Waterstof Aandelen: Analyse 10 Waterstofbedrijven Potentie | Happy Investors
beste-waterstofaandelen
Groeiaandelen
Happy Investors
Groeiaandelen
10/15/2021
7 min

Waterstof Aandelen: Analyse van 10 Potentievolle Bedrijven | Happy Investors

10/15/2021
7 min

Beste Happy Investor, vorig jaar schreef ik een uitgebreid artikel over hoe wij als lange termijn belegger kunnen investeren in waterstof. In dat artikel benoemde ik drie waterstofaandelen met potentie (Plug Power, Ballard Power en Powercell Sweden). Inmiddels zijn deze waterstof aandelen keihard gestegen. De recente koersexplosie heeft helaas geleidt tot overgewaardeerde hype stocks. En dus is het tijd voor een update.

Deze update gaat over 10 potentievolle waterstof aandelen voor de lange termijn. Per aandeel zal ik een inschatting geven over de risico’s en de potentie.

Let op: het is belangrijk dat je dit artikel kritisch leest! Ik heb mijn inleg in waterstofbedrijven verkocht op een hoog punt. Na de hype in 2021 zijn deze aandelen niet aantrekkelijk qua financiële waardering. De analyse en grafieken uit dit artikel tonen dit aan.  Pas op met instappen: koop unieke bedrijven tegen een gunstige prijs!

Laten we beginnen

PS: als je dit onderzoek nuttig vindt zou delen met je vrienden zeker gewaardeerd worden. Laten we zoveel mogelijk mensen helpen met succesvol lange termijn beleggen!

10 potentievolle waterstof bedrijven om in te beleggen

waterstofaandelen-2022

Dit zijn 10 waterstofaandelen met potentie voor in de toekomst:

  1. Plug Power
  2. Bloom Energy
  3. Ballard Power Systems
  4. Powercell Sweden
  5. Air Products & Chemicals
  6. Brookfield Renewable
  7. Hyzon Motors (speculatief aandeel)
  8. Nikola (speculatief aandeel)
  9. Advent Technologies (speculatief aandeel)
  10. Jericho Energy Ventures (speculatief aandeel)

Hieronder gaan we de bovenste zes nader onderzoeken op financiële ratio’s.

De speculatieve aandelen laat ik achterwegen. Deze heb ik wel benoemd omdat het interessant is om te bekijken. Met name Hyzon Motors en Advent Technologies lijken toekomstperspectief te bieden. Ze zijn echter ook enorm speculatief. In praktijk betekent dit een hoge kans op 100% geld verlies (maar wel een kleine kans op exponentieel rendement).

Eerst een paar tips om onze succeskans te verhogen.


Tips bij beleggen in waterstofaandelen: 3 strategieën

beleggen-waterstofaandelen-tips

De waterstofindustrie is aantrekkelijk doch onzeker. Veel bedrijven hebben nog geen winstgevend verdienmodel (aangetoond). Is de sector afhankelijk van subsidie, of kan men op termijn zelfstandig opereren? Ook is het belangrijk te begrijpen dat groene waterstof wordt gemaakt in samenhang met duurzame energie. Oftewel: de ontwikkeling van zonne- en windenergie is enigszins relevant voor de waterstofindustrie.

Ben je ervan overtuigd dat de waterstofindustrie toekomst heeft? De volgende vraag is dan: in welke (beste) waterstofaandelen beleggen? Hiervoor kunnen we drie strategieën hanteren.

De eerste strategie is dat je de gehele sector koopt. Een thema ETF biedt hier de oplossing. Zo heb ik recentelijk een analyse gemaakt over verschillende waterstof ETF’s (met video).  Met zo’n fonds koop je circa 25 bedrijven die producten ontwikkelen voor waterstofoplossingen.

Een tweede strategie is om, bijvoorbeeld, de 5 beste waterstofaandelen te selecteren. Zet op ieder aandeel een evenredig bedrag. Je zou dit willen doen wanneer je niet geheel zeker bent welk waterstofaandeel nu het beste is.

De laatste strategie: focus op één (of twee) aandelen. Hier ga je alle waterstofaandelen onderzoeken. Je selecteert het beste bedrijf die je tegen een gunstige prijs kan kopen. Derhalve kan je het hoogste rendement halen. Uiteraard is hier het risico ook het grootste.

