Hoe Aandelen Waarderen? Uitleg Kerncijfers en Ratio’s
Hoe Aandelen Waarderen: Uitleg Kerncijfers en Ratio’s
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/23/2021
6 min

Hoe Aandelen Waarderen? Uitleg Kerncijfers en Ratio’s

07/23/2021
6 min

Beste Happy Investors, aandelen waarderen is essentieel voor winstgevend beleggen. Je wilt niet alleen investeren in de beste bedrijven. Zij moeten ook een gunstige waardering hebben. Ik wil niet duur kopen. Jij wel? Nee. Daarom aandelen waarderen. In dit artikel gaan we het hebben over hoe aandelen waarderen. We beginnen met de basis: kerncijfers en financiële ratio’s.

Klinkt saai. Is het niet! Aandelen waarderen is echt interessant en geeft veel nieuwe inzichten. En belangrijker: je leert beleggen op basis van feiten. Geen emotionele fouten meer. Wel hoger rendement dankzij aandelen kopen op financiele waardering.

Laat geld voor je werken!

Inhoudsopgave:

Kerncijfers aandelen waarderen: de basis voor Value
Hoe aandelen waarderen op groei
Hoe aandelen waarderen op winstgevendheid
Hoe aandelen waarderen op financiële gezondheid
Hoe aandelen waarderen in de praktijk?

Kerncijfers aandelen waarderen: de basis voor Value

In de basis kan je een aandeel waarderen op deze kerncijfers:

 • Price/Earnings-ratio (P/E) of Koers/Winst-ratio (K/W)
 • Price/Sales-ratio (P/S) of Koers/Omzet-ratio (K/O)
 • Price/Book-ratio (P/B) of Koers/Boekwaarde-ratio (K/B)
 • Price/Cashflow-ratio (P/C) of Koers/Cashflow-ratio (K/C)

In de basis worden vooral de P/E, P/S en de P/B-ratio’s toegepast in het waarderen van aandelen. Bedrijven die winst maken kan je waarderen op basis van de bovenstaande kerncijfers. Groeiaandelen die verliesgevend zijn kan je vooral waarderen op basis van de P/S-ratio.

Hoe je aandelen kan waarderen gaat wel verder dan een paar ratio’s. Het gaat ook om de context. Zo is het raadzaam om minstens vijf jaar terug te kijken. Hoe heeft het bedrijf in het verleden gepresteerd? Was dit stabiel, of is bijvoorbeeld de P/E-ratio significant lager dan het 5-jarige gemiddelde?

Vooruitkijken is minstens zo belangrijk. Gaat het bedrijf in de toekomst meer winstgevend worden, waardoor de P/E-ratio nóg gunstiger wordt (bij eenzelfde koers)?

Toenemende winst betekent dat de P/E-ratio in de toekomst lager wordt (bij eenzelfde aandelenprijs).

Tot slot zal je de cijfers met de sector willen vergelijken. Hoe scoren concurrenten op dezelfde financiële ratio’s? Is het bedrijf dat je analyseert goedkoper of duurder dan de concurrentie. En waarom?

Een momentopname zegt niks. Het gaat om de context. Leg het puzzelstukje op de juiste plaats.

aandelen-waarderen-financiele-ratios

Iedereen begint klein. Oefening baart kunst.

P/E-ratio berekenen

De P/E-ratio weergeeft de verhouding tussen de huidige marktwaarde en de winst. De berekening is P/E-ratio = marktwaarde per aandeel / winst per aandeel.

uitleg-koers-winst-ratio

Voorbeeld: Apple heeft een koersprijs van 146 dollar. Haar EPS is 4.45. De P/E-ratio = 32.8 (146 / 4.45)

Stel dat de P/E-ratio op 25 staat. In feite betekent dit dat als jij het bedrijf tegen de huidige koersprijs koopt, je 25x de winst betaalt. Het is evident dat hoe lager de P/E-ratio, hoe gunstiger.

In het verleden was de gemiddelde P/E-ratio van de S&P 500 (onze maatstaf) tussen de 10 – 15. Alles boven de 25 werd gezien als “duur”. Maar dit hangt volledig af van de sector en het bedrijf.

Stel dat je twee organisaties hebt. Je moet kiezen tussen een krimpende business met een P/E-ratio van 10 en een toekomstige jaarlijkse winstgroei van -30%. En een thriving business met een P/E-ratio van 50 met een toekomstige jaarlijkse winstgroei van 30%. Ondanks haar hoge waardering zou de thriving business toch een betere keuze zijn. Immers, over drie jaar heeft de krimpende business een hogere P/E-ratio dan de thriving business (zolang aandelenkoers gelijk blijft).

