AEX Beleggen? Hoe, Wat, Waar, alles over AEX beleggen
AEX Beleggen? Hoe, Wat, Waar, alles over AEX beleggen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
01/18/2021
12 min

AEX Beleggen? Hoe, Wat, Waar, alles over AEX beleggen

01/18/2021
12 min

Beste Happy Investor, heb je besloten om te beginnen met beleggen in de AEX? Of wellicht wil je meer weten over hoe je het beste kan beleggen in de AEX. Helemaal goed! In dit artikel vertel ik je alles over succesvol AEX beleggen. Allereerst gaan we kort kijken naar wat de AEX is en hoe het werkt. Vervolgens leg ik je uit hoe jij als particulier goed kan instappen. Iets wat je beslist niet mag missen als je succesvol wilt beginnen. En daarbij lees je ook enkele onmisbare tips bij AEX beleggen.

Het enige wat ik je zou willen vragen is om het gehele artikel te lezen, zodat je de essentie begrijpt. Eventuele vragen kan je stellen in een reactie of binnen de Happy Investors Community voor extra coaching. Ook zou ik het enorm waarderen als je dit waardevolle artikel wilt delen met vrienden en familie die erdoor geholpen kunnen worden.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Wat is de AEX en hoe werkt het?
Hoe kan ik als particulier in de AEX beleggen?
Verschillende manieren van AEX beleggen
Waarom AEX Beleggen? En waarom niet
Mijn favoriete AEX aandelen van dit moment
Tips bij AEX beleggen
Voor wie is beleggen in de AEX aanbevolen?
Samenvatting: In 7 stappen simpel en effectief AEX beleggen

Wat is de AEX en hoe werkt het?

De AEX is de belangrijkste Nederlandse beursindex. Het is een gewogen gemiddelde van de 25 grootste Nederlandse aandelen. Een index is een mandje met daarin verschillende aandelen. Als jij de koersontwikkeling van de AEX volgt, dan zie je derhalve de ontwikkeling van die 25 aandelen. Daarmee is de AEX geen totale weergave van de Nederlandse economie, maar wel een indicator. Naast de AEX heb je ook nog de AMX. Dit is het kleinere broertje, waarin 25 grote Nederlandse aandelen zitten die nog net te klein zijn voor de AEX. Zo kan het voorkomen dat een bedrijf groeit en het vanuit de AMX “promoveert” naar de AEX. Andersom is ook mogelijk.

Het feit dat een bedrijf kan promoveren of degraderen is belangrijk. Er zijn namelijk veel beursfondsen en veilige ETFs die een deel van hun vermogen investeren in de AEX. Hoe meer fondsen dit doen, hoe groter de AEX wordt. Dat geld wordt indirect geïnvesteerd in de 25 grootste aandelen binnen de AEX, en daarmee kan een bedrijf snellere koersgroei doormaken. Omdat de AEX de belangrijkste Nederlandse beursindex is, wordt daar meer geld in geïnvesteerd dan in de kleinere AMX. Een bedrijf dat in de AMX zit, profiteert daarom minder van dit soort investeringen dan als ditzelfde bedrijf aan de AEX genoteerd zou staan.

Een simpele uitleg: als mensen een specifiek aandeel uit de AEX index kopen, dan stijgt vooral dit aandeel en de AEX index stijgt een klein beetje mee (omdat het een gemiddelde is). Bij particuliere gaat dit om kleinere bedragen. Maar een groot fonds investeert met miljarden. Stel dat zij 1 miljard investeren in de AEX index. Dit geld wordt vervolgens verdeelt onder alle 25 AEX aandelen. Dit werkt verhoudingsgewijs, oftewel op basis van gewogen gemiddelde: het grootste aandeel krijgt het grootste percentage van de 1 miljard.

goedkoop-aandelen-beleggen

Hoe kan ik als particulier in de AEX beleggen?

Allereerst heb je een beleggingsaccount nodig. Zelf beleg ik via DEGIRO, omdat zij vaak de laagste transactiekosten bieden. Via het beleggingsaccount van DEGIRO kan je eenvoudig zoeken naar AEX aandelen. Hoe dit alles werkt lees je in mijn DEGIRO review. Het aan- en verkopen is het gemakkelijkste gedeelte van AEX beleggen.

