producten of diensten: dure televisie, dure merkkleding, dure restaurants. Mensen gooien bizar veel geld weg aan luxe producten of diensten. En dit alles om zichzelf te belonen en zich goed te voelen. Wat een bullshit. Wat wel slim is, is om in jezelf te investeren. Zo kan je meer geld verdienen door in jezelf investeren. Voorbeelden hiervan zijn een thuisstudie, boeken of cursussen. Hierdoor krijg je meer kennis, en kennis vergaren is een van de beste investeringen die je kan doen!

  3 voorbeelden van wat goede investeringen zijn


  Er zijn tal van voorbeelden over wat goede investeringen zijn. Maar om het kort en bondig te houden wil ik er drie uitlichten. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten, namelijk investeren in kennis, in vastgoedfondsen en in beleggingen met weinig risico.

  1. Investeren in kennis


  Een persoonlijke favoriet van mij is investeren in kennis. Kennis is macht, zeggen ze. Maar kennis levert ook bakken met geld op, en belangrijker: plezier en voldoening. Als jij ergens veel kennis van hebt, dan ben je er goed in. Ergens goed in zijn is leuk en geeft voldoening (zelfwaardering). Zeker wanneer je specialistische kennis hebt, kan je heel veel geld verdienen mits in de juiste industrie. Dit is dan ook het geval bij experts. Wie een expert in zijn vakgebied is, verdient sowieso veel geld. Dit kan dankzij een hoog salaris, of doordat hij of zij interessante verdienmodellen kan toepassen dankzij de kennis. Denk aan publicaties, spreken op conferenties, promotie van goederen, et cetera.

  Investeren in kennis is altijd goed. En ook voor jou kan dit leiden tot een veel hoger inkomen of simpelweg meer geld verdienen. Zo kan je eens dit artikel lezen met 5 manieren voor meer geld verdienen door in jezelf investeren. Naast meer geld verdienen is investeren in kennis ook nodig wanneer je juist wilt gaan investeren. Bij het doen van investeringen heb je wel kennis van zaken nodig. Want, hierdoor verklein je het risico op slechte investeringen en verhoog je de kans op hele goede investeringen. Hiervoor heb ik een simpele doch effectieve tip: lees veel boeken over investeren, en lees verder alle artikels op mijn website en schrijf je in op mijn nieuwsbrief 😉.


  2. Vastgoedfondsen


  Een hele goede investering is die in vastgoedfondsen. Rijk worden met vastgoed is en blijft een van de beste manieren. Maar zeker als je beginner bent, is dat niet zo gemakkelijk. Allereerst heb je veel geld nodig om een tweede huis te kopen, zeker in Nederland. Denk aan een startkapitaal van minimaal 50.000 euro. Ten tweede loop je toch risico wanneer je al je spaargeld investeert in slechts een enkel huis of appartement. In plaats daarvan is het veel veiliger om te investeren in een vastgoedfonds, en dan het liefst een fonds met een grote portefeuille aan verhuurde panden.

  Mijn persoonlijke favoriet, en waar ik ook goed ervaringen mee heb (zie mijn blog), is het vastgoedfonds van Synvest. Dit fonds heeft een grote portefeuille aan winkelpanden binnen het Duitse vastgoed, waar het normaal is om te huren. Dit zijn uitsluitend panden voor supermarkten en discounterwinkels zoals de Action. Dit zijn dus winkels die het ook goed doen in een recessie, wat zeer belangrijk is voor stabiele huurinkomsten! Door geld te investeren in een vastgoedfonds als Synvest kan je direct je geld verspreiden over alle panden binnen dit fonds, waardoor je het risico aanzienlijk beperkt dankzij spreiding. Wil je meer weten over dit fonds? Lees dan is mijn review erover met al mijn bevindingen en persoonlijke rendementen. Klik op deze link met meer informatie over Synvest vastgoedfonds. Zo is mijn gemiddeld rendement via dit fonds 8,7%!

  3. Beleggingen met weinig risico


  Rijk worden dankzij geld investeren is makkelijk voor wie geduld heeft. Wanneer je gaat investeren met weinig geduld, zal je (on)bewust kiezen voor beleggingen met hoog risico. Maar hoog risico betekent dat je meer kans hebt op het verliezen van je geld. Beleggingen met weinig risico daarentegen, zoals het vastgoedfonds van hierboven, verkleinen de kans op geld verliezen. Doorgaans is het zo dat hoe hoger het risico, hoe hoger het verwachte rendement. Maar mijn advies is om op safe te spelen. Kies voor beleggingen met weinig risico. Deze leveren jaarlijks een lager rendement op, maar bieden wel meer zekerheid op het langzaam doch stabiel opbouwen van samengestelde interest op je investeringen. Zo vind je via deze link een overzicht van alle beleggingen met weinig risico. Dit is een artikel dat ik zelf heb geschreven.

  Een andere vuistregel is dat hoe ouder je bent, hoe minder risico je dient te nemen. Neem nu de aandelenmarkt. Dit kan een prima belegging zijn, maar het risico is groter. Zo kan het zijn dat je net aandelen koopt voor een crisis. Daarom zijn er twee zaken die je kan onthouden bij beleggen. De eerste is door je geld langzaam te spreiden over de tijd. Koop niet direct alle aandelen, maar koop iedere maand bijvoorbeeld voor 200 – 500 euro aandelen bij. En het tweede is om altijd te gaan voor lange termijn beleggingen met geld dat je kan missen. Je moet er rekening mee houden dat je misschien wel 10 of 15 jaar moet wachten, vanwege een economische crisis, alvorens je positief rendement haalt. Als je dit begrijpt, snap je ook direct dat jonge mensen meer risico kunnen nemen dan ouderen.

  Conclusie over wat investeren is en hoe het werkt

  Wat is investeren? Nu je dit artikel hebt gelezen ben ik benieuwd hoe jij antwoord geeft op deze vraag. Laat je het mij weten in een reactie hieronder? Zo hebben we gezien wat het principe achter investeren is. Investeren betekent om op dit moment geld te stoppen in activiteiten die op een later moment meer geld opleveren. Dit kan van alles zijn. Zo hebben we in dit artikel het ook gehad over slimme tips voor investeren en hoe het werkt. En we hebben ook gezien wat slechte investeringen zijn. Wellicht de meest krachtige conclusie over dit alles, is dat investeren een rationele actie is. Rationeel zijn is moeilijker dan emotioneel zijn. Wees je daarvan bewust. Want wie wilt investeren heeft zelfdiscipline, kennis, visie en geduld nodig. Investeer NU, zodat je LATER meer uit het leven kan halen dankzij meer financiële vrijheid.

  Wat zijn jouw persoonlijke ervaringen over investeren? Hoe kijk jij aan tegen investeren en heb je al investeringen gedaan of lopen? Deel zeker je ervaringen met mij en anderen in een reactie hieronder. Zo kunnen we van elkaar leren en samen beter worden!

Artikelen in Geld Investeren

arrow_drop_up arrow_drop_down