Beleggen met weinig geld: deze tips maken je rijk en vrij!
Beleggen met weinig geld: deze tips maken je rijk en vrij!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
10/04/2020
15 min

Beleggen met weinig geld: deze tips maken je rijk en vrij!

10/04/2020
15 min

Beste Happy Investor, het is een misverstand om te denken dat je alleen kan beleggen met veel geld. Ook beleggen met weinig geld kan je aanzienlijk rijker maken. Hoe je dat precies doet, leer je in dit artikel. Eerst neem ik je mee in een cruciaal inzicht tot beleggen wat je leven ten goede kan veranderen. Daarna gaan we kijken naar concrete tips over hoe te beleggen met weinig geld. Tot slot leg ik je exact uit welke investeringen je kan doen wanneer je niet zoveel te besteden hebt.

Let op: het lezen van dit artikel duurt zo’n tien minuten, maar bied je wel de noodzakelijke kennis uit tot succes. Beleggen is geen kinderspel. Je kan je inzet verliezen en zeker niet iedereen heeft succes. Lees dus aandachtig en stel vragen in de reacties hieronder indien nodig. Dan help ik je graag verder 😊.

Inhoudsopgave

Waar moet ik op letten bij beleggen met weinig geld?
Wat is een goede beleggingsstrategie voor als ik weinig geld heb?
Structureel rijker worden met investeren terwijl je met een klein bedrag begint
Hoeveel rijker kan je worden met een kleine inleg?
Tips voor beleggen met weinig geld
Voor wie is investeren met weinig geld geschikt?
Investeringsmogelijkheden waarbij je kan instappen met een laag bedrag
Aandelen en ETF’s voor beleggen met weinig geld
Vastgoedfondsen waarin je kan investeren met weinig geld
Wanneer investeren met weinig geld en wanneer groot instappen?

Waar moet ik op letten bij beleggen met weinig geld?

hoe-beleggen-met-weinig-geld

Voordat we het gaan hebben over hoe je kan beleggen met weinig geld, neem ik je eerst mee in een cruciaal inzicht. Dit inzicht gaat namelijk jouw leven veranderen, mocht je het nog niet kennen. Het inzicht waar ik over spreek is de onstilbare kracht van rendement op rendement. Dit is een fenomeen waarbij je in de loop der tijd rendement op rendement laat accumuleren, waardoor dit op een gegeven moment exponentieel groeit. Het is exact dit fenomeen dat uitlegt hoe mensen rijk worden met beleggen.

Er zijn drie elementen wanneer het aankomt op het volledig benutten van rendement op rendement. Dit zijn:

 1. De hoeveelheid geld die je inlegt
 2. Het rendement uitgedrukt in gemiddeld percentage per jaar
 3. En de looptijd

In dit artikel hebben we het specifiek over beleggen met weinig geld. Dit betekent dat het eerste element van hierboven niet in ons voordeel werkt. Maar zoals we hieronder gaan zien geeft dat niet. Wij kunnen immers wel het rendement en de looptijd in ons voordeel benutten.

Ik neem je eerst mee in hoe je rijk kan worden terwijl je start met weinig geld om te beleggen. Dit gaat dan vooral over de combinatie tussen rendement en looptijd. Dit laatste is het makkelijkste, omdat de looptijd een kwestie van lange termijn denken is. Maar het rendement is een ander verhaal. Veel mensen verliezen geld met beleggen, omdat zij (on)bewust te veel risico nemen en niet goed weten wat ze aan het doen zijn. Nu kan ik je met mijn jarenlange ervaring in beleggen hier goed bij helpen. Derhalve zal ik je concrete tips geven over beleggen met weinig geld en rendement. En als je echt vastberaden bent om significant rijker te worden, dan kan je altijd mijn cursus volgen voor 100% garantie op succes.

Wat is een goede beleggingsstrategie voor als ik weinig geld heb?

Er zijn twee strategieën die je kan gebruiken om rijk te worden met beleggen terwijl je niet veel geld hebt. De eerste strategie is uiterst risicovol en leidt tot “misschien sneller rijk worden, maar met lagere kans op succes”. Hoe dit werkt lees je in dit artikel over hoe beleggen met 500 euro. Maar mijns inziens is dit niet de beste strategie.

In mijn persoonlijke leven ben ik begonnen met beleggen op mijn 25ste. Daarbij heb ik vanaf het begin af aan gekozen voor een lange termijn beleggingsstrategie met consistent en duurzaam hoog rendement. Dit is een mooie zin maar de praktijk is een ander verhaal. Zo kostte het mij nogal wat jaren om te achterhalen hoe je dat het beste doet. Met dank aan veel leren en veel fouten maken. En het resultaat mag er wezen. Inmiddels realiseer ik consistent een jaarlijks gemiddeld rendement van 14%. Dat is 6% hoger dan het gemiddelde rendement op de aandelenmarkt. En het is 8% hoger dan wie wilt beleggen via een online broker. Binnen mijn cursus en online community leer je alles over hoe je mijn beleggingsstrategie uitvoert. En het is ook deze strategie die het beste aansluit voor als je wilt beleggen met weinig geld.

Laat mij uitleggen waarom

vastgoed beleggen met weinig geld

Structureel rijker worden met investeren terwijl je met een klein bedrag begint

Ik zal je gelijk het antwoord geven. De beste strategie voor beleggen met weinig geld is om structureel iedere maand een klein bedrag te investeren binnen een lange termijn beleggingsportefeuille van > 20 jaar. Dit betekent dat je eerst begint met heel goed onderzoek naar wat geschikte lange termijn investeringen zijn. Hieruit kies je een combinatie van de beste investeringen die leiden tot een gemiddeld jaarlijks rendement van 14% of hoger. Vervolgens ga je iedere maand een klein bedrag hierin investeren. En dat gedurende de aankomende twintig jaar.

Als je gedurende twintig jaar iedere maand 200 euro investeert tegen jaarlijks 12% netto rendement, resulteert dat in 165.000 euro netto vermogen

Ja, in essentie is mijn beleggingsstrategie van hierboven eenvoudig uit te leggen. Uiteraard is er altijd een “maar”. En in dit geval zelfs twee. De eerste maar is dat je goed onderzoek moet doen naar de beste investeringen voor een lange termijn beleggingsportefeuille. En de tweede is dat je een jaarlijks gemiddeld rendement van 14% of hoger wilt nastreven. Nu kan 8% ook, door simpelweg te kiezen voor indexbeleggen. En 10% zou misschien ook haalbaar zijn. Maar met deze percentages benut je niet volledig de kracht van rendement op rendement. Dus nu denk je wellicht “oké, maar waarom geen 20% dan?”. De reden daarvoor is dat 20% rendement nastreven vraagt om een meer risicovolle strategie waarbij de kans op falen groter is. Uit mijn jarenlange praktijkervaring heb ik geleerd dat een rendement tussen de 13 – 16% haalbaar is voor beginnende beleggers, zonder significant meer risico te nemen. En dat is alsnog 8% hoger dan het marktgemiddelde.

Hieronder geef ik je concrete tips over hoe te beleggen met weinig geld. Hierbij nog even een samenvatting van de strategie:

 1. Stel een lange termijn beleggingsportefeuille op met jaarlijks gemiddeld 14% rendement (als streven)
 2. Leg consistent iedere maand een klein bedrag in de beleggingsportefeuille gedurende minimaal twintig jaar

Benieuwd naar het resultaat van deze tactiek? De scenario’s in het artikel hoeveel maandelijks beleggen mag je dan niet missen! Zo ontdek je hoe je met een kleine inleg na twintig jaar een vermogen van boven de 500.000 euro kan behalen. Uiteraard dankzij de kracht van rendement op rendement 😉.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Hoeveel rijker kan je worden met een kleine inleg?

Om het concreet te maken zal ik je een paar voorbeelden geven van hoeveel geld je in de loop der tijd kan realiseren middels een lange termijn beleggingsstrategie en maandelijkse inleg. Ter voorbeeld nemen we aan dat we twintig jaar lang iedere maand een beetje geld inleggen. Dit is het resultaat wat je kan bereiken:

investeren-met-weinig-geld-tips

Aan de linkerkant van de tabel zien we het jaarlijks gemiddelde rendement. Hier gaat het om het netto rendement. Dus stel dat je 8% rendement haalt, dan gaat hier 2% inflatie vanaf waardoor je op netto 6% komt. Als je gedurende twintig jaar iedere maand 50 euro investeert tegen 12% netto rendement (dat is mijn beleggingsstrategie), dan zal je 41.000 euro hebben. En met 200 euro per maand is dat zelfs 165.000 euro! Bij 18% netto rendement is het zelfs nog meer, maar dit is alleen mogelijk door bijvoorbeeld te beleggen in groeiaandelen waar je veel kennis voor nodig hebt.

Bedenk goed dat je na twintig jaar dat geld ter beschikking hebt op je bankrekening. Je kan het allemaal uitgeven, herbeleggen of ieder jaar van het rendement genieten (circa 16.000 euro voor belasting).

Het is juist deze luxe positie die kan leiden tot financiële vrijheid, en mogelijk zelfs financiële onafhankelijkheid. Het enige wat je nodig hebt is een lange termijn beleggingsportefeuille en keiharde discipline om het vol te houden. Maar de voordelen zijn onmiskenbaar groot. Immers, financiële vrijheid geeft je de mogelijkheid om minder te werken. Vrijheid is het meest kostbare bezit van de mens. Vrijheid zou mijns inziens het hoger gelegen doel moeten zijn.

hoe-beleggen-met-kleine-inleg

Tips voor beleggen met weinig geld

Hierboven heb ik je uitgelegd wat de beste manier is om te investeren wanneer je niet veel geld hebt. Hieronder vind je enkele concrete tips:

 • Wees consistent: het is een lange weg om iedere maand een beetje geld te investeren in je lange termijn beleggingsportefeuille. Maar houd vol, omdat het gegarandeerd leidt tot meer financiële vrijheid en meer geluk.
 • Formuleer een concreet financieel doel dat je wilt behalen binnen X aantal jaar. Omschrijf voor jezelf waarom je dit doel wilt bereiken (vrijheid, luxe, vakanties…). Dit doel geeft je houvast in zware tijden.
 • Beleg altijd lange termijn
 • Denk aan spreiding van risico door het samenstellen van een beleggingsportefeuille
 • Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk! Begrijp 100% hetgeen waarin je investeert. Wees op de hoogte van de risico’s.
 • Denk aan de transactiekosten. Kies voor een goedkoop beleggingsplatform met lage transactiekosten. Anders gaat dit ten koste van je rendement. Een voorbeeld hiervan is DEGIRO. Lees hier de review over DEGIRO.

970x250

Voor wie is investeren met weinig geld geschikt?

Beleggen is geschikt voor iedereen die extra vermogen wilt opbouwen zonder hiervoor te hoeven werken. Wel moet je bewust zijn van de risico’s, zoals bijvoorbeeld de kans op (deels) geld verlies. Nu in het specifieke geval voor mensen die weinig te besteden hebben, moeten we gebruik gaan maken van de looptijd en het krachtige effect van rendement op rendement. Typisch gezien komen we dan uit op de volgende mensen die het maximale uit deze situatie kunnen halen:

 • Iedereen die meer dan twintig jaar zijn of haar geld kan herbeleggen in een lange termijn beleggingsportefeuille
 • Jongeren tussen de 18 – 30 jaar: leer hier alles over beleggen voor jeugd.
 • Ouders die willen beleggen voor haar kinderen. Een maandelijkse inleg van 100 euro tegen 12% netto rendement gedurende 40 jaar levert je 768.000 euro op! Lees hier alles over hoe beleggen voor je kind.

goedkoop-aandelen-beleggen

Investeringsmogelijkheden waarbij je kan instappen met een laag bedrag

tips-beleggen-met-weinig-geld

Als je wilt beleggen met weinig geld kan je niet zomaar overal in investeren. Bij sommige investeringen is namelijk een hoog inlegbedrag (startkapitaal) vereist. Deze opties vallen voor nu af, maar gelukkig blijven er meer dan genoeg investeringsmogelijkheden over.

Hieronder gaan we kijken naar deze verschillende manieren.

Aandelen en ETF’s voor beleggen met weinig geld

De aandelenmarkt is perfect voor wie wilt investeren met een beetje geld. Zo zijn er meer dan genoeg aandelen en ETF’s te vinden die je voor onder de 50 euro kan kopen. Maar let wel, een aandeel met een lage prijs wil niet zeggen dat het een koopje is. Dat is een compleet ander verhaal, wat een apart artikel vraagt om uit te leggen (of volg mijn cursus dan begrijp je het direct). Wat je voor nu kan onthouden is dat een aandeel van 10 euro even duur of even goedkoop is als een aandeel van 100 euro. De prijs an sich zegt ons niks. Het gaat om de context van rendement en risico die dat aandeel ons geeft.

Maar goed. In dit artikel gaan we ervan uit dat we niet veel geld te besteden hebben, en dus moeten we opzoek naar aandelen en ETFs met een lage aankoopprijs.

