Hoe 20.000 euro Investeren? 7-jaar ervaring: tips, strategie en uitleg
Hoe 20.000 euro Investeren? 7-jaar ervaring: tips, strategie en uitleg
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
07/22/2021
7 min

Hoe 20.000 euro Investeren? 7-jaar ervaring: tips, strategie en uitleg

07/22/2021
7 min

Beste Happy Investor, je wilt 20.000 euro investeren en héél rijk worden? Het kan. Maar hoe en waar begin je? Het is juli 2021. Ik ben 7 jaar ervaring rijker. Nu zou ik mijn 20.000 euro anders investeren dan toen ik net begon. Zo zou ik meer bewust werken aan een risicostrategie. Een die mijn risico verlaagt, maar wel de potentie tot hoog rendement behoudt. Ook is maar de vraag of we de volle 20K in één keer moeten investeren. Of wellicht spreiden in de tijd? En sowieso, waar kan ik het beste mijn 20.000 euro in beleggen?

Na het lezen van dit artikel weet jij exact hoe 20.000 euro investeren. Uiteraard dient dit ter inspiratie voor tips en strategie. Laat het mij dan ook zeker weten in een reactie hoe jij erover denkt. Heb je vragen? Mooi. Stel ze in een reactie hieronder.

Laat geld voor je werken!

Inhoudsopgave:

Inhoud

Hoe 20.000 euro investeren na 7-jaar ervaringen: tips, strategie en uitleg
Hoe 20.000 euro investeren: beginnen met het einde in gedachten, maar wel binnen de competenties van vandaag 
Welke opties heb je met 20.000 euro investeren?
Waarin en hoe 20.000 investeren? Hij die alles geeft zal overwinnen
Mijn 20.000 euro NU investeren of SPREIDEN over de tijd?
Samenvatting hoe 20.000 euro investeren

Hoe 20.000 euro investeren: beginnen met het einde in gedachten, maar binnen je competenties van nu

hoe-20-000-euro-beleggen

Concreet is dit hoe ik zou beginnen met 20.000 euro investeren:

  1. Beleggen in lijn met hoeveel rendement ik wil halen (risk, return & time)
  2. Investeren binnen mijn competenties en sterktes
  3. Beginnen met hoger risico en gradueel risico afbouwen

Beleggen begint met een doel. Wat wil je bereiken met de 20.000 euro? Het is cruciaal om te weten hoeveel rendement je begeert. Denk daarbij niet “zo hoog mogelijk!”, want dit komt met een prijs. De prijs is dat een hoog rendement ook hoog risico met zich meebrengt. Iets wat lang niet voor iedereen geschikt is. Wat dacht je van -30% koersverlies in één maand? Dat dacht ik al.

Ook zeer belangrijk is dat je (begint met) beleggen binnen jouw competenties en sterktes. Investeer in zaken die je begrijpt. Waarvan je weet dat zij in de toekomst gaan groeien. De grootste verliezen krijg je bij handelen zonder kennis.

Tot slot, hoe eerder je begint met beleggen hoe beter. Daarbij is het rationeel om in het begin hoger risico te nemen dan op het einde. Zodoende kan je een hoger gemiddeld jaarlijks rendement realiseren over een lange termijn.

In alle gevallen zal je met 20.000 euro investeren rekening moeten houden met een lange looptijd. Zelfs als je bereidt bent om alles op het spel te zetten, dan nog zal je, hoogstwaarschijnlijk, binnen één jaar een fortuin hebben.

Met de kennis en ervaring van vandaag zou ik nog steeds hetzelfde beginnen als ik heb gedaan. Namelijk door het investeren in unieke bedrijven. Maar de manier HOE ik dat doe is wel aanzienlijk anders geworden. Inmiddels hanteer ik een uitgekiende risicostrategie met strikte vuistregels. Want, zoals met alles, geldt ook bij beleggen het mantra van quality first.

Hieronder leg ik je uit hoe je letterlijk miljoenen kan accumuleren dankzij een eenmalige investering van 20.000 euro.

Welke opties heb je met 20.000 euro investeren?

