Veilige ETFs en Hoe Veilig Beleggen in ETFs voor Winst
Veilige ETFs en Hoe Veilig Beleggen in ETFs voor Winst
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
10/31/2020
10 min

Veilige ETFs en Hoe Veilig Beleggen in ETFs voor Winst

10/31/2020
10 min

Beste Happy Investor, het passief beleggen in ETFs is al jaren vrij populair. Dit is de beweging waarbij je met minimale tijdsinspanning je geld kan investeren in heel veel verschillende aandelen of assets dankzij een paar ETFs. Zo ben je nog geen dertig minuten kwijt voor maandelijks beleggen, en heb je daarbij direct grote risicospreiding. Althans, mits je voor de juiste ETFs kiest die relatief veilig zijn. Een ander voordeel aan veilige ETFs is dat je als beginnende belegger minder kennis hoeft te hebben over individuele aandelen. Maar let op: hoe veilig beleggen in ETF ook kan zijn, het is nooit zonder risico. Wie voor de verkeerde ETFs kiest loopt het risico tot (veel) geld verlies.

Wat zijn dan wel veilige ETFs en hoe kan je veilig beleggen in ETFs voor winst? Deze vragen staan centraal in dit artikel 😉. Laten we snel doorgaan om te leren hoe en wat.

Inhoudsopgave:

Is beleggen in ETF veilig, en hoe vind ik veilige ETFs?
Waarom leren beleggen in ETFs geen onnodige luxe is
Wat zijn de meest veilige ETFs?
Verschillende soorten van veilige ETFs
Laag-risico obligatie ETFs
Veilige dividend ETFs
Veilige aandelen ETFs
REIT ETFs

Is beleggen in ETF veilig, en hoe vind ik veilige ETFs?

veilige-etfs

Of een ETF veilig is of niet, is een persoonlijke kwestie. Allereerst is er altijd risico tot geld verlies bij beleggen. Wel is het zo dat ETFs meestal (veel) veiliger zijn dan individuele aandelen. De term veilig betekent in deze context dat de kans tot geld verlies lager wordt. Ook betekent het dat de koersbewegingen (volatiliteit) minder heftig zijn, waardoor je op dagelijks niveau minder grote schommelingen hebt. Maar hoe je het ook went of keert, ook beleggen in ETFs kan behoorlijke mentale kracht vereisen. Omdat ook bij ETFs kan je beleggingsportefeuille op dagelijks niveau met 1, 2 of 4% schommelen. Als het omhoog gaat, heb je een mooie dag. Maar het kan zo ook zijn dat je 3.000 euro op een dag kwijt bent (100.000 euro * -3%). Ik heb wel eens dagen gehad waarbij meer dan 6.000 euro in de min stond bij een geïnvesteerd vermogen van 110.000 euro. Dat is dus behoorlijk fors… (note: waarvan 60% in groeiaandelen 😉).

Wat je hierbij moet onthouden is dat je vooral lange termijn dient te beleggen. Dagelijkse schommelingen zijn in dat geval niet belangrijk, mits jij investeert in ETFs voor de komende 5, 10 of zelfs 20 jaar. Wie investeert in lange termijn groei middels veilige ETFs, mag op jaarlijks niveau een positief rendement verwachten. En ja, er zullen ook jaren tegen zitten. Dat hoort er gewoon bij.

Hieronder neem ik je mee met voorbeelden van veilige ETFs. Maar eerst nog even iets anders.

Het kan namelijk ook zijn dat je geen koersschommelingen wilt. Dat je bijvoorbeeld alleen maar positief rendement wilt, en daarbij lager rendement accepteert. Een voorbeeld hiervan zijn de beste online vastgoedfondsen. Daar kan je gemakkelijk en snel geld investeren in vastgoed, met een jaarlijks duurzaam rendement van circa 5 – 8%. Dit rendement ligt lager dan bij de meeste ETFs, maar is niettemin vergelijkbaar met relatief veilige ETFs qua rendement. Met daarbij het voordeel dat je geen koersschommelingen hebt maar juist een structurele toename van je vermogen.

Persoonlijk vind ik SynVest (8% rendement per jaar) en Corum Investment (7% rendement per jaar) prima keuzes om in te beleggen. Een bijkomend voordeel is dat je hierdoor extra spreiding hebt, wanneer je zowel investeert in veilige ETFs als in vastgoedfondsen.

vastgoed beleggen met weinig geld

Waarom leren beleggen in ETFs geen onnodige luxe is

Er zijn heel veel soorten ETFs beschikbaar. De een veiliger dan de ander. Maar let wel dat in alle gevallen het nooit zonder risico is. Er zijn talloze voorbeelden van ETFs die forse verliezen opleveren. En deze lijken niet eens zo risicovol! Het is dus prima mogelijk dat je denkt veilig te beleggen, maar onbewust meer risico loopt.

