Investeren met Geleend Geld? KANSLOOS, of niet?
Investeren met Geleend Geld? KANSLOOS, of niet?
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
08/03/2021
4 min

Investeren met Geleend Geld? KANSLOOS, of niet?

08/03/2021
4 min

Beste Happy Investor, ben je niet goed geworden? Investeren met geleend geld? Stop. In de meeste gevallen gaat dit fout. Investeren met geleend geld is vooral kansloos. Het immense risico is veel groter dan de potentiële winst. Hieronder leg ik je uit waarom. Maar niet alleen dat. We gaan ook kijken hoe je wél met geleend geld kan beleggen. Er is namelijk één uitzondering op de regel.

Welke dat is, lees je hieronder.

Inhoudsopgave:

Waarom investeren met geleend geld kansloos is
Waarom de gevaarlijke weg van beleggen met geleend geld terwijl het ook makkelijk kan?
Wanneer wel beleggen met geleend geld? Cadeautje van de bank!

Waarom investeren met geleend geld kansloos is

hoe-beleggen-met-geleend-geld

Je wilt snel rijk worden? En dus makkelijk beleggen met geleend geld? Nee, je hebt niet het ei van Columbus uitgevonden. Ja, dit is kritisch, maar dat doe ik voor jou. Wanneer je gaat investeren met geleend geld is er geen weg meer terug. Het MOET goed gaan. Zo niet? Dan heb je een serieus probleem. Volledig in de shit, zo serieus. En waarvoor eigenlijk? Er is relatief weinig winst te behalen ten opzichte van het immens grote risico.

Stel. Het is 2 uur s’ nachts. Dat tiende biertje smaakt goed. Na veel kansloze praat komen we op een goud idee. Laten we investeren met geleend geld! Op een of andere manier krijgen we het voor elkaar dat iemand ons €100.000 leent. Wellicht een desperate housewive? Een vette suikeroom? Hoe dan ook, hoe je dit voor elkaar krijgt zal ik niet ter discussie stellen 😉. En dan: we gaan beleggen met geleend geld. Op een dag moeten we het terugbetalen. De vraag is: wanneer en hoeveel. Laten we stellen dat dit binnen vijf jaar is. Ieder jaar betalen we 4% rente. In dit hypothetische geval hebben we bijzonder gunstige voorwaarden…

Risk & Return zijn niet in balans

Als ik met laag risico wil beleggen kan ik zo’n 4 – 6% rendement per jaar realiseren. Bij neutraal risico circa 7 – 10%. En bij hoger risico 15 – 20%. Daarbij lopen we een groot risico omdat de deadline 5 jaar is. Als er iets misgaat, zoals een beurscorrectie van 50%, dan zijn we de sjaak. Ma flodder zal dan op de stoep staan.

Als we geluk hebben boeken we jaarlijks 20% rendement. Het netto rendement is 14% (4% rente en 2% inflatie). Na vijf jaar hebben we circa €190.000. Dit komt neer op 18K winst.

Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat we 20% halen. Meer realistisch is 15%, waarbij we bewust hoog risico nemen. Na vijf jaar hebben we €152.000.

Is het jou waard om je comfortabele leven te riskeren voor een magere 10K winst per jaar?

Sorry, maar ik haak af. Ons gouden idee kent te veel risico. Wat als we die pech hebben en de beurs klapt in elkaar. 40% koersverlies is dan niks.

Nee. De intelligente belegger neemt berekend risico. Hij/zij kijkt naar beleggingen waarbij de potentiële winst hoger is dan het potentiële verlies. Hij/zij zal inzien dat beleggen met geleend geld een te groot risico heeft waar een te kleine potentiële winst tegenover staat.

De intelligente belegger zoekt naar asymmetrische beleggingen waarbij een hoog rendement valt te behalen tegen een klein risico.

Waarom de gevaarlijke weg van beleggen met geleend geld terwijl het ook makkelijk kan?

risico-beleggen-geleend-geld

Beleggen met geleend geld is voor de zwakkeren. Voor zij die niet bereidt zijn om het zware werk te verrichten. Denk niet dat je slim bent. Ja, het kan je lukken. Maar de kans dat je faalt is enorm. En wat dan? Aankloppen bij pappa? Bespaar jezelf het potentiële grote verlies.

Er is een betere manier.

Train je Geld Mindset. Werk harder, slimmer en claim je financiële succes. Leer beleggen als Einstein (niet dat hij dit kon), en leer hoe je duurzaam hoog rendement kan halen. Maar doe dit niet met geleend geld. Immers, de meest duurzame bron tot succes is lange termijn beleggen. Daarbij moet je het geld voor een langere tijd kunnen missen.

Een deadline van terugbetaling dwingt je om risicovolle keuzes te maken. Dit gaat fout. Terwijl zij die geduld hebben tamelijk eenvoudig rijk kunnen worden.

Zo leg ik in dit artikel over 100 euro per maand beleggen uit dat je met een kleine, maandelijkse inleg van €100 al financieel onafhankelijk kan worden op de lange termijn. Als je vroeg begint, betekent dit vervroegd pensioen voor je 50ste. En als je de maandelijkse inleg verhoogt, zonder te beleggen met geleend geld, kan je voor je 40ste eerder stoppen met werken.

Het lukt mij ook. En ik ben niet bepaald een super belegger met al mijn fouten. Dus als ik het kan, kan jij het zeker.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Wanneer wel beleggen met geleend geld? Cadeautje van de bank!

Er is één uitzondering op de regel. Je kan investeren met geleend geld in vastgoed. Dit is in feite wat als “normaal” wordt beschouwd. Een verhuurhypotheek is investeren met geleend geld. Ook een tweede hypotheek op overwaarde is mogelijk. De condities zijn hierbij dragelijker. De rente is oké. Het gaat vooral om de lange looptijd. Zo is de deadline van een hypotheek twintig of dertig jaar.

Tegenwoordig heb je ook gespecialiseerde partijen zoals Briqwise die zich richten op vastgoedfinanciering. Klik hier voor meer informatie.

Vastgoed biedt, in vergelijking tot aandelen, een meer vast rendement aan. Hier vind je vele vormen van beleggen met vast rendement. Daarbij is een belangrijke criteria dat er geen koersschommelingen plaatsvinden. Je geld wordt niet opeens minder waard als gevolg van een beurscorrectie.

Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat investeren met geleend geld in vastgoed zonder risico is. Indien je geen huurder hebt (leegstand), moet je zelf de maandelijkse hypotheeklast betalen. Zorg er dus voor dat je deze financiële ruimte hebt, voor het geval dat. Met andere woorden: ook in vastgoed is het slim om langzaam te groeien. Begin met één vastgoedobject. Doe ervaring op. Consolideer. En bouw dan uit naar meerdere vastgoedobjecten. Desnoods door herfinanciering aan andere partijen (waarbij je zelf nog zo’n 2 – 5% rendement p.j. overhoudt).

Hoe denk jij over beleggen met geleend geld? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën