10.000 Euro per Jaar Sparen doe je zo: Tips en Stappen
10.000 Euro per Jaar Sparen doe je zo: Tips en Stappen
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
05/10/2021
10 min

10.000 Euro per Jaar Sparen doe je zo: Tips en Stappen

05/10/2021
10 min

Beste Happy Investor, ben je opzoek naar een manier voor (meer dan) 10.000 euro per jaar sparen? Misschien klinkt dit als veel, of wellicht ben je er al bijna en heb nog een paar tips nodig. Hoe dan ook, je eerste 10.000 euro per jaar sparen is een zeer realistische doelstelling. Sterker nog, de waarheid is dat jij, vaak onbewust, de enige bent die in de weg staat. Het is namelijk mogelijk, en om heel eerlijk te zijn is dat niet eens heel moeilijk.

Aan de hand van 4 concrete stappen leg ik je uit hoe je tienduizend euro per jaar kan sparen. Daarbij geef ik je praktische tips voor enkele simpele doch effectieve acties. En volg je alle tips op, dan zal het een kwestie van tijd zijn alvorens je méér dan 10.000 euro per jaar zal sparen.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Hoeveel heb je nodig voor 10.000 euro per jaar sparen?
In 4 stappen spaar je meer dan 10.000 euro per jaar
Stap 1: Pay yourself first!
Stap 2: Focus op inkomen
Stap 3: Laat geld voor je werken voor meer dan 10.000 euro per jaar
Stap 4: Consolideren, ieder jaar meer dan 10.000 euro “gratis”

Hoeveel heb je nodig voor 10.000 euro per jaar sparen?

tips-10-000-euro-sparen

Oké, eerst even de basis. Om je doel te behalen maak je het jezelf makkelijker door dit op te knippen in kleinere doelstellingen. De 10.000 euro per jaar kunnen we bijvoorbeeld spreiden over twaalf maanden.

Je hebt “maar” 850 euro per maand nodig om het spaardoel van 10.000 euro per jaar te behalen. Dat is zo’n 200 euro per week.

Een goede tip is om eerst je financiën op orde te brengen. Hoeveel verdien je maandelijks, en hoeveel daarvan geef je uit? Houd ook rekening met jaarlijkse kosten zoals vakantie. Stel dat je maandelijks zo’n 300 euro overhoudt. In dat geval hoef je nog maar 550 euro extra te verdienen om je spaardoel te behalen.

Een mogelijkheid om geld over te houden is door rigoureus kosten te snijden. Ja oké, het kan geen kwaad om kritisch te kijken naar je 20% grootste uitgaven en hoe je hierop kan besparen. Dat is een kwestie van slim omgaan met geld.

Mijn advies is echter wel meer omvattend dan enkel deze actie. Het probleem bij geld besparen is dat je vaak het gevoel krijgt dat je minder mag genieten. Dat je dingen moet laten die je eigenlijk wel wilt doen of hebben. Nu is tevredenheid en acceptatie van hetgeen je hebt een zuivere weg om je van deze gevoelens te bevrijden. Maar deze weg is niet voor iedereen weggelegd.

Wist je dat het kopen van een product vaak leidt tot meerdere aankopen? Zoals wanneer je een nieuwe bank koopt en opeens het gehele interieur van de woonkamer ter discussie staat 😉.

Het beste is om simpelweg geen geld uit te geven. Maar dit is vaak een brug te ver voor de meeste mensen. En daarom opteer ik voor een betere manier. Een manier die leuker is én je in staat stelt om te leven zoals je wenst. Met meer comfort, plezier, en vooral meer vrijheid.

goedkoop-aandelen-beleggen

In 4 stappen spaar je meer dan 10.000 euro per jaar

De afgelopen zeven jaar heb ik mij intens verdiept in het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Letterlijk honderden boeken, seminars en websites heb ik gelezen. Om al deze kennis in dit artikel te verwerken is ondoenlijk. (Lees daarom naast dit artikel ook mijn andere artikels). Wel kan ik het een en ander samenvatten tot 4 concrete stappen.

Wanneer het specifiek aankomt op het doel van 10.000 euro per jaar sparen, vind ik persoonlijk deze 4 stappen leiden tot de hoogste kans tot succes:

  1. Pay yourself first!
  2. Focus op inkomen
  3. Laat geld voor je werken
  4. Consolideren

Normaliter, voor het behalen van grote doelen zoals financiële onafhankelijkheid, behandel ik eerst de aspecten rondom het waarom en de Mindset. In dit artikel sla ik dit aspect over. In mijn ogen is 10.000 euro per jaar sparen namelijk een kleine doelstelling. En zo zou jij dit ook moeten zien! Laat jezelf niet beperken door klein te denken. Hieronder vind je vier 4 praktische tips die je direct in uitvoering kan brengen.

Tip: maak aantekeningen en schrijf voor jezelf concrete acties op die je vandaag nog gaat uitvoeren. Zonder actie is er geen resultaat!

Stap 1: Pay yourself first!

