Is beleggen in vakantiewoning slim? Dit moet je weten! | Happy Investors
Is beleggen in vakantiewoning slim? Dit moet je weten!
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
08/27/2020
6 min

Is Beleggen in Vakantiewoning Slim? Dit moet je weten | Happy Investors

08/27/2020
6 min

Beste Happy Investor, het beleggen in vakantiewoning is een aantrekkelijke gedachten voor vele van ons. Zeker voor wie streeft naar financiële onafhankelijkheid en zichzelf helemaal ziet zitten in haar eigen vakantiehuis. Heerlijk ontspannen wakker worden in de ochtend. De vogeltjes fluiten, de koffie is warm en we kijken naar de zonsopkomst. Wat een rust… ik krijg er direct gevoel bij!

Maar nu de zakelijke kant. Want is het investeren in een vakantiehuis wel zo slim? In dit artikel gaan we nader in op dit vraagstuk, waarbij we emotie achterwegen laten en gaan kijken naar de rationele feiten. Zo starten we met de voor- en nadelen, het rendement en de risico’s. Ook gaan we kijken naar alternatieve beleggingen ter vergelijking. Tot slot, zullen we kijken naar hoe je het beste kan beleggen in een vakantiewoning, met concrete tips en adviezen.

Inhoudsopgave:

Is beleggen in een vakantiehuis een goede investering?
Waarom beleggen in vakantiehuis? Alle voordelen op een rijtje
Waarom niet beleggen in vakantiewoningen? Dit zijn de nadelen
Betere alternatieven tot beleggen dan in vakantiehuizen, voor lager risico en hoger rendement
Hoe werkt beleggen in een vakantiewoning?
Financiering hypotheek bij beleggen in vakantiehuis
Locatie: vakantiehuisje op een park, of in een recreatiegebied / aan de kust?
Kosten bij recreatiewoning
Conclusie over beleggen in vakantiehuis

Is beleggen in een vakantiehuis een goede investering?

investeren in vakantiewoning

Of je nu net begint of al jaren meedraait, het maken van slimme investeringen is cruciaal voor het succes van iedere belegger. Bij lange termijn investeren telt iedere procent rendement zwaar mee. Het is daarom noodzaak om te zoeken naar beleggingen die een zo hoog mogelijk rendement opleveren tegen een zo laag mogelijk, of acceptabel, risico. De beste manier om dit te realiseren is middels een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Meer hierover lees je in dit artikel met uitleg over wat een goede online cursus beleggen voor beginners jou kan leren.

Om de vraag te beantwoorden of beleggen in vakantiewoning een slimme investering is, zullen we dit moeten vergelijken met alle andere mogelijke investeringen die wij als belegger kunnen maken. Persoonlijk houd ik er altijd van om direct het antwoord te krijgen. En die geef ik je dan ook: een vakantiewoning is in mijn optiek geen slimme investering in vergelijking tot andere opties die je hebt.

Waarom dat zo is, leg ik hieronder uitgebreid uit. Dit heeft vooral te maken met de balans tussen risico en rendement, waarbij de opportuniteitskost (alternatieve beleggingen met hoger rendement tegen lager risico) simpelweg negatief is.

Nu begrijp ik wel waarom veel mensen in een vakantiewoning willen investeren. Immers, het is een prachtig idee en wie wilt er nu niet een eigen vakantie woning. Maar puur kijkende naar rendement en risico zijn er betere keuzes. Zo kan je, als je wilt beleggen in vastgoed (zonder rompslomp), beter kiezen voor vastgoedfondsen. Deze bieden hoger rendement tegen lager risico. Bovendien is het mogelijk om met kleinere inlegbedragen te starten, waardoor je het risico kan verlagen (diversificatie). Naast vastgoedfondsen zijn er nog betere alternatieven. Hieronder leg ik uit welke dat zijn.

Meer weten over de beste vastgoedfondsen? Dan mag je deze vastgoedfondsen vergelijker niet missen.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Waarom beleggen in vakantiehuis? Alle voordelen op een rijtje

Het is een heel aanlokkelijk idee. Een eigen vakantiewoning kopen als investering voor de oudere dag, terwijl je deze in de tussentijd kan verhuren voor vast rendement. Dit is dan ook de reden dat er mensen kiezen voor een dergelijke investering. Het grootste voordeel van beleggen in vakantiewoningen is de mogelijkheid tot vast rendement. Iedere jaar weer. Dan spreek ik wel over vakantiehuizen van grotere parken zoals Europarcs en Centerparks. Bij dit type vakantiewoning beleggen koop je een huisje op een groot park, en zij regelen de rest voor jou. Op die wijze kunnen ze een vast rendement garanderen, waarbij je zelf ook (meestal) 4 weken per jaar gebruik kan maken van het huisje.

Beleggen in een vakantiehuis op een park heeft de volgende voordelen:

  • Een vast rendement van circa 5%
  • Geen gedoe; het vakantiepark regelt alles voor je. Dit gaat van huurders tot aan schoonmaak en betaling
  • Ieder jaar mag je ook zelf een aantal weken gebruik maken van de woning
  • Meestal recessiebestendig

Naast beleggen in vakantiewoningen van grote parken, is er ook de mogelijkheid om vakantiehuizen te kopen die niet op een park staan. Denk aan recreatiewoningen aan de Zeeuwse kust. Bij deze laatste vorm heb je meer risico. Immers, bij deze optie dien je alles zelf te regelen qua onderhoud, huurders, et cetera. Het voordeel van dit type investering is dat je een hoger rendement mag verwachten dan op een park. Ook is de kans tot overwaarde aanzienlijk groter. Zo zijn sommige vakantiewoningen in Zeeland met een factor 2 tot 3 duurder geworden in de afgelopen twintig jaar.

