Spotify Aandelen Kopen? Analyse + Tips voor Spotify Beleggen
Spotify Aandelen Kopen? Analyse + Tips voor Spotify Beleggen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/15/2021
7 min

Spotify Aandelen Kopen? Analyse + Tips voor Spotify Beleggen

06/15/2021
7 min

Beste Happy Investor, wil je Spotify aandelen kopen? De vraag is of het wel een goede belegging is. In dit artikel vind je een analyse over Spotify aandelen. Daarbij gaan we kijken naar zowel het financiële als het strategische aspect van dit bedrijf. Dit is belangrij omdat je als belegger de hoogste rendementen haalt door het investeren van unieke aandelen tegen een gunstige prijs (waardering).

Hieronder vind je mijn tips en analyse over wel of niet Spotify aandelen kopen.

Inhoudsopgave:

Waar kan ik Spotify aandelen kopen?
Financiële Analyse Spotify 2021
Conclusie op basis van financiële analyse Spotify
Strategische Analyse Spotify 2021
Conclusie op basis van strategische analyse Spotify

Waar kan ik Spotify aandelen kopen?

Je kan Spotify aandelen kopen via meerdere beleggingsplatformen. Zo kan je Spotify aandelen kopen via DEGIRO als je een lange termijn belegger bent. Een andere optie is eToro. Via dat platform kan je commissievrij SPOT aandelen kopen. Daarnaast zijn er nog andere aanbieders. Het is afhankelijk van jouw voorkeuren wat hiertoe de beste keuze is.

Meer weten? Klik hier voor de beste beleggingsplatformen vergelijken.

Wel of niet Spotify aandelen kopen? Financiële Analyse Spotify 2021

spotify-aandelen-analyse

Bron: Spotify.com

In deze financiële analyse van Spotify (2021) gaan we kijken naar enkele financiële ratio’s die ons helpen inschatten of dit aandeel een interessante financiële waardering heeft.

Aan het einde van deze financiële analyse over Spotify bekom ik een conclusie over of dit wel of geen interessant aandeel is op basis van huidige financiële resultaten.

Iedere week analyseer ik nieuwe unieke aandelen. Alleen de beste aandelen die op de lange termijn een hoog rendement kunnen opleveren worden gepubliceerd op de Happy Investors Community.

Op basis van deze analyse kan ik al reeds verklappen dat Spotify niet tot de selectie van mijn beste aandelen behoort.

Wil je weten wat de beste aandelen uit mijn onderzoek zijn die op de lange termijn +300% rendement kunnen opleveren?

Klik hier voor meer informatie over het aandelen abonnement van de Happy Investors Community.

Marktwaarde

De huidige marktwaarde van SPOT is 46.5 miljard. Dit is een relatief groot bedrijf.

Koers/Winst

De P/E-ratio staat op 0. Dit komt omdat Spotify nog geen winst maakt, en dat is een risico.

Price/Sales

De Price/Sales ratio is 4.8. Dit ligt hoger dan het sector gemiddelde 2.04. Ook de te verwachtte toekomstige ontwikkeling ligt boven het sector gemiddelde.

Omzet, Winst en Winstmarge

De omzet over de afgelopen twaalf maanden bedroeg 9.6 miljard.
En de winst bedroeg -657 miljoen.

De Y-o-Y omzetgroei is 15.8%. Het huidige sector gemiddelde is 0.32%
De Y-o-Y winstgroei (EBIT) is N/M. Het huidige sector gemiddelde is 3.89%
De brutowinstmarge is 25.5%. Het huidige sector gemiddelde is 50.6%
De nettowinstmarge is -6.83%. Het huidige sector gemiddelde is 3.54%

De jaarlijkse omzetgroei van Spotify is redelijk goed. Het is een uniek bedrijf met een sterke merknaam. Maar willen we Spotify aandelen kopen op basis van haar naamsbekendheid?

De omzet- en winstmarge zijn tegenvallend. Spotify is de grootste binnen de muziekstreaming. Zij kampen met serieuze concurrentie. De vraag is of zij ooit meer winstgevend kunnen worden, of dat het een eindeloze concurrentiestrijd blijft. Daar straks iets meer over in de strategische analyse, maar puur op basis van de huidige financiële resultaten is de prestatie van Spotify ondermaats.

Gratis beleggen in crypto’s en aandelen met 0,- euro transactiekosten?

