10x Goedkope Aandelen 2022 met Value (potentie)
goedkope-aandelen-2022
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
11/24/2021
11 min

10x Goedkope Aandelen 2022 met Value (potentie)

11/24/2021
11 min

Beste Happy Investor, een nieuw beursjaar komt eraan. De ontwikkeling van de economie, de inflatie en het rentebeleid 2022 zal impact hebben op de beurs. Hoe zich dit exact gaat manifesteren weten wij niet. Wat we wel weten is dat bepaalde aandelen historisch hoog staan wat betreft financiële waardering. Wij verwachten dat ook in 2022 deze dure aandelen een moeilijk jaar gaan beleven (wat pijnlijk is voor onze groeiaandelen). Goedkope aandelen zullen het waarschijnlijk beter doen. Met name echte Value aandelen die ook in 2022 de verwachtingen overtreffen.

In dit artikel vind je, ter inspiratie, een beknopte analyse van 10 goedkope aandelen voor 2022 met potentie.

Inhoudsopgave

Wat is een goedkoop aandeel? Hoe te herkennen en de relatie met Value aandelen

welke-goedkope-aandelen-kopen-2022

Een goedkoop aandeel heeft minder met de aandelenprijs te maken, maar alles met de intrinsieke waarde van het bedrijf. Een aandeel is goedkoop wanneer je een bedrijf onder haar toekomstige intrinsieke waarde kan kopen. Dit impliceert dat een aandeel van $500 goedkoper kan zijn dan een aandeel van $5.

Het draait namelijk om de verhouding van winst per aandeel.

Zo kan het zijn dat een uniek, sterk bedrijf enorm veel winst maakt en relatief weinig aandelen op de markt heeft staan (bijvoorbeeld omdat ze veel heeft teruggekocht). In dit geval zal de prijs per aandeel hoog zijn. Maar als je in ruil hiervoor veel winst krijgt, dan heb je een goedkoop aandeel.

Deze verhouding noemen ze de koers/winst-ratio, oftewel: P/E-ratio wat staat voor Price/Earnings.

In de zoektocht naar goedkope aandelen dienen we te kijken naar sterke bedrijven met betrouwbaar management, een (duurzaam) competitief voordeel en gunstige P/E-ratio.

Uiteraard komt er nog meer bij kijken dan louter de P/E-ratio. Ook andere financiële waarderingen in relatie tot het aantal uitstaande aandelen is van belang. Denk hierbij aan de omzet, de boekwaarde en de cashflow. Derhalve krijg je meerdere ratio’s, waaronder Price/Sales, Price/Book en Price/Cashflow.

Deze financiële cijfers dien je te interpreteren in de context van tijd. Vooral de toekomstige verwachtingen zijn belangrijk, maar ook de verhouding in relatie tot vergelijkbare concurrenten (“best alternative”).

De toekomstige resultaten zijn een resultaat van adequaat management en strategische positie. Vandaar het belang van deze fundamentele zaken.

Wanneer je een goedkoop aandeel hebt gevonden die in de toekomst alsmaar zal groeien in omzet en winst, dan heb je een Value aandeel te pakken.

Let op de Value trap: een aandeel kan vandaag heel goedkoop zijn, maar soms is dat voor goede reden. Bijvoorbeeld omdat dit bedrijf de komende jaren dramatisch slecht zal presteren.

Hoe beleggen in goedkope aandelen? Korte- vs. lange termijn

hoe-beleggen-goedkope-aandelen

Er is een boek over beleggen genaamd “The Little Book That Beats The Market” van de auteur Joel Greenblatt. Dit boek gaat in essentie over simpel beleggen in Value aandelen. Een zeer korte samenvatting van de strategie is dit:

Koop 20 – 30 goedkope aandelen op basis van Value-criteria en hoger dan gemiddelde ROA (Return on Assets). Houd één jaar vast en verkoop dan alles. Herhaal nu de eerste stap en verkoop weer na één jaar.