Een voorbeeld voor Nederlanders is de Stoxx 600 ETF. Op het oog lijkt dit een veilige ETF met daarin de 600 grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa. En Europa is booming niet waar? Niks is minder waar indien je kijkt naar de koers. Zie de afbeelding van hieronder.

Had je in het jaartal 2000 geïnvesteerd in de Stoxx 600, dan had je na 20 jaar (!) een verlies van -12%. En let op, hier komt ieder jaar een inflatie van -2% bovenop. In feite heb je dus een enorm groot verlies geleden, waarbij je vermogen bijna gehalveerd is.

Nu vraag je jezelf wellicht af hoe je dan in hemelsnaam wel winst kan maken door te beleggen in veilige ETFs. Immers, is het beleggen in 600 van de grootste Europese beursgenoteerde bedrijven dan niet veilig genoeg? Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel over online cursus beleggen in ETF. Daar lees je over wat je wel moet doen, en wat je niet moet doen wanneer het aankomt op ETF investeren.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
  • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
  • Speculeren met hefbomen voor hoge winsten of verliezen op korte termijn? Bekijk de Skilling review als beste keuze voor CFD trading.
  • Lange termijn beleggen in leren investeren in groeiaandelen met meer dan 300% rendement? Klik hier voor meer informatie.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Wat zijn de meest veilige ETFs?

Om heel eerlijk te zijn weet ik niet wat de meest veilige ETFs zijn. Als ik in de toekomst zou kunnen kijken, dan was ik momenteel ’s werelds beste belegger. Dat is nu ook altijd de moeilijkheid bij beleggen. Je kan iets nooit 100% zeker weten. Wel is het mogelijk om met een zo hoog mogelijke zekerheid te beleggen in ETFs waarvan je verwacht dat deze relatief veilig zijn. Hieronder geef ik je een aantal concrete ETFs waarvan ik verwacht dat ze relatief veilig zijn. Ik zal ook uitleggen waarom, zodat je daarvan kan leren.

Om dit te doen, gaan we kijken naar verschillende soorten. Op die wijze kan ik beter uit leggen hoe je veilig kan beleggen in ETFs, aangezien je vele opties hebt. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar wat past bij jouw financiële doel en de mate van risicoaversie. Als jij weinig risico wilt nemen, zal je genoegen moeten nemen met lager rendement. Als je meer risico wilt nemen, omdat je bijvoorbeeld meer geld wilt hebben, dan kan je kiezen voor meer risicovolle ETFs met de verwachting dat je hoger rendement krijgt.

Verschillende soorten van veilige ETFs

veilig-etfs-beleggen

Oké, je hebt nu meer begrip over de potentiele risico’s. Zo niet, lees dan hier meer over alle beleggingsrisico’s. Laten we nu de verschillende soorten ETFs bekijken om te bepalen hoe we veilig kunnen investeren middels ETFs.

Laag-risico obligatie ETFs

Qua investeren zijn obligaties een van de meest veilige financiële instrumenten. Een obligatie is niets meer dan een uitgekeerde lening. Zo heb je obligaties van overheden en ook bedrijven. Een overheidsobligatie is per definitie niet interessant voor wie mooi rendement wilt. Dit om de simpele reden dat je er soms zelfs negatief rendement op krijgt (je geeft dus geld weg in plaats van dat je geld krijgt). Maar bedrijfsobligaties zijn een meer interessante keuze. Als jij investeert in een bedrijfsobligatie, dan leen je geld uit aan een bedrijf in ruil voor rente. Dit kan je doen bij hele grote bedrijven die financieel zeer gezond zijn. Hierdoor loop je amper risico. Uiteraard krijg je er ook amper rendement voor 😉.

Beslist de meest veilige ETFs zijn obligatie ETFs. Dit is dus een mandje (ETF) met daarin vele verschillende obligaties. Ter voorbeeld is er de Vanguard EUR Corporate Bond UCITS ETF. Daarin zitten meer dan 2000 (!) verschillende obligaties. Het risico dat daarmee een bedrijf haar lening niet kan terugbetalen, heeft dan amper impact op het totaal.

Het gemiddeld rendement bij veilige obligatie ETFs ligt tussen de 1 – 3%. Als je weet dat de inflatie jaarlijks 2% is, dan maak je amper winst. Of zelfs verlies. Is het investeren in obligatie ETFs daarmee interessant voor mensen zoals jij en ik die graag extra vermogen willen opbouwen? Het antwoord is een duidelijke ‘Nee’. Mijns inziens zijn er veel betere manieren om te beleggen met weinig risico.

