7x Veiligere Alternatieven op Crypto Beleggen Betrouwbaarder Rendement
7x Veiligere Alternatieven op Crypto Beleggen Betrouwbaarder Rendement
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
06/12/2021
6 min

7x Veiligere Alternatieven op Crypto Beleggen Betrouwbaarder Rendement

06/12/2021
6 min

Beste Happy Investor, als je vaker mijn artikels leest kan de inhoud deels herhaling zijn. Maar wellicht ben je hier voor het eerst en wil je weten wat veiligere alternatieven op crypto beleggen zijn? Het is sowieso heel goed dat je jezelf dit afvraagt. Immers, crypto beleggen is uiterst risicovol. Niet alleen omdat de cryptomarkt hevige koersschommelingen kent, maar vooral omdat het grote merendeel van alle cryptomunten geen economische waarde creëert. Dit maakt het geen betrouwbare lange termijn belegging.

De 7 veiligere alternatieven op crypto beleggen van hieronder zijn echter wel meer betrouwbaar. Dankzij kennis en onderzoek kan je geld investeren in activa die op de lange termijn groeien (omdat zij economische waarde creëren). Op korte termijn vinden er ook dalingen plaats, maar met deze alternatieven is er (veel) meer zekerheid dat je op de lange termijn positief rendement maakt.

Stel je vragen gerust in een reactie onderaan dit artikel. Laten we nu beginnen!

Inhoudsopgave:

Veiliger alternatief op crypto 1. Exchange Traded Funds
Veiliger alternatief op crypto 2. Value Investing
Veiliger alternatief op crypto 3. Vastgoedfondsen
Veiliger alternatief op crypto 4. P2P Beleggen
Veiliger alternatief op crypto 5. REITs
Veiliger alternatief op crypto 6. Beleggingsfondsen en/of Laten Beleggen
Veiliger alternatief op crypto 7. Crowdfunding

Veiliger alternatief op crypto 1. Exchange Traded Funds

In het artikel over de gevaren met crypto beleggen ben ik zeer kritisch. Ik geef aan dat het grootste gedeelte van alle cryptomunten geen economische waarde creëren. Denk hierbij aan winst. De koersbeweging gebeurt alleen op basis van vraag- en aanbod. Er is geen fundamentele analyse mogelijk, omdat deze cryptomunten geen winst (of verlies) maken.

Tevens is het zo dat het investeren in één crypto significant risicovoller is dan het investeren in twintig, vijftig of zelfs honderd cryptomunten.

Bij aandelen werkt dit net zo. Aandelen hebben het voordeel dat zij worden uitgegeven door bedrijven die reëel winst (of verlies) maken. Dit maakt het een meer betrouwbare investering voor de lange termijn. Maar ook bij aandelen is spreiding van groot belang. Gelukkig is daartoe een eenvoudige oplossing.

Ben je al bekend met Exchange Traded Funds (ETFs)?

ETFs maken het mogelijk om zeer snel en eenvoudig een handvol aandelen tegelijkertijd te kopen. Zie dit als een mandje. Daarin kunnen twintig aandelen zitten, maar ook drieduizend (!). Zo heb je de ETF genaamd VWRL waar meer dan 3500 verschillende aandelen zitten. Dit zijn 3500 verschillende bedrijven die wereldwijd gevestigd zijn.

Vanzelfsprekend is dit een veel veiliger alternatief op crypto beleggen.

Er zijn verschillende soorten ETFs. De een, zoals VWRL, bevat veel aandelen met grote spreiding. En andere ETFs zijn meer risicovol. Zoals bijvoorbeeld een thema ETFs met daarin twintig kleine, snelgroeiende bedrijven binnen een groeiende sector.

Lees hier verder over beleggen in ETFs.

Veiliger alternatief op crypto 2. Value Investing

Value Investing is meer risicovol dan ETF beleggen, maar niettemin een van de veiligere alternatieven op crypto beleggen. In het kort houdt Value Investing, ook wel waarde beleggen genoemd, in dat je opzoek gaat naar bedrijven die je tegen een prijs kan kopen die onder haar intrinsieke waarde ligt. Je koopt bijvoorbeeld een aandeel voor €50, terwijl deze in realiteit €60 waard is.

Dit kan je zien als een koopje op de markt. Zoiets komt voor wanneer een financieel gezond bedrijf continue slecht nieuwsberichten ondergaat. Of het kan voorkomen wanneer beleggers de toekomstige (winst)groei van het bedrijf onderschatten. Hoe dan ook, in sommige gevallen kan je een aandeel tegen een korting aankopen. En als jouw onderzoek klopt, is het een kwestie van tijd alvorens de markt hierachter komt en het aandeel gaat kopen.

Een nadeel aan deze tactiek is dat Value Investing voor gevorderde beleggers is. Er bestaan overigens ook ETFs die zich specifiek richten op “Value aandelen”.

Tip: een goed begin is cruciaal voor schulden aflossen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Veiliger alternatief op crypto 3. Vastgoedfondsen

Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen en crypto beleggen zijn twee hele verschillende werelden. Vastgoedfondsen investeren geld in vastgoedobjecten waaruit zij huurinkomsten ontvangen. Dit laatste is een soort van zekerheid, alhoewel er natuurlijk het risico tot leegstand is. Slaagt men er echter in om een hoge bezettingsgraad te realiseren, dan zal het fonds iedere maand stabiele huurinkomsten genereren.