Ik heb zelf recentelijk gekozen voor een waterstof ETF (omdat ik posities en Plug en Ballard Power een tijd terug heb verkocht).

Deze ETF en aandelen kan je (commissievrij) kopen via de beste beleggingsapps.

De beste waterstofaandelen vergelijken op financiële ratio’s

Hieronder gaan we de minder-speculatieve waterstofaandelen vergelijken op financiële ratio’s. Dit zijn Plug Power (PLUG), Bloom Energy (BE), Ballard Power (BLDP), Powercell Sweden (PCELF), Air Products & Chemicals (APD) en Brookfield Renewable (BEP).

We gaan kijken naar de P/E-ratio, de P/S-ratio, de omzetgroei, ROE en winstmarge.

Hieronder zie je de koersverloop over de afgelopen drie jaar. Dat zijn forse verschillen! De vraag is natuurlijk vooral welke van deze aandelen in de toekomst rendement geven. Daar zou je onderzoek op gericht moeten zijn 😊.

waterstofaandelen-hoogste-rendementBron: Happy Investors, tool van Seekingalpha

Beste waterstofaandelen analyse op P/E- en P/S-ratio: verliesgevende bedrijven

beste-waterstof-aandelen-kopenBron: Happy Investors, tool van Seekingalpha

De P/E-ratio van de meest prominente waterstofaandelen zijn verre van gunstig. Het toont aan dat vrijwel alle bedrijven verliesgevend zijn. Enkel het bedrijf Air Products & Chemicals (APD), wat niet 100% gericht is op waterstof, heeft een winstgevend verdienmodel (op dit moment).

Beleggen in verliesgevende bedrijven is voor dwazen ofwel voor groeibeleggers. Ik ben een groeibelegger (en mogelijk een dwaas), maar wel louter in bedrijven die op de lange termijn (zeer) winstgevend kunnen worden.

Om groeiaandelen te waarderen dien je vooral vanuit bedrijfsstrategie te denken. Hoe groot is de markt waarin het bedrijf opereert? Hoe snel groeit deze markt? Hoe is het bedrijf gepositioneerd? Kan het een winstgevend verdienmodel ontwikkelen? Concurrentie? Et cetera.

Vanuit financiële ratio’s kunnen we onder meer gebruik maken van de P/S-ratio en de P/CF-ratio (price/cashflow). Ook cijfers omtrent Return on Equity/Investment/Assets is belangrijk.

P/S-ratio analyse

waterstof-aandelen-analyseBron: Happy Investors, tool van Seekingalpha

Hierboven vind je de P/S-ratio van de afgelopen drie jaar. Plug Power heb ik uit de vergelijking gehouden omdat het systeem de cijfers niet goed pakt. De P/S-ratio van PLUG is circa 40.

Dit is belangrijk: de potentievolle waterstofaandelen van Plug Power en Ballard Power hebben een hogere financiële waardering dan sommige snelgroeiende technologiebedrijven. Nu vind ik Plug Power een leuk bedrijf, maar om daarin te investeren is een ander verhaal. Het neerwaarts risico is vrij fors aangezien het aandeel mijns inziens overgewaardeerd is.

Het aandeel Powercell Sweden is een NO-GO. Zeer overgewaardeerd. Hetzelfde geldt voor Ballard Power. Ik zie dit bedrijf niet zo snel groeien om zo’n hoge waardering goed te maken op middellange termijn. Tevens boekt het bedrijf al vele jaren op rij verlies. In eerste instantie had Ballard Power potentie, maar niet tegen deze prijs voor aankomend jaar😉.

Plug Power groeit pijlsnel qua omzet (83% Q2 2021 vs. Q2 2020). Ondanks haar ongunstige waardering heeft dit bedrijf wel potentieel gezien haar strategische positie. In vergelijking: Ballard Power realiseerde -3% omzetgroei in diezelfde periode.

Tot slot beschouw ik waterstofbedrijven niet als unieke groeiaandelen zoals je dat met technologie aandelen hebt. Derhalve is voor mij vooral de cruciale vraag bij waterstofaandelen hedendaags: hoe snel kunnen ze winstgevend worden?

vastgoedfonds-vergelijker-1

Beste waterstofaandelen analyse op omzet- en winstgroei

Qua omzetgroei geven mijn bronnen en analyse de volgende verwachting aan voor de komende 1 – 2 jaar:

welke-waterstof-aandelen-kopenBron: Happy Investors

Bovenstaand overzicht toont omzet- en winstgroei verwachtingen voor deze beste waterstofaandelen. Hieruit blijkt dat ze allemaal niet zo “best” zijn.

