Hoeveel Maandelijks Beleggen voor je Kind? Tips & Scenario’s
Hoeveel Maandelijks Beleggen voor je Kind? Tips & Scenario’s
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/01/2021
9 min

Hoeveel Maandelijks Beleggen voor je Kind? Tips & Scenario’s

03/01/2021
9 min

Beste Happy Investor, wil je maandelijks beleggen voor je kind maar weet je niet hoeveel en hoe je dit aanpakt? In dit artikel deel ik mijn jarenlange ervaring met lange termijn beleggen met je. Je leert exact hoeveel je maandelijks hoeft te beleggen voor je kind, en hoe je dat het beste kan doen. Daarbij zal je concrete tips meekrijgen, alsook doornemen we enkele scenario’s om te zien wat mogelijk is.

Let op: dit artikel zal een ware eyeopener voor je zijn. Je gaat bedragen zien die haalbaar zijn zolang je erin gelooft en er consistent aan blijft vasthouden. De cijfers waarmee ik reken zijn gebaseerd op historisch jaarlijks gemiddelden van de afgelopen 50 jaar. Natuurlijk kan ik niet in de toekomst kijken. Wellicht komen er grote oorlogen, of stort het kapitalisme in. Maar als deze rampscenario’s zich niet voordoen, is het aannemelijk dat we de historisch jaarlijks gemiddelden mogen doortrekken naar de komende 10, 20 en misschien zelfs 30 en 40 jaar. Om onzekerheid te voorkomen is risicospreiding cruciaal bij maandelijks beleggen voor je kind.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

De vijf factoren bij maandelijks beleggen voor je kind
Scenario 1: 100 euro per maand beleggen voor je kind
Hoe haal ik jaarlijks gemiddeld 6% rendement?
Hoe haal ik jaarlijks gemiddeld 8% rendement?
Hoe haal ik jaarlijks gemiddeld 10% rendement?
Scenario 2: 200 euro per maand beleggen voor je kind
Scenario 3: 500 euro per maand beleggen voor je kind

De vijf factoren bij maandelijks beleggen voor je kind

maandelijks-beleggen-voor-mijn-kind

Eerst een korte introductie. Bij maandelijks beleggen voor je kind kan je in hoofdlijnen rekening houden met vijf factoren. Deze factoren staan met elkaar in samenhang en beïnvloeden het eindresultaat. Het eindresultaat is uiteraard het totale geldbedrag wat je wilt sparen voor je kind. Dit zijn de vijf factoren:

  • De maandelijkse inleg – hoe hoger de maandelijkse inleg, hoe hoger het eindbedrag
  • Looptijd – hoe langer termijn je belegd, hoe lager het risico en hoe hoger het eindbedrag
  • Risico – voor de lange termijn is het cruciaal dat je aan veel risicospreiding doet
  • Rendement – een paar procent hoger rendement kan op de lange termijn tot honderden duizenden euro’s extra opleveren
  • Inflatie – ik reken altijd met 2% inflatie per jaar zodat je jezelf niet rijk rekent. In werkelijkheid zal je meer geld hebben, maar de koopkracht hiervan daalt door de inflatie

Hieronder zal ik je aan de hand van scenario’s meenemen in hoeveel je maandelijks kan beleggen voor je kind. Daarbij hanteer ik drie scenario’s, namelijk (1) maandelijks 100 euro beleggen, (2) 200 euro en (3) 500 euro. Per scenario gaan we bekijken wat het effect is van looptijd en rendement.

Een belangrijke aanvulling is dat ik ervan uit ga dat je een beginnende belegger bent die simpel en eenvoudig wilt beleggen. Derhalve houd ik rekening met een maximaal haalbaar rendement van 10%, waarbij we uitsluitend beleggen in veilige ETFs voor de lange termijn.  Per scenario zal ik je hier meer tips en uitleg over geven.

