Is beleggen in vakantiewoning slim? Dit moet je weten! | Happy Investors
Is beleggen in vakantiewoning slim? Dit moet je weten!
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
08/27/2020
13 min

Is Beleggen in Vakantiewoning Slim? Dit moet je weten | Happy Investors

08/27/2020
13 min

Beste Happy Investor, het beleggen in vakantiewoning is een aantrekkelijke gedachten voor vele van ons. Zeker voor wie streeft naar financiële onafhankelijkheid en zichzelf helemaal ziet zitten in haar eigen vakantiehuis. Heerlijk ontspannen wakker worden in de ochtend. De vogeltjes fluiten, de koffie is warm en we kijken naar de zonsopkomst. Wat een rust… ik krijg er direct gevoel bij!

Maar nu de zakelijke kant. Want is het investeren in een vakantiehuis wel zo slim? In dit artikel gaan we nader in op dit vraagstuk, waarbij we emotie achterwegen laten en gaan kijken naar de rationele feiten. Zo starten we met de voor- en nadelen, het rendement en de risico’s. Ook gaan we kijken naar alternatieve beleggingen ter vergelijking. Tot slot, zullen we kijken naar hoe je het beste kan beleggen in een vakantiewoning, met concrete tips en adviezen.

Inhoudsopgave:

Is beleggen in een vakantiehuis een goede investering?
Waarom beleggen in vakantiehuis? Alle voordelen op een rijtje
Waarom niet beleggen in vakantiewoningen? Dit zijn de nadelen
Betere alternatieven tot beleggen dan in vakantiehuizen, voor lager risico en hoger rendement
Hoe werkt beleggen in een vakantiewoning?
Financiering hypotheek bij beleggen in vakantiehuis
Locatie: vakantiehuisje op een park, of in een recreatiegebied / aan de kust?
Kosten bij recreatiewoning
Conclusie over beleggen in vakantiehuis

Is beleggen in een vakantiehuis een goede investering?

investeren in vakantiewoning

Of je nu net begint of al jaren meedraait, het maken van slimme investeringen is cruciaal voor het succes van iedere belegger. Bij lange termijn investeren telt iedere procent rendement zwaar mee. Het is daarom noodzaak om te zoeken naar beleggingen die een zo hoog mogelijk rendement opleveren tegen een zo laag mogelijk, of acceptabel, risico. De beste manier om dit te realiseren is middels een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Meer hierover lees je in dit artikel met uitleg over wat een goede online cursus beleggen voor beginners jou kan leren.

Om de vraag te beantwoorden of beleggen in vakantiewoning een slimme investering is, zullen we dit moeten vergelijken met alle andere mogelijke investeringen die wij als belegger kunnen maken. Persoonlijk houd ik er altijd van om direct het antwoord te krijgen. En die geef ik je dan ook: een vakantiewoning is in mijn optiek geen slimme investering in vergelijking tot andere opties die je hebt.

Waarom dat zo is, leg ik hieronder uitgebreid uit. Dit heeft vooral te maken met de balans tussen risico en rendement, waarbij de opportuniteitskost (alternatieve beleggingen met hoger rendement tegen lager risico) simpelweg negatief is.

Nu begrijp ik wel waarom veel mensen in een vakantiewoning willen investeren. Immers, het is een prachtig idee en wie wilt er nu niet een eigen vakantie woning. Maar puur kijkende naar rendement en risico zijn er betere keuzes. Zo kan je, als je wilt beleggen in vastgoed (zonder rompslomp), beter kiezen voor vastgoedfondsen. Deze bieden hoger rendement tegen lager risico. Bovendien is het mogelijk om met kleinere inlegbedragen te starten, waardoor je het risico kan verlagen (diversificatie). Naast vastgoedfondsen zijn er nog betere alternatieven. Hieronder leg ik uit welke dat zijn.

