Beleggen in REITs [2023] Tips & Uitleg + beste REITs investeringen
Beleggen in REITs? Tips & Uitleg met de beste REITs investeringen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
01/19/2020
13 min

Beleggen in REITs [2023] Tips & Uitleg + beste REITs investeringen

01/19/2020
13 min

Beste Happy Investor, overweeg je te beleggen in REITs? Vastgoedprijzen blijven hard gestegen. Woningtekort blijft aanhouden. Ook zal beleggen in REITs in de jaren 2023 – 2030 interessant blijven. Huizen, winkels, garages, alles wordt duurder. Niet zo gek ook, want de wereldbevolking blijft maar toenemen. De vraag naar vastgoed blijft hierdoor stijgen, en door te investeren in REITs kunnen beleggers hier optimaal van profiteren. Zo hebben REITs enkele interessante voordelen. maar ook nadelen die leiden tot risico.

In dit kennisartikel gaan we diep in op hoe we het beste investeren in REITs.

Daarbij kijken we allereerst naar wat REITs zijn en of het voor jou een geschikte investering is. Ook zal ik tips en uitleg geven over hoe en waar je de beste REITs kan vinden. Tot slot eindigen we met een top 5 beste REITs ETFs, die een goede balans tussen risico en rendement hebben.

Inhoudsopgave:

 1. Wat is een REIT?
 2. Waarom investeren in REITs (en niet in vastgoed)?
 3. Waar vind ik de beste REITs?
 4. Hoe beleggen in REITs
 5. Tips + mijn favoriete top 3

Laten we doorgaan naar het artikel

Wat is een REIT?

REIT staat voor Real Estate Investment Fund, oftewel een vastgoedfonds. Je kan een REIT zien als een grote mand met daarin verschillende vastgoedobjecten. Ieder Real Estate fonds heeft een andere mix aan vastgoedobjecten, en daardoor is het slim om hier goed in te verdiepen wil je de beste investering maken. Geloof je bijvoorbeeld in de huizenmarkt, maar niet in de winkelmarkt? Dan moet je voor REITs kiezen die zich specialiseren in de huizenmarkt.

REITs hebben een paar bijzondere eigenschappen waardoor ze net even iets anders zijn dan een normaal vastgoedfonds. Een van de meest onderscheidende eigenschappen van een Real Estate Investment Fund, is dat deze beursgenoteerd is. Niet alleen is investeren in REITs daardoor heel anders dan beleggen in vastgoedfondsen, maar ook heb je een ander rendement. Kijk, bij normale vastgoedfondsen zoals bijvoorbeeld Annexum krijg je een dividenduitkering als rendement. Vaak is dit jaarlijks of per kwartaal of maand. Bij een REIT krijg je ook een jaarlijks dividend, wat vaak hoger ligt dan bij vastgoedfondsen. Maar omdat REITs beursgenoteerd zijn heb je ook kans op koerswinst, of juist het risico op koersverlies. Ik zal dit uitleggen met een voorbeeld.

Stel dat je jaarlijks 10% dividend krijgt van een REIT belegging. Stel dat de koers in het begin van het jaar op €100 staat. Als de koers op het einde van het jaar op €90 staat, heb je -10% koersverlies. In dit geval heb je 10% dividend – 10% koersverlies = 0% rendement. Maar als je de juiste REIT investering hebt gedaan, kan de koers ook stijgen van €100 naar €110 euro.  In dit geval heb je 10% dividend + 10% koerswinst = 20% rendement. Het risico ligt hierdoor iets hoger, maar dus ook het rendement. Dat bekroont REITs tot een prima manier voor rijk worden met vastgoed.

Voorbeeld van een Real Estate Investment Fund

Als dit de eerste keer is dat je van de term Real Estate Investment Fund hebt gehoord, kan ik mij voorstellen dat je behoefte hebt aan een voorbeeldje. Als belegger kan je heel simpel een aandeel kopen in een REIT. Wat je in dit geval doet is een belang aankopen (een aandeel) binnen een fonds. Dit fonds wordt beheerd door een groep van vastgoedexperts die continue bezig zijn met het zoeken van de beste vastgoedobjecten. Vaak is een REIT heel groot, met een kapitaal van minimaal >1 miljard. Wanneer jij een aandeel koopt binnen zo’n REIT, dan gaat jouw geld naar deze grote pot die wordt gebruikt om nog meer vastgoed te kopen. Dankzij jouw geld wordt zo’n Real Estate fonds dus groter en groter. Als dank hiervoor, word jij beloond en krijg je dividend uitgekeerd.