De kreet “beleggen in Shell is zonder risico” is totale bullsh*t

Ik beleg zelf al vele jaren, met passie en plezier. Daarbij help ik ook andere mensen om beter te beleggen, met als doel financieel onafhankelijk te worden. Bekijk daarvoor ook eens de Happy Investors Community. Wat ik heel vaak merk is dat particulieren starten met AEX beleggen zonder dat zij begrijpen hoe het echt werkt. Zij begrijpen niet het verschil tussen investeren in individuele AEX aandelen of in de AEX index en andere meer veiligere investeringen. Dan hoor ik vaak de kreet “beleggen in Shell is zonder risico”. Dat is totale bullsh*t en juist door dit soort kreten verliezen veel mensen geld bij (AEX) beleggen. Bekijk maar eens de koersgrafiek van Shell over de afgelopen vijf jaar.

hoe-aex-beleggen

Had je op 15 januari 2016 de AEX aandelen van Shell gekocht, dan had je vijf jaar later een koersverlies van 8,17%. Ook verlies je ieder jaar 2% aan inflatie. Nu is Shell een dividendaandeel, waardoor de schade nog beperkt wordt. Maar in de tussentijd had je hetzelfde geld kunnen beleggen in een meer gespreide investering die over vijf jaar +25% tot zelfs +100% rendement had kunnen generen.

Maar Shell is toch een internationaal groot bedrijf met hoge winstmarges? Ja, dat klopt. Alleen zijn hier twee belangrijke zaken. Allereerst heeft de gemiddelde belegger geen flauw benul van hoe je bedrijven strategisch en financieel kan analyseren. Ten tweede weet je nooit wat er met een individueel bedrijf kan gebeuren, zoals in dit voorbeeld Shell een flinke klap van de covid-19 crisis heeft gekregen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Verschillende manieren van AEX beleggen

Hierboven ben ik vrij kritisch op de gemiddelde belegger die zonder kennis zomaar instapt tot een individueel aandeel. Vaak hebben zij hun advies gekregen van een kennis, de lokale barman, of volgen ze hersenloos de menigte. Bij beleggen draait het echter allemaal om je winstkans te verhogen terwijl je de risico’s verkleint. Want in economische goede tijden maakt vrijwel iedereen winst met (AEX) beleggen. Maar als het even tegenzit, verliezen veel mensen heel veel geld omdat zij niet goed genoeg bewust zijn van de risico’s.

Bekijk eens onderstaande afbeelding. Hiermee wil ik je duidelijk maken dat er verschillende manieren van AEX beleggen zijn. In dit voorbeeld neem ik de AEX, maar dit geldt ook voor alle andere indexfondsen.

aex-beleggen-tips

Wat ik met deze afbeelding wil uitleggen is dat je veel keuze hebt als belegger. Alles draait om risico en rendement. Als jij kiest voor individuele AEX aandelen zoals een Shell, dan heb je mogelijk hoger rendement. Je risico is echter ook veel groter. Bekijk de wereldkaart. Nu is Shell in werkelijkheid een grote wereldspeler op gebied van olie, maar in het belang van het voorbeeld is het eigenlijk maar een onzichtbaar stipje op de wereld. Dit betekent dat hoe kleiner een bedrijf, hoe kleiner haar impact op de wereld en hoe makkelijker deze kan omvallen (denk aan faillissement). Andersom is ook waar: hoe kleiner het bedrijf, hoe meer ruimte zij heeft om te groeien. Dit laatste kan leiden tot hele hoge rendementen, zoals in geval van beleggen in groeiaandelen.

Hoe kleiner een bedrijf in marktwaarde, hoe (meestal) hoger het risico van dit aandeel

Bij beleggen in individuele AEX aandelen moet je dus heel zeker van je zaak zijn dat het een goede investering is. Het vergt kennis en ervaring om bedrijven zowel strategisch als financieel te analyseren. In het voorbeeld van Shell, denk dan aan concurrentie, industriegroei- of afname, toe- of afnemende winstmarges, et cetera.

Nu denk je wellicht “oké Jorik, maar hoe kan ik dan het beste AEX beleggen?”

Het antwoord op deze vraag hangt af van jouw persoonlijke situatie zoals achtergrond, kennis, ervaring en interesses. Over het algemeen hebben we echter de leidraad van risico en rendement. Bekijk nog eenmaal de afbeelding. In het algemeen kunnen we stellen dat:

 • Individuele aandelen bevatten een hoger risico
 • Indexfondsen zoals de AEX hebben een lager risico, omdat je daarbij je geld verdeelt onder de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven
 • ETF’s zoals de Stoxx 600 hebben een lager risico dan kleine indexfondsen, simpelweg omdat je nu investeert in 600 bedrijven in plaats van 25.
 • Wereldwijde ETF’s zoals de VWRL hebben een nog lager risico binnen de aandelenmarkt. Hierin zitten meer dan 3000 verschillende aandelen verspreidt over de gehele wereld.

Meer weten over hoe dit alles werkt? Lees dan mijn artikels beleggen in ETFs en hoe indexbeleggen.

vastgoed beleggen met weinig geld

Waarom AEX Beleggen? En waarom niet.

