5x Goede ETFs voor je kind: beleggen met minder risico
5x Goede ETFs voor je kind: beleggen met minder risico
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
02/15/2021
9 min

5x Goede ETFs voor je kind: beleggen met minder risico

02/15/2021
9 min

Beste Happy Investor, ben je opzoek naar goede ETFs voor je kind zodat je kan beleggen voor de toekomst van je zoon of dochter? Dit kan lastig zijn. Immers, voor je kinderen wil je het liefst beleggen met een hoge mate van zekerheid dat het geld in de toekomst (veel) meer waard is. Nu zijn er in mijn optiek een paar hele goede ETFs voor kinderen om te beleggen zonder (te) hoog risico. Dan heb ik het over “tijdloze” ETFs die over tien, twintig of zelfs dertig jaar meer waard zijn dan nu.

Met mijn jarenlange ervaring help ik mensen met succesvoller lange termijn beleggen en investeren voor financiële vrijheid en een beter leven. Na het lezen van dit artikel weet jij wat goede ETFs zijn als belegging voor je kind (en waarom).

Eventuele vragen kan je stellen in een reactie onderaan dit artikel of binnen de Happy Investors Community. Tot slot zou ik het enorm waarderen als je dit waardevolle kennisartikel wilt delen met vrienden en familie die erdoor geholpen worden.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Criteria voor goede ETFs voor kinderen om te beleggen
De beste ETFs als belegging voor je kind
Alternatief voor goede ETFs voor kinderen: waarom niet laten beleggen?

Criteria voor goede ETFs voor kinderen om te beleggen

Voordat we doorgaan naar goede ETFs als belegging voor je kind, neem ik je eerst kort mee in mijn redernatie. Als je het mij vraagt zijn er twee perspectieven in relatie tot ETF beleggen voor je kind:

  1. Aangezien ik beleg voor mijn kind, kan ik de ETFs voor minimaal 20 jaar vasthouden. Met zo’n lange looptijd, kan het lonen om een iets hoger risico te nemen in ruil voor hoger rendement
  2. Ik wil vooral zekerheid bij ETF beleggen voor mijn kind. Daarom kies ik voor minder risico en neem ik genoegen met een lager rendement. Door de lange looptijd, laat ik rendement het werk doen

Beide perspectieven zijn logisch. Het eerste perspectief is wat ik zelf doe binnen mijn lange termijn beleggingsstrategie, waarbij ik vanaf het begin (toen was ik 23) veel risico nam en ik dit langzaam afbouw naar minder risico. Voor jezelf beleggen is echter wel anders dan voor je kind. Voor je kind wil je wellicht kiezen voor meer zekerheid. Hieronder vind je vijf goede ETFs die vooral meer zekerheid bieden. Er is nog steeds risico (tot geld verlies), maar deze ETFs zijn dusdanig gespreid dat het risico wel relatief lager is (dan bijvoorbeeld aandelen).

Om tot deze Exchange Traded Funds te komen, hanteerde ik de volgende drie criteria:

  • Spreiding – hoe meer spreiding, hoe lager het risico. Dit is de belangrijkste criteria
  • Tijdloos – lange termijn van minimaal twintig jaar
  • Recessiebestendig – oftewel lage volatiliteit

Mocht je nu toch meer risico willen nemen in ruil voor hoger rendement, ga dan naar dit artikel over de beste ETFs. Let wel dat deze ETFs niet allemaal voldoen aan de bovenstaande criteria, die in mijn ogen essentieel zijn voor stabiel beleggen voor je kind.

goedkoop-aandelen-beleggen

De beste ETFs als belegging voor je kind

Laten we nu doorgaan naar de selectie. Als je het mij vraagt zijn dit prima ETFs voor de komende twintig jaar. Het zouden dus ook goede ETFs voor jou kunnen zijn als je niet te veel risico wilt nemen 😉. Het is wel van belang dat je altijd voor jezelf blijft nadenken. Wees kritisch en onderzoek de genoemde ETFs in plaats van het klakkeloos over te nemen. Lees ook altijd even de factsheet, waar cruciale beleggingsinformatie in staat.

5. S&P 500 ETF

beste-etfs-kinderen

De meest toonaangevende indexfonds ter wereld is de S&P 500. De index is een gewogen gemiddelde van de 500 grootste beursgenoteerde Amerikaans bedrijven. Het is mijns inziens een goede ETF, maar niet de beste ETF voor kinderen. De reden hiervoor is omdat de spreiding minder groot is in vergelijking tot de onderstaande ETFs.