Qua omzetgroei is Plug Power het meest interessant op dit moment. Dit aandeel heeft echter ook een zeer hoge P/S-ratio (40) en verliesgevende bruto- en winstmarge. Dit betekent dat je Plug Power alleen wilt kopen als zij in de toekomst de huidige omzet- en winstgroei kan doorzetten. Op respectievelijk 48,54% en 46,31% zou dat interessant kunnen zijn.

Uit deze vergelijking doet APD het beste vanuit financiële ratio’s. Met een P/E-ratio van circa 30 en 2% jaarlijks dividend kan zij op de middellange termijn nog wel rendement geven. Al is de waardering verre van goedkoop 😊.

Tot slot doet Bloom Energy het redelijk. Maar een P/S-ratio van 4 is nog altijd hoog. Ook bij een omzetgroei van +15%. Het is wel gunstig dat de winstmarge toeneemt. Onderaan de streep is ook Bloom Energy geen interessant aandeel (voor mij). Maar vanuit deze vergelijking kan het wel gezien worden als een van de betere waterstofaandelen.

PS: wil je leren hoe je aandelen kan analyseren? Of wil je toegang tot ons exclusief onderzoek naar unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement? Bekijk eens onze cursussen beleggen voor meer informatie.

Conclusie over de beste waterstofaandelen

Na een niet-al-te-uitgebreide analyse kom ik tot een voorzichtige conclusie over de beste waterstofaandelen:

Je zou Plug Power willen onderzoeken op haar groeipotentieel voor de lange termijn. Voor dit bedrijf is het echter cruciaal dat zij winstgevend gaat worden. Beschouw dit waterstofaandeel, ondanks groeipotentieel, als zeer risicovol.

Air Products & Chemicals (APD) komt uit deze lijst als beste naar voren vanuit financiële waardering. Maar dat is alleen maar omdat dit een gevestigd bedrijf is met een winstgevend verdienmodel in andere energiebronnen. Indien we dit bedrijf vergelijken met andere chemische bedrijven, dan is APD geen interessante belegging. Neem Dow Inc. (DOW) als voorbeeld met een huidige P/E-ratio van 11 en een jaarlijks dividend van 4,77%. Dat is een limitatie aan dit onderzoek: we kijken nu alleen naar de potentieel beste waterstofaandelen 😉.

Dit klinkt misschien gek: als je wilt investeren voor de lange termijn, zoals Plug Power, dan kan het ook interessant zijn om voor speculatieve aandelen te gaan. Neem Hyzon Motors als voorbeeld. Indien dit bedrijf een fractie van haar potentie waarmaakt, kan het aandeel over 5 – 10 jaar doorgroeien naar 10 miljard marktwaarde (op basis van 500 miljoen omzet met P/S-ratio van 20). Dit komt neer op een rendement van circa 700%.

De essentie hier is dat je vroegtijdig wilt investeren in de beste (waterstof)aandelen. Je wilt niet investeren wanneer de hype is geweest. Dan betaal je de hoofdprijs.

Natuurlijk is bovenstaande tip geen koopadvies maar een inzicht (inspiratie). Het risico is dat je 100% je inleg verliest. Derhalve zou zo’n speculatieve belegging alleen interessant zijn als asymmetrische opzet. Dat wil zeggen: een klein bedrag inzetten en hopen dat dit na 5 jaar veel geld waard is (of helemaal niks).

Wat is mijns inziens het beste waterstof aandeel? Ik acht de kans van Plug Power het grootste gezien het momentum en sterke groei. De prijs is wel fors, dus management mag geen steken laten vallen in groei- en winstverwachtingen. Het neerwaarts risico is mij te groot. Er zijn veel betere (niet-waterstof) aandelen.

Ik kies zelf voor een kleine positie in de waterstof ETF van VanEck Hydrogen. Zelfs als (thema) ETF is dit behoorlijk risicovol. Bij iedere dip kan je bijkopen, hopende dat dit op de lange termijn een lucratieve zet is.

En, wat is jouw best waterstof aandeel?

Reacties
Categorieën