Alhoewel dit een simplistische uitleg is, komt de strategie erop neer om reeds goedkope aandelen te kopen die op korte termijn waarschijnlijk nóg goedkoper worden (omdat ze hoge ROA hebben). Vervolgens zou de koersprijs hierdoor moeten stijgen. Na één jaar verkopen doe je omwille het momentum en belastingvoordelen (boek is gericht op de V.S.).

Deze strategie heeft volgens de auteur gewerkt tot bovengemiddeld rendement tussen 1970 – 2000. We zijn nu echter in 2022 beland. Toch beweert de auteur dat deze strategie nog steeds valide is.

Een persoonlijke aanvulling hierop zou zijn: kijk verder dan alleen de huidige waardering en ROA (/ROE). Kijk ook naar de te verwachtte omzetgroei en de huidige winstmarges. Bovendien kan momentum een rol spelen, omdat je geen “falling knives” wilt vangen.

Als je het mij vraagt kan je hoger rendement halen dan deze strategie wanneer je meer lange termijn denkt. Op aanvulling van bovenstaande tips komt hier nog bij: analyseer het management en de strategische positie. In dit geval kan het lucratief zijn om de beste (goedkope) aandelen langer vast te houden dan één jaar. Stel dat zij de komende 5 jaar hard groeien, dan krijg je rendement-op-rendement wat leidt tot veel hoger rendement.

Uiteraard vergt dit kennis, ervaring en geduld.

Wil je leren hoe succesvol beleggen? Neem een kijkje op onze Happy Investors Community met cursussen + community + coaching + wekelijks onderzoek naar de beste aandelen.

10x Goedkope Aandelen in 2022 met potentie tot Value

Dit zijn 10 goedkope aandelen met potentie voor 2022:

  1. AbbVie Inc.
  2. HP Inc.
  3. Fulgent Genetics
  4. Danaos Corporation
  5. Smith & Wesson Brands Inc.
  6. Nautilus Inc.
  7. Sleep Number
  8. Customers Bancorp
  9. Signet Jewelers Limited
  10. BioNTech SE

Er is bewust gekozen voor een diverse mix aan verschillende soorten bedrijven uit verscheidene sectoren. Natuurlijk is deze lijst niet allesomvattend. We noemen het ook niet de “beste” goedkope aandelen. Wel zijn dit interessante beleggingen om nader te onderzoeken.

Hieronder gaan we de goedkope aandelen bekijken op basis van een kleine analyse.

Let wel: het gaat hier om beperkte analyse. Er is vooral gekeken naar de huidige prijs en minder naar de toekomstpotentie. Dit laatste is een must wanneer je wilt beleggen in Value (groei) aandelen die zeer hoog rendement kunnen geven.

Wil je wekelijks exclusieve beleggingsrapporten ontvangen met uitgebreide analyses naar de beste groei- en Value aandelen? Bekijk eens ons aandelen abonnement met aantrekkelijke instapprijs.

Goedkoop aandeel 1. AbbVie

goedkoop-aandeel-potentie

AbbVie is niet het beste goedkope aandeel uit deze lijst. Wel is zij een mooi voorbeeld van een sterk Value aandeel. Dit aandeel staat momenteel genoteerd voor $118. De P/E-ratio is 28.3. In eerste instantie lijkt dit een hoge koers/winst-verhouding. Bij Value beleggen kijken we echter vooruit. En zo is de prognose van aandelen analisten dat AbbVie volgend jaar doorgroeit naar een P/E-ratio van ±16.

De oorzaak is te vinden in de stabiele en aantrekkelijke omzet- en winstgroei. AbbVie wordt geleidt door goed management en bevindt zichzelf in een gunstige fase. De verwachtte omzetgroei is circa 21% voor komend jaar (2022). Nog beter: men verwacht ook een winstgroei van ±25%. Bovendien scoort dit goedkope aandeel ook goed op winstgevendheid en momentum.