Mijns inziens moet je de beste bedrijven tegen een goede prijs willen kopen. Goedkoop kan ook duurkoop zijn 😉.

Aandelen waarderen doe je niet op basis van een momentopname. Aandelen waardeer je op de totale context. Zo heb je naast de P/E-ratio nog andere cruciale kerncijfers. Dan heb ik het over de financiële gezondheid, de jaarlijkse groei en de winstgevendheid.

Is dit veel werk? Ja zeker. Alhoewel het ook makkelijker kan. Zo kan je abonneren op mijn onderzoek naar aandelen met potentieel x5 – x10 rendement. Bespaart jou een hoop tijd. Meer weten? Lees hier alles over het aandelen abonnement.

Hoe aandelen waarderen op groei

De belangrijkste kerncijfers om aandelen te waarderen op groei zijn:

 • % omzetgroei
 • % winstgroei (EBIT – Earnings Before Interest and Taxes)
 • % EPS groei (Earnings per share)
 • ROE groei
 • Dividend groei (voor dividendaandelen)
 • Groei in Operating Cashflow

In essentie komt het erop neer dat je deze informatie gebruikt om de toekomstige P/E-ratio te berekenen. Of in het geval van een groeiaandeel: de toekomstige P/S-ratio.

Je wilt investeren in sterke bedrijven die jaarlijkse groei realiseren. Met name de winstgroei is van belang. Hoe meer winst een bedrijf maakt, hoe meer zij kan herinvesteren. Indien zij dit tegen een hoge ROE (zie onder) doet, kan zij in de toekomst nog harder groeien.

Toenemende winst betekent dat de P/E-ratio in de toekomst lager wordt (bij eenzelfde aandelenprijs).

Een hogere winstmarge dan de concurrentie toont aan dat het bedrijf superieur presteert.

De omzet- en winstgroei voeden de EPS. De earnings per share wordt gebruikt in de P/E-ratio (zie boven). De EPS wordt berekend door de winst (per kwartaal of jaar) te delen met het aantal uitstaande aandelen.

uitleg-earning-per-share-aandelen

Een hoge EPS betekent dat het bedrijf meer winstgevend is in verhouding tot het aantal uitgegeven aandelen. Het is een teken dat het bedrijf meer winst per aandeel kan uitgeven.

Tot slot, operating cashflow. Ook deze informatie is belangrijk. Een bedrijf dat iedere maand meer geld binnenkrijgt dan moet uitgeven, kan sneller groeien. Tevens is het een indicatie van een goed functionerend verdienmodel. Immers, als je continue meer geld binnenkrijgt dan je uitgeeft, dan moet je wel iets goed doen. En hoe meer dit is, hoe beter.

hoe-aandelen-waarderen-financieel

Ook hier geldt weer: hoe presteert het bedrijf t.o.v. het 5-jaarlijkse gemiddelde? Wat zijn de vooruitzichten? Hoe verhoudt dit zich in vergelijking tot de concurrentie?

Je begrijpt wel dat dit complex is. Ik gebruik zelf een dure tool hiervoor. Kost mij jaarlijks veel geld, maar die tool rekent dit alles voor mij uit. Zo kan ik de beste bedrijven sneller vinden.

Ook toegang tot mijn jarenlange kennis en ervaring? Klik hier voor overzicht van cursussen beleggen.

Hoe aandelen waarderen op winstgevendheid

Je bemerkt nu al wat telt bij hoe aandelen waarderen. (Toekomstige) winstgevendheid is van groot belang. Zowel voor financieel gezonde bedrijven, als snelgroeiende maar nog verliesgevende bedrijven. Dit laatste zijn groeiaandelen. Daarbij is het belangrijk te onderzoeken hoe snel deze winstgevend worden. En vooral hoe winstgevend.

Aandelen waarderen op winstgevendheid doe je aan de hand van:

 • Omzetmarge (vooral bij groeiaandelen belangrijk)
 • Winstmarge
 • ROE, ROA en ROI
 • Absolute omzet en winst
 • Absolute cashflow
 • Dividend yield (voor dividendbeleggers)

Ik houd van winstgevende bedrijven. Ik kick met name op de winstmarge. Hoe hoger, hoe beter. Waarom? Omdat winstmarge een gevolg is van een sterk verdienmodel. En dat is weer het gevolg van een effectieve strategie. Bedrijven met een sterke strategische positionering, zoals een duurzaam competitief voordeel, zijn duurzaam winstgevend.

Een hogere winstmarge dan de concurrentie toont aan dat het bedrijf superieur presteert. Hetzij op kwaliteit, service en/of kostenefficiëntie.