Nu, als jij kiest voor een goed fonds dat alleen maar groter en groter wordt, dan zal de aandelenkoers ook stijgen. Hierdoor krijg je niet alleen dividend, maar ook koerswinst (rendement). Een voorbeeld van een REIT die het de laatste jaren goed doet is de REIT van Vanguard. Laten we eens kijken naar de koersverloop van dit fonds.

Hoe beleggen in REIT

Stel dat je in het jaar 2000 voor 5.000 euro aandelen had gekocht. Dan had je al die jaren dividend gekregen van circa 3 tot 4%. Maar ook had je koerswinst. Want in 2020 was de koers met een factor 3 gestegen, waardoor jouw 5.000 euro 15.000 euro is geworden. Je dividend in jaar 2020 was dan: 15.000 * 3,24% dividend = 486 euro. Voor dit geld hoef je in principe niks te doen. Je hoeft er niet voor te werken. Dat maakt beleggen in REITs een typisch voorbeeld als tip voor rijk worden in loondienst.

vastgoed beleggen met weinig geld

Waarom investeren in REITs en niet in vastgoed?

Real Estate Investment Funds zijn een manier van beleggen in vastgoed. Naast REITs heb je ook nog andere manieren van vastgoedbeleggingen, waaronder vastgoedfondsen of zelf vastgoed opkopen. Het zelf opkopen van vastgoed, zoals bijvoorbeeld een appartement om te verhuren, heeft als nadeel dat je veel geld moet hebben. Bij een investering in vastgoed ben je minimaal wel 20.000 euro kwijt, als het niet meer is.

Beleggen in REITs daarentegen is een manier van investeren in vastgoed met weinig geld. Dat is een van de grootste voordelen bij een REIT. Je kan al starten door slechts 1 aandeel te kopen, wat al kan vanaf een heel klein bedrag zoals tien euro.

Als we investeren in REITs vergelijken met investeren in vastgoed, heeft het de volgende voordelen:

 • Beginnen met een heel klein bedrag is mogelijk (geen hoge aankoopkosten)
 • Je kan ieder moment in- of uitstappen (je zit nergens aan vast, zoals huurders o.i.d.)
 • Je hebt er geen omkijken naar. REITs zijn een vorm van passief inkomen waarbij je het eenmalig aankoopt en in principe voor de komende tien jaar kan vasthouden zonder er iets voor te hoeven doen. (let op: dat geeft ook risico als je de verkeerde REITs aankoopt)
 • Een voordeel van REITs is dat je het risico kan verlagen door je geld investering te verspreiden over heel veel vastgoedobjecten binnen de REIT (in plaats van veel geld te stoppen in slechts een enkel vastgoedobject)
 • Je hebt geen vastgoedkennis nodig om te beleggen in REITs. REITs worden beheerd door vastgoedexperts die het werk voor jou doen. Dit maakt het een eenvoudige en toegankelijke manier voor meer inkomen genereren doordat je geld voor jou laat werken in plaats van andersom.

Bij beleggen draait het om de juiste mix van rendement en risico

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Leuk zo’n REIT, maar wat zijn de nadelen?

hoe investeren in REITs

Voor niks komt de zon op. Het is niet zo dat je zomaar gemakkelijk wat extra geld verdienen kan dankzij beleggen. Als je kijkt naar de statistieken dan is het wel een feit: met rijk worden met beleggen is absoluut mogelijk. Hierbij komt het altijd weer terug op de vraag hoeveel rendement je kan maken.

Maar let op want met beleggen kan je ook geld verliezen wanneer je fouten maakt. Dit geldt vooral voor de valkuilen van beginnende beleggers, die nog niet goed begrijpen wat allemaal komt kijken bij beleggen. Maar niet getreurd! Het investeren in REITs is werkelijk een van de makkelijkere manieren van beleggen.

In principe draait het dus om rendement én risico.

Bij REITs kan je zelf kiezen hoeveel risico je neemt. Een tip hiervoor is dat als je voor kleine REITs kiest, deze een hogere kans tot sneller groeien hebben. Deze hogere kans kan zich uiten in hoger rendement. Maar zo’n kleiner fonds heeft ook een hogere kans tot “omvallen” doordat het minder spreiding heeft (minder vastgoedobjecten). Deze hogere kans tot omvallen maakt een kleinere REIT meer risicovol, wat leidt tot een hogere kans op koersverlies.