Veilige dividend ETFs

Om positief rendement te behalen en je vermogen te laten groeien, zal je iets meer risico moeten nemen. Mijn persoonlijke favoriet voor mensen die willen beleggen in veilige ETFs, zijn de zogenoemde dividend ETFs. Per uitstek is dividend beleggen interessant wanneer je opzoek bent naar een vaste inkomstenstroom. Bij dividend aandelen en ETFs is het nog steeds zo dat je koersschommelingen hebt, maar dat geeft ook kansen. Zo is het interessant om te kiezen voor zowel bedrijven die jaarlijks hoog dividend uitkeren, als voor bedrijven die wat lager dividend uitkeren maar wel jaarlijks meer koersgroei realiseren. Oftewel:

Rendement bij dividend aandelen en ETFs = jaarlijks dividend + jaarlijkse koersgroei of -verlies

Dividend ETFs hebben een lager risico dan aandelen ETFs, doordat deze bedrijven jaarlijks dividend uitkeren waardoor je sowieso rendement hebt. Bedrijven die dividend uitkeren zijn vaak financieel gezond. Het nadeel is dan weer dat ze niet veel groei realiseren, waardoor koerswinst aanzienlijk minder is dan groeiaandelen.

Voorbeelden van relatief veilige dividend ETFs zijn:

  • Invesco High Yield Equity Dividend ETF (PEY)
  • Vanguard FTSE All-World High Div Yield UCITS ETF (VHYL)
  • SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF (UDVD)
  • Fidelity Global Quality Income UCITS USD ETF (FGQD)

Let op: dit zijn slechts voorbeelden. Doe altijd je eigen onderzoek en kijk goed naar welke veilige ETFs goed aansluiten bij jouw persoonlijke financiële situatie en financiële doelen.

Tip: als je veilig wilt investeren dan heb je sowieso lager rendement. Let hierbij goed op de transactiekosten die je krijgt bij aankopen van ETFs. Als deze zo laag mogelijk is, dan maak je minder kosten en dus hoger rendement. De twee beste keuzes voor goedkoop ETFs aankopen zijn BinckBank en DEGIRO. In de review over BinckBank vs. DEGIRO lees je de verschillen en wat voor jou de beste keuze is.

goedkoop-aandelen-beleggen

Veilige aandelen ETFs

Er zijn ook ETFs waarin uitsluitend (niet-dividend) aandelen inzitten. Je zou hierin willen investeren als je gelooft in de economische groei waardoor de aandelenmarkt zal stijgen. Typisch gezien kan je na een recessie overwegen om verhoudingsgewijs meer te investeren in aandelen ETFs. De reden hiervoor is dat de economie normaliter na een recessie weer aantrekt. Daarop volgen jaren met mooie economische groei, waardoor bedrijven weer groeien.

Er zijn relatief veilige aandelen ETFs. Deze zijn per definitie meestal meer risicovol dan dividend ETFs. Dit om de simpele reden dat laatstgenoemde altijd nog dividend uitkeren. Bij niet-dividend aandelen ETFs krijg je geen jaarlijks dividend. Het voordeel is dan weer dat op de lange termijn bezien, het gemiddeld rendement hoger ligt bij aandelen ETFs.

Voorbeelden van relatief veilige aandelen ETFs:

  • Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL)
  • iShares MSCI World ETF (URTH)
  • Russell 3000 Index (RUA)
  • Russell 2000 Index (RUT)
  • Invesco S&P 500 Low Volatility ETF (SPLV)

De Russell 3000 Index is een ETF waar 3000 verschillende beursgenoteerde bedrijven inzitten. Dit soort investeringen bieden je daarom de mogelijkheid om heel snel en eenvoudig een enorme spreiding aan te brengen. Risicospreiding is cruciaal voor wie veilig wilt beleggen!

Tip: naast de transactiekosten hebben ook ETFs een bepaalde kost. ETFs worden namelijk niet gratis beheerd. In ruil daarvoor vraagt men een fee. Let er daarom op dat het soms ook interessant kan zijn om te kiezen voor goedkope ETFs. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over hoe goedkoop beleggen in ETFs.

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

REIT ETFs

Tot slot hebben we nog REIT ETFs. REIT staat voor Real Estate Index Trust. Dit is exact hetzelfde als een vastgoedfonds. In een vastgoedfonds zitten meerdere vastgoedobjecten. Hoe groter het fonds, hoe meer vastgoedobjecten. Soms loopt dit op tot tientallen miljarden aan vastgoed! Daarbij kan je met vastgoedfondsen onderscheidt maken tussen beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde fondsen. Een REIT is daarbij een beursgenoteerd vastgoedfonds. Let daarbij op dit weer andere voor- en nadelen met zich meebrengt ten oprichtte van niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Wil je alles weten over waarom, hoe en wat bij REITs? Klik hier voor alles over beleggen in REITs.

REITs kunnen zeer interessant zijn voor wie opzoek is naar investeringen in (internationaal) vastgoed in ruil voor een jaarlijks hoog dividend. Somige REITs genereren meer dan 10% dividend per jaar

Reacties
Categorieën