Hoeveel Investeren in P2P Lending: hoeveel geld levert mij dat op?
Hoeveel Investeren in P2P Lending: hoeveel geld levert mij dat op?
Beleggen P2P Lending
Happy Investors
Beleggen P2P Lending
07/23/2021
5 min

Hoeveel Investeren in P2P Lending: hoeveel geld levert mij dat op?

07/23/2021
5 min

Beste Happy Investor, (in overweging om te) beginnen met P2P Lending? En wil je weten hoeveel investeren in P2P Lending? Dan ben je op het juiste artikel belandt. Hier hebben we het namelijk over hoeveel geld P2P beleggen ons kan opleveren. We gaan scenario’s bekijken voor eenmalig en maandelijks inleggen. Ook bekijken we overwegingen en tactieken voor beter resultaat.

Heb je er zin in? Ik ook 😊.

Laat geld voor je werken!

Inhoudsopgave:

Hoeveel investeren in P2P leningen? Eenmalig investeren berekenen
Hoeveel investeren in P2P leningen? Maandelijkse inleg berekenen
Overwegingen en tactieken bij het hoeveel investeren in P2P Leningen

Hoeveel investeren in P2P leningen? Eenmalig investeren berekenen

hoeveel-investeren-in-p2p-lending

Hoeveel investeren in P2P Lending bij een eenmalige investering, dat is de vraag. Hieronder gaan we de berekening zien, maar eerst kort over waar je kan beginnen.

Ik heb positieve ervaringen met investeren bij twee P2P platformen. Met name de eerste is de beste en meest betrouwbare keuze om te beginnen:

De berekening van hieronder is gebaseerd op Mintos. Waarom? Omdat ik bij dit platform meer zeker weet dat 9% rente per jaar realistisch is. Dit leg ik uit in mijn Mintos review. Daar deel ik ook mijn persoonlijke P2P belegging met je. Met iets meer risico kan je zelfs 11% halen. Meer dan 15% overigens ook, maar dan neem je mijns inziens te veel risico.

Hoe dan ook: hoeveel investeren in P2P Lending? Dit levert een eenmalige investering ons potentieel op:

p2p-beleggen-berekenen

Bron: HIM rekentool P2P Lending met 9% rendement, 2% inflatie en exclusief belastingen

Je hebt het goed. Goede baan. Gelukkige partner. Financieel gaat het beter dan ooit te voren. En je denkt bij jezelf ‘laat ik een nieuwe auto van 50K kopen’. Je beseft dat het veel geld is, maar je verdient het toch? Logische gedachten, maar wel beperkt.

Waarom niet lange termijn denken? Investeer nu 50K tegen 8 – 10% rendement per jaar. Na tien jaar heb je bijna 100K. En tel je de inflatie niet mee, dan is dat zelfs 120K. Nu 50K investeren, en over tien jaar kan je 100% gratis een nieuwe auto kopen!

hoeveel-beleggen-in-p2p-leningenDit is nu eenmaal hoe het werkt.

Let wel: als je maximaal 50K hebt moet je niet alles in P2P Lending investeren. Spreiding is het magische woord bij succesvol beleggen! Hoeveel dan wel? Dat ligt aan jou. Persoonlijk zou ik niet meer dan 10% doen.

passief-inkomen-p2p-berekenen

Hoeveel investeren in P2P leningen? Maandelijkse inleg berekenen

Niet iedereen heeft even 50.000 euro liggen. Het kan ook anders. Makkelijker. Wat dacht je van maandelijks investeren in P2P Lending. Hoeveel levert dat op? Hier wordt het wel wat tricky. Stel dat je max. 10% van je geïnvesteerd vermogen aan P2P leningen wilt toewijden. Dit is 10% van geld dat je op de lange termijn kan missen (i.v.m. risico). Bij deze richtlijn wordt het dus lastig. Zie daarom onderstaande berekening in een breder perspectief tot wat maandelijks beleggen je kan opleveren.

p2p-lending-rendement-berekenen

Stel, om loyaal te zijn aan de richtlijn van 10%, dat we maandelijks €100 investeren in P2P Lending. Dan zouden we na 30 jaar een bedrag van €117.230 hebben. Oké, hier moet nog een beetje belasting vanaf. Immers, we overschrijden de belastinggrens van 100K (met fiscaal partner).

rendement-p2p-beleggen-berekenen

€100 investeren in P2P Lending lijkt minder “zwaar” dan eenmalig €10.000 investeren, niet waar? En toch levert het meer op.

Iedere maand een klein bedrag investeren kan je leven veranderen. Stel dat je niet €100, maar €250 of €500 per maand investeert in een gediversifieerde portefeuille met gemiddeld 9% rendement per jaar. Dan krijg je een financieel vrij leven:

hoeveel-maandelijks-beleggen-p2p

Bron: HIM rekentool P2P Lending met 9% rendement, 2% inflatie en exclusief belastingen

Gelukkig komen er steeds meer Nederlanders en Belgen achter dat je geld voor je moet laten werken. Risicovol? Ja. Maar niet beleggen is ook risicovol. Wil je dat ieder jaar je geld 2% minder waard wordt? En wat dacht je van ondernemen? Of als vrachtwagenchauffeur je been breken tijdens een “vriendschappelijk” potje voetbal?

Beleggen kent risico’s tot geld verlies. Je moet weten wat je doet. Slimme ondernemers mitigeren risico’s. Goede voetballers vermijden tackles. Goede beleggers handhaven deze tips voor veilig beleggen.

automatisch beleggen in p2p lending

Overwegingen en tactieken bij het hoeveel investeren in P2P Leningen

Ik vind P2P beleggen interessant, maar zweer er niet bij. Andere beleggingen liggen mij beter. Maar in het belang van spreiding is P2P Lending een goede aanvulling. Een waarbij je passief inkomen kan opbouwen. Immers, je hoeft er amper iets voor te doen.

De beste tactiek bij P2P Lending is de meest voor de hand liggende. Gebruik de optie voor “Auto Investing”. Daarbij word je geld automatisch verspreidt over tientallen tot honderden leningen. Het voordeel? Meer risicospreiding en dus betrouwbaarder rendement. Hoeveel? Zo’n 8 – 11% afhankelijk van je keuzes.

Alles over deze tactiek lees je in mijn vergelijking tussen Mintos vs. IUVO.

Je kan ook hoger rendement halen. Dan zal je zelf leningen moeten uitzoeken. Maar dat is tricky, en mijns inziens onnodig.

Naast “Auto Invest” zijn er nog afwegingen bij hoeveel investeren in P2P Lending. Denk hierbij aan de te hanteren strategie. Hierbij drie voorbeelden:

  • Kies in het begin voor “Auto Invest voor hoger rendement (11%)”. Dit heeft hoger risico, maar kan hoger rendement geven op de lange termijn. Vervolgens kan je instellen dat, wederom automatisch, het rendement wordt geïnvesteerd in “veiligere leningen met lager rendement (8%)”.
  • Ben je risicoavers? Kies dan voor het omgekeerde van hierboven. Of herinvesteer het rendement in dezelfde “veiligere” leningen.
  • En tot slot, gebruik de P2P investering als cash cow: kies ervoor om het rendement te investeren in andere activaklasse (aandelen, vastgoed, et cetera)

Er zijn vast nog meer overwegingen om jezelf te stellen bij hoeveel investeren in P2P Lending. Hopelijk geeft dit artikel je een goede start. Wil je meer weten? Lees dan mijn artikel over beleggen in leningen.

Heb je vragen? Mooi. Stel ze hieronder 😊.

Reacties
Categorieën