AEX beleggen heeft voor Nederlanders (en Belgen) enkele specifieke voor- en nadelen. Waarom jij erin zou willen beleggen hangt wederom af van je persoonlijke situatie. Wanneer we echter kijken naar rendement, dan kan ik je wel een objectief antwoord geven. Laten we eerst even kijken naar een tweetal voor- en nadelen van AEX beleggen.

Voordelen AEX beleggen:

 • Het is dicht bij huis: als Nederlander ben je meer bekend met Nederlandse bedrijven, waardoor je (zonder onderzoek) beter kan inschatten of het slimme investeringen zijn. Let wel: dit is een slecht criteria om te kiezen voor individuele aandelen! Als je hiervoor kiest, weet dan hoe je bedrijven kan analyseren zoals een belegger dat doet
 • Er zijn een paar pareltjes binnen de AEX index. Hieronder deel ik mijn favoriete AEX aandelen met je

Nadelen AEX:

 • Het is een relatief kleine indexfonds (25 bedrijven). Dit geeft hoger risico in vergelijking tot grotere indexfondsen zoals de S&P 500 (500 bedrijven)
 • Het historisch gemiddeld jaarlijkse rendement van de AEX is lager dan andere indexfondsen. Zo presteren indexfondsen als de DAX (Duitsland) en de S&P 500 (Verenigde Staten) beter.

Het antwoord van ‘waarom AEX beleggen?’ ligt in de bovenstaande voor- en nadelen. Het meest belangrijke hierbij is de opportuniteitskost. Als je geld investeert in de AEX, dan kan je dit niet in andere indexfondsen, ETFs of aandelen investeren. Stel dat jouw AEX belegging in een jaar tijd +6% opbrengt. Wellicht had een andere investering wel +8%, +20% of zelfs +50% kunnen opleveren.

Persoonlijk vind ik de AEX geen interessante indexfonds om in te beleggen. Wel zijn er een vijftal interessante AEX aandelen die ik de moeite waard vindt. Maar als je veiliger beleggen wilt, kies dan voor indexfondsen en ETFs. Zo lees je hier mijn tips voor de beste ETFs.

Mijn favoriete AEX aandelen van dit moment

Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen om te investeren in de AEX indexfonds. Sterker nog, ook de ETF Stoxx 600 of Stoxx 50 vind ik niet interessant. De Europese Unie is mijns inziens een minder goede investering dan de indexfondsen van de Verenigde Staten (en China).

Alhoewel ik geen voorstander van AEX beleggen ben, wilt dat niet zeggen dat er geen goede individuele AEX aandelen zijn. Hieronder vind je mijn top 5 beste AEX aandelen:

 1. ASML (ASML)
 2. ASMI (ASM)
 3. Adyen (ADYEN)
 4. Unilever (ULVR)
 5. Prosus (PRX)

Begrijp goed dat bovenstaande selectie mijn persoonlijke top 5 is. Zo heb ik de valkuil om vooral te investeren in technologie aandelen. Simpelweg omdat technologie de toekomst is. Alleen bij beleggen is spreiding essentieel. Je weet nooit wat er met een bedrijf, land of zelfs industrie kan gebeuren. Daarom is het niet verstandig om uitsluitend in technologie aandelen te investeren, maar ook te spreiden binnen andere industrieën. Louter kijkende naar AEX beleggen, zou Unilever een mooie toevoeging kunnen zijn voor spreiding.

ASML is mijn persoonlijke favoriet uit de AEX waarin ik momenteel wel geld heb geïnvesteerd. ASML was een van mijn tips uit mijn beleggingsrapporten die je terugvindt binnen de Happy Investors Community. Sinds dat moment is ASML met meer dan 170% gestegen. Waarom ik ASML destijds heb aanbevolen lees je terug in dat rapport. Zo vind je daar ook andere groeiaandelen, waaronder bijvoorbeeld The Trade Desk die al meer dan 900% is gestegen.

Meer informatie hierover vind je terug in de Happy Investors Community.

Tips bij AEX beleggen

tips-aex-beleggen

Tot slot nog een paar tips bij AEX beleggen. Als je deze tips aanhoudt, kan je jouw winstkans tot positief rendement verhogen. Het is van groot belang dat deze tips goed in je opneemt, zowel voor beleggen in AEX als in andere beleggingen.