Dit is totaal anders dan cryptomunten. Zij genereren namelijk geen inkomsten! (al zag ik wel een ontwikkeling op Binance waarbij je je crypto kan “uitlenen”. Dit is vergelijkbaar met P2P Beleggen waar ik zo op terugkom).

Het verschil is fundamenteel. Goed presterende fondsen kunnen op de lange termijn meer en meer vastgoed aankopen. Daarmee daalt in feite het risico (spreiding) en nemen de huurinkomsten alsmaar toe. Uiteraard zijn er ook bij vastgoedfondsen risico’s, daarvoor dien je goed de brochure (factsheet) te lezen. Maar het is onbetwistbaar dat het een veiliger alternatief op crypto beleggen is.

Bij de beste vastgoedfondsen in Nederland kan je een (passief) jaarlijks dividend van 7% – 8,5% ontvangen. Lees hier meer over de beste fondsen SynVest en Corum Investments.

vastgoed beleggen met weinig geld

Veiliger alternatief op crypto 4. P2P Beleggen

P2P Beleggen is een waardevolle aanvulling op ieders portefeuille. Dit houdt in dat je geld investeert in particuliere- en bedrijfsleningen. In ruil daarvoor ontvang je een hoog rendement van circa 9 – 13% per jaar.

Dit is een relatief hoog rendement terwijl je er geen kennis voor nodig hebt. Het enige wat je hoeft te doen, is gebruik te maken van de “Auto Invest”-functie. Die functie zorgt ervoor dat jouw geld automatisch verspreidt wordt over honderden verschillende leningen.

Wat je echter niet moet doen, is zelf leningen selecteren. Kies voor de “Auto Invest”-functie voor maximale spreiding.

Spreiding is van groot belang. Niet alleen in P2P beleggen, maar bij alles. Daarom geef ik als tip om niet meer dan maximaal 10 – 20% van je vermogen in P2P te investeren.

Bouw een portefeuille op waarin je naast P2P ook vastgoed, aandelen en alternatieven hebt. En ja, hier kan je ook een klein gedeelte (bijvoorbeeld 5%) van beleggen in crypto. Zolang je maar begrijpt dat dit hoge risico’s met zich meebrengt en je veel geld kan verliezen. Hoe hoger het risico, hoe hoger die kans.

Meer weten over de beste P2P platformen? Klik hier voor de Mintos review.

Veiliger alternatief op crypto 5. REITs

Naast vastgoedfondsen heb je ook REITs. Dit is in feite hetzelfde, behoudens dan dat REITs beursgenoteerd zijn. De afkorting staat voor Real Estate Investment Trusts. Deze fondsen zijn beursgenoteerd en hebben derhalve te kampen met koersschommelingen. Dit kan zowel gunstig (buy the dip) als ongunstig (te hoog gekocht) zijn.

Persoonlijk zou ik voor niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen kiezen. Het gemiddeld jaarlijks rendement bij REITs is wel iets hoger, maar je hebt er ook meer kennis nodig aangezien de dimensie van koersvolatiliteit erbij komt. Als je te hoog koopt, kan het zijn dat je zelfs op de lange termijn louter negatief rendement realiseert.

goedkoop-aandelen-beleggen

Veiliger alternatief op crypto 6. Beleggingsfondsen en/of Laten Beleggen

Waarom moeilijk doen als je ook experts voor jou kan laten werken? Zelf beleggen is leuk, spannend en leerzaam. Ik doe zelf niet anders. Maar misschien is het voor jou niet de beste optie. Misschien wil jij wel geld voor jou laten werken, maar heb je geen tot nauwelijks interesse in de wereld van beleggen.

In dat geval kan je ook je geld laten beleggen door professionals. Afhankelijk van je risiconiveau mag je een gemiddeld jaarlijks rendement van 4 – 6% verwachten. Bij de betere beleggingsplatformen ligt dit iets hoger.

Meer weten? Klik hier voor laten beleggen vergelijken en kies het beste platform voor jou.

Veiliger alternatief op crypto 7. Crowdfunding

Tot slot hebben we nog crowdfunding als een van de veiligere alternatieven op crypto beleggen. Met deze investeringsmogelijkheid investeer je jouw geld in ondernemersprojecten. Denk hierbij aan vastgoedprojecten, het ontwikkelen van nieuwe producten of een duurzaamheidsinitiatief. Sommige mensen vinden dit ook gewoon leuk. Je kan direct bijdragen aan duurzaamheidsontwikkelingen. In ruil voor je investering, mag je een gemiddeld jaarlijks rendement van circa 5 – 7% verwachten. Let wel dat je ook hierbij aan spreiding doet. Liever €1000 in tien projecten, dan €10.000 in één project 😉.

Dit waren ze dan! De 7 veiligere alternatieven op crypto beleggen. Naar welk alternatief gaat jouw voorkeur uit, en waarom? Laten we leren van elkaar!

Reacties
Categorieën