Een van de beste boeken voor Geld Mindset heet ‘Rich Dad, Poor Dad’. Een van de legendarische tips uit dit boek is ‘pay yourself first’. Dit is mijn tip voor jou om te starten met 10.000 euro per jaar sparen.

Pay yourself first houdt in dat je eerst jezelf uitbetaalt. In dit geval is het maximale spaardoel 850 euro per maand. Aan de hand van een voorbeeld leg ik uit hoe je dit principe kan toepassen.

De meeste mensen sparen zo: ze krijgen gemiddeld genomen maandelijks 2500 euro netto salaris. Hier betalen ze eerst de vaste lasten van. Stel 1500 euro. Vervolgens reserveren zij geld voor nieuwe aankopen, uitstapjes en onvoorziene uitgaven. Stel dat dit nog eens 600 euro is. Ten laatste maken zij 400 euro over naar hun spaarrekening.

Note: In bovenstaande scenario zitten de mensen nog in een relatief luxe positie waarbij ze ruimschoots meer inkomen verdienen dan haar vaste lasten. Dit is echter niet bij iedereen het geval…

Mijn tip: betaal eerst jezelf. Op de dag van salarisuitbetaling, maak je direct 850 euro over naar een aparte spaarrekening.

Dit is een simpele doch krachtige actie. Betaal eerst jezelf uit naargelang je spaardoel, in dit geval 850 euro, en bekijk dan pas hoeveel geld je overhoudt voor het betalen van je vaste lasten en bijzaken. Deze redenering dwingt je om creatief te gaan nadenken over hoe je (1) vaste lasten en bijzaken kan blijven bekostigen, terwijl je (2) eerst jezelf uitbetaalt voor het doel van 10.000 euro per jaar sparen.

Maak dit een gewoonte. Zeg tegen jezelf ‘direct nadat ik mijn salaris ontvangen heb, zal ik eerst [spaarbedrag] euro naar mijn spaarrekening overmaken’. Zet de datum in je agenda. En nog beter: stel een automatische banktransactie in op de dag van betaling.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Stap 2: Focus op inkomen

hoe-10-000-euro-sparen

Zodra je het ‘pay yourself first’-principe aanhoudt, zal je direct meer bewust worden over je uitgavenpatroon. Immers, je houdt minder geld over om dezelfde maandelijkse uitgaven te bekostigen. Nu heb je drie opties. Je kan (1) dit accepteren, je kan (2) meer geld besparen op je maandelijkse uitgaven, en/of je kan (3) meer geld verdienen.

Eerder gaf ik je hiervoor al mijn zienswijze. Kijk hoe je geld kan besparen op je 20% grootste uitgaven. Maar veel belangrijker is om je te richten op meer geld verdienen. Focus op inkomen. Immers, je kan maar tot een bepaald niveau geld besparen, terwijl “sky is the limit” voor meer geld verdienen.

Zoals geschreven in het artikel ‘extra geld verdienen’, zijn er heel wat mogelijkheden. Mijn beste tip aan jou is om jezelf te richten op het ontwikkelen van jouw unieke kwaliteit. Daardoor kan je unieke toegevoegde waarde leveren.

Waar ben jij de allerbeste in? Waar komen mensen voor naar jou om advies te vragen?

Mijn tip is om volledige focus te leggen op jouw unieke kwaliteit. Investeer in jezelf. Lees boeken, volg seminars, zoek een mentor die 10-jaar verder is dan jij, en ga door waar anderen stoppen. Hard werken is de meest betrouwbare weg naar veel geld verdienen.

Door jezelf te specialiseren in je unieke kwaliteit, word je een expert. De toegevoegde waarde van een expert is hoog wanneer deze benodigd is. Derhalve kan je meer geld verdienen, simpelweg door je uurtarief te verhogen (promoties, freelancer, eigen onderneming, et cetera).

Wat is jouw unieke kwaliteit en op welke manieren kan je hiermee meer geld verdienen? Mocht je er niet aan uitkomen, laat dan een reactie achter onderaan dit artikel zodat ik kan meedenken.

Persoonlijke note

Na het afronden van een HBO- en Universitaire opleiding in strategie, financiën en innovatie, ben ik in loondienst gegaan. In de tussentijd heb ik als internetondernemer ook een side hustle opgestart. Gedurende de jaren merkte ik (uit feedback en ervaring), dat ik een unieke kwaliteit heb op het gebied van strategisch nadenken en structuur aanbrengen. Vervolgens ben ik deze kwaliteit verder gaan ontwikkelen en pas ik het overal toe: in mijn werk, in mijn onderneming, in gesprekken met anderen, et cetera.

Nu ben ik 29 jaar en verdien 6.500 – 8.500 euro bruto per maand. Let wel, dit gaat om 60-urige werkweken waarin ik loondienst en een eigen onderneming combineer.