Het historisch jaarlijks gemiddeld rendement van de S&P 500 is circa 10%.

Tip bij ETF beleggen voor je kind: bij de S&P 500 zijn er ook perioden geweest waarbij er amper rendement is gemaakt. Zo was het rendement tussen de periode 2000 – 2013 slechts +2%. Als je hier de inflatie van afhaalt heb je een behoorlijk negatief rendement over dertien lange jaren. Dit soort “slechte” periodes zie je terug bij veel ETFs.

Hoe ga je hiermee om? Je wilt immers niet dertien jaar lang investeren en een negatief rendement halen.

Het antwoord is simpel: kies voor maandelijks beleggen van een klein bedrag.

Het grote voordeel aan deze tactiek, die ze Dollar-Costing-Averaging noemen, is dat je een gemiddelde aankoopprijs krijgt. Dit brengt niet-professionele beleggers op de lange termijn een hoger rendement (feit). Het nadeel aan deze tactiek is dat je significant meer transactiekosten betaald. Kies daarom voor een goedkope online broker. Zo beleg ik zelf al vele jaren bij DEGIRO, die lage transactiekosten hanteert. Lees hier de DEGIRO review.

tips-etfs-kind-beleggen

4. Russell 3000

beste-etfs-voor-je-kind

Het meeste geld vloeit naar de Amerikaanse beurzen. Het is daarom niet onverstandig om een deel van je geld daarin te beleggen. Hierboven gaf ik al aan dat de S&P 500 een prima keuze kan zijn, al heeft deze minder risicospreiding. Een alternatief is de Russell 3000. Deze beursindex is een gewogen gemiddelde van 3000 beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. Daarmee biedt het aanzienlijk meer risicospreiding in vergelijking tot de S&P 500. Bovendien bevat het ook de aandelen uit de Nasdaq, waarbij technologie toch wel de toekomst is. Mijns inziens is dit een betere ETF voor kinderen dan de S&P 500.

Het historisch jaarlijks gemiddeld rendement van de Russell 3000 is circa 8 – 11%.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
  • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
  • Lange termijn beleggen in leren investeren in groeiaandelen met meer dan 300% rendement? Klik hier voor meer informatie.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

3. REITs ETFs

Als we de drie criteria’s spreiding, tijdloos en recessiebestendig hanteren, kom ik uit bij REITs ETFs als goede ETF voor kinderen. Persoonlijk zou ik het verstandig vinden om in ieder geval een kleine positie in REITs ETFs te nemen. Beleggen in REITs kan risicovol zijn, maar als je kiest voor genoeg spreiding dan neemt het risico af. Het grote voordeel aan dit type belegging is het dividend. Een ander groot voordeel is dat vastgoed recessiebestendig is.

Een combinatie van VNQI + VNQ geeft je een wereldwijde investering in vastgoed

De meeste REITs ETFs zijn vooral gericht op de Verenigde Staten. In het kader van risicospreiding lijkt het mij beter om te kiezen voor een wereldwijde focus. Neem nu de VNQI als voorbeeld. Deze ETF bevat meer dan 600 posities in verschillende vastgoedfondsen verspreidt over de wereld. De verhouding zie je hieronder:

tips-beleggen-etfs-kinderen

Deze ETF kan je aanvullen met de VNQ. Dit is een REITs ETF die louter posities heeft in vastgoedfondsen binnen de Verenigde Staten. Een combinatie van VNQI + VNQ geeft je een wereldwijde investering in vastgoed. Je kan in deze producten investeren via de website van Vanguard.

Het grote voordeel van REITs ETF is dat zij een mooi jaarlijks dividend uitkeren. Zo hanteert de VNQI een dividend van circa 5%. Bij de VNQ is dit circa 4%. Natuurlijk kan je ook hoger dividend halen, maar dan neemt het risico toe.

Neem nu het vastgoedfonds Corum Investments. Persoonlijk ben ik hierover te spreken. Het is een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds met een kapitaal van 1,8 miljard (dat is relatief groot). Het jaarlijkse dividend dat zij uitkeren is circa 7,5%. Een ander Nederlands vastgoedfonds is SynVest, met een jaarlijks dividend van circa 8,5%.