Ook ROE is van groot belang. Dit staat voor Return on Equity. Wat gezien kan worden als het rendement op eigen vermogen. Alhoewel daar wel discussie over is. Ik interpreteer de ROE in ieder geval als indicatie voor hoe veel winst een bedrijf uit haar geïnvesteerde kapitaal haalt.

uitleg-roe-aandelen

ROE is een belangrijk kerngetal bij hoe aandelen waarderen. Hoe hoger de ROE, hoe efficiënter het bedrijf is met haar eigen vermogen.

Stel dat een bedrijf €10 miljoen nettowinst maakt. Haar geïnvesteerde kapitaal bedraagt €100 miljoen. De ROE is 10%.

Een structureel hoge ROE is een teken van een efficiënt en winstgevend bedrijf. Zeker indien deze structureel hoger ligt dan de concurrentie. Hoe hoog dit minimaal moet zijn is afhankelijk van de sector en andere factoren. Maar we kunnen wel een logische redernering toepassen: als het bedrijf haar €100 miljoen investeert in de aandelenmarkt, zou zijn gemiddeld genomen 8 tot 10% kunnen behalen (al is dit nogal risicovol). De ROE moet derhalve hoger zijn dan 10%, anders kunnen ze net zo goed beleggertje spelen…

Hoe aandelen waarderen op financiële gezondheid

Tot slot hebben we nog financiële gezondheid. Indien de bovenstaande kerncijfers gunstig zijn, zal de financiële gezondheid meestal ook gunstig zijn. Bij bedrijven met hoge winstmarges en sterke kasposities is alles vaak in orde. Bij groeibedrijven die (vooralsnog) hoge verliezen leiden, is dat een ander verhaal.

Hoe aandelen waarderen op financiële gezondheid? Dit zijn belangrijke kerncijfers:

 • Current ratio
 • Quick ratio (acid test)
 • Debt-to-equity ratio (D/E)

De current- en quick ratio worden gebruikt om de liquiditeit te bepalen. Komt erop neer dat je kijkt naar hoe snel een bedrijf haar korte termijn schulden (

De current- en quick ratio moeten boven de 1 zijn.

De debt-to-equity ratio heeft een breder perspectief. Deze ratio bekijkt de verhouding tussen schuld en eigen vermogen. Hoe lager, hoe beter. Anderzijds moet dit niet te laag zijn, omdat bedrijven belastingvoordelen halen uit de juiste balans tussen schuld en eigen vermogen. Meestal is een D/E-ratio van tussen de 25 – 50% gezond.

aandelen-waarderen-financiële-gezondheid

synvest beleggen

Hoe aandelen waarderen in de praktijk?

Je hebt nu de nodige kennis over hoe aandelen waarderen. Hoe werkt dit in de praktijk? Het is gelukkig de 21ste eeuw. Alle jaarverslagen doornemen en financiële ratio’s zelf berekenen is niet meer nodig. Hedendaags kan je websites zoals Stockanalysis.com gebruiken. Daarop kan je direct de huidige situatie qua aandelen waardering bekijken.

Is dit genoeg voor hoe aandelen waarderen? Nee. Zoals aangegeven draait alles om situationele context. De ene sector is de ander niet. Je wilt appels-met-appels vergelijken. En daarnaast wil je ook het verleden, het heden en de toekomst vergelijken.

Met name dit laatste is mijns inziens belangrijk. Wat is de toekomstige winstgevendheid van een bedrijf? Dit is de cruciale vraag die de andere cijfers (zoals P/E) beïnvloedt.

De toekomstige winstgevendheid is een gevolg. Het resulteert uit de (toekomstige) bedrijfsstrategie en het verdienmodel. Heeft het bedrijf een loyaal management met lange termijn visie? Een unieke waardepropositie? Succes cultuur? Hoge innovatiegraad? Et cetera.

Naast bedrijfsstrategie is ook de industrie bepalend. Een krimpende industrie zorgt voor toenemende concurrentie, wat drukt op de winstmarge. Een groeiende industrie geeft zelfs de minder goede bedrijven een kans om te groeien 😉.

Ook andere zaken zijn van belang. Denk aan een terugkoopprogramma van aandelen en korte termijn ontwikkelingen.

Wil je echt leren hoe je aandelen kan waarderen? Op de Happy Investors Community krijg je toegang tot praktische cursussen zoals die over het waarderen van aandelen. Ook krijg je toegang tot maandelijkse beleggingsrapporten met unieke aandelen. Deze uitgebreide rapporten leren je beter beleggen én geven inspiratie voor bedrijven die potentieel x5 – x10 rendement geven.

Reacties
Categorieën