Eerst even iets over de mogelijkheden. Er zijn verschillende manieren om 20.000 euro te beleggen. Hieronder geef ik je een korte samenvatting over de keuzes die je kan overwegen.

Think, before you act

De eerste vraag is: wil je 20.000 euro laten beleggen of zelf beleggen?

Het grootste verschil is dat laten beleggen beduidend gemakkelijker is. Het kost je geen energie en tijd, en je hebt er nauwelijks kennis of ervaring voor nodig. Lees hier alles over laten beleggen voor passief inkomen.

Het grootste voordeel bij zelf beleggen is dat je in potentie een significant hoger rendement kan behalen. Onderschat dit niet! Zo streven we op de Happy Investors Community naar minimaal 14% gemiddeld rendement per jaar over een lange termijn van 20 – 30 jaar. Dit ligt 6% hoger dan het marktgemiddelde. Op termijn levert dit letterlijk honderden duizenden tot miljoenen euro’s extra vermogen op (afhankelijk van je inzet).

Stel dat je 20.000 euro investeert tegen 8% gedurende 30 jaar. Na 30 jaar heb je circa: €201.253. Gecorrigeerd met 2% inflatie is dit  over 30 jaar €109.780 waard.

20.000 euro investeren tegen 14% gedurende 30 jaar geeft €1.019.003. Gecorrigeerd met inflatie is dit over 30 jaar €555.850 waard. Bekijk hier de Happy Investors Community om net als ons ook 14% rendement per jaar te halen.

En bij 20% per jaar (wat de beste beleggers realiseren) is dit zelfs: €4.747.526. Gecorrigeerd met inflatie is dit over 30 jaar €2.589.701 waard.

Investeer 20.000 euro niet in één uniek bedrijf. Beheer een mandje met daarin meerdere best in class bedrijven

Stel dat je vandaag 35 jaar bent. Maak jij nu de keuze om 20.000 euro te investeren tegen gemiddeld 14% rendement voor de aankomende 30 jaar? Dan heb je een zeer riant pensioen. En wat als je maandelijks extra inlegt? Een bedrag dat je toch wel kan missen? In dat geval ga je relatief gemakkelijk met vervroegd pensioen. Hoe? Lees hiervoor het artikel over hoeveel maandelijks beleggen.

Conclusie: 20.000 euro zelf beleggen kan in potentie veel geld opleveren. Maar let wel: als je het zelf doet, moet je wel weten wát je doet.

hoe-20k-beleggen

Waarin en hoe 20.000 investeren? Hij die alles geeft zal overwinnen

Wil je het maximale uit 20.000 euro halen? Dan moet je streven naar een zo hoog mogelijk rendement zónder geld te verliezen. Ik heb goede aandelen gekocht waar ik, soms, jaren mee in het verlies stond. Frustrerend? Heel erg! En het draagt ook niet bij aan een hoger rendement. Sommige aandelen heb ik met verlies moeten verkopen. Alsof een wesp je steekt. Maar dan honderd keer.

Natuurlijk zijn er altijd slechte beursjaren. Toch geldt over het algemeen dat hij die alles geeft zal overwinnen.

Daarmee doel ik er op dat je hard moet werken voor een hoger rendement. Het betekent dat je veel onderzoek wilt doen naar de beste bedrijven en dat je deze op het juiste moment koopt. Ik heb het hier over unieke en winstgevende bedrijven met groeipotentie tegen een aantrekkelijke waardering.

Je wilt overigens de 20.000 euro niet investeren in één uniek bedrijf, maar in een mandje met daarin meerdere best in class bedrijven. Spreid je kansen. Gebruik vuistregels zoals allocatieregels en aan- en verkoopregels.

Ben je niet bereidt om het zware werk (onderzoek) te verrichten? Als alternatief kan je 20.000 investeren in de beste ETF’s voor potentieel 9 – 11% gemiddeld per jaar over >20 jaar.

Ligt je kracht bij vastgoed? Ook dat een prima lange termijn investering. Al is het lastig om dan te starten met slechts 20.000 euro. (daarvoor moet je andere tactieken toepassen).

