Slim investeren? Dit zijn slimme investeringen voor rendement
Slim investeren? Dit zijn slimme investeringen voor rendement
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
05/09/2020
12 min

Slim investeren? Dit zijn slimme investeringen voor rendement

05/09/2020
12 min

Beste Happy Investor, slimme investeringen zijn onmisbaar voor ons doel tot een gelukkiger leven met meer voldoening en meer financiële onafhankelijkheid. Dit reikt verder dan enkel geld en rendement. Slim investeren betekent ook het investeren van tijd, energie en geld in activiteiten of zaken die bijdragen aan meer geluk en meer voldoening. Dit is essentieel, want anders zullen we ons alleen maar focussen op het bereiken van financiële onafhankelijkheid. In mijn persoonlijk streven is financiële vrijheid een fundamenteel component, en daarmee existentieel (voor mij). Maar enkel een focus hierop is een te beperkte visie op het leven. Financiële vrijheid is slechts een middel tot een gelukkiger leven met meer voldoening.

Daarom gaan we in dit kennisartikel niet alleen slimme investeringen voor rendement bekijken, maar ook slimme investeringen voor meer welzijn en voldoening. Laten we snel doorgaan.

Inhoudsopgave:

Slimme investeringen voor rendement
Slimme investeringen voor je gezondheid, geluk en zingeving
Slechte of domme investeringen

Slimme investeringen voor rendement

slim investeren en voorbeelden van slimme investeringen

Omdat ik geld investeren plaats binnen het bredere perspectief van niet enkel rendement, maar ook meer geluk en voldoening, richt ik mij in dit artikel tot meer passieve beleggingen. Dit betekent investeringen die een laag risico bevatten, om zo met minder stress ons vermogen op lange termijn (>10 jaar) te laten groeien. Op deze manier laten we geld voor ons werken door de kracht van rendement op rendement, terwijl wij meer genieten van het leven met meer financiële vrijheid.

Persoonlijk kan ik het nooit laten om ook uitgebreid onderzoek te doen naar interessante groeiaandelen met een groot toekomstperspectief. Denk hierbij aan de toekomstige Netflix, Apple, Amazon, et cetera. Met andere woorden: disruptieve bedrijven. Alhoewel dit heel leerzaam is en kan leiden tot zeer hoge rendementen, betreft het ook heel hoog risico. Daarom valt deze categorie mijns inziens niet onder slimme investeren (met laag risico). Als je er toch meer over wilt lezen, klik dan door naar mijn artikel over beleggen in groeiaandelen.

Hieronder behandelen we concrete, slimme investeringen voor passief inkomen tegen relatief laag risico.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Slim investeren in Indexfondsen & ETF beleggen

Beleggen in individuele aandelen is risicovol. Maar als het kapitalisme intact blijft, zullen er altijd bedrijven met toekomstige (winst)groei zijn waarin investeren slim is. Hoe kan je dan met een zo laag mogelijk risico investeren om rendement te boeken op de aandelenbeurs? Het antwoord is eenvoudig: indexfondsen en ETF’s.

Indexfondsen zijn een slimme investering voor wie wel wat risico wilt nemen in ruil voor een mooi rendement (gemiddeld 6 – 9%). Bij het investeren in indexfondsen koop je indirect aandelen in alle bedrijven binnen zo’n indexfonds. Een indexfonds is niets anders dan een aandelenbeurs. Meest bekend voor Nederlanders is de AEX. Als je het mij vraagt zijn de volgende indexfondsen het meest interessant t/m 2030 in termen van risico/rendement-verhouding:

  • Nasdaq (Verenigde Staten)
  • S&P 500 (Verenigde Staten)
  • Dow Jones (Verenigde Staten)
  • DAX (Duitsland)

Een nog veiliger alternatief dan indexfondsen zijn grote ETF’s. Zo is er bijvoorbeeld de Vanguard ETF genaamd Russell 3000. Dit is één grote aandelenmand met 3000 verschillende aandelen wereldwijd. Wellicht is dat de meest slimme investering wanneer het aankomt op relatief laag risico voor een leuk rendement.

Wil je meer weten over hoe je het beste kan beleggen in Indexfondsen en ETF’s? Dan mag je dit artikel over beleggen in ETF niet missen om verlies te voorkomen en winst te maximaliseren.

