Dé 4 Beste Investeringen Voor Dividend! Tips & Uitleg
Dé 4 Beste Investeringen Voor Dividend! Tips & Uitleg
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
05/04/2021
4 min

Dé 4 Beste Investeringen Voor Dividend! Tips & Uitleg

05/04/2021
4 min

Beste Happy Investor, wanneer je al wat meer vermogen hebt kan dividend een lucratieve investering zijn. Zeker wie de tijd neemt om op de lange termijn dividend-op-dividend te accumuleren, kan dankzij die ene keuze financieel onafhankelijk worden. Er zijn verschillende manieren om dit effect optimaal te benutten. Hieronder vind je de vier beste investeringen voor dividend waarbij je ik tevens praktische tips geef.

Dit zijn de vier beste investeringen voor dividend:

1. Dividend Aristocrats

beste-investeringen-voor-dividend

Als je voor dividend wilt gaan zijn Dividend Aristocrats een van de beste investeringen. Dit zijn bedrijven die ieder jaar haar dividend hebben verhoogt voor minstens de afgelopen vijfentwintig jaar. Hier behoren bedrijven bij als Coca-Cola en AbbVie, die ik tot op de dag van vandaag nog altijd als prima dividend investeringen beschouw.

Dividend Aristocrats zijn gewild, omdat zij een betrouwbaar verleden van dividend uitkering hebben. Als je een dividend belegger bent, zijn dit een soort veilige havens. Tevens toont dit gedeeltelijk aan dat het stabiele bedrijven zijn die ieder jaar genoeg winst maken om niet alleen dividend uit te keren, maar deze ook te verhogen.

Bij Dividend Aristocrats kan je nog een verdeling maken tussen hoog- en groei dividend aandelen. Hoog dividend aandelen zijn bedrijven die ieder jaar veel dividend uitkeren. Denk aan 6% tot zelfs 10% per jaar. Groei dividend aandelen zijn bedrijven die een lager dividend uitkeren, omdat zij meer winst investeren in bedrijfsgroei. Dit laatste heeft als gevolg dat zij (als het goed is) ook meer koerswinst genereren (op de lange termijn).

Persoonlijk zou ik voorkeur geven aan een beleggingsportefeuille met daarin zowel hoog- als groei dividend aandelen. Hoog dividend aandelen zijn weliswaar relatief stabiel, maar ik heb meer vertrouwen in bedrijven die de meeste winst investeren in haar eigen bedrijfsgroei. Immers, stagnatie betekent achteruitgang. Staar je daarom niet blind op wie het hoogste dividend uitkeert, maar kies voor een gezonde combinatie zodat je ook koerswinst realiseert.

Op de Happy Investors Community vind je naast alle cursussen en winstgevende aandelen ook een kant-en-klare ‘Inkomen Portefeuille’ met 50+ High Dividend aandelen. Dit zijn in mijn optiek de beste investeringen voor dividend.

Meer weten over het aanbod van de Happy Investors Community? Klik hier voor meer informatie over de online cursus beleggen

2. Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen

Vastgoedfondsen horen mijns inziens beslist bij de beste investeringen voor dividend. In mijn optiek zou iedere dividend belegger ten minste een klein deel (bv. 10%) van haar portefeuille willen investeren in een paar niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Het grote voordeel van niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen is dat zij stabiel dividend uitkeren. Vaak ontvang je zelfs een maandelijks voorschot dividend.

Neem SynVest nu als voorbeeld. Het jaarlijks dividend van dit Nederlandse vastgoedfonds ligt rond de 8,5%. Dat is erg hoog. Een ander goed fonds is Corum Investments. Lees hier de verschillen tussen SynVest vs. Corum Investments.

Juist de combinatie tussen dividend aandelen en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen maakt het een beste investering voor dividend. Je hebt hierdoor niet alleen spreiding (aandelen vs. vastgoed). Ook wapen je jezelf deels tegen koersvolatiliteit.