Voor mij is voldoening en vrijheid wel belangrijker dan geld verdienen. Ik had voor veiligheid kunnen kiezen om in loondienst te blijven, maar ik kies voor mijn eigen weg. Ik ga fulltime werken aan mijn internetonderneming. Door deze keuze zal ik 4.500 euro bruto per maand minder gaan verdienen. Ook zal ik geen vakantiegeld en pensioenpremie meer ontvangen vanuit mijn werkgever. Maar ik laat mij niet leiden door angst. Ik zie de kansen en het potentieel van mijn eigen onderneming en kunnen, en daarom kies ik voor deze weg. Voldoening en vrijheid zijn voor mij belangrijker. Tevens krijg ik hierdoor veel meer tijd om andere mensen te helpen naar betere financiële keuzes en derhalve een beter leven.

Waar ligt jouw passie en unieke kwaliteit? Wat ga je ermee doen? Succes, in welke vorm dan ook, is een opeenstapeling van kleine dagelijkse keuzen.

Stap 3: Laat geld voor je werken voor meer dan 10.000 euro per jaar

Dit is mijn belangrijkste tip voor jou als je meer dan 10.000 euro per jaar sparen wilt. Laat geld voor je werken!

Na stap 1 betaal je nu eerst jezelf uit. Met minimaal 850 euro per maand aan spaargeld zal je jouw doel van 10.000 euro per jaar sparen realiseren. Tevens ben je bezig met het ontwikkelen van je unieke kwaliteit zodat je meer geld kan verdienen (stap 2). Dankzij deze acties ben je al goed bezig!

Wil je nog een stap verder gaan?

Als je bovenstaande begrijpt, ben je geschikt om jezelf te leiden naar financiële onafhankelijkheid. Dit bereik je echter niet door louter keihard werken. Immers, dan zal je een leven lang spenderen aan hard werken en vergeet je te genieten.

Nee, het is veel slimmer om geld voor jou te laten werken!

De quote van Warren Buffet, de meest beroemde belegger, zegt eigenlijk alles: “if you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die”.

Uit mijn ervaring kan ik je verzekeren dat geld investeren de beste manier naar financiële onafhankelijkheid is.

Zomaar als voorbeeld een leuke eyeopener: wist je dat je maar €250 per maand hoeft te investeren, zodat je na twintig jaar al financieel vrij bent?

Denk hier eens goed over na. Door consistent iedere maand een hele kleine actie te herhalen (€250 investeren), kan je na twintig naar financieel vrij zijn. En na dertig jaar kan je met (vervroegd) pensioen.

Stel je nu voor dat je maandelijks niet €250, maar €850 of zelfs meer dan dat gaat investeren. Dit is hoe ik op mijn 35ste al financieel onafhankelijk zal zijn, en op mijn 40ste met vervroegd pensioen zou kunnen gaan.

Meer weten? Hier lees je alles over hoeveel maandelijks beleggen om te zien hoe je financieel onafhankelijk wordt.

vastgoed beleggen met weinig geld

Stap 4: Consolideren, ieder jaar meer dan 10.000 euro “gratis”

tips-10-000-euro-per-jaar-sparen

Door het aanhouden van stap 1 en 2 kan je ongetwijfeld 10.000 euro per jaar sparen. Mogelijk zelfs méér dan 10.000 euro als je stap 2 met veel passie en discipline uitwerkt.

Voor wie stap 3 uitvoert, zal het een kwestie van tijd worden alvorens je gemakkelijk méér dan 10.000 euro per jaar kan sparen zonder hier harder voor te moeten werken.

Als je stap 1, 2 en 3 lang genoeg volhoudt, kom je terecht bij stap 4. Hier gaat het om consolideren. In dit specifieke geval gaat het om ieder jaar 10.000 euro “gratis” sparen. Met gratis bedoel ik dat je er geen moeite voor hoeft te doen.

Klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Dit is hoe de rijken rijker worden. Zij investeren geld en op de lange termijn neemt haar vermogen exponentieel toe.

Voor het gemak blijf ik even bij het voorbeeld van 10.000 euro per jaar sparen. Er zijn manieren om op een relatief veilige manier gemiddeld circa 5% tot 7% rendement te behalen.

Als je zonder investeren ieder jaar 10.000 euro spaart, heb je tien jaar 100.000 euro. Bij een gemiddeld rendement van 6%, ontvang je daaruit ieder jaar 6.000 euro “gratis” geld. Als je vanaf het begin €850 tegen 6% rendement investeert, heb je na tien jaar circa 135.000 euro. Vanaf dat moment krijg je bij 6% rendement circa 8.000 euro “gratis” geld.

Uiteraard is het niet gratis, omdat je bij investeren meerdere beleggingsrisico’s loopt. Ook moet je nog inflatie en belasting eraf halen. Bij slechte investeringen kan je geld minder waard worden. Maar 6% gemiddeld rendement per jaar is in mijn ogen beslist realistisch.

Op mijn website vind je heel veel artikels over hoe je rendement uit investeren haalt. Misschien kan je een start maken met dit artikel over beleggen met weinig risico.

Ook ben je welkom op de Happy Investors Community. Ik help mensen met succesvol lange termijn beleggen middels een zeer uitgebreide online cursus en ook persoonlijke begeleiding.

Reacties
Categorieën