Ook fijn: zij keert relatief hoog en stabiel dividend uit van ±4,5% per jaar. Dit aandeel wil je niet negeren wanneer je opzoek bent naar een “Value koopje”.

beleggingsapp-vergelijker


Goedkoop aandeel 2. HP Inc

goedkope-aandelen-met-potentie

HP Inc. is een voorbeeld van een goedkoop aandeel die valt onder de formule van het boek “The Little Book That Beats The Market”. Dit bedrijft heeft aantrekkelijk gewaardeerde aandelen op basis van een P/E-ratio rondom de 10. Tevens heeft zij een goede ROA van circa 11.5%. De Return on Capital is zelfs 67%, al is dit meer een momentopname (gezien historische prestaties). Tevens keert HP een mooi dividend uit van circa 3% per jaar.

Of dit een goede lange termijn investering is laten we in het midden. Op prijs lijkt het voor nu een aantrekkelijk.

Goedkoop aandeel 3. Fulgent Genetics

lage-aandelenprijs-value

Fulgent Genetics is een moeilijker aandeel om in te beleggen. Het is een biotechnologiebedrijf die recentelijk goede zaken heeft gedaan met covid-19 testen. De winst is hierdoor rap gestegen. Momenteel stabiliseert de koers op een prijs van $86 tegen een P/E-ratio van 4.5. Dit is natuurlijk erg laag, maar hier is vooral de vraag: is het een “Value trap”?

Kan het zijn dat je nu ogenschijnlijk goedkope aandelen koopt, maar dat het toekomst perspectief minder rooskleurig is. Waardoor, op termijn, de winst afneemt en derhalve de waardering minder aantrekkelijk (bij constante koersprijs).

Goed onderzoek is nodig om te investeren in goedkope biotechnologiebedrijven.

beleggen-bij-financial-freedom

Goedkoop aandeel 4. Customers Bancorp Inc.

goedkope-value-aandelen-2022

Op dit moment heeft Customer Bancorp binnen de bankenwereld een van de meest aantrekkelijk geprijsde aandelen. De huidige P/E-ratio ligt rond de 7 en analisten verwachten ook voor 2022 een omzet- en winststijging. Tevens liggen de winstmarge en ROE hoger dan het sector gemiddelde. En, zoals te zien op de afbeelding, heeft de koers een sterk momentum.

Een prima Nederlands alternatief als goedkoop aandeel voor 2022 is de ING. Uit onderzoek zijn we van mening dat ING momenteel behoort tot onze top 5 beste AEX dividendaandelen.

Goedkoop aandeel 5. Smith & Wesson Brands Inc

value-aandelen-2022-potentie

Hoge winstmarges, bekende merknaam, 1,4% dividend en lage aandelenprijs met een P/E-ratio van 4.3. Al met al lijkt Smith & Wesson een prima investering op dit moment. Toch is het aandeel minder ondergewaardeerd dan doet lijken. Zo verwachten analisten een zeer beperkte omzetgroei voor 2022. En uiteraard speelt hier het ethische element van een wapenfabrikant. Niet veel beleggers willen investeren in wapens.

Wij doen hier overigens geen uitspraak over. Het enige waar we voor nu naar kijken is de potentiële Value. Emoties kunnen echter wel doorwegen op de koersprijs. Immers, wanneer grote spelers zoals pensioenfondsen en ETF’s niet meer in onethische bedrijven investeren, dan drukt dit de koers. Een reëel risico bij dit aandeel.

Goedkoop aandeel 6. Nautilus Inc

welke-goedkope-aandelen-beleggen

Nautilus Inc. is een voorbeeld van een “falling knive”. Dit aandeel is in een vrije val waar geen einde aan lijkt te komen. De huidige waardering is nu zeer gunstig geworden. De P/E-ratio is gedaald naar 3.4. De P/S-ratio is zelfs 0.33 en de P/B-ratio is 1.2. Tevens scoort het bedrijf sterk op winstgevendheid, zoals de ROE en ROA.

Toch is dit aandeel minder aantrekkelijk voor 2022. Zo zien we dat naast winstgevendheid en financiële waardering, ook de verwachtte groei en het momentum zwaar wegen op de koers. Bij het boek “The Little Market That Beats The Market” wordt hier niet naar gekeken. En dat is een gemiste kans. In dit geval speelde de covid-19 namelijk een cruciale rol in momentum. Daardoor is de omzet- en winst in rap tempo toegenomen. Dit is echter wel het resultaat van een externe gebeurtenis, en niet een gepland effect door middel van goed management en strategische implementatie.