Als je interesse hebt in crypto (en aandelen) beleggen dan mag je NAGA niet missen. Dit is namelijk het nieuwe en trending crypto beleggingsplatform waarop je commissievrij (dus 0 euro transactiekosten) kan traden in crypto’s. Een account aanmaken is gratis. En bovendien krijg je toegang tot heel veel voordelen. Daarbij is het belangrijkste voordeel dat NAGA een alles-in-een beleggingsplatform voor cryptomunten en aandelen is, en dat commissievrij. Ook hebben ze unieke functies, zoals bijvoorbeeld autocopy. Autocopy houdt in dat je snel en eenvoudig alle beleggingen van een professionele belegger kan overnemen. Kortom, op die wijze kan je rendement halen zonder er zelf iets voor te doen. Inmiddels zijn meer dan 600.000 crypto beleggers aangesloten bij het revolutionaire NAGA.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over gratis crypto beleggingsaccount aanmaken en commissievrij handelen met 0,- euro transactiekosten. Of klik op onderstaande banner voor een gratis account zolang dit nog kan

728x90

Earnings Per Share (EPS)

De EPS is -3.80 dollar, wat niet bepaald gunstig is.

ROE, ROA & ROIC

De ROE, ROA en ROIC liggen op respectievelijk -21.27%, -2.32% en -6%. Dit zijn slechte resultaten wat erop neer komt dat SPOT nog geen winstgevende groei realiseert met het geïnvesteerde kapitaal in haar business. Bij een groeiaandeel is dat logisch, alleen baart het mij wel zorgen dat Spotify een relatief groot bedrijf is met veel omzet. Wanneer komt het kantelpunt dat zij winstgevend wordt?

Aandelen “owned by insiders”

Naar schatting is 28.30% van alle aandelen in het bezit van insiders. Dit is een hoog percentage, wat meestal positief uitpakt omdat insiders meer lange termijn gericht zijn voor toekomstige groei.

Financiële gezondheid & Risico’s

SPOT heeft een current ratio van 1.27 en quick ratio van 1.20. Alhoewel niet spectaculair, is dit een gezonde financiële positie op dit moment.

Net zoals bij ieder aandeel heeft ook SPOT risico’s. Enkele grote risico’s zijn:

  • Geen winstgevende groei
  • Grote concurrentie van Apple Music, Tencent en Amazon Music
  • Afnemende vraag naar audio streaming (al lijkt dit geen issue)

Conclusie op basis van financiële analyse Spotify

Puur kijkende naar de financiële analyse van Spotify krijg ik gemengde gevoelens. Aan de ene kant heb ik een aversie tegen grote bedrijven die nog steeds geen winst maken. Ik bedoel, een klein groeiaandeel dat hoge jaarlijkse omzetgroei realiseert begrijp ik wel. Maar Spotify maakt 9.6 miljard omzet en is nog altijd verliesgevend. Dan rest mij de vraag: wanneer wordt dit bedrijf dan wel winstgevend? (in Q1 2021 hadden ze wel een kleine winst geboekt). Ook vind ik de omzet- en winstmarge zwak, en de jaarlijkse omzetgroei is niet bijzonder.

Puur op basis van de huidige financiële resultaten zou ik geen Spotify aandelen kopen. Dit is natuurlijk wel een te beperkte conclusie, omdat we nog niet naar de toekomstige groei hebben gekeken. Op basis daarvan kan ik al wel reeds verklappen dat ik Spotify niet identificeer als een uitstekende belegging.

Wil je weten wat de beste aandelen uit mijn onderzoek zijn die op de lange termijn +300% rendement kunnen opleveren?

Klik hier voor meer informatie over de online cursus beleggen op de HIM community.

Wel of niet Spotify aandelen kopen? Strategische Analyse Spotify 2021

Een financiële analyse leert ons iets over de huidige prestaties en waardering van het bedrijf. Natuurlijk kijken we ook naar het verleden om te bepalen of de trend positief of negatief is. Maar een financiële analyse zegt niet alles. Het is belangrijk om ook naar de strategie van het bedrijf te kijken. Zo kan het zijn dat het bedrijf werkt aan een unieke positionering die op de lange termijn uiterst winstgevend kan uitpakken.

Hieronder gaan we kijken naar de strategische analyse van Spotify. Op basis daarvan kunnen we onszelf de vraag stellen of we het aandeel Spotify willen kopen op basis van haar toekomstplannen.