Een andere tip is door te kijken naar het percentage fill rate van een REIT. Dit is het percentage van vastgoedobjecten dat verhuurd is. Stel dat er 90% fill rate is. Dit betekent dat 90% van alle vastgoedobjecten (bv. huizen) een huurder heeft, en dat 10% leegstaat. Hoe hoger de fill rate, hoe minder risicovol de investering in REIT is.

goedkoop-aandelen-beleggen

Waar vind ik de beste REITs?

beleggen in REITs

Wanneer je goede REITs opneemt binnen je beleggingsportefeuille, kunnen dit een van je beste investeringen worden. Maar waar vind je dan deze winnaars? Dat is niet altijd even eenvoudig. Zelfs niet om hier tips en advies voor te geven. In mijn ogen is er slehcts een enkel tijdloos advies dat ik je kan geven, en dat is: doe extreem goed onderzoek. De enige manier om de beste REITs te vinden is door inzicht te hebben in vrijwel ALLE Real Estate Investment Funds, en hierdoor te bepalen wat de beste keuzes zijn.

Ik kan het niet mooier maken dan het is, dit is de keiharde waarheid bij beleggen. Want nogmaals, beleggen in REITs of in het algemeen is niet iets wat je zomaar even doet. Als je in het begin, voordat je investeert, de juiste research doet zal je daar jaren profijt van hebben. Maar als je de verkeerde beleggingen maakt, kan je ook geld verliezen. Daarom vind ik zelf de regel van Warren Buffet zo krachtig. Hij stelt dat je beleggen moet benaderen als een “20-strippenkaart”. Ieder vakje mag je invullen met slechts 1 aandeel van 1 bedrijf. Als je een leven lang wilt beleggen begrijp je dat je zeer selectief moet zijn. Als je maar 20 vakjes hebt, wil je er zeker van zijn dat je alleen investeert in de winnaars.

Om een start te maken met REITs kan je zoeken via kennisplatformen zoals Forbes.com, Investopedia.com en Investing.com. Ook kan je via beleggingsplatformen zoeken naar REITs. Kijk hierbij naar: % fill rate, type vastgoed investeringen, de grootte van het fonds en de geografische locatie. Let hierbij ook op trends, zoals de krapte op de huizenmarkt, hogere leegstand winkels, en toename van verzorgingstehuizen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Hoe beleggen in REITs?

Zoals ik eerder al aangaf zijn er verschillende soorten REITs. De een richt zich misschien meer op huizen, de ander meer op commerciële panden. Naast deze verschillende soorten, zijn er ook nog verschillende manieren van hoe je kan beleggen in REITs. Hieronder zal ik dit nader uitleggen. Maar los van deze verschillende vormen, zijn alle REITs beursgenoteerd. Dat betekent dat je alle REITS kan aan- en verkopen via een beleggingsplatform. Hierbij adviseer ik om te kiezen voor de online broker DEGIRO.

DEGIRO is namelijk de goedkoopste online broker op dit moment, waarbij je goedkoop kan handelen in aandelen (en dus REITs). Met andere woorden: op dit platform kan je bijna gratis handelen en is daarmee de goedkoopste. Vaak hebben ze bij DEGIRO tijdelijke acties zoals een welkomstbonus. En ook aanmelden is gratis.

Als je er meer over wilt weten, klik dan op dez vergelijking tussen DEGIRO vs. BinckBank. (BinckBank is ook een hele goede keuze als beleggingsplatform).

Via een beleggingsplatform als DEGIRO kan je op verschillende manieren investeren in een Real Estate Investment Fund. Dit zijn de drie vormen:

 1. Direct investeren in REITs
 2. Indirect investeren in REITs via ETF’s
 3. Individuele “REIT” aandelen zoals hotelketens

Drie vormen van hoe te investeren in REITs

manieren tot beleggen in REIT

De meest voor de hand liggende vorm is door direct te beleggen in REITs. Dit doe je door aandelen te kopen van een REIT waar je in gelooft op basis van de groeicijfers en beleggingsstrategie. Een voorbeeld van een individuele REIT is de Simon Property Group. Dit is een van de grootste Real Estate fondsen in de wereld, met een beurswaarde van 45 miljard. Deze REIT is vooral groot in winkelcentra in de Verenigde Staten. Persoonlijk geloof ik niet zo in winkelcentra, en geef ik de voorkeur aan toenemende trends zoals de huizenmarkt (in dichtbevolkte steden) en gezondheidscentra zoals verzorgingstehuizen.

Ook kan je indirect in REITs investeren via een ETF. Het allergrootste voordeel van beleggen in een ETF is dat je hiermee direct een aantal REITs aankoopt. Je moet dit zien als wanneer je 1 ETF aankoopt, je hiermee direct investeert in 25, 50 of soms zelfs 100 verschillende REITs tegelijkertijd. Hiermee zorg je dus direct voor enorm veel risicospreiding en ben je niet afhankelijk van slechts een enkele REIT. Bij een ETF is het rendement doorgaans wat lager, maar heb je wel aanzienlijk lager risico. Dat maakt ETFs perfect voor passieve beleggingen.