Ondanks een zeer aantrekkelijke prijs zouden wij wachten tot verdere koersdaling. Een soortgelijk bedrijf waar hetzelfde bij gebeurt is Peloton Interactive Inc (PTON). Nog niet zo lang geleden was dit een “uniek pareltje”. Op dit moment staat de koers echter op -70% t.o.v. haar all-time-high.

Laat je niet gek maken. Doe goed onderzoek, denk lange termijn en koop goede bedrijven tegen een gunstige prijs.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken


Goedkoop aandeel 7. Sleep Number

goedkope-aandelen-tips

Een tijd terug hebben we dit aandeel benoemd op onze community onder de categorie ‘Happy Vale’. Voor een tijd ging de koers gestaag omhoog, maar recentelijk blijft de koers dalen. Ondanks dat Sleep Number beter presteert dan verwacht (EPS beatings), en management de omzet- en winstverwachtingen heeft verhoogt, blijft de koers dalen. Dit is een voorbeeld van een unieke Value kans. Dit goedkope aandeel op basis van winst zal de komende jaren gestaag kunnen groeien. Indien management haar huidige prestaties volhoudt, is Sleep Number een koopje die leidt tot potentieel hoog rendement.

Zo zien we overigens maar dat de markt niet altijd rationeel is. Er zijn emotionele- en sociale factoren om rekening mee te houden. Dit toont even meer het belang van risicospreiding aan.

Goedkoop aandeel 8. Danaos Corporation

goedkope-aandelen-tips-2022

Begin 2021 hebben we op onze community een speciale editie gepubliceerd over beleggen in scheepsvaart. Sinds dat moment zijn deze aandelen sterk gestegen als gevolg van pure Value. Ook vandaag de dag zijn dit nog steeds Value beleggingen. Een voorbeeld hiervan is Danaos Corporation. Na recente kwartaalcijfers is de winst wederom gestegen. Het gevolg: een P/E-ratio van 1.58 en een dividend van 2.80%. Natuurlijk moeten we hier oppassen voor cyclische bewegingen, maar anderzijds is het neerwaarts risico momenteel laag. Terwijl de kans op hoog rendement aannemelijk is bij de huidige Value + toekomstige groeiverwachtingen.

Goedkoop aandeel 9. Signet Jewelers Limited

potentievolle-aandelen-goedkoop

Signet Jewelers is een van de grootste diamantverkopers ter wereld. Het bedrijf heeft in verleden inconsistent gepresteerd. In 2021 is het momentum echter volledig omgeslagen. Ze hebben enkele zeer sterke kwartaalcijfers gepresenteerd. Het gevolg is een zeer sterk momentum met nochtans een aantrekkelijke waardering. Dit is niet het beste goedkope aandeel uit deze lijst, maar wel het bekijken waard als meer korte termijn investering.

Goedkoop aandeel 10. BioNTech SE

interessante-goedkope-aandelen

Het laatste goedkope aandeel uit deze lijst betreft het biotechnologiebedrijf BioNTech. Zij verricht onderzoek naar geneesmiddelen voor geïndividualiseerde immunotherapie. Met de juiste medicijnen is dit een zeer winstgevende business. Momenteel heeft BioNTech dan ook een hoge winstmarge (EBIT) van 74%. Bovendien presteert het excellent op ROE en ROA. De huidige waardering lijkt laag met een P/E-ratio van onder de 10. En men verwacht groei in de nabije toekomst.

Dit alles is mede het gevolg van covid-19 vaccins. In hoeverre BioNTech een lange termijn investering is dient onderzocht te worden. Dit is het grote risico bij biotech aandelen: de pijpleiding van (toekomstige) winstgevende medicijnen is van existentieel belang.

Lees hier meer over beleggen in gentherapie (en DNA).

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit artikel bevat geen koopadvies maar dient louter ter inspiratie voor verder onderzoek (wij geven nooit koopadvies)

Reacties
Categorieën