3x Veilig Beleggen in Vastgoed en Duurzaam Rijk Worden
3x Veilig Beleggen in Vastgoed en Duurzaam Rijk Worden
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
04/26/2021
6 min

3x Veilig Beleggen in Vastgoed en Duurzaam Rijk Worden

04/26/2021
6 min

Beste Happy Investor, een uitstekende manier voor duurzaam rijk worden op de lange termijn is door veilig beleggen in vastgoed. Maar hoe kan je relatief veilig beleggen in vastgoed? En wat zijn de beste keuzes? Het is mogelijk om met vastgoed investeringen een vrij stabiel gemiddeld rendement van circa 6% tot 9% per jaar te realiseren. Je moet alleen weten hoe, en daar ga ik je bij helpen.

Hieronder vind je drie manieren tot veilig beleggen in vastgoed waarbij je risico’s beheerst en toch een mooi jaarlijks rendement kan realiseren.

Laten we snel beginnen!

Inhoudsopgave:
 Vastgoedfondsen: genieten van passief inkomen middels dividend
 Veilig Beleggen in Vastgoed: fysieke huurpanden
Tips voor veiliger investeren in vastgoed
 Veilig Beleggen in Vastgoed met Crowdfunding

1. Vastgoedfondsen: genieten van passief inkomen middels dividend

veilig-beleggen-vastgoed

Persoonlijk heb ik de neiging om meer risico te nemen met beleggen. Zo specialiseer ik mijzelf in het beleggen in unieke aandelen die hoog rendement kunnen geven. Na vele jaren gaat mij dit steeds beter af, alleen is het ook heel risicovol. Zo heb ik tijden gekend waarbij mijn portefeuille van 150.000 euro naar 120.000 euro daalde in slechts enkele maanden. Om vervolgens weer te stijgen naar grotere hoogtes in de daarop volgende maanden. Niet veel mensen kunnen hier tegen.

Voor veilig beleggen in vastgoed is het noodzakelijk dat je nooit méér hypothecaire schuld op je neemt dan dat je verdient – Happy Investors Mindset

Geduld en genoegen zijn een schone zaak bij beleggen. Als jij gezegend bent met geduld en een lager rendement van bijvoorbeeld 7% genoeg vindt, dan zit je in een uitstekende positie. Met geduld kan je namelijk tamelijk eenvoudig rijk worden op de lange termijn. Zo is een van de manieren hiertoe om te investeren in vastgoedfondsen die hoog dividend uitkeren.

Daartoe zijn twee opties: beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Zij hebben specifieke voor- en nadelen. Dit maakt de een beter geschikt voor veilig beleggen in vastgoed. Hieronder leg ik uit wat de verschillen zijn.

Beursgenoteerde vastgoedfondsen, oftewel Real Estate Investment Trusts (REITs)

Een goede manier voor meer veilig beleggen in vastgoed kan via beursgenoteerde vastgoedfondsen (REITs). Zie dit als een bedrijf die veel vastgoed in beheer heeft. Jij kan je geld aan hen overhandigen (investeren) en zij kopen daarmee meer vastgoed aan. In ruil voor jouw geld, keren zij ieder kwartaal dividend uit. Het dividend komt op jouw rekening in de vorm van geld, en daarmee verdien je passief inkomen.

REITs kunnen een vrij hoog rendement opleveren. En mijns inziens is investeren in REITs veiliger dan beleggen in fysiek vastgoed. Maar toch is het altijd nog wel risicovol. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met koersschommelingen, waarbij de koers kan stijgen maar ook enorm hard kan dalen. Natuurlijk geeft dat ook kansen, maar als je een beginnende belegger bent dan zou ik REITs niet aanbevelen om mee te starten.

Een veiliger alternatief zijn REITs ETFs. Dit zijn producten waarbij je meerdere REITs tegelijkertijd aankoopt. Dankzij zo’n belegging kan je eenvoudig en goedkoop veel spreiding in vastgoed aanbrengen. Je kan dit zien als dat je jouw belegging, bijvoorbeeld 500 euro, verspreidt over honderden vastgoedfondsen die wereldwijd actief zijn.

Een goed voorbeeld van een REITs ETF die veel spreiding biedt is VNQI van Vanguard. Of bijvoorbeeld de VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF die je gratis kan kopen bij DEGIRO.

Een nadeel aan REITs ETFs is dat het gemiddeld jaarlijks rendement laag ligt. Wellicht zijn niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen meer geschikt voor jou indien je hoger rendement wilt, maar niet de tijd/energie hebt om actief te beleggen.


Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen

Een uitstekende manier voor veilig beleggen in vastgoed en daarbij passief inkomen genereren is via niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. In essentie is dit hetzelfde als REITs, behalve dat zij niet op de beurs staan. Dit bespaart jezelf de (soms hevige) koersschommelingen. In plaats daarvan kan jouw geld niet minder waard worden door koersdaling. Je inleg blijft altijd hetzelfde waard, en je ontvangt maandelijks of jaarlijks een mooi dividend.

Maak echter niet de fout dat niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen geen risico bevatten. Zij kunnen bijvoorbeeld failliet gaan, of losgeslagen management hebben die geld steelt en naar de Bahama’s verhuist… Spreiding is en blijft daarom heel belangrijk. Kies voor meerdere vastgoedfondsen!