Meer weten? Lees hier de Corum Investments review en lees hier de SynVest review.

vastgoed beleggen met weinig geld

2. All-World High Dividend ETFs

Hoe groter de spreiding, hoe lager het risico van een ETF en dus hoe meer zekerheid je hebt op een positief rendement. Als je het mij vraagt zijn de beste ETFs voor kinderen diegene die de hoogste zekerheid bieden. Bij uitstek zijn wereldwijde ETFs daartoe de beste keuze. Dit geeft simpelweg de grootste spreiding over niet alleen aandelen maar ook geografische locaties.

Een goedkope en goede ETF voor je kind is de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (VHYL) zijn. In deze ETF zitten meer dan 1500 aandelen, waarvan 40% uit de Verenigde Staten en 60% over de rest van de wereld. Daarbij is het jaarlijkse dividend circa 3,7%.

Het historisch gemiddelde rendement van de VHYL is 4,77%. Daar komt jaarlijks de 3,7% dividend bij. In totaal dus circa 8%.

Het grote voordeel van Dividend ETFs is dat je los van de koersbeweging altijd inkomsten krijgt. Kies ervoor om het dividend te herinvesteren. Zo koop je automatisch bij in zowel stijgende als neerwaartse koersbewegingen. Tevens geeft deze actie dividend-op-dividend wat leidt tot exponentiele groei (van geld)!

Lees hier meer over hoe dividend beleggen.

tips-etf-beleggen-kleinkind

1. All-World Aandelen ETFs

De meest gespreide, tijdloze en recessiebestendige ETF is de wereldwijde Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Oftewel: VWRL. Op vele andere websites over lange termijn beleggen vind je de VWRL terug. Dit komt omdat het zowel een goedkope ETF is, als een hele gespreide. Op moment van schrijven bevat de VWRL meer dan 3500 aandelen. De verdeling over verschillende sectoren en landen is verantwoord voor lange termijn beleggers. Zie de afbeelding hieronder.

beste-etfs-kleinkind

Het historisch jaarlijks gemiddeld rendement van de VWRL is 11,20% (na kosten). Dit is hoger dan de S&P 500 en de Russell 3000, terwijl het risico lager is dankzij de grotere spreiding. Let wel dat de VWRL pas is opgericht in 2013, en sindsdien de aandelenmarkt enkel is gestegen. Over de komende twintig jaar kan het ook zijn dat het gemiddelde rendement lager uitvalt, bijvoorbeeld rond de 7 – 9%. Het kan echter ook hoger zijn, niemand die het met zekerheid weet 😉.

Wat is de beste ETF voor kinderen? Antwoord: VWRL.

goede-etfs-voor-je-kind

Tip: Combineer de VWRL met een wereldwijde Dividend ETF en wereldwijde REITs ETF voor additionele spreiding en de voordelen van dividend.

PS: Naast de VWRL heb je nog andere wereldwijde ETFs met kleinere posities.

Alternatief voor goede ETFs voor kinderen: waarom niet laten beleggen?

Tot slot nog een kleine afsluiter. Naast ETFs heb je uiteraard ook nog andere soorten beleggingen voor je kind. Zo zijn er minder risicovolle beleggingen waaronder obligaties en gediversifieerde beleggingsfondsen. Ook zijn er meer risicovolle beleggingen zoals individuele aandelen. Hoe dan ook, bij al deze soorten doe je aan zelf beleggen. Hoe meer lange termijn de investering, hoe meer passief deze is. Het zal echter nooit 100% passief zijn (al komt de VWRL wel in de buurt).

Een alternatieve benadering van goede ETFs voor je kind, is om het geld simpelweg te laten beleggen. Als je het geld laat beleggen dan is dat 100% passief. Je hoeft je geen zorgen te maken over ontwikkelingen binnen de aandelen- of vastgoedmarkt. Bovendien zorgen professionals voor een stukje damage control. Dit laatste betekent dat als er zich grote beurscrashes voordoen, zij de schade proberen te beperken met als doel vermogensbehoud. Bij laten beleggen mag je een jaarlijks gemiddeld rendement van 3 – 8% verwachten. Dit is overigens wel afhankelijk van het gekozen risicoprofiel en de kwaliteit van het platform.

Wil je meer weten? Klik hier voor het vergelijken van laten beleggen voor de juiste keuze.

Reacties
Categorieën