In mijn optiek is deze laatste vorm een betere keuze dan een vakantiewoning op een park. Dit laatste vind ik namelijk een minder slimme investering. Hieronder zal ik uitleggen waarom. Maar wie ben ik? Zelf beleg ik al vanaf jongs af aan, en heb daardoor inmiddels een groot vermogen opgebouwd voor mijn 30ste. Op mijn 35ste leeftijd zal ik al met vervroegd pensioen kunnen gaan (mocht ik dat willen). Mijn ervaring en kennis deel ik op de Happy Investors Community. Klik op de link hiernaast voor meer informatie over hoe ook jij met vervroegd pensioen kan gaan.

Waarom niet beleggen in vakantiewoningen? Dit zijn de nadelen

In het begin van dit artikel gaf ik het al aan: er zijn betere investeringen dan vakantiehuizen. Hiervoor zijn een viertal grote redenen. Hieronder vind je de nadelen van beleggen in vakantiewoning:

  • Er is een hoog startkapitaal vereist (vaak vanaf 120.000 euro bij een park)
  • Je geld is niet langer liquide (een vakantiehuis verkoop je niet zomaar even)
  • Het rendement (5%) is laag in vergelijking tot de beste investeringen
  • Er is een hoog risico doordat je veel geld in een enkele investering stopt. Daarbij zijn er vele beleggingsrisico’s zoals faillissement van het park, afname van toerisme of waardedaling van het pand. Het is slimmer om je geld te spreiden en daarmee het risico te reduceren.

De reden dat veel mensen kiezen voor investeren in vakantiehuizen is omdat het heel tastbaar is. Zij zien een vakantiewoning staan, en denken daarom dat het een laag risico is. Maar dit is een cruciale denkfout. Immers, wat is meer risicovol: al je spaargeld beleggen in 1 vakantiewoning, of je geld spreiden over honderden of zelfs duizenden woningen zoals je kan doen bij beleggen in REITs?

Omdat je iets simpelweg niet kan zien, wil niet zeggen dat het meer risicovol is. Juist het beleggen van een enorm groot bedrag (> 120.000 euro) in slechts een enkele belegging is uiterst risicovol. Ja, natuurlijk heb je enkele zekerheden zoals het vakantiepark dat alles voor je regelt. Maar wat als het vakantiepark failliet gaat, of als er geen klanten meer komen om wat voor reden dan ook?

Cruciaal bij beleggen is dat je doet aan risicospreiding. De beste manier om dit te doen is door het samenstellen van een beleggingsportefeuille. Bovendien zijn er simpelweg betere alternatieven die een hoger rendement geven tegen eenzelfde of lager risico.

vastgoed beleggen met weinig geld

Betere alternatieven tot beleggen dan in vakantiehuizen, voor lager risico en hoger rendement

beleggen in vakantiewoningen

Doorgaans is het rendement bij vakantiewoningen in parken circa 5,5%. Daarbij moet ik wel zeggen dat men dit rendement garandeert. Bij vakantiewoningen die zelf aanschaft en verhuurt via bijvoorbeeld booking.com of Airbnb, zal het rendement circa 8% (minimaal) moeten zijn. Daar zit overwaarde bij inbegrepen. Bij strategische aankopen kan de overwaarde meer zijn, maar in principe mag je hier niet mee rekenen. Het is beter om jezelf arm te rekenen 😉. Tot slot, bij zelf actief vakantiewoning kopen, verhuren en beheren, is het vanzelfsprekend dat dit ook meer tijdsintensief is.

Wanneer we kijken naar alternatieven, zijn er manieren om een hoger rendement te halen terwijl je het risico verlaagt.

Indexbeleggen vs. beleggen in vakantiehuizen

Zo hebben we allereerst indexbeleggen. Daarbij is het goed om te weten dat dit een passieve vorm van investeren is (niet tijdsintensief). Het risico is lager dan bij een vakantiewoning. Immers, bij indexbeleggen investeer je het geld in heel veel verschillende bedrijven tegelijk. Soms tot wel 500 bedrijven. Dit geeft lager risico dan een enkele vakantiewoning waar van alles mee kan gebeuren (leegstand, vernieling, brand). Het rendement ligt op de lange termijn gemiddeld tussen de 8 – 12%, afhankelijk van of je de juiste keuzes maakt. Hoe je de juiste keuzes maakt lees je in dit artikel over hoe indexbeleggen (met succes). Zo zijn er ook indexfondsen die over de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement van 17% hebben gegenereerd!

ETF beleggen

Een andere vorm die lijkt op indexbeleggen is ETF beleggen. Het voordeel van ETFs is dat je meer variatie en keuze hebt. Hierdoor kan het risico wat hoger liggen (maar alsnog lager dan een enkel vakantiewoning), in ruil voor hoger rendement. Met goede ETFs kan je zelfs een gemiddeld jaarlijks rendement van 20% halen. En dat is erg hoog. Doorgaans over de lange termijn zal het echter rond de 9 – 15% liggen.

Meer weten over wat ETFs zijn en hoe je er hoog rendement mee kan behalen? Lees dan dit artikel over beleggen in ETFs.

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen

Reacties
Categorieën