Meer weten over de beste vastgoedfondsen? Dan mag je deze vastgoedfondsen vergelijker niet missen.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Waarom beleggen in vakantiehuis? Alle voordelen op een rijtje

Het is een heel aanlokkelijk idee. Een eigen vakantiewoning kopen als investering voor de oudere dag, terwijl je deze in de tussentijd kan verhuren voor vast rendement. Dit is dan ook de reden dat er mensen kiezen voor een dergelijke investering. Het grootste voordeel van beleggen in vakantiewoningen is de mogelijkheid tot vast rendement. Iedere jaar weer. Dan spreek ik wel over vakantiehuizen van grotere parken zoals Europarcs en Centerparks. Bij dit type vakantiewoning beleggen koop je een huisje op een groot park, en zij regelen de rest voor jou. Op die wijze kunnen ze een vast rendement garanderen, waarbij je zelf ook (meestal) 4 weken per jaar gebruik kan maken van het huisje.

Beleggen in een vakantiehuis op een park heeft de volgende voordelen:

 • Een vast rendement van circa 5%
 • Geen gedoe; het vakantiepark regelt alles voor je. Dit gaat van huurders tot aan schoonmaak en betaling
 • Ieder jaar mag je ook zelf een aantal weken gebruik maken van de woning
 • Meestal recessiebestendig

Naast beleggen in vakantiewoningen van grote parken, is er ook de mogelijkheid om vakantiehuizen te kopen die niet op een park staan. Denk aan recreatiewoningen aan de Zeeuwse kust. Bij deze laatste vorm heb je meer risico. Immers, bij deze optie dien je alles zelf te regelen qua onderhoud, huurders, et cetera. Het voordeel van dit type investering is dat je een hoger rendement mag verwachten dan op een park. Ook is de kans tot overwaarde aanzienlijk groter. Zo zijn sommige vakantiewoningen in Zeeland met een factor 2 tot 3 duurder geworden in de afgelopen twintig jaar.

In mijn optiek is deze laatste vorm een betere keuze dan een vakantiewoning op een park. Dit laatste vind ik namelijk een minder slimme investering. Hieronder zal ik uitleggen waarom. Maar wie ben ik? Zelf beleg ik al vanaf jongs af aan, en heb daardoor inmiddels een groot vermogen opgebouwd voor mijn 30ste. Op mijn 35ste leeftijd zal ik al met vervroegd pensioen kunnen gaan (mocht ik dat willen). Mijn ervaring en kennis deel ik op de Happy Investors Community. Klik op de link hiernaast voor meer informatie over hoe ook jij met vervroegd pensioen kan gaan.

Waarom niet beleggen in vakantiewoningen? Dit zijn de nadelen

In het begin van dit artikel gaf ik het al aan: er zijn betere investeringen dan vakantiehuizen. Hiervoor zijn een viertal grote redenen. Hieronder vind je de nadelen van beleggen in vakantiewoning:

 • Er is een hoog startkapitaal vereist (vaak vanaf 120.000 euro bij een park)
 • Je geld is niet langer liquide (een vakantiehuis verkoop je niet zomaar even)
 • Het rendement (5%) is laag in vergelijking tot de beste investeringen
 • Er is een hoog risico doordat je veel geld in een enkele investering stopt. Daarbij zijn er vele beleggingsrisico’s zoals faillissement van het park, afname van toerisme of waardedaling van het pand. Het is slimmer om je geld te spreiden en daarmee het risico te reduceren.

De reden dat veel mensen kiezen voor investeren in vakantiehuizen is omdat het heel tastbaar is. Zij zien een vakantiewoning staan, en denken daarom dat het een laag risico is. Maar dit is een cruciale denkfout. Immers, wat is meer risicovol: al je spaargeld beleggen in 1 vakantiewoning, of je geld spreiden over honderden of zelfs duizenden woningen zoals je kan doen bij beleggen in REITs?

Omdat je iets simpelweg niet kan zien, wil niet zeggen dat het meer risicovol is. Juist het beleggen van een enorm groot bedrag (> 120.000 euro) in slechts een enkele belegging is uiterst risicovol. Ja, natuurlijk heb je enkele zekerheden zoals het vakantiepark dat alles voor je regelt. Maar wat als het vakantiepark failliet gaat, of als er geen klanten meer komen om wat voor reden dan ook?