Twee van de beste vastgoedfondsen voor Nederlandse beleggers zijn SynVest en Corum Investment. Dit zijn allebei Nederlandse fondsen waarbij je gemakkelijk kan instappen.

Lees hier het verschil tussen SynVest vs. Corum Investment. Dit zijn prima investeringen voor wie relatief veilig beleggen in vastgoed wilt. En het rendement is vrij hoog: tussen de 6% – 8,5% per jaar.

Nogmaals: spreiding is van groot belang. Beleg in zowel SynVest als Corum Investment en ook in andere vastgoedfondsen. Vul je portefeuille tevens aan met veilige ETFs. Zo vind je op de Happy Investors Community kant-en-klare portefeuilles met ETFs die wereldwijde spreiding hebben.

2. Veilig Beleggen in Vastgoed: fysieke huurpanden

Het aankopen en verhuren van fysieke vastgoedpanden wordt doorgaans gezien als een manier tot veilig beleggen in vastgoed. Als je het mij vraagt zijn hier echter wel wat kanttekeningen aan. Zo ben ik het ermee eens dat het een goede investering is, zeker wanneer je kennis van de vastgoedmarkt hebt. Desalniettemin komt het ook voor dat particuliere beleggers in de problemen raken bij het aankopen van vastgoedpanden. Dit gebeurt vooral wanneer zij te veel aankopen.

Cruciaal voor veilig beleggen in vastgoed is dat je goed nadenkt over het worst-case scenario. Bij vastgoed is dat leegstand, juridische geschillen en/of niet-verzekerde schade.

Stel dat je een appartement aankoopt met een hypothecaire schuld van 500 euro per maand. In de perioden dat je geen huurder hebt, zal je die 500 euro uit eigen zak moeten betalen. Heb je wel genoeg inkomen om deze kosten te betalen? En wat als de schuld 1000 euro per maand is?

Voor veilig beleggen in vastgoed is het noodzakelijk dat je nooit méér hypothecaire schuld hebt dan dat je kan veroorloven!

In goede tijden lijkt het geluk niet op te kunnen. Het is echter de kunst om het dak te repareren wanneer de zon nog schijnt. Daarmee wil ik zeggen dat je genoeg financiële buffer moet opbouwen voor wanneer de sh*t uitbreekt. Immers, het leven geeft altijd minder goede perioden om ons de kans te geven hiervan te leren en te groeien.

Hieronder nog meer tips


Tips voor veiliger investeren in vastgoed

tips-veilig-beleggen-vastgoed

Als je panden gaat aankopen om te verhuren, neem je al een behoorlijk risico. Maak het echter niet onnodig risicovol, en kies voor zekerheid. Voor zekerheid heb je meer geduld nodig, maar het is wel een relatief betrouwbare weg naar financieel onafhankelijk worden op de lange termijn.

Hierbij enkele tips voor veilig beleggen in vastgoed:

  • Verdiep jezelf in de vastgoedmarkt alvorens je instapt
  • Koop onder de marktprijs, dat is je eerste winst
  • Begin klein om eerst ervaring op te doen
  • Zorg dat je hypothecaire schuld nooit hoger wordt dan hetgeen je maandelijks kan sparen
  • Wees zeer zorgvuldig met wie je als huurder kiest. Een goede, betrouwbare huurder is goud waard
  • Koop desnoods samen met een je beste vriend(in) of je partner. Op die manier kan je het risico 50/50 nemen
  • Koop NIET een tweede pand met de overwaarde van je huidige woning
  • Bouw een financiële buffer op voor tegenslagen
  • Houd rekening met de onderhoudskosten
  • Volg eventueel een cursus om meer kennis op te doen alvorens je begint. Een goed begin is het halve werk. Als je het mij vraagt is deze cursus van Great Property Experience een goede keuze.

3. Veilig Beleggen in Vastgoed met Crowdfunding

tips-veilig-investeren-vastgoed

Een derde manier voor meer veilig beleggen in vastgoed doe je via Crowdfunding. Via deze weg kan je met kleine bedragen investeren in vastgoedprojecten. Het voordeel hierbij is dat je niet even ± 40.000 euro moet neerleggen voor het aankopen van een vastgoedpand. Ook kan je niet méér verliezen dan je inleg.

Crowdfunding beleggen in vastgoed is veiliger. Uiteraard is een andere kant dat het rendement doorgaans lager is. Houd rekening met 4% tot 7%.

En ook hier draait alles weer om spreiding.

Stel dat je 10.000 euro hebt dat je voor een lange termijn kan missen. Investeer dan niet de volle 10K op een enkel project. In plaats daarvan is het rationeler om te kiezen voor spreiding. Verdeel de 10K over bijvoorbeeld tien verschillende vastgoedprojecten. Mocht dan één van deze tien projecten failliet gaan, dan verlies je niet de volle 10.000 euro. En dat verlies kan je tevens goed maken dankzij het dividend dat je ontvangt uit de andere negen succesvolle vastgoedprojecten.

Beleggen kent altijd risico’s tot geld verlies. Daarom zijn een lange termijn horizon en spreiding van essentieel belang. Mocht je willen leren over hoe je succesvol kan beleggen in aandelen en vastgoed als een gevorderde, dan ben je altijd welkom op de Happy Investors Community 😉.

Reacties
Categorieën