Voor beginnende beleggers geef ik als tip om starten met beleggen in ETFs. Via deze blauwe link leg ik ook in detail uit wat een ETF is en hoe je het beste kan beleggen in ETFs (want REITs zijn slechts een van de opties die je hebt 😉).

Je kan ook nog direct investeren in individuele aandelen die actief zijn in de vastgoedmarkt. Dit is net even iets anders dan REITs. Voorbeelden hiervan zijn de hotelketen Marriott en de marktleider in kantoorruimte genaamd WeWork. Voor beginnende beleggers raad ik deze optie niet aan.

beleggen-bij-financial-freedom

Tips over beleggen in REITs

Tot slot wil ik dit kennisartikel afsluiten met enkele tips over beleggen in REITs en een top 3 van mijn persoonlijke favorieten. Hieronder de tips:

 • Doe altijd aan spreiding. Kies niet voor slechts 1 REIT maar investeer in meerdere REITs om het risico te spreiden. Persoonlijk adviseer ik altijd om meer op safe te spelen, en te kiezen voor een REIT ETF. Dan heb je een lager rendement, maar ook minder risico. ETF’s zijn een prima manier voor iedereen die veilig zelf beleggen voor pensioen
 • Beleg altijd voor de lange termijn. De economie heeft pieken en dalen, dat is ook zo met vastgoed. Overleef de dipjes in de vastgoedcyclus door je geld minimaal 15 tot 25 jaar vast te zetten
 • Denk goed aan de verhouding risico en rendement. Sommige REITs zullen een hoger rendement geven tegen hetzelfde risico. Andersom komt helaas ook voor
 • Beleg alleen met geld dat je kan missen
 • Doe altijd heel goed onderzoek alvorens je gaat beleggen in REITs (of in ieder andere belegging)
 • Investeren in REITs is een goede keuze, maar vul je beleggingsportefeuille ook aan met aandelen ETFs voor extra risicospreiding.
 • Beschouw beleggen in REITs als een leercurve. Heb er plezier van en zie het als een leerervaring. Je weet nooit wanneer deze kennis van pas kan komen

Mijn favoriete top 3 REITs ETF’s

Wanneer het aankomt op advies en tips geven omtrent beleggen, kies ik meestal voor de veilige kant. Maar aangezien vele mensen mijn artikels lezen, zullen er ook veel beginners bij zitten. Voor deze mensen is het beter om minder risicovol te beleggen, en te kiezen voor meer stabiel (doch lager) rendement.

Update: lees hier de beste REIT ETF's voor lange termijn

De top 5 van hieronder zijn ETF’s in REITs. Dat betekent dat zij minder hoog dividend uitkeren, maar ook minder risicovol zijn. Dit zijn mijn goede REIT ETF’s voor vastgoed:

 1. Invesco KBW Premium Yield Equit (KWBY) – deze REIT ETF doet het de laatste vijf jaar wat minder goed, en kan mogelijk weer gaan stijgen. Bovendien hebben ze een aantrekkelijk dividend van > 7,5%
 2.  Schwab U.S. REIT ETF (SCHH) – Deze REIT ETF keert een laag dividend van zo’n 2,5% uit. Maar het fonds doet het zeer goed wat betreft koerswinst, en is sinds de afgelopen vijf jaar alleen maar stijgende.
 3. Vanguard Real Estate Fund (VNQ) – Ook deze REIT ETF is sinds de afgelopen vijf jaar sterk aan het stijgen (koerswinst). Daarnaast keert het een hoger dividend uit van rond de 4%. Bovendien is VNQ zeer gespreid, met REITs van allerlei industrieën zoals hotels, industrieel, kantoren, verzorging, huizen, enzovoorts. Dankzij deze grote spreiding investeer je direct in een groot gedeelte van de vastgoedmarkt.
 4. Vanguard Global ex-US Real Estate Index (VNQI) – dit is een soortgelijke REITs ETFs als VNQ, maar dan met internationale spreiding. Lager rendement, maar ook lager risico.
 5. Real Estate Select Sector SPDR ETF (XLRE) – Dit is een van de beste REITs ETFs van de afgelopen 5 jaar qua rendement. Heeft maar liefst 61% rendement in 5 jaar gegeven, exclusief dividend.

Tip: via DEGIRO kernselectie kan je commissievrij REITs ETFs kopen:

beleggen in beste REITs ETFs

We zijn aan het einde gekomen van dit kennisartikel over beleggen in REITs. Nu ben ik zeer benieuwd of jij het artikel waardevol vond en of je nog aanvullende punten hebt. Laat je mij dit weten in een reactie hieronder? Ook kan je mij volgen via de Nieuwsbrief of Social Media voor meer van zulke artikels over beleggen, geld verdienen (en besparen) en meer over financiële onafhankelijkheid bereiken.

Reacties
Categorieën