5x Grote Gevaren bij Crypto Beleggen die je MOET Vermijden!
5x Grote Gevaren bij Crypto Beleggen die je MOET Vermijden!
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
06/11/2021
9 min

5x Grote Gevaren bij Crypto Beleggen die je MOET Vermijden!

06/11/2021
9 min

Beste Happy Investor, ik ken het gevoel. Crypto beleggen geeft een kick! Het is spannend, snel en revolutionair. Ik sta ook positief tegenover de blockchain (wat ook echt revolutionair is). Ook vind ik de cryptomarkt beslist interessant. In 2017 had ik mijn eerste Ethereum en wat andere munten gekocht (en verkocht in 2021). Voor beginnende crypto beleggers is het alleen maar goed dat je leert om geld voor je te laten werken. Dit is een waardevol principe waar ik volledig achtersta. Er is echter wel een “maar”, en dat is: er zijn grote gevaren bij crypto beleggen.

In dit artikel leg ik je uit waarom crypto beleggen onverstandig is. Nu, haak niet gelijk af. Nogmaals, ook ik vind de cryptomarkt helemaal geweldig, maar ik ben wel een belegger. En een belegger wilt winst maken met een hoge kans van zekerheid. Een belegger wilt kennis en onderzoek in haar voordeel gebruiken, om met meer betrouwbaarheid winst te maken.

Crypto beleggen is alles behalve betrouwbaar (gevaar 1 t/m 4). Hieronder leg ik uit waarom. Ik hoor graag jouw mening in een reactie onderaan dit artikel, zodat we van elkaar kunnen leren!

Inhoudsopgave:

Gevaar 1. 95% van alle cryptomunten zijn gebakken lucht
Gevaar 2. De meeste cryptomunten creëren geen economische waarde
Gevaar 3. Crypto beleggen is FOMO 2.0, totdat de zeepbel klapt en mensen massaal paniekeren
Gevaar 4. Pure manipulatie van Crypto Wales en Reddit Army
Gevaar 5. De Fiscus komt op bezoek

Crypto Gevaar 1. 95% van alle cryptomunten zijn gebakken lucht

Om te beginnen deel ik mede dat ik serieuze rendementen heb geboekt met cryptomunten. Dit is echter meer geluk dan wijsheid, en vooral omdat ik nog enigszins “vroegtijdig” ben ingestapt (2017). Deze winst is met name gekomen uit een handvol cryptomunten, waaronder Ethereum, BNB, XLM en Ripple.

Net als velen, had ik ook nog vele “kleine” cryptomunten. Zo had ik destijds 100 euro in XVG (The Verge). Binnen vier weken stond de teller op 5.000 euro. Dat was echt bizar, omdat het gebakken lucht was. Je kon letterlijk helemaal niks met deze munt.

Wat nog meer bizar was: ik kreeg dollartekens in mijn ogen. Dat is de magie van crypto beleggen. De kans, hoe gering die ook is, om binnen vier weken van €100 naar €5000 te groeien. En dat zonder enige vorm van werken! Ik had moeten verkopen, maar ik werd hebzuchtig en ging ervan uit dat “sky is the limit”. Nu weet ik inmiddels wel beter.

Hebzucht is gevaarlijk, en vormt een wijze les voor de rest van ons leven. Het is tevens een bekendg gezegde in de beleggerswereld: verkoop wanneer anderen hebzuchtig zijn, en koop in wanneer andere angstig zijn.

Nu was dit allemaal natuurlijk niet schokkend, maar voor mij was deze ervaring cruciaal in mijn toekomstige succes met beleggen. Zo ging ik mij namelijk verdiepen in hoe je met een hoge mate van zekerheid succesvol kan beleggen om winst te maken. Het antwoord is vrij simpel en wordt al eeuwenlang toegepast: lange termijn beleggen in winstgevende bedrijven, vastgoedpanden en andere activa.

Cryptomunten horen daar niet bij. Het gevaar van crypto beleggen is dat 95% van alle munten gebakken lucht zijn. Het is een idee. Het is een visie. Vaak hebben ze een mooie website en enkele whitepapers. Maar ze kunnen helemaal niks. Je kan het nergens voor gebruiken. En dus is het gebakken lucht, hoe je het ook went of keert.

En de overige 5%? Ja, die heeft wel potentie. Daar zit een lange termijn visie achter en een (toekomstige) “Use-Case”.

Mijn tip: kijk naar cryptomunten waar een praktische “Use-Case” achter zit en kan leiden tot winstgevendheid zodat het economische waarde creëert.