Tips AEX beleggen:

 • Spreiding is cruciaal! Investeer nooit al je geld in slechts een enkel (AEX) aandeel, maar kies voor veiligere investeringen als je een hogere winstkans tot positief rendement wilt
 • Zet nooit al je geld op de AEX. Maak het onderdeel van je portefeuille en kies ook voor andere geografische gebieden en andere soorten beleggingsmarkten zoals vastgoed
 • Wees geduldig: succesvol AEX beleggen doe je door lange termijn te investeren. Zo heeft AEX enkele stabiele dividendaandelen die op de lange termijn mooie groei realiseren dankzij het dividend-op-dividend effect
 • Koop laag, maar probeer de markt niet te timen. Een eenvoudige tactiek hiervoor is te kiezen voor periodiek beleggen.

Meest belangrijke van alles is dat je doet aan spreiding. Bekijk nogmaals de afbeelding van hierboven met de wereldkaart. AEX beleggen betekent dat je voornamelijk binnen Nederland en Europa investeert. Sommige aandelen (zoals ASML en Shell) zijn wel meer internationaal (globalisering). Hoe dan ook, de AEX index is maar een kleine speler in de wereld van beleggen. Kies daarom ook voor ETFs die andere geografische gebieden (en industrieën) beslaan.

Beleg alleen in zaken die je begrijpt

Een tip hierbij is dat je het risico verder kan verlagen door eveneens te investeren in andere beleggingsmarkten. Daarbij is de markt van vastgoed een meer stabiele investeringsmarkt in vergelijking tot de aandelenmarkt. Bekijk maar eens de beste online vastgoedfondsen. Die genereren een hoog jaarlijks rendement, terwijl dat passieve beleggingen zijn.

Tip: hoe minder kennis je hebt, hoe slimmer het is om te kiezen voor investeren met weinig risico.

Voor wie is beleggen in de AEX aanbevolen?

Voor Nederlanders (en Belgen) is het verleidelijk om in de AEX te investeren. Dit zijn namelijk bedrijven “dicht” bij huis. Het zijn bekende namen die je vaak hoort en waar je mogelijk al goed bekend mee bent. Dit is een cruciale factor bij investeren. Beleg alleen in zaken die je begrijpt. Omdat AEX aandelen bekender zijn, is de kans groter dat je beter kan inschatten of het wel of geen goede investering zal zijn. Maar pas hierbij op dat je niet op gevoel gaat handelen. Gevoel wordt vaak afgestraft. Want zeker op de lange termijn is het zo dat financieel gezonde bedrijven het beter doen dan niet-financieel gezonde bedrijven. En dit feit kan je onderzoeken door simpelweg te kijken naar de strategische en financiële positie van een bedrijf. Met andere woorden: door onderzoek kan je jouw kans tot succesvol AEX beleggen verhogen. Je moet er alleen wel tijd en energie in stoppen 😉.

Tot slot is er nog een andere invalshoek. Op de AEX index vind je ook veel hoog dividend aandelen. Dit zijn bedrijven die ieder jaar een hoog percentage dividend uitkeren. Hier kan je meer lezen over de beste hoog dividend aandelen.

Samenvatting: In 7 stappen simpel en effectief AEX beleggen

In dit kennisartikel heb je veel geleerd over AEX beleggen. Je weet inmiddels wat de AEX is en hoe het werkt. Ook heb je geleerd hoe je er het beste in kan beleggen, en waar je aan moet denken. Daarbij zijn we geëindigd met een paar krachtige tips voor succesvol AEX beleggen.

We sluiten dit artikel af met een stappenplan:

 1. Maak een account aan bij DEGIRO of BinckBank
 2. Investeer een deel van je geld in de AEX als je dit wilt, maar nooit de 100%
 3. Heb je veel kennis en ervaring, dan kan je kiezen voor de top 5 beste AEX aandelen. Heb je geen ervaring, kies dan voor veiliger investeren door te beleggen in de AEX index of (nog beter) een wereldwijde ETF als VWLR
 4. Beleg structureel iedere maand een klein bedrag in jouw AEX beleggingen. Beleg alleen met geld dat je kan missen
 5. Spreid je kansen en investeer naast de AEX ook in andere indexfondsen, ETFs en aandelen. Kies voor extra risicospreiding door ook in andere beleggingsmarkten te investeren zoals vastgoed en P2P Lending
 6. Houd vast aan je plan. Lange termijn beleggen geeft gemiddeld genomen een hogere kans op succes dan korte termijn beleggen en al helemaal dan day trading
 7. Evalueer ieder (half) jaar jouw AEX beleggingen: zijn het nog goede investeringen?

Mocht je besluiten om te starten met AEX beleggen dan wens ik je veel succes toe. Denk goed aan de risico’s en doe vooral veel onderzoek. Mocht je nog vragen hebben dan mag je die hieronder in een reactie stellen. Ook kan je je aansluiten op de Happy Investors Community als je serieuze stappen wilt maken tot succesvol beleggen

Reacties
Categorieën