 

970x250

Management

De huidige CEO Daniel Ek is de founder van Spotify. Ook co-founder Martin Lorentzon is nog steeds in dienst als directeur. Het feit dat beide founders nog steeds aan het roer staan vind ik altijd een positief teken!

Duurzaam competitief voordeel

Spotify heeft een sterke naamsbekendheid. Vrijwel iedereen in het Westen weet wat Spotify is en wat je erop kan doen. Ze zijn momenteel de grootste binnen de audio streaming markt. Mijns inziens kunnen ze nog een verbeterslag maken door te werken aan unieke content. Bijvoorbeeld door zich te verbinden met internationale bekendheden middels exclusiviteitscontracten.

Ik twijfel wel of het competitief voordeel werkelijk duurzaam is. De concurrentie zijn grote namen, waaronder Apple. Die weer het voordeel heeft dat de Apple Music app automatisch wordt geïnstalleerd op je nieuwe iPhone. Aan de andere kant is Spotify de enige met 100% focus op de audio streaming markt. En daarbij werkt het systeem vlot en klantvriendelijk. Zo kan je playlists opslaan waardoor je een persoonlijker account hebt. Dit werkt verslavend, wat gunstig is voor dit bedrijf.

Innovatie & Schaalbaarheid

Qua innovatie richt Spotify zich op nieuwe ontwikkelingen zoals een A.I. algoritme. Tevens werken ze aan nieuwe segmenten, waarbij de grootste focus ligt op de markt van podcasts. De podcast markt is groeiende, en schijnt ook hogere winstmarges te kunnen geven. En dat is nu juist de ontwikkeling die dit bedrijf nodig heeft om duurzame winstgroei te kunnen realiseren!

Uiteraard zijn ze ook enorm schaalbaar. De app is gratis te downloaden en te gebruiken. Hoe groter het aanbod en hoe beter het A.I. algoritme voor persoonlijke aanbevelingen, hoe meer interessant het wordt om deze Social Media app te gebruiken.

Concurrentie

analyse-spotify-aandelen-kopen

Bron: Counterpoint

Bovenstaand overzicht toont in één opslag de concurrentie. De grootste concurrenten zijn Apple Music en Amazon Music. Daarna komt Tencent, wat vooral actief is in China. Dit zijn grote namen, waarbij ik vooral Apple zie als geduchte tegenstander. Zo heeft Apple het voordeel dat haar app automatisch is geïnstalleerd op iPhones. De toetreding barrière is daarmee lager, en tevens zijn Apple klanten vrij loyaal aan haar diensten. Tot slot is Apple uiterst winstgevend, waardoor zij enorme kapitalen kunnen investeren in de ontwikkeling van deze markt.

Een reëel risico bij Spotify aandelen kopen is dat, omwille de sterke concurrentie, dit bedrijf lage winstmarges weet te bemachtigen in de toekomst.

Conclusie op basis van strategische analyse Spotify

Willen we Spotify aandelen kopen? Vanuit strategische analyse is Spotify een mooi aandeel. Spotify is een uniek bedrijf met een sterke merknaam en internationaal bereik. Ze specialiseren zich als enige in de audio streaming markt. Dit kan de doorslaggevende factor zijn in de hevige concurrentiestrijd met grootmachten als Apple en Amazon. En daarbij staan beide founders nog altijd aan het roer, wat meestal positief uitpakt voor de lange termijn ontwikkeling.

Louter vanuit financiële analyse zou ik geen Spotify aandelen kopen. Maar kijkende naar de toekomstige ontwikkelingen zoals de uitbreiding naar podcasts in combinatie met een sterke strategische positionering, zou Spotify een rendabele investering kunnen zijn op de lange termijn. Het is alleen wel zo dat er betere beleggingen zijn op dit moment.

Conclusie: ik ga geen Spotify aandelen kopen. Niet omdat het een slechte investering is, maar omdat er op dit moment betere investeringen zijn van unieke bedrijven met sterkere toekomstige groei en gunstigere financiële waardering op dit moment.

Disclaimer

Dit artikel betreft geen koop- of verkoopadvies. Het betreft ook geen persoonlijk beleggingsadvies. Ik deel slechts mijn mening en ervaringen. Beleggen kent risico’s tot geld verlies.

Reacties
Categorieën