Dividend beleggen als slimme investering

Een andere slimme investering voor de lange termijn is dividend beleggen. De essentie hiervan is heel eenvoudig: maak een gediversifieerde beleggingsportefeuille met daarin louter aandelen die dividend uitkeren. Doe je onderzoek zeer goed, en investeer in dividendaandelen (bedrijven dus) met stabiele, toekomstige groei. Vervolgens houd je de portefeuille minstens enkele jaren vast, of nog langer indien er recentelijk een beurscrash is geweest. Op deze wijze laat je dividend op dividend accumuleren, wat op de lange termijn leidt tot exponentiele groei.

Hier lees je hoe te dividend beleggen. Of als je al meer gevorderd bent, kan je eens deze slimme strategieën voor dividend beleggen doornemen.

Obligaties

Obligaties en vooral staatsobligaties bieden doorgaans zeer laag risico. Maar ook laag rendement. Een obligatie is niks anders dan een lening. Stel dat jij een obligatie van €1000 koopt van bedrijf X of land Y. In dat geval heeft dit bedrijf of dat land een schuld aan jou. In ruil voor deze schuld ontvang je jaarlijks een percentage rendement.

Omdat (staats)obligaties doorgaans laag risico hebben, maar ook laag rendement opleveren, is het vooral interessant voor wie een groot vermogen heeft. Op deze manier kan je slim investeren door je vermogen langzaam doch meer stabiel en zeker te laten toenemen in de loop der tijd.

Mixfondsen: obligaties & aandelen

Een interessante oplossing voor wie niet het risico wilt van aandelen, maar ook niet het lage rendement van obligaties, is om te kiezen voor mixfondsen. Een mixfonds bevat een percentage aandelen en een percentage obligaties. Stel dat jij kiest voor een mixfonds van 90% aandelen en 10% obligaties, dan zal je rendement hoger zijn net als het risico. Kies je voor 10% aandelen en 90% obligaties, dan ontvang je lager rendement maar wel met minder risico.

Als je voor een mixfonds wilt gaan, is mijn advies om dit dan gewoon lekker uit te besteden. Dan kan je achterover leunen en hoef je letterlijk niks te doen, enkel dan het investeren van geld en het accumuleren van rendement. Zo kan je dit laten doen bij bijvoorbeeld Brand New Day of de BinckBanck.

Weten wat het verschil is tussen beide? Hier vind je de vergelijking tussen Brand New Day en BinckBanck voor het maken van de juiste keuze.

goedkoop-aandelen-beleggen

Slimme investeringen in vastgoed: investeren in woningen voor verhuur

Tot slot hebben we nog vastgoed als slimme investering. Vastgoed is een slimme investering omdat het meestal recessiegevoelig is. Dit geldt specifiek voor woningen, omdat deze altijd relevant blijven zolang mensen in woningen blijven wonen. Er is geen enkele indicatie om aan te nemen dat dit in de komende tien jaar zal veranderen. Alhoewel ik geen vastgoedexpert ben, zou mijn advies zijn om niet voor commerciële panden te kiezen. Deze staan namelijk onder de bedreiging van de toenemende online verkoop en digitalisering. Derhalve zou ik persoonlijk kiezen voor appartementen in grote steden waar veel werkgelegenheid is met goedbetaalde banen.

Bovenstaande vergt meestal wel een behoorlijk startkapitaal van minstens 20.000 euro of hoger. Een alternatief hiervoor zijn vastgoedfondsen. Zo kan je bij het vastgoedfonds Exporo voor een laag bedrag van 1.000 euro al direct investeren in grote huurwoningen. Interessant hieraan is dat deze huurwoningen zijn voor gefinancieerd en een hoge huurbezetting hebben (meestal boven de 95%). Derhalve is het risico bij investeringen via Exporo relatief minder risicovol dan vele andere vastgoedfondsen. Een klein nadeel is wel dat het rendement met circa 4 – 6% ook meestal lager ligt.

Ook Corum Investments is een zeer interessant en gediversifieerd vastgoedfonds met een verwacht maandelijks dividend van 6 tot 7%. Lees hier de Corum Investments review met nodige informatie over deze kans tot spreiding in de vastgoedmarkt!

Nog slimmer investeren dankzij deze beleggingstactiek

Ja, het onderwerp van dit artikel valt niet te missen. Maar toch nog een laatste slotwoord over bovenstaande voorbeelden voor slim investeren. Mijn advies aan anderen is altijd om zoveel mogelijk het risico te verlagen. Dit kan je doen door te kiezen voor risicospreiding door middel van een lange termijn beleggingsportefeuille. Een beleggingsportefeuille is een samenstelling van meerdere investeringen te samen. Zo kan je bijvoorbeeld 20% investeren in indexfondsen, 20% in ETF’s, 20% in obligaties, 20% in dividend en 20% in vastgoed. Dat is pas echt slim investeren.