Tip: een goed begin is cruciaal voor schulden aflossen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Crypto Gevaar 2. De meeste cryptomunten creëren geen economische waarde

Beleggen kent serieuze risico’s, waaronder (veel) geld verlies. Derhalve wil je jouw winstkans verhogen. Hoe hoger jouw kans op succes, dat is positief rendement, hoe beter. Om dit te realiseren zal je echter wel feitelijke data nodig moeten hebben om dit te kunnen bepalen. Met andere woorden: je wilt berekenen of je in de toekomst winst gaat maken.

Mijns inziens is het grootste gevaar bij crypto beleggen dat je niet feitelijk kan inschatten of de munt gaat stijgen of dalen. Wat wel werkt is technische analyse (kijken naar koersgrafieken), maar dus geen fundamentele analyse.

Bij aandelen kan je wel feitelijke inschattingen maken. En dat is waarom ik voor aandelen kies. Kijk, bedrijven maken winst. De beste bedrijven binnen haar industrie maken meer winst dan haar concurrentie. En unieke bedrijven zonder concurrentie maken significant meer winst. Op de lange termijn kunnen deze bedrijven meer winst herinvesteren, en daardoor sneller groeien dan de rest.

Dit zijn feiten. Je kan deze data onderzoeken in kwartaal- en jaarcijfers. Ook kan je de verwachte groeiprognoses van industrieën onderzoeken, die vanuit verleden vrij betrouwbaar zijn gebleken.

En dan zijn er ook nog ondergewaardeerde aandelen, met en laag neerwaarts risico en hoog opwaarts rendement. Dit type belegging is een manier tot veiliger investeren in bedrijven.

Bij crypto kan dit helaas niet. Dit is het grote gevaar van crypto beleggen. Er zijn maar weinig crypto munten waar een bedrijf achter zit. En er zijn al helemaal weinig crypto munten die in de toekomst meer economische waarde creëren waardoor je kan berekenen of ze gaan groeien, net zoals je bij bedrijven kan berekenen of ze meer winst gaan maken.

Veel mensen weten dit, en toch negeren ze deze gevaren van cryptomunten puur omdat ze potentieel hoge rendementen kunnen behalen. Maar wat dacht je van groeiaandelen? Beleggen in groeiaandelen kan ook tot exponentiele rendementen leiden, terwijl je daar meer feitelijk kan inschatten of dit wel of geen een succes wordt.

Gratis beleggen in crypto’s en aandelen met 0,- euro transactiekosten?

Als je interesse hebt in crypto (en aandelen) beleggen dan mag je NAGA niet missen. Dit is namelijk het nieuwe en trending crypto beleggingsplatform waarop je commissievrij (dus 0 euro transactiekosten) kan traden in crypto’s. Een account aanmaken is gratis. En bovendien krijg je toegang tot heel veel voordelen. Daarbij is het belangrijkste voordeel dat NAGA een alles-in-een beleggingsplatform voor cryptomunten en aandelen is, en dat commissievrij. Ook hebben ze unieke functies, zoals bijvoorbeeld autocopy. Autocopy houdt in dat je snel en eenvoudig alle beleggingen van een professionele belegger kan overnemen. Kortom, op die wijze kan je rendement halen zonder er zelf iets voor te doen. Inmiddels zijn meer dan 600.000 crypto beleggers aangesloten bij het revolutionaire NAGA. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over gratis crypto beleggingsaccount aanmaken en commissievrij handelen met 0,- euro transactiekosten. Of klik op onderstaande banner voor een gratis account zolang dit nog kan

728x90

Enkele uitzonderingen van cryptomunten met kans van slagen op de lange termijn

Als je het mij vraagt zijn er maar een paar uitzonderingen van soorten cryptomunten die op de lange termijn een hogere kans op succes hebben in vergelijking tot andere “gebakken lucht” crypto’s:

  • Crypto’s met een beperkte uitgaven, zoals Bitcoin. Als het aanbod gelijk blijft, maar de vraag stijgt, zal de munt in “waarde” toenemen. FOMO kan een gevolg zijn.
  • Cryptomunten waar een winstgevend bedrijf achter zit (en een lange termijn visie)
  • Cryptomunten die veel gebruikt worden, zoals Ethereum (transacties, blockchain) en Binance (transacties op Binance platform).

Persoonlijk ben ik gecharmeerd van Binance, aangezien dit bedrijf uiterst winstgevend is en haar munt wordt gebruikt mij transacties op het BNB trading platform. Ik heb zelf echter geen BNB meer, omdat ik hogere rendementen behaal in aandelen (met meer zekerheid).

Lees hier meer tips over online beleggen in cryptomunten.