Cruciaal bij beleggen is dat je doet aan risicospreiding. De beste manier om dit te doen is door het samenstellen van een beleggingsportefeuille. Bovendien zijn er simpelweg betere alternatieven die een hoger rendement geven tegen eenzelfde of lager risico.

vastgoed beleggen met weinig geld

Betere alternatieven tot beleggen dan in vakantiehuizen, voor lager risico en hoger rendement

beleggen in vakantiewoningen

Doorgaans is het rendement bij vakantiewoningen in parken circa 5,5%. Daarbij moet ik wel zeggen dat men dit rendement garandeert. Bij vakantiewoningen die zelf aanschaft en verhuurt via bijvoorbeeld booking.com of Airbnb, zal het rendement circa 8% (minimaal) moeten zijn. Daar zit overwaarde bij inbegrepen. Bij strategische aankopen kan de overwaarde meer zijn, maar in principe mag je hier niet mee rekenen. Het is beter om jezelf arm te rekenen 😉. Tot slot, bij zelf actief vakantiewoning kopen, verhuren en beheren, is het vanzelfsprekend dat dit ook meer tijdsintensief is.

Wanneer we kijken naar alternatieven, zijn er manieren om een hoger rendement te halen terwijl je het risico verlaagt.

Indexbeleggen vs. beleggen in vakantiehuizen

Zo hebben we allereerst indexbeleggen. Daarbij is het goed om te weten dat dit een passieve vorm van investeren is (niet tijdsintensief). Het risico is lager dan bij een vakantiewoning. Immers, bij indexbeleggen investeer je het geld in heel veel verschillende bedrijven tegelijk. Soms tot wel 500 bedrijven. Dit geeft lager risico dan een enkele vakantiewoning waar van alles mee kan gebeuren (leegstand, vernieling, brand). Het rendement ligt op de lange termijn gemiddeld tussen de 8 – 12%, afhankelijk van of je de juiste keuzes maakt. Hoe je de juiste keuzes maakt lees je in dit artikel over hoe indexbeleggen (met succes). Zo zijn er ook indexfondsen die over de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement van 17% hebben gegenereerd!

ETF beleggen

Een andere vorm die lijkt op indexbeleggen is ETF beleggen. Het voordeel van ETFs is dat je meer variatie en keuze hebt. Hierdoor kan het risico wat hoger liggen (maar alsnog lager dan een enkel vakantiewoning), in ruil voor hoger rendement. Met goede ETFs kan je zelfs een gemiddeld jaarlijks rendement van 20% halen. En dat is erg hoog. Doorgaans over de lange termijn zal het echter rond de 9 – 15% liggen.

Meer weten over wat ETFs zijn en hoe je er hoog rendement mee kan behalen? Lees dan dit artikel over beleggen in ETFs.

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

Groeiaandelen

Een ander alternatief tot beleggen in een vakantiehuis is het aankopen van groeiaandelen. Dit type investering kan leiden tot exponentiele rendementen van boven de 300%. Zo lees je in het artikel beleggen in groeiaandelen wat de basis is en hoe dat kan. Weet echter ook dat dit een heel risicovolle belegging is, en al helemaal in vergelijking tot vastgoed wat relatief gezien veel minder risico bevat. Toch is het opnemen van een paar groeibriljantjes in je beleggingsportefeuille van grote meerwaarde. Bij een beleggingsportefeuille wil je namelijk je gemiddelde rendement opkrikken terwijl je nochtans je risico beheerst. Juist groeiaandelen opnemen in je beleggingsportefeuille kan tot onverwacht hoge rendementen leiden. Het hoge risico daarentegen kan ook leiden tot forse verliezen.

Omdat je bij beleggen in groeiaandelen ook veel geld kan verliezen, zijn er twee zaken noodzakelijk. Allereerst is het cruciaal dat je alleen met kleine bedragen gaat investeren, en dat dit geld is wat je kan missen bij verlies. Tot slot is het nodig dat je weet wat je doet. Nogmaals, beleggen in groeiaandelen kan tot enorm hoge rendementen leiden. Zo ben ik zelf al jaren hierin gespecialiseerd. Niet alleen door ervaring, maar ook door kennis dankzij een universitaire studie in strategie en organisatiekunde. En strategische analyse is belangrijk bij het inschatten of groeiaandelen wel of niet kunnen slagen.