ETFs

Ben je al bekend met ETFs? Dit kan je zien als een groot mandje met daarin (heel) veel verschillende aandelen. Een ETF is perfect voor risicospreiding én lange termijn beleggen. Voorbeelden hiervan zijn de SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF, iShares Core S&P 500 UCITS ETF en de Stoxx 600 ETF. De eerste twee zijn voorbeelden van een mandje waarin meer dan honderd verschillende aandelen zitten die genoteerd staan aan de S&P 500. Dat is de beurs van de Verenigde Staten. De Stoxx 600 ETF is een mandje met de 600 grootste Europese aandelen.

Persoonlijk ben ik geen fan van Europese ETFs. Historisch gezien presteren ETFs in de Amerikaanse beurzen S&P 500, Dow Jones en de Nasdaq aanzienlijk beter. Echter weet je niet wat er de komende twintig jaar gaat gebeuren, en zullen we risico moeten spreiden. Een ETF van de Chinese beurs kan in dat perspectief ook interessant zijn.

Wil je heel passief beleggen in de aandelenmarkt met nog lager risico dan bovenstaande ETFs? Dan kan je de Russell 2000 en Russell 3000 ETFs bekijken. Hierin zitten respectievelijk 2000 en 3000 van de grootste aandelen wereldwijd.

Wil je alles weten over hoe je het beste kan investeren in ETFs met weinig geld? Hier lees je meer over goedkoop beleggen in ETF.

Aandelen

Individuele aandelen bieden de mogelijkheid om hoger dan het gemiddelde marktrendement te behalen. Wel is het zo dat misschien wel meer dan 90% van de mensen hierin faalt. Ook professionele beleggers lukt het vaak niet. Om hierin succesvol te zijn heb je zeer goede kennis nodig van hoe je bedrijven kan analyseren binnen haar markt. Ook zal je een lange termijn visie moeten hanteren, waarbij je kiest voor de toekomstige dominante marktspelers. Heb je dit niet? Kies van voor veiligheid en ga voor ETFs en vastgoedfondsen (hier kom ik zo op terug).

Vind je het toch leuk en leerzaam om te investeren in individuele aandelen met weinig geld? Een prima keuze voor lange termijn beleggers is om te kiezen voor dividendaandelen waarin je continue kan herbeleggen. Dividendaandelen zijn doorgaans minder risicovol in vergelijking tot andere aandelen. Wil je weten hoe dat werkt? Hier lees je hoe dividendbeleggen werkt.

Groeiaandelen

beleggen-met-weinig-geld-tips

Eerder in dit artikel liet ik je een tabel zien. Daarin zagen we dat we bij 18% rendement, een looptijd van 20 jaar en maandelijkse inleg van 200 euro, zo’n 330.000 euro kunnen genereren. Dit is een erg hoog rendement wat alleen door de beste wordt gehaald. Denk hierbij aan de wereldwijd bekende belegger Warren Buffet.

Toch moet je je hierdoor niet laten ontmoedigen. Als jij affiniteit en kennis hebt met strategische bedrijfsanalyses, dan kan je hierdoor hoog rendement halen. Dit kan je doen door te kiezen voor groeiaandelen. Zelf ben ik hier al een aantal jaren in gespecialiseerd. Zo krijg ik veel energie om te speuren naar unieke groeiaandelen. Dit zijn vaak bedrijven die nog relatief klein zijn, amper winstgevend, en vooral met een heel winstgevend toekomstperspectief. Door in zulke bedrijven te beleggen kan je rendementen van boven de 300% halen. Sommige aandelen geven zelfs 1000%. En in unieke gevallen boven de 5000%. Dat is dus x 50.

Nu zijn die gevallen wel meer uniek, maar toch zien we dat ze steeds vaker voorkomen. Dat heeft vooral te maken met de toenemende globalisering en het internet. Hierdoor zijn verdienmodellen enorm schaalbaar geworden.

Meer weten? Klik hier voor hoe beleggen in groeiaandelen.

Vastgoedfondsen waarin je kan investeren met weinig geld

De aandelenmarkt is vrij risicovol en geeft ook koersschommelingen. Mogelijk heb je hier geen interesse in, en wil je vooral langzaam maar zeker vermogen opbouwen. Alhoewel dit met aandelen ook kan in de vorm van ETFs, heb je nog een andere keuze. Dan heb ik het over vastgoedfondsen.