Crypto Gevaar 3. Crypto beleggen is FOMO 2.0, totdat de zeepbel klapt en mensen massaal paniekeren

Je merkt wel dat ik zeer kritisch ben. De gevaren van crypto beleggen zijn uiterst groot, omdat het speculatie is. Het is een spel van “vraag en aanbod”, waarbij weinig feiten en vooral veel emoties van mensen aanbod komen.

Als lange termijn belegger wil ik met hoge mate van zekerheid mijn vermogen laten groeien. Ik wil de kans op verlies minimaliseren, en de kans op (hoger) rendement verhogen. En zo nu en dan neem ik berekende risico’s in ruil voor potentieel hoger rendement, met de acceptatie dat ik ook een acceptabel geld bedrag kan verliezen.

Mijns inziens is het grootste gevaar van crypto beleggen dat je terecht komt in “Fear of Missing Out” hype. Deze lijkt nu eens in de één of twee jaar te ontstaan. Een nieuwe ronde, met nieuwe kansen. Na flinke klappen, krabbelt de populariteit weer op. Wie vroegtijdig instapt, kan serieuze rendementen boeken. Totdat je te hoog instapt en de zeepbel klapt. Deze klapt omdat mensen in paniek raken en snel haar winst willen cashen. En omdat op de lange termijn de meeste cryptomunten gebakken lucht zijn die geen economische waarde creëren!

Begrijp mij goed, dit is ook een kans. Bovenstaande is dé reden waarom crypto beleggen wel interessant kan zijn. Het is juist een kans om gebruik te maken van het FOMO-effect. Als je instapt wanneer de koersen in een stijgende lijn geraken (technische analyse), dan kan je hoge rendementen boeken.

Het gevaar is alleen dat je timing verkeerd is. En zoals je wellicht al weet, is markt timing een van de grootste valkuilen bij beleggen. Zelfs de meest ervaren beleggers zitten er vaker naast dan dat ze de markt correct timen. Met andere woorden: het risico is veel hoger in vergelijking tot bijvoorbeeld ETF beleggen.

En daarbij blijft het grote gevaar van cryptomunten die gebakken lucht zijn. Dus voor korte termijn handelen kan het interessant zijn (met hoge risico’s), maar voor de lange termijn is het zeker niet de meest betrouwbare investering!

Crypto Gevaar 4. Pure manipulatie van Crypto Wales en Reddit Army

Een van de andere serieuze gevaren bij crypto beleggen is de manipulatie van Crypto Wales en “Reddit Army”. Met name de Crypto Wales vormen een gevaar voor de (beginnende) particuliere crypto belegger. Deze walvissen zijn welvermogende investeerders die samen veel geld stoppen in een bepaalde munt (of al hebben). Een dagelijkse stijging van +50% als gevolg is niet ongewoon. Vervolgens zien particuliere beleggers deze stijging en haken er ook op in. Als gevolg stijgt de koers naar recordhoogte.

Wanneer de walvissen tevreden zijn, verkopen ze massaal en gecoördineerd haar inleg. Bijgevolg ontstaat er een enorme koersval. Particuliere beleggers raken angstig, en verkopen ook snel haar aandeel. Het gevolg: de koers zakt soms met wel -40% op één dag.

Hoe zou je je voelen als je te laat instapt en de volgende dag 40% van je inleg kwijt bent? En de dagen daarop misschien wel nog meer?

Op de aandelenmarkt zijn dit soort gecoördineerde acties strafbaar. De cryptomarkt is echter nog niet gereguleerd en derhalve is koersmanipulatie mogelijk.

De kleine particuliere belegger is degene die met lege handen achterblijft. En de walvis is alleen maar groter geworden…

Crypto Gevaar 5. De Fiscus komt op bezoek

Een laatste gevaar is er een waar je wellicht niet aan denkt. Het gevaar bij crypto beleggen is het scenario waarin je op 1 januari een hoge waarde aan crypto hebt, maar dat deze in de komende maanden gigantisch daalt. De fiscus heeft echter enkel interesse in de waarde van jouw munten op 1 januari. Daarover moet je belasting betalen. Dus in het slechts geval verlies je geld vanuit de (1) dalende cryptomarkt en vanuit (2) de belasting.

Alhoewel dit geen schokkend gevaar hoeft te zijn, kan het goed fout lopen indien je valse belastingaangifte doet. Daarom is mijn advies om tijdens je belastingaangifte eerlijk op te geven hoeveel vermogen je in crypto hebt (op 1 januari).

Heb jij nog andere grote gevaren bij crypto beleggen? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Reacties
Categorieën