Binnen de Happy Investors Community deel ik iedere maand een exclusief beleggingsrapport met daarin heel uitgebreid onderzoek naar unieke aandelen voor potentieel hoog rendement. Deze dienst noem ik het ‘HIM aandelen abonnement’. Lees hier meer informatie over het aandelen abonnement.

Overige keuzes

Tot slot hebben we nog andere alternatieven. Denk hierbij aan beleggen in obligaties, in vastgoed of het laten beleggen. Wanneer je bijvoorbeeld kiest om je geld te laten beleggen door een broker, word je volledig ontzien. Zo haalt de BinckBank historisch gezien een gemiddeld jaarlijks rendement van circa 7%. Dit is alsnog een hoger rendement dan bij beleggen in vakantiewoning. Bovendien is je risico lager, omdat jouw geld wordt beheerd door experts. Zij doen niks anders dan een gespreide beleggingsportefeuille aanmaken en deze bijhouden. Uiteraard is dit iets wat je zelf ook kan doen met de juiste kennis, maar dan wordt het wel (iets) meer tijdsintensief.

Wat betreft laten beleggen zijn er meerdere goeie partijen. Zo kan je eens deze review lezen over BinckBank vs. DeGiro om het verschil te achterhalen tussen laten beleggen vs. zelf beleggen. Tot slot, vind je via deze link een overzicht van de beste beleggingsplatformen uit vergelijking.

goedkoop-aandelen-beleggen

Hoe werkt beleggen in een vakantiewoning?

Hierboven heb ik aangegeven dat er betere keuzes zijn dan beleggen in vakantiehuizen (opportuniteitskost). Dit wil echter niet zeggen dat het een slechte investering is. Het is een prima investering, al zijn er simpelweg betere opties.

Ben je toch zeker van je zaak en wil je beleggen in een vakantiewoning? Hieronder help ik je op weg met hoe je dit kan doen en waar je op moet letten.

Financiering hypotheek bij beleggen in vakantiehuis

Per definitie is financiering altijd een vraagstuk bij vastgoed investeringen. Bij vakantiewoningen kan dit nog iets complexer worden. Wanneer je een tweede hypotheek wilt aanvragen om een huis te kopen met als doeleinde te verhuren, zijn er voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat je slechts 70 tot 90% van de totale waarde mag financieren met een hypotheek. Het resterende percentage dien je te bekostigen middels eigen vermogen. Dit werkt als volgt.

Stel dat je een vakantiewoning ziet voor 150.000 euro. Een bepaalde hypotheekverstrekker is bereidt om tot 70% van de waarde te financieren. In dit geval krijg je een hypotheek voor 105.000 euro. Het resterende 45.000 euro dien je zelf in te leggen met eigen vermogen. Tot slot zijn er bijkomende kosten zoals taxatie en notariskosten.

Bij vakantiewoningen op een park kan de financiering middels hypotheek anders werken. Zo is Centerparks een partij die een deel van de financiering op zich wilt nemen voor aanstaande investeerders. Dit is echter een uitzondering op de regel.

Als je meer wilt weten, bekijk dan hier de voorwaarden bij financiering van een recreatiewoning.

Locatie: vakantiehuisje op een park, of in een recreatiegebied / aan de kust?

beleggen in vakantiehuis

Bij vastgoed draait alles om een goede locatie. De juiste locatie kan leiden tot hogere en meer stabiele huurinkomsten, en meer overwaarde. Ook bij recreatiewoningen is locatie belangrijk. Immers, we willen zoveel mogelijk rendement uit onze investering halen.

Specifiek tot beleggen in vakantiewoning zal je moeten bepalen of je in een vakantiepark wilt beleggen, of een recreatiewoning in een aantrekkelijk gebied. Bij een vakantiepark kan je denken aan Europarcs of een Centerparks. Uiteraard zijn er nog andere parken. Waar het op neerkomt is dat zij al het werk voor je uit handen nemen. Van schoonmaak tot aan de marketing. Dit geeft een lager, doch heel stabiel rendement van meestal rond de 5%. De overwaarde van vakantiewoningen op een park is meestal niet bijzonder hoog. Tenzij je een park hebt gekozen dat alsmaar blijft groeien.