Tot slot, voor de berekeningen en scenario’s gebruik ik mijn eigen Excel rekentool. Deze kan je gratis downloaden onder het menu bij “gratis trainingen”. Een cadeautje 😊.

goedkoop-aandelen-beleggen

Scenario 1: 100 euro per maand beleggen voor je kind

Stel dat je 100 euro per maand wilt gaan beleggen voor je kind. Wat zijn dan je opties? In hoofdlijnen ga ik ervan uit dat je veilig beleggen wilt. In dat kader zal het jaarlijks rendement maximaal 10% zijn. En omdat we de lange termijn aanhouden, stel ik voor dat het minimum 6% is. De scenario’s van hieronder gaan werken. Er is wel een belangrijke voorwaarde: je moet het consistent volhouden. Dit betekent consistent iedere maand 100 euro beleggen voor je kind in een aantal gespreide beleggingen. Hier vertel ik zo wat meer over, maar laten we eerst kijken naar wat mogelijk is en onthoud daarbij goed de principes tot veilig beleggen:

veilig-beleggen-voor-je-kind

Berekening 100 euro per maand beleggen voor je kind

hoeveel-maandelijks-investeren-kind

In de tabel van hierboven zie je per combinatie van rendement en looptijd hoe hoog je eindbedrag kan worden bij een maandelijkse inleg van 100 euro. Dus stel dat je iedere maand consistent 100 euro investeert met een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% gedurende 30 jaar, dan heeft jouw kind over 30 jaar een bedrag van circa 93.000 euro ter beschikking. En belangrijk: hier is de inflatie van 2% per jaar al afgehaald!

In een grafiek ziet dit er als volgt uit:

hoe-per-maand-beleggen-voor-kind

Je ziet dat zowel de hoogte van het rendement en de duur van de looptijd van groot belang zijn. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het eindbedrag. En hoe langer de looptijd, waarbij je continue het rendement herinvesteert, hoe hoger het eindbedrag.

Hoe haal ik jaarlijks gemiddeld 6% rendement?

Er zijn verschillende manieren om een gemiddeld jaarlijks rendement te behalen. De vuistregel is altijd hetzelfde: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Daarom is het cruciaal dat je de principes van veilig beleggen blijft aanhouden (zie hierboven).

Ik houd van simpel en eenvoudig. Daarom geef ik je ook een simpel antwoord op de vraag ‘hoe haal ik jaarlijks gemiddeld 6% rendement’. Het antwoord is: kies voor laten beleggen. Als je jouw geld laat beleggen door een ander, betaal je jaarlijks zo’n 1,5% rendement. Op de lange termijn spreek je over veel geld. Maar bedenk wel dat dit 100% passief inkomen is. Je hebt geen kennis en kunde van beleggen nodig. Ook heb je er geen omkijken naar. Het enige wat je hoeft te doen is iedere maand (automatisch) 100 euro overboeken naar een beleggingsaccount, en zij doen al het werk voor je. Afhankelijk van het risicoprofiel dat je kiest zou je ook 8% per jaar kunnen halen.

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Een andere bijzonder eenvoudige manier voor 6 – 8% rendement per jaar is door een deel van je geld te spreiden in vastgoedfondsen. Deze keren een stabiele bron van inkomsten uit. Persoonlijk vind ik Corum Investments en SynVest, met respectievelijk 7% en 8,5% rendement, een prima keuze ter spreiding.

Een gemiddeld rendement van 6% per jaar kan je ook zelf gemakkelijk behalen. Meer informatie hierover lees je in mijn artikel over beleggen met weinig risico.

vastgoed beleggen met weinig geld

Hoe haal ik jaarlijks gemiddeld 8% rendement?

Ook hier zijn weer ontelbaar veel mogelijkheden. Om het simpel te houden zou ik persoonlijk kiezen voor zelf beleggen in een aantal goed gespreide ETFs en REITs. Juist deze combinatie is krachtig om risicospreiding aan te brengen in zowel de aandelen- als vastgoedmarkt. Hoe groter de ETF of REIT, hoe minder risico deze bevat. Beleggen in REITs geeft je tevens een relatief hoog jaarlijks dividend dat je kan herinvesteren voor het dividend-op-dividend effect.

Hoe haal ik jaarlijks gemiddeld 10% rendement?