Het samenstellen van een beleggingsportefeuille is dé manier om rijk te worden om lange termijn. Als je hier meer over wilt weten, mag je beslist dit artikel over rijk worden met beleggen niet missen!

Slimme investeringen voor je gezondheid, geluk en zingeving

Wanneer je enkel puur financieel rendement begeerd, zal je na bovenstaande genoeg gelezen hebben. Ik hoop echter dat jij een breder perspectief tot het leven wilt hanteren, volgens de essentie van de Happy Investors Mindset. In dit breder perspectief is financieel rendement slechts een middel tot een hoger doel, namelijk die van een gelukkiger leven met meer voldoening. Immers, wat heb je aan veel geld als je een eenzaam persoon bent met laag zelfbeeld en overgewicht die leidt tot een snellere dood? (wees kritisch naar jezelf indien dit een mogelijk scenario is).

Hieronder enkele slimme investeringen die leiden tot een gelukkiger leven met meer voldoening en zingeving.

Tijd investeren in sociale relaties

slim investeren en voorbeelden van slimme investeringen

Diepe, betekenisvolle relaties is wat mensen werkelijk gelukkig maakt. Het verlengt zelfs onze levensduur. Wees daarom slim, en wordt geen kluizenaar. Investeer tijd in sociale relaties. Ga eerder voor een select groepje aan diepe, betekenisvolle relaties, dan duizenden “vrienden” op Instagram en Facebook. Dat laatste is echt bullsh*t als je het mij vraagt.

Wanneer je alleen woont, of samen met enkel een partner, dan is een huisdier ook een slimme investering. Huisdieren leiden tot meer geluk en een betere gezondheid, blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Maar als je een beetje logisch nadenkt, kan je dat zelf ook wel bedenken 😉.

Mindfulness is slim investeren in geest en brein

Mindfulness is één van de drie elementen tot een gelukkiger leven, volgens mijn persoonlijke visie. De andere twee elementen lees je in dit artikel over gelukkig zijn. In dat artikel beschrijf ik ook mijn visie over gelukkig worden en -zijn. Bij Mindfulness doel ik niet op zweverige onzin. Ik heb het over pragmatische toepassingen over hoe je meer gelukkig kan zijn in het alledaagse leven. Zo leidt Mindfulness niet alleen tot meer focus, betere relaties en meer gelukkig zijn (voelen). Mindfulness leidt ook tot meer waardering van hetgeen je nu al hebt.

Heel persoonlijk aan mijzelf is één specifieke valkuil: ik wil altijd van mijzelf winnen en het liefst meer. Vaak werkt dit positief, zoals het continue stellen en bereiken van doelen. Alleen specifiek tot slim investeren heb ik ook wel eens last van hebzucht. Zo voel ik (vrijwel altijd) de sterke neiging om te investeren in groeiaandelen, om zeer hoge rendementen te genereren. Maar dit geeft ook veel risico.

Mindfulness helpt mij hierbij. Door mijzelf te herinneren aan hetgeen ik al bereikt hebt, en hetgeen ik nog moet doen, kan ik mijzelf dwingen door minder risico te nemen. Zo ben ik op moment van schrijven 28 en hoef ik nog slechts 5 jaar vol te houden alvorens ik financiële vrijheid heb bereikt. En dit is volgens de slimme investeringen van hierboven, dus zonder (te) veel risico.

Meer over mijn persoonlijke beleggingsstrategie lees je helemaal onderaan het artikel van hoeveel maandelijks beleggen.

Kennis: boeken, cursussen, lezingen

Investeren in jezelf is een inkoppertje. Toch vergeten heel veel mensen om in zichzelf te investeren. Niet voor niets stelt men dat kennis = macht. Wie kennis heeft die andere niet hebben, maakt zichzelf waardevol. Wie waardevol is, zal meer kunnen bijdragen. Dit leidt niet alleen tot financieel succes, maar ook het persoonlijke succes van voldoening en zingeving.

Blijf in jezelf investeren, want dat is beslist de meest slimme investering die je kan doen.