Vastgoedfondsen maken het mogelijk om te beleggen met weinig geld. Vaak kan je al starten met een kleine, maandelijkse inleg van 100 euro. En het rendement? De beste vastgoedfondsen in Nederland genereren maandelijks rond de 5 tot 8% rendement per jaar.

Wil je weten wat de beste vastgoedfondsen in Nederland zijn? Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijking. Daarin vind je een duidelijke top 3 als beste keuze, met ieder haar specifieke voor- en nadelen.

REITs

Een speciale vorm van vastgoedfondsen zijn REITs. Dit zijn beursgenoteerde vastgoedfondsen. Dit heeft enkele specifieke voor- en nadelen t.o.v. niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Zo zijn enkele voordelen dat je makkelijk kan in- en uitstappen en dat het dividend doorgaans hoger ligt. Een nadeel is dat er meer koersschommelingen zijn, omdat het beursgenoteerd is. Het instapmoment is daarmee belangrijk en kan leiden tot aanzienlijk hoger of lager rendement. Deze koersbewegingen kan er ook toe leiden dat je verlies maakt. Bij niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen hebben we dit nadeel niet, tenzij het fonds failliet gaat.

Wil je beleggen met weinig geld in vastgoed? REITs zijn een prima keuze voor wie hoog dividend wilt realiseren en de risico’s accepteert. Meer weten? Hier lees je alles over slim investeren in REITs.

P2P Lending

P2P Lending is een beleggingsvorm waarbij je jouw geld kan uitlenen aan een particulier of bedrijf. In ruil hiervoor krijg je rendement in de vorm van rente. Dit alles doe je natuurlijk niet zomaar. P2P Lending doe je het beste via een betrouwbaar P2P platform. Op zo’n platform is je geld beschermd en loop je minder risico. Daarbij is het mogelijk om een klein bedrag, zoals bijvoorbeeld 500 euro, te verdelen over 10, 20 of zelfs 100 verschillende leningen. Daarmee kan je het risico aanzienlijk spreiden. In dat opzicht is het een mogelijkheid voor wie wilt beleggen met weinig geld.

Persoonlijk ben ik geen liefhebber van P2P Lending, en zou ik ook willen adviseren om er nooit veel geld in te stoppen. Daartegenover staat wel een kans tot hoog rendement van 9 tot 15%. Meer hierover lees je in dit artikel over P2P Lending.

Let op: P2P platformen zijn nog vol in ontwikkeling en er zijn ook oplichters bij. Zover ik weet is het enige echt betrouwbare platform Mintos. Maar doe goed onderzoek voor jezelf, aangezien ik deze markt niet volg.

Wanneer investeren met weinig geld en wanneer groot instappen?

Bij sommige investeringen maakt het niet veel uit wanneer je instapt. Dit is het geval wanneer de instapprijs hetzelfde blijft. Denk hierbij aan niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen en P2P Lending. In principe geldt hier dat hoe eerder je zoveel mogelijk geld investeert, hoe meer je de vruchten ervan plukt op de lange termijn.

Bij beursgenoteerde investeringen is het instapmoment echter een ander verhaal. Neem nu de aandelenmarkt als voorbeeld. Er zijn momenten waarop beleggers veel geld willen betalen voor een gemiddeld bedrijf. Maar er zijn ook momenten waarop men weinig geld wilt betalen voor een top bedrijf. Ja, dat lees je goed. Er zijn specifieke momenten waarop je hele goede bedrijven kan kopen tegen een goedkope prijs. Vaak heeft dat te maken met de emoties die heersen op de markt. Neem nu de financiële crisis in 2008 of de covid-19 uitbraak in 2020. Op dit soort momenten daalt de beurs enorm hard, waardoor je de kans krijgt om laag in te stappen. Dit noemen ze ook wel “buy low, sell high”.

In praktijk is het moeilijk om een goed instapmoment te bepalen. Vaak blijkt dat wie de markt wilt timen, er naast zit. Hierdoor loop je rendement mis, of in een erger geval kan je geld verliezen. Daarom is voor de beginnende belegger een maandelijkse inleg de uitkomst.

Zoals je ziet zijn er ontelbaar veel mogelijkheden wanneer het aankomt op beleggen met weinig geld. Het beste advies wat ik je kan geven is om te kiezen voor lange termijn beleggingen die je 100% begrijpt. En denk eraan om je risico te spreiden, want er zijn risico’s bij beleggen.

Reacties
Categorieën