Ik ben nu in een fase waarin ik primair geld voor mij kan laten werken. Ik verdien bij met ondernemen. Inmiddels doe ik fulltime onderzoek naar de beste aandelen. Immers, ik wil en moet hoger rendement halen. Ik moet mijn winstkansen verhogen. Geen rendement? Dan geen boord. En dus hanteer ik strikte regels omtrent waardering, groei, en winstgevendheid van bedrijven. Alles om mijn winstkans te verhogen.

Wil je ook toegang tot deze aandelen? Ik deel ze op de HIM community. Dit zijn aandelen waar ik zelf ook in beleg. We hebben dus dezelfde belangen 😉. Meer weten? Lees hier over het aandelen abonnement.

Mijn 20.000 euro NU investeren of SPREIDEN over de tijd?

tips-20-000-euro-investeren

Oké, ik heb 20.000 euro. En nu? Hoe stap ik in? De eeuwige vraag bij iedere beginnende belegger. Er is geen eenduidig antwoord. Het ligt aan je situatie.

Bij laten beleggen kan je direct beginnen. Time in the market is belangrijker dan timing the market. Zolang je ook de dips bij koopt. Bij laten beleggen hoeft dit niet altijd. Stel dat je kiest voor 20.000 euro investeren in vastgoedfondsen. Zo’n fonds heeft geen koers. Jouw inleg blijft stabiel. Je ontvangt wel dividend.

Zo kan je direct beginnen met laten beleggen bij:

Ga je zelf beleggen? Leuk! Al wordt timing dan belangrijker. Zowel bij ETF’s als aandelen is het niet slim om direct in te stappen. In feite heb je twee opties, namelijk:

  1. Deel je 20.000 euro door twaalf. Investeer iedere maand 1650 euro in ETF’s; of
  2. Koop individuele aandelen op basis van waardering (value)

Koop je graag duur? Ik ook niet. En toch deed ik het te vaak. Het gevolg? Jarenlang in het verlies staan, zoals ik hierboven aangaf. En dus heb ik geleerd om óók naar waardering te kijken. Je hoeft niet te wachten tot een uniek aandeel goedkoop is. Maar wel tot zij een eerlijke prijs heeft.

Ook blijft time in the market belangrijker. Dit betekent dat je unieke aandelen tegen een goede prijs koopt. En het liefst zo vroeg mogelijk. Hoe langer je unieke aandelen vasthoudt, hoe hoger het rendement. En ja, x10 rendement is dan mogelijk.

Samenvatting hoe 20.000 euro investeren

Dus, hoe ga je 20.000 euro investeren? We hebben gezegd dat:

  1. Beleggen in lijn met hoeveel rendement je wilt halen (risk, return & time)
  2. Investeren binnen je competenties en sterktes
  3. Beginnen met hoger risico en bouw risico gradueel af

Kies je voor laten beleggen? In dat geval kan je per direct beginnen!

Kies je voor zelf beleggen in ETF’s? Dan is het slim om te kijken naar de waardering. Staat de gehele aandelenmarkt op een lage P/E-gemiddelde? Koop direct! (zoals na een beurscrash). Is de aandelenmarkt duur? Dan ga je 20.000 euro verdelen en per maand investeren.

Toch liever individuele aandelen kopen? Dan kan ieder moment goed of slecht zijn. Het hangt af van jou. Koop unieke, winstgevende bedrijven tegen een goede prijs.

Als je het mij vraagt is het beste begin om 20.000 euro te investeren in een set van de beste individuele aandelen. Alternatief kan je dit investeren in de beste ETFs. Dit laatste zorgt voor significant meer risicospreiding en is meer geschikt voor beginnende beleggers.

Een andere optie is om je geld te laten beleggen. Is niet spannend noch leerzaam, maar wel effectief. Ja, het rendement is lager maar je laat wel geld voor je werken. En voor sommigen is dit simpelweg de beste keuze als ze niet bereidt zijn om tijd en energie te stoppen om in ieder geval de basis tot beleggen te leren begrijpen (neem ETFs als voorbeeld. Is niet moeilijk, al zal je wel de basis moeten begrijpen).

Reacties
Categorieën