Om jaarlijks gemiddeld 10% rendement te behalen zal je wat meer risico moeten nemen. Zo leveren wereldwijd gespreide ETFs historisch gezien een jaarlijks rendement van 8%. Met wat extra risico kan je het rendement verhogen. Echter betekent dit ook dat je meer onderzoek moet doen. Immers, kennis is macht en kan een hoop leed voorkomen. Daarnaast kan het iets meer tijdrovend zijn.

In mijn lange termijn beleggingsstrategie streef ik naar een jaarlijks gemiddeld rendement van 14%. Dit zou hoger kunnen zijn als ik uitsluitend investeer in individuele (groei)aandelen. Maar op termijn bouw ik steeds meer af naar veiligere posities in wat ik noem mijn beste ETFs. De beste ETFs zijn soms meer specifiek en trendgericht. Dit maakt haar minder geschikt voor de hele lange termijn (> 10 jaar), maar kan op een termijn van 3 – 5 jaar wel extra hoog rendement uitkeren.

Hier vind je mijn beste ETFs.

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

Scenario 2: 200 euro per maand beleggen voor je kind

Nu je op hoofdlijnen weet hoe je 6%, 8% of 10% rendement per jaar kan behalen, wordt het tijd voor het tweede scenario. In dit scenario voor hoeveel maandelijks beleggen voor je kind, gaan we de inleg verdubbelen van 100 naar 200 euro. Persoonlijk vind ik 200 euro per maand niet zoveel geld. Het effect daarentegen is wel heel groot. Dit zien we terug in de onderstaande tabel.

periodiek-beleggen-kinderen-tips

Stel jezelf eens voor dat je vandaag de dag start met 200 euro maandelijkse inleg voor je (pasgeboren) kind. Na 20 jaar is dat een serieus vermogen. In principe is het zo dat je bij 10% rendement en 40 jaar lang (her)beleggen, je kind al met pensioen zou kunnen gaan. Bedenk goed dat de inflatie hier al vanaf is gegaan. Aan het einde van de rit zou jouw kind derhalve meer dan 5 ton aan vermogen kunnen bezitten.

Ik heb al aangegeven dat ik geen glazen bol heb. Niemand weet wat er zich in de toekomst zal voordoen. Het enige wat we hebben, is het referentiekader van het verleden. En daarbij zien we dat een historisch gemiddelde rendement van 6, 8 of 10 procent prima haalbaar is zonder al te veel risico te nemen.

Mijn vraag aan jou is ‘wanneer begin je erin te geloven dat het mogelijk is?’

Ik ben op mijn 23ste begonnen met circa 10.000 euro aan zuur verdiende centen. Inmiddels ben ik 29 jaar en heb ik een mooi vermogen. Ik heb nooit meer financiële stress (tenzij ik gekke dingen ga doen). Nooit meer zorgen om pensioen. Dit is slechts zes jaar later. Op het specifieke moment dat je er mee bezig bent voelt het als lang en zwaar. En begrijp me niet verkeerd: je moet er keihard voor werken. Maar het is mogelijk. Het is haalbaar. Je moet er alleen wel in geloven.

periodiek-beleggen-voor-kind-tips

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Scenario 3: 500 euro per maand beleggen voor je kind

Tot slot hebben we nog een laatste scenario waarbij je 500 euro maandelijks gaat beleggen voor je kind. Als je hiermee begint wanneer je kindje nog maar net is geboren, hoeft hij of zij zich later nooit meer zorgen te maken om geld. Het potentieel resultaat spreekt voor zich:

maandelijks-beleggen-voor-zoon

Als je maandelijks geen 500 euro tot je beschikking hebt, dan wordt het toch eens tijd dat je serieus je in- en uitgaven bekijkt. Immers, vaak kan je eenvoudig enkele honderden euro’s besparen op grote uitgaven. Uit ervaring weet ik echter dat het nog leuker en beter is om je vooral te richten op structureel meer inkomen genereren. Dit is een andere Mindset waarbij je vooral meer geld gaat verdienen door activiteiten te ondernemen waar je van houdt. Dit geeft meer voldoening, plezier en geld.

Hoeveel wil jij maandelijks beleggen voor je kind? Laat het mij weten in een reactie onderaan dit artikel. Vragen zijn altijd welkom!

maandelijks-beleggen-voor-dochter

Reacties
Categorieën