Sport & Voeding

Ook dit is een inkoppertje. Iedere dag 30 minuten sporten is meer dan genoeg. Ook kan je vast nog iets gezonder eten, met alle positieve voordelen van dien. Kies bijvoorbeeld eens voor meer vegetarisch eten. Het is niet alleen veel gezonder, maar ook significant beter voor het milieu. Als ieder gezin in de wereld twee dagen per week vegetarisch zou eten, dan zou de CO2-uitstoot wereldwijd drastisch verminderen (referentie: boek “Once Upon a Future”).

En bespaar jezelf a.u.b. de smoesjes over waarom vegetarisch eten niet gezond is. Doe eens goed onderzoek naar vegetarisch eten vs. vlees eten. Ik daag je uit, want indien jij denkt dat vlees eten gezonder en “beter” is, kan ik je verzekeren dat je ernaast zit. En ja, ook ik eet 80% vegetarisch (met dank aan mijn vriendin).

Consistent genoeg slapen

Iedere dag 7 – 8 uur slaap leidt tot veel betere gezondheid en meer energie overdag. Hierdoor haal je meer uit het dagelijkse leven. Ook heb je meer energie om je doelen te bereiken, waardoor je efficiënter bent. Mocht jij meer nodig hebben dan 8 uur slaap per dag, dan ben je een gelukkig vrouw of man. Spendeer je tijd wel nuttig, zoals aan deze lijst van slimme investeringen 😉.

Een levensdoel en kleinere doelen stellen

slim investeren en voorbeelden van slimme investeringen

Het beste advies bewaar ik tot het laatste. De meest slimme investering is het investeren van tijd in het bedenken wat jouw doel in het leven is. Dit verzin ik niet zelf, maar heb de inspiratie van het boek “The 7 Habits of Highly Effective people. Daarin stelt de acteur dat “beginning with the end in mind” een van deze 7 habits is. Hij geeft daarbij het voorbeeld dat je jezelf moet indenken dat je op het sterfbed ligt. Op dat ene moment, vlak voordat je sterft, waar wil je aan herinnerd worden? Wat wil je dat andere mensen over jou zeggen? Wat is het wat je nu echt het meest belangrijkste vindt gedurende je gehele leven? Het antwoord op die vraag zal in principe je prioriteit doorheen het leven moeten zijn.

Voor op de korte termijn zal het meer voldoening en zingeving geven om kleinere doelen te stellen die in lijn liggen met het ene grote doel. Dit is hoe je meer uit het leven haalt door het stellen van doelen.

Slechte of domme investeringen

Slechte of domme investeringen mag je geen investering noemen. Toch zijn er nog mensen die in hun eigen redernatie (en dus hun eigen gelijk), dit wel doen. Maar de essentie van een investering is dat deze iets positiefs oplevert. Hetzij in geld, hetzij in andere positieve waarde. Zo vind je hieronder enkele voorbeelden van slechte “investeringen” die eigenlijk geen investering zijn.

  • A-merk kleding: sommige mensen zeggen dat je goed kleden essentieel is voor de eerste indruk. In principe hebben zij wel een goed punt. Echter is het ook waarheid dat je 40% extra geld betaald puur voor de merkimago. Alhoewel ik de waarheid van de eerste indruk erken, heb ik altijd zo iets van ‘f*ck die bullshit over status’. Train je lichaam en geest om in jezelf te geloven. Waarom heb je een A-merk nodig voor een goede indruk? Investeer liever tijd in communicatie skills en hoe je over komt (seniority, authoriteit, kennis, …).
  • Dure auto: sommige mensen zien dit als investering, maar het is eigenlijk compensatie van een laag zelfbeeld.
  • Luxe consumptiegoederen die geen waarde toevoegen: status, compensatie van een leeg leven, et cetera…
  • Overmatig Fast Food en alcohol consumptie: men zegt “geniet van het leven”, maar dat kan ook door wat minder gebruik van lekker eten en alcohol. Paradoxaal genoeg wordt door deze schaarste het gebruik juist extra waardevol.
Een paar laatste woorden

Top dat je dit gehele artikel over slimme investeringen hebt gelezen! Ik hoop dat je er veel van hebt kunnen leren. Voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met mij de reis naar financiële onafhankelijkheid? Schrijf je dan vrijblijvend in op de nieuwsbrief, samen met meer dan 3.650 mensen die net als jij financiële vrijheid willen bereiken.

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel met je vrienden zal zeer gewaardeerd worden door mij.

Reacties
Categorieën