Bij een recreatiewoning in een aantrekkelijk gebied kan je denken aan de Zeeuwse kust of een gebied zoals de Ardennen. Deze laatste locatie is overigens in het buitenland, waarbij er weer andere voorwaarden gelden bij financiering middels hypotheek. Vaak is de rente dan ook iets hoger, wat in principe leidt tot een meer risicovolle investering bij leegstand van je vakantiehuis. Per definitie is het risico bij een eigen recreatiewoning hoger dan bij een vakantiehuis in een park. Bij deze eerste dien je namelijk alles zelf te regelen, wederom van schoonmaak tot aan marketing. Gelukkig zijn er vele verhuurplatformen waarop je terecht kan om klanten aan te trekken. Wel is het zo dat er bijkomende kosten zijn zoals onderhoud, schoonmaak, et cetera. Bij een park is dit alles inclusief. Daarentegen is het wel zo dat de kans tot overwaarde bij een eigen recreatiewoning significant hoger kan zijn.

970x250

Kosten bij recreatiewoning

Mocht je kiezen om te investeren in een eigen recreatiewoning (dus buiten een park), zal je van te voren een goede berekening moeten maken. Immers, je kan maar eenmalig je geld investeren. Je wilt er zeker van zijn dat je een juiste keuze maakt, waarbij het minimale rendement toch wel op de 8% per jaar dient te liggen. Als het niet boven de 8% komt, kan je in mijn optiek beter kiezen om te beleggen in vastgoedfondsen. Dat geeft namelijk minder risico en het is 100% passief inkomen (je hoeft er niks voor te doen).

Bij beleggen in een recreatiewoning dien je te denken aan bijkomende kosten. Denk hierbij aan:

 • Kosten van koper (taxatie, bouwrapportage, notaris)
 • Onderhoudskosten (vaak een % per jaar)
 • Kosten voor schoonmaak
 • Marketingkosten (% fee op verhuurplatformen, eigen website, et cetera)
 • Kostenpost voor onvoorziene kosten (schade, brand, inbraak, noodweer, …)

Laat je zeker niet afschrikken door de vele bijkomende kosten. Dit is in feite een kwestie van rekenen. Daarom is het zo belangrijk dat je de getallen kent alvorens je besluit een vakantiewoning te kopen. Als je geen totaaloverzicht maakt van de jaarlijkse kosten vs. de jaarlijkse inkomsten, kan het zijn dat je verlies gaat boeken op een investering.

Een laatste tip is om nooit je overwaarde mee te rekenen tot jaarlijkse inkomsten. De markt kan goed of slecht gaan. Er bestaat een kans dat je nooit overwaarde zal krijgen. Reken jezelf niet te rijk, omdat het vaak leidt tot teleurstelling. Reken jezelf te arm, en het kan alleen maar positief meevallen.

beleggen-bij-financial-freedom

Conclusie over beleggen in vakantiehuis

In dit artikel hebben we gekeken naar de voor- en nadelen bij beleggen in vakantiewoning. Als belegger heb je maar eenmalige de kans om je geld ergens in te investeren. Immers, beleggen doe je voor de lange termijn. Daarom is het heel belangrijk om een goede keuze te maken, waarbij de afweging tussen rendement en risico wel overdacht is. In mijn optiek is beleggen in een recreatiewoning niet de beste keuze. Er zijn alternatieven waarbij het rendement hoger is, terwijl het risico hetzelfde is of zelfs lager. Puur in dat perspectief zou ik zelf daarom niet kiezen voor een vakantiewoning.

Uiteraard zijn er wel specifieke, emotionele voordelen aan een vakantiehuis. Dit is dan met name de gedachte om er zelf ook gebruik van te kunnen maken. En als dat je insteek is, is dat je goed recht. Investeren in een vakantiewoning is geen slechte keuze. Het enige wat ik aangeef is dat er in relatie tot rendement en risico simpelweg betere keuzes te maken zijn. Maar mocht je toch graag een vakantiewoning willen, let dan vooral op het maken van een goede winstberekening. Breng de totale jaarlijkse kosten in beeld en breng deze in mindering van de totale jaarlijkse opbrengst. Reken jezelf daarbij niet rijk, want dat kan alleen maar tegenvallen.

Reacties
Categorieën