Aandelenkoersen gaan omhoog en omlaag. Maar niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen hebben geen koers. Je geld blijft altijd hetzelfde waard (afgezien van inflatie), en daarover ontvang je dividend. Wanneer je dit dividend consequent herinvesteert, krijg je het krachtige effect van dividend-op-dividend.

Natuurlijk kennen niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen ook risico’s. Zo kan men nooit uitsluiten dat het fonds failliet kan gaan. Ook behoor je het altijd te zien als lange termijn belegging. De meeste fondsen hanteren namelijk uitstapkosten binnen de eerste twee of drie jaar.

Beleg daarom alleen met geld dat je voor een langere periode kan missen. Lees ook altijd de brochure voor de actuele status van uitstapkosten en andere ontwikkelingen. En tot slot, kies altijd voor een mix aan meerdere vastgoedfondsen. Gok nooit op één paard.

Meer weten? Klik hier voor de beste vastgoedfondsen

3. REITs, oftewel beursgenoteerde vastgoedfondsen

beste-dividend-investeringen

Je hebt ook beursgenoteerde vastgoedfondsen. De Engelse term hiervoor is Real Estate Investment Trust, oftewel REITs. In tegenstelling tot niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen hebben REITs wel te maken met koersschommelingen. Je kan begrijpen dat dit zowel voor- als nadelen biedt.

Een voordeel van REITs is dat je kan profiteren van koersstijgingen. Wanneer je op een juist moment koopt, kan je laag instappen en hoog verkopen. Zo krijg je naast het dividend ook een rendement uit koersstijging.

Uiteraard zit daar ook het nadeel aan. REITs kunnen ook flinke koersverliezen opleveren. In mijn ogen is het daarmee een minder betrouwbare lange termijn investering. REITs kunnen een beste investering voor dividend zijn, maar wel voor de meer gevorderde belegger.

Als je een beginnende belegger bent, is het slimmer om te kiezen voor een combinatie van niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen en ETFs (zie hieronder).

Meer weten? Hier lees je alles over beleggen in REITs

4. Dividend ETFs

De laatste van de vier beste investeringen voor dividend is ETFs. Dit staat voor Exchange Traded Fund. Op mijn website vind je meerdere artikels met uitleg over dit type beleggen.

Als dividend belegger is het voor jou goed om te begrijpen dat ETFs veel spreiding aanbieden, waardoor het risico tot geld verlies lager wordt. Zo kan je bijvoorbeeld 50, 100 of zelfs 1500 (!) verschillende dividend aankopen via een enkele ETF.

Een voorbeeld hiervan is de dividend ETF genaamd Vanguard FTSE All-World High Div Yield UCITS met de Ticker VHYL.

Als jij eenmalig de ETF VHYL aankoopt, beleg je jouw geld indirect over 1500 verschillende bedrijven die wereldwijd gevestigd zijn. Natuurlijk is dit veel minder risicovol dan wanneer je jouw geld investeert in één dividend aandeel. Het grote voordeel van een dividend ETF is daarom dat je minder risico neemt.

Het nadeel aan Dividend ETFs is dat het jaarlijks gemiddelde rendement lager ligt dan wanneer je een beleggingsportefeuille hebt met daarin de twintig tot dertig beste dividend aandelen. In een ETF heb je uit die 1500 verschillende aandelen namelijk ook slechte bedrijven zitten. Zij halen het rendement omlaag. Terwijl een gevorderde belegger zelf onderzoek kan doen en bepalen wat de beste dividend aandelen zijn. Door enkel geld hierin te investeren, kan je een hoger rendement halen.

Daarom is de ‘Inkomens Portefeuille’ op de Happy Investors Community belangrijk. Daarin vind je goede dividend aandelen.

Er is ook nog een tussenweg. Dan spreek ik over meer specialistischere dividend ETFs. Hier zitten minder aandelen in, bijvoorbeeld 100 stuks, waarbij het fonds een poging doet om de beste dividend aandelen te selecteren. Een voorbeeld hiervan is ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF met de ticker NOBL.

Meer weten over de beste investeringen in dividend? Lees dan dit artikel over dividend beleggen strategie

Reacties
Categorieën